روزنامه جوان
1400/05/18
روز سیاه کرونایی با مرگ ۵۴۲ بیمار دیگر
مرگ ۵۴۲ بیمار در یک شبانهروز تازهترین رکوردشکنی تلخ ویروس تاجدار است که یکی از سیاهترین روزها در ۱۸ ماه گذشته را رقم زد، از همه بدتر اینکه این آمار و ارقام ممکن است پایان رکوردشکنیهای کرونا نباشد و روزهای بدتری هم در پیش داریم. همچنانکه همین حالا هم بسیاری معتقدند آمار مرگ و میرهای کرونایی بیشتر از این حرفهاست. هر چند کاسه و کوزههای وضعیت بحرانی کنونی بر سر مردم میشکند و اوضاع به کاهش رعایت شیوهنامههای بهداشتی نسبت داده میشود، اما واقعیت مدیریت غلط و ناکارآمد دولت و وزارت بهداشت در کنترل پاندمی کرونا امری است که خودش عامل کاهش رعایت شیوهنامههای بهداشتی شده است! بیتوجهی به پیوستهای فرهنگی و اقتصادی برای شیوهنامههای بهداشتی و وضعیت نابسامان سیستم حمل و نقل عمومی بیشترین تأثیر را در گسترش این پاندمی داشته و همچنان به حال خود رهاست. در چنین شرایطی مردم عادی و به خصوص طبقات متوسط و ضعیف جامعه قربانیان اصلی پاندمیای هستند که دولت توان مهارش را نداشته است.روز گذشته یکی دیگر از سیاهترین روزهای کرونایی با ثبت رکورد جدیدی در مرگ بیماران اتفاق افتاد. در ۲۴ ساعت منتهی به دیروز و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۹هزار و ۶۱۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۴هزار و ۱۰۲ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴میلیون و ۱۵۸هزار و ۷۲۹ نفر رسید. در همین زمان، ۵۴۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۹۴هزار و ۱۵ نفر رسید. ۶هزار و ۴۶۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۳۳۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۸۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۸ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
آمارهای غیرواقعی مرگ و موارد جدید ابتلا
مسعود یونسیان، اپیدمیولوژیست با اشاره به کاهش انجام تستهای PCR در جهت شناسایی مبتلایان کرونا، آمار ابتلاها و مرگهای کرونایی اعلام شده را غیرواقعی خواند و گفت: «بر این اساس تعداد زیادی از موارد بیماری را تشخیص نمیدهیم و به عبارتی موارد ما بیش از چیزی است که گزارش میکنیم. از طرفی مرگهایی هم که به عنوان مرگ قطعی کووید۱۹ اعلام میکنیم همانهایی است که تستشان مثبت شده است، پس نه تعداد مرگها و نه تعداد ابتلاها واقعی نیست.» وی به ایسنا گفت: «نکتهای که در مورد آمارها از گذشته ثابت بوده و خلافگویی نیست، این است که آنچه به عنوان ابتلا و متعاقب آن به عنوان مرگهای ناشی از کرونا گزارش میکنیم بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی آنهایی است که تست PCR مثبت داشتهاند و این یعنی تست برایشان درخواست و نتیجه مثبت شده و تست PCR هم به شیوه درستی انجام شده است. با این فرض در ۵/۱ ماه گذشته حدود ۶ یا ۷درصد از تستهایمان مثبت میشد، یعنی به ازای هر یک مریض ۱۵ یا ۱۶ تست انجام میدادیم، در روزهای اخیر این عدد به کمتر از سه تست به ازای هر بیمار رسیده است و این یعنی بیش از ۴۰درصد تستهای ما مثبت میشود و این اصلا ًخبر خوبی نیست. این یعنی تعداد زیادی از موارد بیماری را تشخیص نمیدهیم و به عبارتی موارد ما بیش از چیزی است که گزارش میکنیم. از طرفی مرگهایی هم که به عنوان مرگ قطعی کووید۱۹ اعلام میکنیم، همانهایی است که تستشان مثبت شده است، پس نه تعداد مرگها و نه تعداد ابتلاها واقعی نیست، البته واقعی نبودن به معنای گزارش جعلی نیست بلکه بر اساس تعریف ارائه شده باید تعداد تست بیشتری انجام میدادیم، اما به هر دلیلی این اتفاق نیفتاده است.»
به گفته یونسیان، در گزارش سازمان ثبت احوال هم میبینید که تعداد مرگهایی که در سال ۹۹ به کشور اضافه شده، بسیار بیش از مرگهای قطعی اعلام شده کروناست و این را هم میتوان با مراجعه به درگاه رسمی سازمان ثبت احوال مشاهده کرد.
از نگاه وی زمان رسیدن به اوج پیک پنجم مشخص نیست، از طرفی تعداد مرگها معمولاً مدتی بعد از افزایش تعداد موارد، افزایش مییابد و باز هم پس از آن کاهش مییابد، بنابراین تا زمانی که تعداد مواردمان نزولی نشود، انتظار کاهش مرگ و میر بیهوده است.
نقطه اوج پیک پنجم مشخص نیست
این اپیدمیولوژیست تأکید کرد: «چون نمیتوانیم بگوییم نقطه اوج شناسایی بیماران در پیک پنجم چه زمانی خواهد بود، لذا در مورد نقطه اوج مرگ و میر کرونایی هم نمیتوانیم اظهار نظر کنیم. هر زمان سرازیر شدن موارد ابتلا را مشاهده کردیم و این روند چند روزی به طول انجامید، آن وقت میتوان با اطمینان گفت که یک یا دو هفته بعد شاهد کاهش تعداد مرگها هم خواهیم بود.»
وی درباره اینکه آیا بروز پیک ششم کرونا محتمل است یا خیر، گفت: «خیلی نمیتوان پیشبینی کرد و شرایط وابسته به متغیرهای متفاوتی از این قبیل است که واریانت لامبدا یا واریانت جدید دیگری به کشور ما میرسد یا خیر، سرعت واکسیناسیون به چه شکل خواهد بود، واریانتهای جدید چقدر در برابر واکسنهایی که زدیم مقاوم خواهند بود و... بنابراین تعداد مجهولات از معلومات ما بیشتر است، اما آنچه مسلم است اینکه باید با حداکثر سرعت واکسیناسیون را ادامه دهیم، زیرا در وهله اول مشخص است که به رغم اینکه واریانت دلتا نسبت به واکسن تا حدودی مقاوم است، اما با واکسیناسیون موارد پیشرفته بیماری به شدت کاهش مییابد و همچنین واکسن زدن احتمال بروز جهشهای جدید را کاهش میدهد، بنابراین اگر سرعت واکسیناسیون که اخیراً افزایش یافته پایدار بماند و بتوانیم بهدرصد قابل توجهی از مردم واکسن بزنیم و تا آن زمان موج جدیدی رخ ندهد، انشاءالله پیک ششم هم رخ نخواهد داد یا با شدت کمتری خواهد بود.»
خارج شدن کنترل اوضاع از دست مسئولان
تختهای پر شده بیمارستانی، کمبود دارو و سرم و رکوردشکنیهای مداوم کرونا نشان میدهد کنترل کرونا از دست مسئولان خارج شده است. حالا باید دید ضربالاجل رئیسجمهور تازهنفس برای تحول در مقابله با کرونا میتواند خط سیر رکوردشکنیهای این اپیدمی را بشکند.
سایر اخبار این روزنامه
قبل از سرما واکسیناسیون عمومی انجام میشود
قول زاکانی برای اجرای ۸ مگاپروژه در تهران
زوال امریکا در صحنه جهانی از عراق آغاز شده است
مراسم تحلیف نمادی از اقتدار و استحکام نظام
۲۰۳۲ سوخت فسیلی دیگر ارزشی ندارد
روز سیاه کرونایی با مرگ ۵۴۲ بیمار دیگر
اولین نقاشی دیواری امام خمینی (ره) را پیش از انقلاب کشیدم
امید ورزش به انتخاب درست رئیسجمهور
تشکیل نهاد فراقوهای برای رصد و پیگیری امور زنان مهمترین مطالبه از رئیسجمهور است
گزارشهای امیر چکیدهای از تاریخ انقلاب و جنگ بود
محاصره بیسابقه رژیم صهیونیستی از ۶ جهت