سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری نگرانی عمیق ایران از اوضاع افغانستان و انتقاد از انگلیس و اروپا

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد که ایران گفت‌‌وگوها بر سر احیای برجام را ترک نکرده است و تعویق مذاکرات به خاطر انتقال قدرت در تهران بوده است.
خطیب‌زاده در مورد زمان آغاز مجدد مذاکرات وین گفت: «ما هیچ وقت این گفت‌وگوها را ترک نکردیم. یک فرایند انتقال قدرت به شکل دموکراتیک رخ داده که در این فرایند، تغییراتی در تیم‌های اجرایی رخ می دهد. رییس‌جمهور در مراسم تحلیف و تنفیذ به صراحت اشاره کردند در مورد رفع تحریم‌ها تردید ندارند. البته این کار در چارچوب منافع عالیه مردم و در چهارچوب دستورالعمل‌ها انجام می‌شود.»
او با بیان اینکه باید صبر کنیم دولت مستقر و وزرا تعیین شوند، یادآور شد: آمریکا باید بداند با ذهنیت ترامپ نمی‌تواند به نتیجه‌ای غیر از اتفاقات چند سال اخیر به دست آورد. هم ذهنیت باید عوض شود و هم به واقعیات روی زمین توجه کنند. می‌دانند و می‌دانیم سیاست فشار حداکثری شکست خورده و ایران به چیزی کمتر از برجام راضی نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اگر به راه حلی برسیم که آمریکا به تعهدات ذیل برجام برگردد، ایران هم اقدامات جبرانی خود را متوقف می‌کند.


روز گذشته یک مقام ارشد اتحادیه اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفت که ایران برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای وین اعلام آمادگی کرده است.
به گفته این مقام که نخواست نامش فاش شود گفت‌وگو‌های هسته‌ای وین ممکن است از ابتدای ماه سپتامبر از سر گرفته شود.
انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دو روز پیش برای شرکت در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری جدید ایران به تهران سفر کرده بود.
در گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از این مقام ارشد اتحادیه اروپا آمده است که ایران حسین امیرعبداللهیان را برای مذاکره با انریکه مورا در جریان سفر به تهران معرفی کرده بود. از حسین امیرعبداللهیان طی روز‌های گذشته به عنوان گزینه اصلی سمت وزارت خارجه در دولت ابراهیم رئیسی یاد شده است.
مقام ارشد اتحادیه اروپا به خبرگزاری فرانسه گفت که مذاکرات انریکه مورا در تهران «بسیار مفید» بود. به گفته وی مقامات ایران در این گفت‌وگو‌ها نسبت به از سرگیری مذاکرات وین «در اسرع وقت» ابراز تمایل کرده اند.
او افزود که انریکه مورا پس از سفرش به تهران مسئولان آمریکایی را از نتیجه گفت‌وگو‌ها با مقام‌های ایران آگاه کرد.
انتقاد از انگلیس و اتحادیه اروپا
سخنگوی وزارت خارجه همچنین از مواضع انگلیس و اتحادیه اروپا درباره حمله به کشتی مرسر استریت انتقاد کرد.
خطیب‌زاده گفت: «اظهارات وزیر امور خارجه انگلیس در مورد ملت ایران جدید نیست بلکه حلقه‌ای از زنجیره اظهارات غیرمسئولانه از سوی مقامات انگلیسی علیه ایران است. ایران هم نگران امنیت کشتی‌ها در آب‌های بین‌المللی است. این همان نقضی است که انگلیس چند سال قبل انجام داد و آن اقدام راهزنانه به نتیجه نرسید و منجر به آزادی آن نفتکش شد.»
او با بیان اینکه امنیت خلیج فارس خط قرمز ماست، تاکید کرد: تلاش کردیم این آبراه از ناامنی که کشورهایی مانند انگلیس درست می‌کنند، در امان باشد. همراهی انگلیس با دولت بدنام اسرائیل جایگاه آنها را نشان می‌دهد. لازم می‌دانم به خانواده دو قربانی این حادثه همدردی کنم ولی این سناریوسازی‌ها ناشی از همان خوی سابق‌شان است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات جوزپ بورل و بیانیه گروه هفت علیه ایران افزود: «این اظهارات غیرمسئولانه و جانبدارانه مردود است. ایران به اشد وجه بیانیه گروه هفت را محکوم و رد کرد. این اظهارات نه تنها مردود است، بلکه به صلح و ثبات این آبراهه بین‌المللی کمک نمی‌کند.»
انگلیس مدعی است که حمله به مرسر استریت با پهپاد ایرانی شاهد صورت گرفته است اما ایران این ادعا را رد کرده است. در روزهای اخیر وزرای خارجه هغت کشور صنعتی و جوزب بورل رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا بیانیه هایی علیه ایران صادر کردند.
نگرانی از تحولات افغانستان
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره جنگ در افغانستان و پیشروی طالبان گفت: ایران عمیقا نگران تحولات در افغانستان است. سعید خطیب‌زاده در نشست هفتگی خود با تاکید بر این که ایران از تمام ظرفیت‌های خود در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی برای تحقق صلح در افغانستان استفاده می‌کند، گفت: «در مورد موضوع افغانستان آمادگی داشته و داریم که ابتکار صلح تهران را دنبال کنیم.»
او همچنین تاکید کرد: ایران در طول چهار دهه گذشته میزبان برادران و خواهران افغانستانی خود بوده و نگاه خویشاوندی به مردم افغانستان داشته است و این نگاه انسانی وجود داشته و ادامه خواهد داشت.
گفت‌وگوها در دولت بعد ادامه دارد
وی در این نشست در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات وین و برخی از مسائلی که در این زمینه بعضا در رسانه ها مطرح می شود، تصریح کرد: نکته حائز اهمیت این است که ما هیچ وقت این گفت وگوها را ترک نکرده ایم. یک فرایند انتقال دموکراتیک قدرت در جمهوری اسلامی ایران رخ داده و طبیعتا در این فرایند تغییراتی در تیم های اجرایی صورت می گیرد و این نه تنها قابل فهم است بلکه حاکی از شکوه مردم سالاری در جمهوری اسلامی ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه آقای رئیسی نیز در سخنان خود در روز تحلیف و همچنین در اولین کنفرانس مطبوعاتی شان به صراحت اشاره کردند که درباره رفع تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران لحظه ای تردید ندارم، گفت: همه این ها در چارچوب منافع عالی مردم صورت خواهد گرفت. با رعایت تمامی جزئیات و دستورالعمل های اعلامی و مشخص شده از سوی نهادهای بالادستی.
وی گفت: باید منتظر باشیم که دولت به صورت کامل مستقر شود، وزرا تعیین شوند و حتما این مسیر ادامه می یابد.
خطیب زاده در ادامه پاسخ خود به این سوال تصریح کرد: واشنگتن باید بداند که نمی تواند با ذهنیت ترامپ نتیجه غیر از آنچه که در چند سال گذشته مقاومت حداکثری مردم ایران اتفاق افتاده بدست آورد. رویکرد آمریکا باید تغییر کند و به حقایق روی زمین بیش از پیش توجه کند.
وی با بیان اینکه آن ها می دانند که فشار حداکثری شکست خورده است و برای جمهوری اسلامی ایران هیچ چیز فراتر از برجام قابل قبول نیست و همچنین چیزی کمتر از برجام در رفع تحریم ها برای دولت و نظام قابل قبول نیست، گفت: آن ها باید با یک رویکرد واقع گرایانه به وین برگردند تا بتوانیم در کوتاه ترین زمان به نتیجه برسیم. قطعا اگر به راه حلی برسیم که آمریکا به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ برگردد و به تعهدات خود عمل کند جمهوری اسلامی نیز بر اساس آنچه که اعلام کرده اقدامات جبرانی خود را متوقف و به تعهداتش عمل کند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به این سوال که آیا آقای امیرعبداللهیان وزیر خارجه آتی خواهند بود، گفت: اجازه دهید که در مورد اعضای کابینه، دفتر رئیس جمهور اظهار نظر کند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که تغییر فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن برای حل این بحران کافی است، گفت: ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با حل بحران یمن با سازمان ملل همکاری گسترده ای داشته و داریم و قطعا با نماینده ویژه جدید که چهره شناخته شده برای ما نیز هست همکاری خود را ادامه می دهیم و امیدواریم که نماینده جدید بتواند در چارچوب حقوق بین الملل، توافقات قبلی و رعایت حقوق مردم یمن به این جنگ خانمان سوز پایان دهد و ما تمامی مساعی خود را برای کمک به این موضوع به کار می گیریم.
وی ادامه داد: قطعا تنها تغییر نماینده ویژه سازمان ملل به خودی خود در حل این بحران میسر نیست مگر اینکه منجر به تغییر رویکرد از سوی کشورهایی شود که در جنگ علیه مردم یمن به صورت مستقیم حضور دارند و یا کشورهایی که به صورت مستقیم به گسترش این بحران کمک کرده اند، مثل انگلیس که از این فضا برای فروش سلاح های خود به کشورهای متجاوز به یمن استفاده کرده و این راه را ادامه می دهد.
سایر اخبار این روزنامه
معاون درمان ستاد کرونا در استان تهران: همه رکوردهای کرونایی در تهران شکست جلال خوش چهره بازگشت به برجام؟ تاخیر در مذاکرات وین؛قدرت چانه‌زنی آمریکا را افزایش داد پشت‌پرده فشار نظامی غرب علیه ایران صدا و سیما چه سریال‌هایی را برای ایام محرم تدارک دیده است؟ بی‌برنامگی در کنداکتور تلویزیون زیرساخت‌ها برای اجرای طرح صیانت آماده است؟ طراحان پروژه صیانت از فضای مجازی فعال در اینستاگرام و توییتر تلخ‌کامی در پایان یک فصل بسیار سخت فینال ضعیف؛ چه اتفاقی برای فاتح دربی افتاد؟ سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری نگرانی عمیق ایران از اوضاع افغانستان و انتقاد از انگلیس و اروپا «ابتکار» وضعیت بازار مسکن طی 8 سال اخیر را بررسی کرد دست اندازهای نجات بازار مسکن رئیسی در جلسه هیئت دولت: حفظ جان مردم در عزاداری‌های محرم اولویت اول است رئیس قوه قضائیه: ایرانیان خارج از کشور منعی برای بازگشت ندارند نامه نمکی به رئیس جمهوری درباره وضعیت کرونا و مراسم محرم رئیسی در گفت‌وگوی تلفنی رئیس جمهور فرانسه: در هر مذاکره ای باید حقوق ملت ایران تامین شود نامه سازمان بازرسی به شورای شهر: ضوابط انتخاب شهردار از جمله مرتبط بودن مدرک تحصیلی باید رعایت شود قالیباف: حمایت ایران از فلسطین تا آزادی قدس ادامه خواهد داشت