صف‌های کرونایی مقابل پیشخوان داروخانه‌ها

شلوغی داروخانه‌های بزرگ و مرجع پایتخت در روز‌های اخیر نه تنها موجب اعتراض مردم شده، حتی انتقاد انجمن داروسازان ایران را هم برانگیخته است. شدت گرفتن کرونا و کمیابی دارو‌های مربوط به آن موجب هجوم مضاعف مردم به برخی داروخانه‌ها و تشکیل بازار سیاه شده است.
سازمان غذا و دارو به تذکر‌های انجمن داروسازان مبنی بر اینکه دارو‌خانه‌های منتخب توزیع داروی کرونا باید در نقاط مختلف تهران باشند، بی‌توجهی کرده است. همین بی‌توجهی از دلایل مهم هجوم مردم به داروخانه‌های خاص بوده است. پیک پنجم کرونا داروخانه‌ها را هم هدف گرفته و طی روز‌های اخیر صف‌های گسترده در مقابل داروخانه‌های مرجع تهران همچون ۱۳ آبان، ۲۹ فروردین نزاجا، هلال احمر، شهید کاظمی ولیعصر و ... تشکیل شده است. نبود برخی دارو‌ها در دیگر شهر‌ها هم باعث شده است مردم از شهر‌های دیگر برای تهیه دارو‌های خود به پایتخت بیایند. ناآشنایی این مسافران به آدرس داروخانه‌های پایتخت هم موجب شده است سرگردان از این داروخانه به آن داروخانه بروند.
در واقع اکنون که سویه جدید کرونا حتی تخت خالی هم برای بیمارستان‌ها باقی نگذاشته، صف‌های طولانی داروخانه‌ها هم به مشکلات مردم اضافه شده است. کمبود دارو البته از مشکلات مرتبط با تحریم‌هاست، اما نبود مدیریت و نظارت جدی بر بازار دارویی از دلایل اصلی صف‌های طولانی داروخانه‌هاست. در ابتدای شروع کرونا کمبود ماسک برای مدتی بحران‌ساز شد و حالا پس از نزدیک دو سال، کمبود سرم برای بیماران گرفتاری به وجود آورده است. کمبود ماسک به دلیل شوک ورود کرونا قابل توجیه بود، اما وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم، مثلاً برای کمبود یک سرم ساده که ۱۰۰ درصد تولید داخل است چه جوابی دارد؟
ویدئو‌ها و گفتگو‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از صف‌های داروخانه‌ها به دلیل کمبود سرم است. حیدر محمدی، مدیرکل امور دارو سازمان غذا و دارو چندی قبل به خبرگزاری ایسنا گفت که کمبود سرم به دلیل بازسازی خطوط تولید یکی از سرم‌سازان به وجود آمده و دیگر کارخانه‌های سرم‌سازی کمبود سرم در کشور را جبران خواهند کرد و ان‌شاءالله مشکلی نداریم!


اما صف‌های داروخانه‌ها نشان می‌دهد سخنان این مقام وزارت بهداشت درست نبوده است. در روز‌های اخیر پزشکان برای اینکه بیماران سردرگم نشوند، از تجویز سرم خودداری می‌کنند و سرم‌های نمکی نیز فقط در اختیار بیمارستان‌ها قرار داده شده است.
پرسشی که برخی افراد با عصبانیت از شلوغی داروخانه‌ها در شبکه‌های اجتماعی عنوان کرده‌اند، این است که آیا کمبود تولید سرم در اوج پیک پنجم کرونا بدون اطلاع قبلی وزارت بهداشت بوده است؟ از پاسخ‌های کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو چنین برمی‌آید که وزارت بهداشت از قبل این مسئله را پیش‌بینی کرده بود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو ۱۲مرداد به خبرگزاری فارس گفت: کاهش نسبی تولید سرم پیش‌بینی شده بود و از مدتی قبل تمهیداتی برای خرید و واردات سرم از کشور‌ها انجام دادیم که متأسفانه با توجه به گرفتاری شدید کشور در همه‌گیری کووید۱۹ از صدور این محموله‌ها ممانعت شد.
جهانپور در مصاحبه خود به نام کشوری که مانع صدور محموله سرم به ایران شده است، هیچ اشاره‌ای نکرد، اما گفته‌های این مقام ارشد وزارت بهداشت نشان می‌دهد این وزارتخانه نتوانسته این مشکل را مدیریت کند و زودتر از بروز بحران به فکر حل آن باشد.
رئیس اسبق انجمن داروسازان ایران هم با اشاره به شلوغی داروخانه‌ها به میزان گفت: متأسفانه سازمان غذا و دارو به تذکرات و اعتراضات انجمن داروسازان در این خصوص که دارو‌خانه‌های منتخب باید در نقاط مختلف تهران باشند، توجهی نمی‌کند. باید تمام داروخانه‌ها به صورت نوبتی انتخاب شوند تا از هجوم مردم به یک داروخانه که در شرایط فعلی افزایش ریسک ابتلا به کرونا را هم به همراه دارد، جلوگیری شود.
رهبر مژدهی‌آذر با بیان اینکه به دلیل کمبود دارو‌های کرونا با ازدحام شدید جمعیت در داروخانه‌ها مواجه هستیم، گفت: دارو‌های کرونا به دو بخش تقسیم می‌شوند که یکی از آن‌ها دارو‌های جدیدی نظیر رمدیسویر، فاویپیراویر و دارو‌های ضدویروس دیگری هستند که به تازگی برای درمان کرونا اعلام شده‌اند و یکسری از دارو‌ها هم که از قبل در داروخانه‌ها موجود بودند و پیش از شیوع این بیماری هم مصرف داشتند و برای کرونا هم مورد استفاده قرار می‌گیرند که متأسفانه کمیاب شدند و از جمله آن‌ها می‌توان به سرم اشاره کرد. ناگفته نماند که کمبود دارو به حضور افراد سودجو در جامعه هم دامن می‌زند و متأسفانه خبر‌های ناگواری در این خصوص به گوش می‌رسد، از جمله اینکه این دارو‌ها که ارزش چندانی ندارند در بازار سیاه به قیمت گزاف به فروش می‌رسند.