روزنامه ایران
1400/05/23
طالبان به هرات رسید
بنفشه غلامی/ گویا دیگر هیچچیز قادر نیست طالبان را متوقف کند. در حالی که نیروها و اتباع خارجی در حال فرار از افغانستان هستند و شهروندان افغان که مرزها را در تسخیر طالبان میبینند، خود را در دامی بزرگ احساس میکنند، هر روز خبر جدیدی از سقوط دومینووار ولایتهای این کشور شنیده میشود. طالبان نیز که تنها در یک هفته 12 ولایت افغانستان را ساقط کرده است، دیگر گوشهای خود را به روی هر مذاکرهای، ولو مذاکره برای تقسیم قدرت با دولت کنونی بسته است. روز پنجشنبه یکی از مهمترین روزهای نبردهای اخیر در افغانستان بود. در این روز طالبان نه تنها توانست دومین و سومین شهر بزرگ افغانستان، قندهار و هرات را تصرف کند که بر ولایتهای غور، غزنی و بادغیس نیز چیره شد. طالبان صبح دیروز نیز لشکرگاه مرکز ولایت هلمند را تصرف کرد تا به ادعای خود، جمع ولایتهای تحت کنترلش را به 15 ولایت از 34 ولایت این کشور رساند. این در حالی است که رسانهها سقوط 12 ولایت را تأیید کردهاند. در بین همه شهرهایی که طالبان در دو روز گذشته تصرف کرد، سقوط قندهار و هرات برای دولت افغانستان سهمگینتر بود.سقوط قندهار
تصرف قندهار برای طالبان آسان نبود. به گزارش «نیویورک تایمز»، ترکیبی از ارتش، غیرنظامیان داوطلب و یگانهای پلیس افغانستان چندین هفته تلاش کردند تا مانع ورود طالبان به قندهار شوند. اما روز چهارشنبه طالبان با حمله به زندان این شهر و آزاد کردن زندانیان خود از آن، قوای خود را تقویت و در کمتر از 24 ساعت از تمام خطوط دفاعی شهر عبور کرد.
کنترل قندهار برای طالبان اهمیتی بسیار دارد. به گزارش سایت شبکه خبری «بیبیسی»، این شهر 600 هزار نفری زادگاه طالبان است. طالبان شورشهای دهه 1990 خود را از این شهر شروع کرد و بعد از رسیدن به قدرت این شهر به عنوان پایتخت حکومت 5 ساله آنان شناخته میشد. از همینرو تصرف آن برای این گروه یک امتیاز بزرگ محسوب میشود. این شهر دارای یک فرودگاه بینالمللی است که به همراه تولیدات کشاورزی و صنعتی قندهار، باعث میشود این شهر تبدیل به یکی از قطبهای تجاری افغانستان شده و از نظر استراتژیک جایگاه ویژهای در این کشور داشته باشد.
سقوط هرات
سقوط هرات نیز که از پشتیبانی اسماعیلخان از سرداران نبردهای قدیمی افغانستان و نیروهای وفادار به او بهره میبرد، بهسختی رقم خورد. به نوشته «نیویورک تایمز»، در جریان نبردها در این شهر نظامیان ارتش افغانستان و نیروهای وفادار به اسماعیل خان، از جان مایه گذاشتند. اما طالبان با عبور از خط مقدم نبردها، این شهر را تصرف کردند، به خانه اسماعیل خان رفتند و با او عکس یادگاری هم انداختند تا نه تنها به این وسیله کسانی را که مقابل آنها میایستند تحقیر کنند، که بتوانند ادعا کنند، اسماعیل خان نیز به آنها پیوسته است. خبری که تا شب گذشته تأیید نشد. اهمیت و جایگاه هرات نیز کمتر از قندهار نیست. هرات یکی از شهرهایی است که در میانه راه جاده ابریشم باستانی قرار داشته و بهلحاظ اقتصادی برای افغانستان مهم است و شاهراههای تجاری از این ولایت و شهر عبور میکند. این شهر نیز دارای فرودگاهی بزرگ است که صبح دیروز طالبان بر آن استیلا یافتند.
به جز قندهار و هرات، غزنی نیز که با تسلیم شدن محمد داوود لغمانی، والی این ولایت بدون دردسر به دست طالبان افتاد، بهخاطر عبور بزرگراه کابل به قندهار از این شهر و ولایت اهمیت زیادی دارد. لشکرگاه مرکز ولایت هلمند هم که مانند قندهار در جنوب افغانستان واقع شده، برای طالبان ارزش نمادین دارد. زیرا این منطقه زمانی نه چندان دور مرکز عملیات نظامی امریکا و انگلیس بود. طالبان در حالی با این پیشرویها و استیلا بر قندهار، هرات و هلمند، قطبهای فرهنگی و اقتصادی افغانستان را در دست گرفتند که دولت اکنون تنها سه شهر بزرگ را در دست دارد. این سه شهر عبارتند از مزار شریف که تحت محاصره طالبان است، جلالآباد مرکز ولایت ننگرهار و دیگری کابل پایتخت افغانستان.
حاکمیت درد، رنج و آوارگی بر مردم
هر قدر طالبان بیشتر پیشروی میکند، ویدیوهایی که اعضای این گروه در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند، وحشت بیشتری را در میان مردم افغانستان رقم میزند. به گزارش سایت شبکه خبری «بیبیسی»، سازمان ملل خبر داده است، تنها در یک ماه گذشته بیش از یک هزار غیر نظامی افغان جان خود را از دست دادهاند. این در حالی است که یکی از استراتژیهای طالبان در نبردهای هفتههای اخیر این بود که حملات برای تصرف مناطق را از مرزهای افغانستان شروع کند. طوری که اکنون اغلب مرزهای این کشور در دست طالبان است. همین باعث شده، مردم این کشور در میانه نبردهای بیامان و پیشرویهای خونبار طالبان، خود را در دامی بزرگ ببیند و در قالب موجهایی بزرگ حرکت خود را به سمت مرکز افغانستان آغاز کنند و با کوچک شدن این دایره، اکنون راهی جز کابل را پیش روی خود نمیبینند. بنابر آماری که دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل منتشر کرده، از ابتدای سالجاری میلادی 390 هزار نفر آواره شدهاند. همچنین بر اساس آماری که مؤسسه مردم نهاد «حفاظت از کودکان» (Save the Children) منتشر کرده، تنها 72 هزار کودک در میان کسانی که به کابل گریخته و شب در خیابانها سپری میکنند، دیده میشوند. البته دولت اردوگاههای موقتی برای آوارگان در حومه کابل بنا کرده است، اما بسیاری از آوارگان همچنان ترجیح میدهند در خود شهر مستقر باشند.
فرار امریکا و انگلیس از افغانستان
در حالی که مردم افغانستان از اینسو به آن سوی افغانستان میگریزند، امریکا و انگلیس به ترتیب از اعزام سه هزار و 600 نیروی نظامی به افغانستان خبر دادند. اما نه برای کمک به مردم افغانستان، بلکه برای خارج کردن کارکنان سفارتخانهها و کنسولگریها و همینطور شهروندان خود از خون و آتش افغانستان. در بین این دو انگلیس در حالی به فراری دادن شهروندان و دیپلماتهای خود از مهلکه افغانستان میاندیشد که به گزارش «سیانان» بن والاس، وزیر دفاع این کشور گفته نگران قدرتگیری مجدد القاعده در افغانستان است. موضعگیریهای امریکا در قبال افغانستان نیز که با انتقادهای بینالمللی همراه است، همچنان ابروی سیاستمداران را به نشانه تعجب بالا میبرد. روز پنجشنبه برخی منابع خبردادند، امریکا از اشرف غنی خواسته است، برای کمک به صلح افغانستان استعفای خود را اعلام کند. این منابع تأکید کردند، امریکا معتقد است با استعفای غنی روند آتشبس تسهیل خواهد شد. انتشار این خبر موج جدیدی از انتقادات را در شبکههای اجتماعی برانگیخت. بااین حال به گزارش سایت شبکه خبری «سیانان»، دیروز ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا در سخنانی این خبر را رد کرد و مدعی شد: «ایالات متحده چنین درخواستی از غنی نکرده است. تصمیمگیری درمورد اینکه چه کسی باید افغانستان را رهبری کند، برعهده مردم افغانستان است.» وی همچنین گفت: «تنها موضوعی که در مذاکره تلفنی آنتونی بلینکن و غنی مطرح شد، سرعت پروازهای ویژه مهاجرت بوده است.
موضع منفعل اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا که از داعیهداران دغدغهمندی برای حقوق بشر در جهان است، هنوز اقدام مؤثری برای آنچه در افغانستان میگذرد، انجام نداده است. به گزارش «سیانان»، روز پنجشنبه، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به صدور بیانیهای اکتفا کرد و در این بیانیه مراتب نگرانی این اتحادیه را بابت حقوق بشر اعلام و طالبان را بهخاطر نقض حقوق بشر محکوم کرد. او اعلام کرد: «اتحادیه اروپا از طالبان میخواهد، بهسرعت پای میز مذاکرات نشسته و بهطور منظم و ساختارمند در آن حضور داشته باشد.» به غیر از این موضعگیری کلی، دولت آلمان نیز تنها به این تهدید اکتفا کرد که اگر طالبان بر افغانستان مستولی شود، کمک سالانه 500 میلیون دلاری خود به این کشور را قطع خواهد کرد. فرانسه و دانمارک نیز تهدید مشابهی را مطرح کردند. پیشتر نیز روسیه و چین گفته بودند اگر حکومت طالبان در افغانستان شکل بگیرد، آن را به رسمیت نخواهند شناخت.
سازمان ملل هم که در این روزها جز بیانیه کاری از دستش برنمیآید، دیروز اعلام کرد در حال کار روی بیانیهای برای تقبیح طالبان است. این در حالی است که عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان روز پنجشنبه در سومین روز نشست بینتیجه دوحه خواهان نشست فوری شورای امنیت شده بود.
سایر اخبار این روزنامه
تقدیر مرندی از تلاشهای وزارت خارجه برای تأمین واکسن
بازیگری که شادی و امید را به یادگار گذاشت
همه دوباره علیه کرونا
صف واکسیناسیون و دارو باید سریعتر جمع شود
طالبان به هرات رسید
پروندههای کثیرالشاکی زودتر به سرانجام برسد
شیر و لبنیات از قیمتگذاری دستوری خارج شد
جنجال یک عکس شبیه سازی شده تاریخی
وزیر ارتباطات، آینده «توسعه اقتصاد دیجیتال »را اولویت کاری قرار دهد
کارمان را برای موفقیت در المپیک پاریس شروع کردهایم
خزر آب میرود
درخواست قرنطینه و یک هفته تعطیلی شهر قم در بحران کرونا
دلالتهای وزارت امیرعبداللهیان برای سیاست خارجی ایران