کرونا تسلیم تعطیلات نیم‌بند نمی‌شود!

 سرویس جامعه جوان آنلاین: با وجود تجربه ناموفق تعطیلات شش روزه تهران و البرز در کنترل کرونا و به رغم آنکه طبق توصیه‌های اپیدمولوژیستی تعطیلی کمتر از دو هفته و بدون پیوست‌های اقتصادی و اجتماعی نمی‌تواند برای کنترل اپیدمی اثرگذار باشد، روز گذشته با تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا بنا شد از ۲۵ مرداد تا ۳۰ مرداد ماه تعطیل شود! تعطیلاتی که فرصت مناسبی را برای شکستن شیوه‌نامه‌های بهداشتی و مسافرت فراهم می‌آورد و درست مانند تعطیلات شش روزه تهران و البرز می‌تواند اثر معکوس به جا بگذارد. به‌ویژه اگر این تعطیلات هم مثل تعطیلات ۶ روزه قبلی در اجرا دچار ضعف باشد و به‌صورت نیم‌بند تحقق پیدا کند. جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا یک خروجی دیگر هم داشت و آن تأکید رئیس‌جمهور بر نهایی شدن واردات ۳۰‌میلیون دوز واکسن کرونا بود. وضعیت شیوع کرونا در کشور بحرانی است. در حال حاضر ۳۵۹ شهرستان در وضعیت قرمز، ۵۹ شهرستان در وضعیت نارنجی و ۳۰ شهرستان در وضعیت زرد هستند. رکورد بیماران بدحال شکسته شده و ۷‌هزار و ۲۵۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند، حتی مراجعه کودکان نسبت به پیک‌های قبلی دو برابر شده است و تا خالی شدن تخت در بخش مراقبت‌های ویژه، بسیاری از بیماران در همان بخش جان می‌دهند. در چنین شرایطی بنا به تأکید بسیاری از صاحبنظران حوزه سلامت، تعطیلی دو هفته‌ای کشور تنها راهکار برای ساماندهی موقت بحران کنونی است. پیشنهاد تعطیلات دو هفته‌ای، اما در ستاد ملی مقابله با کرونا رأی نیاورد. روز گذشته معلوم شد این ستاد تصمیم گرفته تا کشور را پنج روز تعطیل کند! این در حالی است که بنا به تأکید صاحبنظران و کارشناسان تعطیلی کمتر از دو هفته هیچ اثر مثبتی نخواهد داشت. سند این مدعا هم تعطیلات شش روزه تهران و البرز در آستانه عید قربان و بدتر شدن وضعیت شیوع بیماری در این دو استان بود. حالا وضعیت تهران به جایی رسیده که روز گذشته رکورد ۵۱ ساله متوفیان در تهران شکست و ۳۹۰ نفر در یک روز در بهشت زهرا به خاک سپرده شدند.
تکرار تجربه ناموفق و اشتباه
۲۸ تیرماه بود که با تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا استان‌های تهران و البرز برای کنترل شیوع افسارگسیخته کرونا به مدت شش روز تعطیل شد. این تعطیلات شش روزه اگرچه با اعلام محدودیت‌های تردد همراه بود، اما همین که تعطیلات رسانه‌ای شد، جمع کثیری از خانواده‌ها بار سفر را بستند و راهی جاده‌های شمال شدند! جالب اینکه برخی مسافران این ایام می‌گفتند برخلاف اعلام قبلی در بستن راه‌ها، بازگرداندن خودرو‌های پلاک تهران و البرز، هیچ پلیسی در طول مسیر ندیدند تا بخواهد جریمه‌شان کند یا آن‌ها را برگرداند!
دکتر علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران هم درباره این تعطیلات گفته بود: تعطیلی کمتر از دو هفته روی کنترل ویروس اثرگذار نیست و این تعطیلی باید به صورت لاک داون و همه‌جانبه باشد. بعد از پایان تعطیلات هم ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت اعتراف کرد: اگر نخواهیم بگوییم تعطیلات مضر بوده لااقل تأثیری هم نداشته است. با وجود این تجربه ناموفق و به رغم توصیه‌های کارشناسان، اما دوباره ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گرفته است تعطیلاتی نصفه و نیمه و این بار پنج روزه را در کشور اعمال کند. حالا با تعطیلات اعلام شده، سفر‌ها گسترده‌تر هم خواهد شد و معلوم نیست وضعیت شیوع کرونا چگونه شود!


جزئیات تعطیلی ۵ روزه
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره جزئیات این تعطیلات گفت: در جلسه ستاد بر رعایت و تشدید نظارت بر پروتکل‌ها تأکید شد. همچنین از امروز ساعت۱۲ منع تردد یا به عبارتی دیگر ممنوعیت تردد اعمال خواهد شد و نباید ترددی صورت گیرد، به جز موارد استثنا مانند آمبولانس‌ها و کامیون حمل غذا و غیره. بنابراین منع تردد از امروز ساعت ۱۲ ظهر تا صبح شنبه دو هفته آینده (آخر وقت جمعه پنجم شهریور) اعمال خواهد شد. این منع تردد سراسری و بین‌استانی خواهد بود.
به گفته وی تمام مجوز‌هایی که برای تردد صادر شده بود، لغو خواهد شد. علاوه بر این افرادی که بنا به هر دلیلی تخلف و جریمه شوند بعد از یک ماه این جریمه دو برابر می‌شود و حتماً هم اخذ می‌شود.
طبق توضیحات رئیسی، تعطیلی شامل همه ادارات، بانک‌ها و اصناف نیز می‌شود و از روز دوشنبه ۲۵ مردادماه تا پایان روز کاری شنبه هفته آینده (۳۰ مردادماه) همه ادارات به جز مشاغل ضروری مانند ادارات برق، آب، اورژانس، نیروی انتظامی و... تعطیل خواهند بود. تنها اصناف ضروری در گروه شغلی یک فعال خواهند بود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تأکید کرد: در رعایت پروتکل‌ها نیز سختگیری خواهد شد و مماشاتی صورت نخواهد گرفت.
رئیسی ادامه داد: در ستاد ملی مقابله با کرونا، رئیس‌جمهور هم تأکید کردند همه دستگاه‌های اجرایی و ناظر باید به شدت و قدرت وارد عمل شوند و ضمانت اجرایی در ارتباط با تخلفات نیز میزان جرائم مشخص شده است و در این زمینه دادستانی، نیروی انتظامی و اصناف موظف به رعایت هستند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در ارتباط با ایام عزاداری ماه محرم، اظهار کرد: مقرر شد در فضا‌های بسته عزاداری ممنوع باشد و در این ایام دسته‌روی هم نداشته باشیم. منع تردد هم در تمام جاده‌های کشور و بین استانی برقرار است.
قطعی شدن واردات ۳۰‌میلیون دوز واکسن
جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا با یک خبر خوب هم همراه بود. سیدابراهیم رئیسی در این جلسه با تأکید بر تسریع در روند واکسیناسیون، ضمن اعلام خبر قطعی شدن واردات ۳۰‌میلیون دوز واکسن گفت: نظر کارشناسان بر این است که برای کنترل وضعیت نامطلوب شیوع کرونا در کشور، باید ۶۰‌میلیون دوز دیگر، واکسن تأمین شود.
رئیسی در ادامه به موضوع تأمین دارو‌های خاص برای بیماران کرونایی اشاره و خاطرنشان کرد: پس از بازدیدی که روز پنج‌شنبه از یکی از داروخانه‌ها داشتیم، مقرر شد دارو‌های مورد نیاز طی روز‌های آینده در گام اول بین ۱۰۰داروخانه و در گام دوم تا ۳۰۰داروخانه توزیع شود تا دیگر شاهد تشکیل صف و تجمع در چند داروخانه نباشیم، ضمن اینکه لازم است نظارت لازم بر روند توزیع در این داروخانه‌ها صورت بگیرد.
وی تقویت و افزایش اختیارات رؤسای ستاد‌های استانی مقابله با کرونا را از دیگر تصمیمات جلسه دیروز برشمرد و گفت: مقرر شد اختیارات استانداران به عنوان رؤسای ستاد‌های استانی متناسب با الزامات مهار شیوع بیماری در استان‌های مختلف افزایش یابد تا دست ایشان برای اعمال قوانین و مقررات بازتر باشد.
تجربه تعطیلات شش روزه عید قربان تجربه‌ای ناموفق بود. کاش لااقل نقاط ضعف این رویکرد شناسایی شده باشد و در تعطیلات پیش رو که البته سه روز آن تعطیلی رسمی است در بستن راه‌ها و ممانعت از سفر رفتن مردم، جدی عمل شود. مرگ روزانه ۵۰۰ نفر و بیشتر، شوخی نیست!
باید گفت کرونا تسلیم تعطیلات نیم‌بند نمی‌شود، بلکه همچنان به تاخت و تاز خود ادامه خواهد داد.