روزنامه آفتاب یزد
1400/05/30
تغییرات استراتژیک جهانی
دکتر فتح الهدهقان- به حکم عقل وبراساس تجربیات جهانی ودر چارچوب اصول علم سیاست ،رویدادها، اتفاقات ،تغییرات وتحولات سالهای اخیر و کنونی جهان ومنطقه خاورمیانه نمی تواند باری به هرجهت باشد.با مراجعه به حافظه تاریخی منطقه ،طالبان در کوران رقابت ابرقدرتها در دوران جنگ سرد ودر راستای استراتژی ابرقدرتها در آن برهه زمانی شکل گرفت.
این تغییرات وحوادث براساس نظریه هایی است که در اتاق های فکر توسط متفکرین ،صاحب نظران واندیشمندان کشورهای اداره کننده جهان ودرراستای استراتژی ها در جهت تامین منافع ملی وامنیت ملی قدرتمندان جهان است.
البته تشخیص صحیح وبه موقع ونوع برخورد دیگرکشورها بااین استراتژی ها تاثیرات متفاوتی بر سرنوشت آنها دارد.
به عنوان مثال ، تشخیص صحیح جهت تاریخ ،موجب پیشرفت وتوسعه چین که در گذشته نه چندان دور کشوری جهانسومی بود ،شده است.خیز سریع چین برای ورود به باشگاه ابرقدرتها موجب شده غربی ها احساس خطرجدی کرده ورقابت میان جهان غرب به رهبری امریکا وچین اجتناب ناپذیر شود.
مقابله با اژدهای زردبیدار شده موجب تغییر استراتژی امریکا در جهان شده است.به این مفهوم که آوردگاه نبرد قدرتهای جهانی در آینده ،شرق اسیاست .ورود چین به باشگاه قدرتمندان جهان به مثابه زایمان تاریخی لاجرم دارای درد وخونریزی است. به باور نویسنده این سطور رویدادها وحوادث جاری خاورمیانه خصوصا افغانستان را باید در این چارچوب تحلیل کرد.
به این مفهوم که با در نظرداشتن استراتژی جاده جهانی چین
قدرت گیری طالبان در افغانستان درجهت اخلال ومقابله با این استراتژی چین قابل ارزیابی است.در این راستاغربی ها دیگر حاضرنیستندبرای امنیت افغانستانی هزینه کنند که قرار است در خدمت استراتژی چین باشد.باید توجهنمودکه روسها تواناقتصادی ورود به دخالت نظامی را نداشته وتجربیات گذشته نیز به آنها میگوید از دخالت نظامی پرهیز نموده ومنافع خود را هوشمندانه وبا بازیهای سیاسی امنیتی تامین می کنند. چینی ها نیز به هیچ وجه فعلاوارد فاز نظامی نخواهند شد وغربی ها نیز بر نقاط ضعف رقبااشراف دارند. دیگر اینکه آنها با خروج نیروهای نظامی از قضاوت وتبعات منفی افکار عمومی مردم منطقه نیز مصون خواهند بود.
از سوی دیگر با توجه به اینکه گروههای تندرو مسلمان پاشنه آشیل چین وروسیه هستند واین گروهها با طالبان رابطه تنگاتنگی دارند در آینده غرب از این اهرم علیه این دوکشوراستفاده خواهد کرد.همچنین به نظرمی رسد سیاست هایی که منجر به
شکل گیری کره جنوبی وژاپن شود دیگر مدنظر آنها نیست ،بلکه قصد دارند منطقه را رها نموده وبا حاکم شدن گروههای تندرو با افکار متحجرانه وجزم ورفتار قرون وسطایی با مردم ،اصطکاک ودرگیری تشدید شده ومنطقه در این باتلاق غوطه ور شود کهنتیجه آن فقر ،فلاکت ،جنگ ،خونریزی ورخت بربستن امنیت نیم بند از
منطقه است.
القصه،براساس این چرخه باطل نه تنها کشورهای منطقه به توسعه نخواهند رسید بلکه زیر ساخت های موجود نیز منهدم خواهند شد.البته تشخیص صحیح مسیر حرکت تاریخ وهوشمندی نخبگان ، سیاست مداران ودولتمردان کشورهای منطقه میتواند آنها را ازاین مهلکه نجات دهد. در غیر این صورت درد ،رنج ،خونریزی ومصایب این تغییر استراتژی نصیب کشورهای منطقه و منافع ان به کام قدرتهای جهانی خواهد بود.
سایر اخبار این روزنامه
دستور ویژه برای مالباختگان پروندههای کثیرالشاکی
آمار مشکوک وزارت بهداشت
نقش احمد مسعود و حکمتیار در معادلات افغانستان
و تاریخ تکرار شد!
ایران و تحولات افغانستان
قابل توجه وزیر پیشنهادی فرهنگ وارشاد
تغییرات استراتژیک جهانی
مسافرانی از هرات
کابینه رئیسی فرا جناحی است؟
واکاوی دلایل چرخشهای سیاسی طالبان
رنجش
انحطاط انسانیت
عاقبت اصرار بر خودرو داخلی
همزیستی مسالمتآمیز
آموزشوپرورش محل کارورزی نیست!