استقبال ایران از انتقال مسالمت‌آمیز قدرت به دولت فراگیر در افغانستان

سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که زمان به نفع برجام نیست و مذاکرات احیای برجام نباید فرسایشی شود. سعید خطیب‌زاده در نشست خبری روز گذشته که به‌صورت آنلاین برگزار شد، نسبت به عدم تعیین تکلیف توافق هسته‌ای هشدار داد و با بیان اینکه در این چارچوب زمان به نفع برجام نیست، تصریح کرد: اقدامات جبرانی ایران در چارچوب برجام صورت گرفته و باید طرف‌های مقابل بدانند که انتظار ما تا ابد نخواهد بود و در این مدت از مقامات جدید امریکا چیزی جز حرف ندیده‌ایم و آنها متأسفانه مسیر شکست خورده دولت قبلی امریکا را ادامه داده‌اند.
سخنگوی وزارت خارجه تأکید کرد: مذاکرات احیای برجام نباید فرسایشی شود. ما از همان اول نیز بر این موضوع تأکید کرده‌ایم و باید در چارچوب زمان‌بندی و معیار مشخصی به پیش رود و اگر طرف‌های مقابل واقع‌نگرانه در پای میز مذاکرات حضور پیدا کنند قطعاً مذاکرات فرسایشی نخواهد بود و ما اجازه نخواهیم داد که این اتفاق بیفتد.
وی درباره آغاز دور بعدی مذاکرات برجام گفت: در این تغییر و تحولاتی که در قوه مجریه ایران در حال وقوع است ممکن است برخی تغییرات صورت بگیرد. خطیب‌زاده افزود: مواضع ما تغییر نکرده است و رفع مؤثر تمامی تحریم‌های امریکا و پایبندی طرف‌های دیگر برجام به‌عنوان اصول مقوم هرگونه توافقی در وین است. تاریخ پس از اطمینان از تغییر و تحولات و طرف‌های ما در ۱+۴ اعلام خواهد شد.
حمایت ایران از انتقال مسالمت‌آمیز قدرت در افغانستان


خطیب‌زاده همچنین به تحولات افغانستان اشاره کرد و با بیان اینکه از نزدیک تحولات و رویدادهای افغانستان را رصد می‌کنیم، گفت: با همه طرف‌ها در افغانستان در تماس مستمر هستیم. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران ضمن دعوت همه طرف‌ها به‌ کاهش خشونت‌ها و خویشتنداری از به کارگیری خشونت، برقراری صلح، ثبات و آرامش در افغانستان را آرزو و آمال مشترک مردم افغانستان و کشورهای منطقه دانسته و امیدوار است مردم، جریانات و گروه‌های مختلف افغانستان از فرصت خروج نیروهای اشغالگر فرامنطقه‌ای جهت تشکیل دولتی فراگیر، شفاف، مسئول و پاسخگو که بازتاب دهنده ترکیب جمعیتی و قومی افغانستان باشد و دارای روابط دوستانه و همسایگی نیک در جهت ساختن افغانستانی آباد، باثبات، امن و شکوفا باشد، استفاده کند.
خطیب‌زاده افزود: تاریخ افغانستان نشان می‌دهد بحران این کشور راهکار نظامی نداشته است. همان‌طور که اشغال راهکار صلح و ثبات در این کشور نبود، هیچ راهکار نظامی برای حل و فصل مسائل افغانستان وجود ندارد و همه گروه‌ها و احزاب سیاسی باید با پرهیز از توسل به زور از طریق مذاکره و گفت‌وگو موضوعات را حل و فصل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در این زمینه آماده همکاری و تسهیل در روند دستیابی به توافق بین طرف‌های مختلف در افغانستان و تسهیل گفت‌وگوها همچون قبل است. ایران در ۴۰ سال گذشته همواره در کنار مردم افغانستان بوده و در این برهه خطیر هم در کنار مردم افغانستان خواهد بود. ایران مجدداً بر ضرورت توجه همه طرف‌ها به حفظ جان، مال و ناموس مردم و توجه به حقوق اقوام و زنان و احترام به حفظ آثار و ابنیه تاریخی و فرهنگی و دانشگاهی و دستاوردهای مردم افغانستان تأکید می‌کند و از انتقال مسالمت‌آمیز قدرت به دولت فراگیر استقبال می‌کند و امیدوار است که شورای هماهنگی تشکیل شده بتواند در این زمینه موفق عمل کند و رهبران افغانستان نیز در این حوزه همکاری نزدیکی داشته باشند. سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در پاسخ به سؤال دیگری که آیا ایران با احمد مسعود در دره پنجشیر ارتباط و گفت‌و‌گویی داشته، گفت: ما با همه طرف‌ها و گروه‌ها در افغانستان در ارتباط هستیم.
حضور در اجلاس بغداد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص پاسخ تهران به دعوت عراق برای شرکت در نشست امنیتی بغداد نیز خاطرنشان کرد: اجلاس همسایگان در بغداد ابتکار جدیدی نیست و مدت‌هاست که برادران ما در بغداد آن را پیگیری می‌کردند. هنوز جزئیات این نشست عنوان نشده اما ما قطعاً در سطح متناسب حضور خواهیم داشت. خطیب‌زاده با اشاره به جایگاه عراق در منطقه ابراز داشت: نقش منطقه‌ای عراق را قابل توجه می‌دانیم و همواره سعی کردیم این نقش برجسته شود.
وی درباره اقدامات وزارت خارجه در خصوص برگزاری مراسم اربعین، بیان کرد: در سفری که به عراق داشتم، گفت‌وگوهایی انجام شد و سفیر ما در عراق با مقامات عراقی گفت‌وگوهایی جداگانه داشته است. البته شرایط پاندمی کرونا ما را محدود کرده است. باید ببینیم آیا این امکان را خواهیم داشت که اگر حتی شده به‌صورت محدود عاشقان اباعبدالله(ع) در این راهپیمایی حضور داشته باشند یا خیر؟
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه ادامه داد: تمام تلاش وزارت امور خارجه و مسئولان این است که در این زمینه کمک کنیم. اما تلاش ما این است که در صورت امکان در چارچوب سلامت مردم این موضوع عملیاتی شود.