محشر یوم‌الفرار امریکایی در کابل

سرویس بین‌الملل جوان آنلاین: پنج روز مانده به پایان مهلت خروج امریکا و متحدان از افغانستان، فرودگاه کابل یکسره وحشت و استرس است، جایی که ده‌ها هزار تبعه غربی و افغانستانی منتظر خروج هستند. از نوزادان و کودکان جدا افتاده از مادر، تا آن‌هایی که تشنه و گرسنه، در ظل آفتاب تابستان و میان سیل جمعیت، دنبال یک مجرای کوچک خروج مثل محفظه چرخ هواپیما، جان‌شان را کف دست گذاشته‌اند. تازه، منابع غربی می‌گویند ایست و بازرسی‌های طالبان هم طی یکی دو روز گذشته با سختگیری بیشتر، مانع رسیدن متقاضیان خروج، به فرودگاه کابل می‌شوند. همه این‌ها به یک طرف، دیروز جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا، یک استرس دیگر هم روی همه این استرس‌ها گذاشت و گفت که داعش نیز مترصد است که به فرودگاه کابل حمله کند. به گزارش «جوان»، ۲۰ سال اشغال افغانستان، منجر به توافقی بین امریکا و طالبان شده که امریکا و متحدانش مجبور شده‌اند ظرف ۱۶ روز که از ۱۴ آگوست (۲۳ مرداد) شمارش معکوسش شروع شده، ده‌ها هزار نفر از اتباع غربی و اعوان و انصارشان را از افغانستان خارج کنند. مقامات امریکایی گفته‌اند تا حالا ۴ هزار امریکایی خارج شده‌اند، اما نمی‌دانند چه تعدادی هنوز در افغانستان مانده‌اند. این ۴ هزار نفر حدود یک هجدهم از کل ۷۰ هزار نفری هستند که ظرف ۱۱ روز گذشته از افغانستان خارج شده‌اند و گفته شده که حدود ۱۸۰ هزار نفر دیگر نیز یا در میان انبوه جمعیت تجمع کرده در فرودگاه کابل هستند یا در صف ویزا و یا در جست‌وجوی راهی از لابه‌لای ایست و بازرسی‌های طالبان به سمت فرودگاه کابل می‌گردند. چندین منبع گفته‌اند اتباع امریکایی با وجود آنکه گذرنامه امریکایی خود را نشان می‌دهند، همچنان با ممانعت نیرو‌های گارد افغانستان برای رسیدن به فرودگاه مواجه هستند. در یک مورد، نیروی گارد به گروه امریکایی‌ها گفته که یا محل را ترک کنند یا اینکه به سوی آن‌ها شلیک خواهد کرد. گروه جابه‌جایی و اسکان آوارگان موسوم به «انجمن متحدان زمان جنگ» برآورد کرده است که ۲۵۰ هزار افغان شامل مترجمان و رانندگان و سایر کارکنانی که به امریکا کمک کرده‌اند، نیازمند تخلیه و خارج شدن هستند. دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس دیروز گفت که معلوم نیست غربی‌ها مجبور شوند چه تعدادی را در افغانستان جا بگذارند. راب گفته که ظرف ۱۰ روز گذشته حدود ۹ هزار تبعه انگلیسی و افغان‌هایی که برای انگلیس کار می‌کردند، از افغانستان خارج شده‌اند.
تصاویر منتشر شده از فرودگاه کابل، یک وانفسای تمام عیار را نشان می‌دهد. جدای از چند نفری که هفته قبل در اولین روز خروج، از روی بدنه و چرخ‌های هواپیما سقوط کردند و بقایای جنازه دو نفری که خونین در محفظه چرخ هواپیما پیدا شد، به گفته مقام‌های ناتو، دست‌کم ۲۰ نفر دیگر هم، ظرف چند روز گذشته، به انحای مختلف در فرودگاه کشته شده‌اند. فقط در یک مورد، روز دو شنبه در بیرون گیت شمالی فرودگاه بین‌المللی کابل تیراندازی روی داد که طی آن تعدادی از نیرو‌های امنیتی افغانستانی کشته شدند. منابع مختلفی روز چهار شنبه گفتند که هر چه به زمان پایان مهلت ۳۱ آگوست (۹ شهریور) نزدیک می‌شویم، انبوه جمعیت، کمبود امکانات، نبود برق و سرویس‌های بهداشتی، باعث وخیم‌تر شدن شرایط داخل فرودگاه شده است. همه این‌ها به یک طرف، دیروز جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا با گفتن اینکه داعش خراسان، دنبال هدف قرار دادن فرودگاه کابل است، به استرس‌های موجود اضافه کرد. بایدن گفته که امریکا می‌تواند روند تخلیه‌ها را قبل از پایان ماه اوت به شرط همکاری طالبان تکمیل کند و تأکید کرده که هرچه امریکایی‌ها بیشتر در افغانستان بمانند، خطر فزاینده حمله گروه تروریستی داعش خراسان افزایش خواهد یافت: «هرچه زودتر بتوانیم کار عملیات تخلیه را تمام کنیم، بهتر است. هر روز از عملیات، خطرات بیشتری را برای نیرو‌های ما به همراه دارد. هر روز که در آنجا هستیم، روز دیگری است و می‌دانیم که داعش خراسان به دنبال حمله به فرودگاه کابل و نیرو‌های امریکایی و متحدانش است.»‌دو مقام امریکایی هم که خواسته‌اند نام‌شان فاش نشود، به رویترز گفته‌اند نگرانی زیادی از بابت خطر بمب‌گذاری‌های انتحاری داعش در فرودگاه کابل وجود دارد. طالبان به این گزارش‌ها واکنش نشان نداده، ولی ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان روز سه شنبه از امریکا خواست تشویق افغان‌ها برای خروج را متوقف کند و گفت که طالبان طرفدار «بیرون شدن افغان‌ها از کشور نیست» و از افغان‌ها هم خواست که به خانه‌های‌شان بروند.
بهشت «جهنمی» خارج‌شدگان در العدید
فراتر از این، پناهجویانی که موفق به خروج از فرودگاه کابل می‌شوند هم سرنوشت بهتری در انتظارشان نیست. دیروز پایگاه خبری آکسیوس امریکا ایمیل‌های داخلی برخی مقام‌های امریکایی را فاش کرده که نشان می‌دهند پناهجویان افغان که از وضعیت فعلی کشور افغانستان گریخته‌اند، در پایگاه هوایی «العدید» امریکا در «دوحه» قطر در شرایطی «وخیم و هولناک» به سر می‌برند. «کالین سالیوان» یکی از مقام‌های فرماندهی مرکزی امریکا و مأمور ویژه نظارت در یک ایمیل که جمعه قبل به مقام‌های امریکایی نوشته به وضعیت وخیم افغان‌های موفق به خروج از فرودگاه کابل که به پایگاه العدید منتقل شده‌اند، اشاره کرده و نوشته است: «امروز هوا شرجی است. محلی که افغان‌ها در آن به سر می‌برند، یک جهنم زنده است. آشغال، ادرار، مدفوع و استفراغ، سطح زمین را دربرگرفته است.» «ویلیام برنز» سخنگوی فرماندهی مرکزی امریکا تلویحاً شرایط پایگاه العدید قطر را تأیید کرده و به پایگاه خبری «هیل» گفته است: «ما درک می‌کنیم که اوضاع دشوار و پرچالشی برای این قشر و خانواده‌های آسیب‌پذیر وجود دارد و ما به ارائه محیطی امن، ایمن و بهداشتی همچنان متعهد هستیم.» «جان کربی» سخنگوی پنتاگون هم به خبرنگاران می‌گوید: «ما آگاه هستیم و مثل بقیه درباره وضعیت بهداشتی افتضاح در قطر که به واسطه تعداد بی‌شمار پناهجویان و سرعت افزوده شدن پناهجویان به این پایگاه است، نگران هستیم.» این وضع، تیغ انتقاد‌ها را در داخل امریکا متوجه بایدن کرده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین امریکا سه شنبه شب برای چندمین بار متوالی، روند خروج ارتش امریکا از افغانستان را «شکستی مفتضحانه» توصیف کرد و گفت: «ما فقط می‌توانیم تعداد هزاران تروریستی را که از افغانستان به محله‌های جهان منتقل شده‌اند، تصور کنیم. چه شکست مفتضحانه‌ای! جو بایدن چه تعداد تروریست به امریکا خواهد آورد؟ ما نمی‌دانیم». مایک پنس، معاون ترامپ هم گفت: «خروج امریکا از افغانستان یک تحقیر در سیاست خارجی است، برخلاف آنچه که کشور ما از زمان بحران گروگانگیری ایران تجربه کرده است.»‌نفر دوم دولت ترامپ مدعی شد: «تفاوت [ما با دولت بایدن]قدرت بود... [اگر دولت ترامپ بر سر کار بود]شما شاهد تاخت و تاز طالبان به سمت کابل نبودید.» وی افزود: «همه ما خواهان این هستیم که سربازان‌مان به خانه بیایند، اما اینطوری نه.»


طالبان: ایران، روسیه و چین نگران ما نیستند
طالبان دیروز خبر ملاقات مقام بلندپایه خود را با ویلیام برنز رئیس سیا که گفته می‌شود روز دو شنبه انجام شده، تکذیب کرد، ولی گفته که برای همکاری با همسایگان آمادگی دارد. «محمد نعیم» سخنگوی دفتر سیاسی جنبش طالبان به شبکه خبری المیادین گفت که «اظهارنظر‌ها درباره توافق بین طالبان و واشنگتن برای تسلط بر افغانستان، کاملاً اشتباه است» و تأکید کرد که «اتهامات به طالبان جدید نیست. از ۲۰ سال پیش، رسانه‌ها به ما حمله می‌کنند.» «واشنگتن پست» به نقل از مقام‌های امریکایی مطلع گزارش داد که برنز روز دو شنبه در کابل دیداری مخفیانه با معاون سیاسی گروه طالبان داشته است که بالا‌ترین سطح ملاقات رو در رو بین مقام‌های طالبان و دولت امریکا از زمان تسلط طالبان بر کابل بود. نعیم همچنین با اشاره به تغییر اوضاع افغانستان، گفته که «روابط طالبان با ایران، چین، ازبکستان و پاکستان و سایر کشور‌ها جدید نیست. این کشور‌ها نگرانی ندارند.» نعیم همچنین گفت: «روابط و تماس مداومی با کشور‌های همسایه افغانستان داریم و خواستار توسعه آن هستیم.» ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز روز چهار شنبه گفت که این گروه در آینده نزدیک با نیرو‌های مقاومت در استان پنجشیر به توافق صلح خواهد رسید. به گزارش اسپوتنیک، ذبیح‌الله مجاهد به پایگاه خبری شمشادنیوز گفت: «ما با مردم پنجشیر در تماس هستیم. ما با ریش‌سفیدان، متنفذان و فرماندهان جهادی در حال مذاکره هستیم. مذاکرات به زودی مشکل را بدون جنگ حل خواهد کرد. من ۸۰ درصد اطمینان دارم که لزومی برای ورود به جنگ وجود نخواهد داشت. طبق اطلاعات ما، به زودی یک توافق صلح حاصل خواهد شد.» این سخنگو تأکید کرد: طالبان مایل به شروع درگیری‌ها در پنجشیر نیست، مگر آنکه مجبور شود و نیروهای‌مان هم اکنون از طریق استان‌های همسایه شامل بدخشان، تخار، بغلان، نورستان و لغمان وارد این استان شده‌اند. در اظهار نظری جداگانه «محمد سهیل شاهین» سخنگوی طالبان در گفتگو با «سی‌جی‌تی‌ان» گفت که «هیچ مقاومتی [علیه طالبان]در آن مناطق وجود ندارد.» او گفته این صحت دارد که «ما یک گروه از شخصیت‌های مذهبی و دینی فرستادیم. ما می‌خواهیم این موضوع از طریق مذاکرات و ابزار مسالمت آمیز حل شود.»