سفر بی‌درنگ امیرعبداللهیان به «پایتخت غایب» در بغداد

سرویس بین‌الملل جوان آنلاین: وزیر امور خارجه کشورمان که پیش‌تر از دعوت نشدن سوریه به نشست بغداد گله کرده بود، دیروز بلافاصله پس از شرکت در این نشست، راهی دمشق شد. از طرفی در سایه خلأ حضور سوریه، عالی‌ترین مقام اجرایی فرانسه ضمن گشت در نقاط مختلف عراق، در حاشیه نشست یاد شده تأکید کرد که کشورش همچنان در عراق حضور خواهد داشت. حسین امیرعبداللهیان دو روز پس از کسب رأی اعتماد مجلس، در نخستین سفر خارجی خود، دیدار با مقامات سوری را در دستور کار قرار داد. اگرچه نشست بغداد با عنوان نشست همسایگان عراق برگزار شد، اما سوریه به آن دعوت نشده بود. بغداد از اختلاف میان کشورها، به عنوان دلیل دعوت نشدن از سوریه یاد کرده و گفته که بغداد هیچ‌گاه روابط خود را با دمشق قطع نکرده است. وزیر خارجه ایران در آستانه این سفر که مقصد نخست آن، بغداد و هدف آن شرکت در نشستی منطقه‌ای بود، نیز به غایب بودن سوریه در نشست همسایگان بغداد پرداخته و تلویحاً از آن انتقاد کرده بود. امیر عبداللهیان روز یک شنبه در بدو ورود به سوریه، روابط دمشق، تهران و بغداد را هم راستا و راهبردی ارزیابی کرد و گفت از اینکه سوریه در برنامه نخستین سفر خارجی وی قرار دارد، بسیار خرسند است. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: «ما در مبارزه با تروریسم و در میدان اقدامات و پیروزی‌های مشترکی را خلق کردیم. امروز در دمشق هستیم تا در همه حوزه‌ها اعم از اقتصادی، تجاری و فرهنگی و همه حوزه‌های مورد علاقه دو کشور روابط را یک بار دیگر با هم مرور کنیم.» وزیر خارجه عنوان کرد: «معتقدیم امروز با اراده رهبران دو کشور ایران و سوریه در کنار هم مبارزه با تروریسم اقتصادی و در کمک به مردم دو کشور گام‌های بلندی را برخواهند داشت. از حکومت و مردم و رهبری سوریه حمایت می‌کنیم.»
لزوم حضور سوریه در شکل‌گیری ترتیبات سیاسی منطقه
امیرعبداللهیان عصر دیروز با بشاراسد رئیس جمهور سوریه ملاقات کرد. او پیش از اسد، با وزیرخارجه سوریه ملاقات کرده بود. امیرعبداللهیان پس از دیدار با فیصل مقداد، همتای سوری خود و تبادل نظر درباره طیفی از مسائل، در نشست خبری مشترک با اعلام اینکه طرفین تحولات منطقه را مورد بررسی قرار داده‌اند، خاطرنشان کرد: «دو کشور در حال ترسیم نقشه توسعه فعال همکاری‌های اقتصادی و تجاری برای مقابله با تحریم‌های ظالمانه دشمنان هستند. معتقدیم هرگونه ترتیبات سیاسی و امنیتی در منطقه با حضور و مشارکت همه کشور‌های منطقه از جمله جمهوری عربی سوریه محقق خواهد شد و در این مسیر نقش عراق و سوریه را برای کمک به ایجاد ترتیبات جدید منطقه‌ای در حوزه‌های سیاسی و امنیتی و اقتصادی مهم می‌دانیم.» وزیر خارجه گفت: حضور نیرو‌های بیگانه در منطقه هیچ کمکی به امنیت و ثبات پایدار در این منطقه حساس نخواهد کرد. وزیر امور خارجه ایران شنبه هم در عراق با محمد الحلبوسی رئیس پارلمان، مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر و برهم صالح رئیس‌جمهور عراق دیدار و گفتگو کرده بود. در جریان این ملاقات، برهم صالح از حمایت‌های ایران از عراق و همچنین حضور هیئت ایرانی در نشست بغداد قدردانی کرد و انجام اولین سفر خارجی وزیر امور خارجه ایران به مقصد عراق را مهم خواند. امیرعبداللهیان در حاشیه این نشست، با وزیر امور خارجه ترکیه و کویت نیز دیدار کرد.
امریکا هم برود، فرانسه می‌ماند


کاخ سفید روز شنبه، بیانیه جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا درباره اجلاس بغداد را منتشر کرد که در آن ضمن تاریخی خواندن رهبری عراق در برگزاری این نشست آمده است: «ما به دنبال کاهش تنش‌ها بین کشور‌های همسایه و گسترش همکاری‌ها در سراسر خاورمیانه هستیم. من همچنین از رئیس‌جمهور ماکرون برای مشارکت و حمایت از این اجلاس تشکر می‌کنم.» بایدن ضمن تأکید بر همکاری با دولت مصطفی الکاظمی برای «ایجاد ثبات بیشتر در خاورمیانه» اعلام کرده که واشنگتن متعهد به تقویت روابط دوجانبه تحت «توافقنامه چارچوب راهبردی» است. همچنین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا در تماس تلفنی با برهم صالح، تأکید کرده که مأموریت شکست دادن تروریسم وارد مرحله تازه‌ای شده که در آن نیرو‌های عراقی مسئولیت را بر عهده دارند. وی شراکت راهبردی و طولانی و عمیق دو کشور را به نفع ملت امریکا دانست.
همانطور که درموضع‌گیری امریکایی‌ها نیز به نقش امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اشاره شده، وی نیز در جریان شرکت در نشست روز شنبه گفت که اگر امریکا از عراق خارج شود، فرانسه در عراق باقی خواهد ماند. ماکرون در پیامی در صفحه خود در توئیتر، به مبارزه با تروریسم، پیشبرد پروژه‌های منطقه‌ای حیاتی و واکنش‌های واقعی به چالش‌های خاورمیانه اشاره کرد و نوشت که انجام همه این موارد بدون همکاری مشترک امکان‌پذیر نیست. کنفرانس تاریخی بغداد، خود، پیروزی به شمار می‌آید. همکاری جدیدی در حال شکل‌گیری است. ماکرون در افتتاحیه کنفرانس نیز گفته بود: «ما برای حمایت از امنیت و ثبات عراق اینجا هستیم. فرانسه در حمایت از بغداد در مأموریت مبارزه با تروریسم در چارچوب ائتلاف بین‌المللی باقی خواهد ماند.»‌رئیس‌جمهور فرانسه در ادامه مأموریت خود در عراق سحرگاه دیروز وارد اربیل شد و پس از دیدار با نچیروان بارزانی و مقامات کردستان عراق، راهی موصل شد. او پس از پاپ فرانسیس دومین شخصیت غربی است که از شهر موصل دیدن می‌کند.
حضور در کلیسای الساعه و گفتگو با روحانیون مسیحی و دیدار از مسجد النوری که ابوبکر البغدادی سرکرده معدوم داعش در سال ۲۰۱۴ خلافت خودخوانده‌اش را در آنجا اعلام کرده بود، از دیگر برنامه‌های ماکرون بود. وی شنبه شب نیز به همراه مصطفی الکاظمی به حرم حضرت امام موسی کاظم (ع) در کاظمیه بغداد رفت.