«مالیات ستانی هوشمند» روی میز وزارت اقتصاد

فساد در حوزه مالیات ستانی از اشخاص حقیقی و حقوقی واقعیتی غیر‌قابل‌انکار است. در این حوزه کار به جایی رسیده‌است که برخی از اشخاص مطلع در حوزه فرار مالیاتی یا کارچاق‌کنی برای کاهش مالیات با تشکیل شرکت به دیگران نیز مشاوره می‌دهند و خدا می‌داند سالانه در حوزه فرار مالیات و افزایش غیر ضروری هزینه بنگاه‌ها برای کوچک نشان دادن درآمد و سود سالانه چه درآمد هنگفتی از خزانه کشور دریغ می‌شود. در چنین شرایطی دولت مجبور به چاپ پول و برای پوشش هزینه‌هایش است. در همین راستا وزیر اقتصاد گفت تلاش می‌کنیم در چهار سال پیش رو نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی را ۵۰ درصد رشد دهیم و دستیابی به این هدف نیز باید از طریق «مالیات‌ستانی هوشمند و عادلانه» تحقق یابد.
ارائه مشاوره برای فرار مالیاتی و حساب‌سازی برای کوچک نشان دادن درآمد و سود و بالطبع کاهش مالیات متأسفانه به یک شغل در اقتصاد ایران تبدیل شده‌است و شرکت‌هایی شکل گرفته‌اند که با احاطه به علم حسابداری و حسابرسی و مفر‌های قانونی فرار مالیاتی و همچنین برخورداری از ارتباطات به اشخاص حقیقی و حقوقی برای کاهش مالیاتشان مشاوره می‌دهند، از این‌رو فساد در حوزه مالیات امری غیر قابل انکار است و مشخص نیست چرا تاکنون با اشخاصی که مانع از دریافت حقوق حقه دولت از فعالیت‌های اقتصادی هستند، برخورد نشده‌است.
افرادی که اندکی با حوزه اقتصاد سرو‌کار داشته‌باشند، می‌دانند که به شیوه‌های مختلف اشخاص حقیقی و حقوقی سازمان امور مالیاتی را برای پرداخت مالیات دور می‌زنند، البته خبرگان مشاوره‌دهنده برای دور زدن سازمان امور مالیاتی شاید با سازمان مذکور بیگانه نباشند و خوب راه‌های در رو و ارتباطات برای فرار مالیاتی را می‌شناسند، از این رو باید حقیقت را پذیرفت و با هوشمند‌سازی سامانه‌ها و تشخیص درآمد واقعی اشخاص حقیقی و حقوقی، عرصه را برای فرار مالیاتی تنگ کرد.
امروز کار بودجه دولت به جایی رسیده‌است که با خلق پول بدون پشتوانه و انتشار اوراق بدهی و ایجاد انواع بدهی و حتی برداشت از حساب شرکت‌ها بودجه ماهانه خود را تأمین می‌کند، در صورتی که پتانسیل دریافت مالیات در کشور ایران به وفور وجود دارد، به طور نمونه در جریان رویداد‌های دو سال اخیر بازار سرمایه اشخاص زیادی به درآمد‌های اتفاقی زیادی دست پیدا کردند، اما سازمان امورمالیاتی به این موضوع توجهی نداشت، در صورتی که بحث بر سر هزاران میلیارد تومان پول است و هنوز هم دیر نشده و می‌شود از بسیاری از مشمولان درآمد‌های اتفاقی مالیات اخذ کرد.


احسان خاندوزی وزیر اقتصاد دولت سیزدهم در جلسه با مدیران سازمان امور مالیاتی بر ضرورت تحقق اهداف و برنامه‌های بالادستی تأکید کرد و اظهار داشت: هدف‌گذاری اعلام شده توسط ریاست محترم جمهور، میثاق تعهد سازمان امور مالیاتی با رئیس‌جمهور، وزیر اقتصاد و مجلس شورای اسلامی است. وزیر اقتصاد گفت: ما هم از شیوه‌های مالیات‌ستانی ناکارآمد و سنتی و هم از شیوه‌های مالیات‌ستانی ناعادلانه که موجب اجحاف به گروه‌های مختلف اجتماعی می‌شود، آسیب دیده‌ایم.
وی با اشاره به اهمیت عملکرد سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان یک بازوی مهم درآمدزایی دولت در کنار سایر دستگاه‌ها گفت: بنده تعهد داده‌ام در مدت این چهار سال تلاش کنیم نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی را ۵۰ درصد افزایش دهیم، اما با قید اینکه «مالیات‌ستانی هوشمند و عادلانه» باشد، چراکه در هر دو زمینه به شدت آسیب دیده‌ایم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان داشت: بنده به عنوان یک فرد که خاستگاهش دانشگاه است، این را می‌گویم، الان دوران بحث‌های نظری نیست، چراکه به اندازه کافی به این مباحث نظری پرداخته شده‌است و اکنون باید تلاش کنیم از کلیات و نظریه‌ها بگذریم و در نظر داشته باشیم که این سال‌های پیش رو سال‌های کار است.
خاندوزی افزود: انتظار می‌رود برنامه‌های اجرایی تحقق این اهداف طی سه روز در دو لایه برنامه‌های کوتاه‌مدت (تا پایان سال ۱۴۰۰) و بلند‌مدت (تا پایان دولت) در نشستی با ریاست سازمان امور مالیاتی بررسی و نهایی گردد.
وزیر اقتصاد در ادامه ابراز امیدواری کرد: باید این دوران آغازگر تحول در حوزه نظام مالیاتی و نه فقط مالیات‌ستانی و صرف وقت برای تأمین درآمد باشد، بلکه تلاش کنیم حکمرانی مالیاتی کشور را به عنوان طرحی نو در اندازیم.