روزنامه شرق
1400/06/09
گزینههای مختلفی در صورت شکست مذاکرات وین وجود دارد
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری گزینههای مختلفی در صورت شکست مذاکرات وین وجود دارد شرق: سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی که به خاطر شیوع گسترده کرونا در کشور بهصورت آنلاین برگزار شده بود، درباره وضعیت و چشمانداز برجام صحبت کرد، گزارشی از سفر وزیر خارجه به بغداد و دمشق ارائه کرد و به برخی از تماسهایی که وزرای خارجه دیگر کشورها با وزیر خارجه جدید ایران در طول روزهای گذشته داشتهاند، اشاره کرد و مروری بر آنها و صحبتهای مطرحشده داشت. سعید خطیبزاده با اشاره به جلسه مشترک وزارت خارجه و وزارت بهداشت در روز پنجشنبه هفته گذشته در مورد تسریع واردات واکسن کرونا گفت: «در این جلسه تصمیمات خوبی برای تسریع واردات واکسن کرونا از نقاط مختلف جهان گرفته شد». سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا ایران در اجلاس سران شانگهای شرکت خواهد کرد یا نه، گفت: «دعوتنامهای در این زمینه دریافت شده است و درحال بررسی هستیم که انشاءالله در سطح بسیار خوبی شرکت کنیم».در نشست بغداد گفتوگوی جدیدی بین ایران و عربستان نبود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا در حاشیه نشست بغداد گفتوگویی بین ایران و عربستان انجام شده است، گفت: «در مورد عربستان، بیشتر از گفتوگوهایی که پیش از این در بغداد صورت گرفته، گفتوگویی بین ایران و عربستان انجام نشده و در نشست بغداد شاهد گفتوگوی جدیدی نبودیم». او همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد موضوع عربستان و گفتوگوها بین دو کشور تصریح کرد: «تاکنون سه دور گفتوگو بین دو کشور برگزار شده است و در صورت لزوم دورهای بعدی برگزار میشود و ما از نقش سازنده عراق هم در این زمینه تقدیر و تشکر میکنیم». خطیبزاده همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا بنبستی در مذاکرات ایران و عربستان شکل گرفته که این مذاکرات ادامه پیدا نکرده یا اینکه ادامه این مذاکرات نیز منتظر ادامه تغییرات در ایران و استقرار دولت جدید است، تصریح کرد: «عربستان همسایه ما در این منطقه است. ما و عربستان نقاط اشتراک زیادی برای صلح و ثبات در این منطقه داریم. ایران هیچگاه دست دوستی خود را از ریاض دریغ نکرده است و هرگاه در عربستان این اراده ایجاد شده است که براساس سازوکار منطقهای عمل کند و در این مسیر حرکتی داشته باشد، با استقبال ایران روبهرو شده است». او تأکید کرد: «هیچ بنبستی میان این دو کشور بزرگ نیست که قابل حل نباشد و تنها به اراده سیاسی و به اقدام در پایتختهای دو کشور نیاز دارد و این امر میتواند کمککننده باشد».
سفر به بغداد و دمشق پیام ویژه خود را دارد
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش دیگری در مورد سفر اخیر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به سوریه و اینکه آیا این سفر از پیش تعیین شده بود یا با توجه به غیبت سوریه در اجلاس بغداد و خواست ایران برای حضور دمشق در این اجلاس این سفر بهمنظور دلجویی صورت گرفته است، گفت: «البته میزبان این اجلاس تهران نبود و بغداد بود و ما پیش از این نیز نظرمان را در مورد حضور سوریه در اجلاس بغداد گفته بودیم و در این مورد اظهارنظر کردهایم». او افزود: «یکی از اهداف ما همیشه نزدیککردن همسایهها به یکدیگر بوده است و ما فکر میکنیم اجلاس بغداد و همچنین سفر به سوریه در همین راستا بوده است و یکی از جاهایی که باید این نزدیکی را ایجاد کنیم، در این مورد است». خطیبزاده ادامه داد: «سفر آقای امیرعبداللهیان به عراق و شرکتشان در اجلاس بغداد و همچنین سفر به سوریه و دیدارشان با مقامات این کشور پیام ویژه خود را در خصوص سیاستهای منطقهای ایران و تداوم آن در این حوزه دارد». او ادامه داد: «حتما در جریان سفر به دمشق رایزنیهایی درخصوص نشست بغداد انجام شده است و مهمتر از آن روابط دوجانبه ایران و سوریه و محور مقاومت است که سوریه نقش قابلتوجهی در آن دارد».
برجام نیازی به میانجی ندارد
خطیبزاده در پاسخ به پرسشی مبنیبر اینکه با توجه به برخی از اظهارات مقامات عراقی در جریان نشست بغداد آیا قرار است بغداد یا کشوری بین ایران و آمریکا در ارتباط با موضوع برجام میانجیگری کند، گفت: «موضوع برجام نیاز به میانجی ندارد. ما با آمریکا در وین یا جای دیگر گفتوگوی مستقیم و غیرمستقیمی نداریم و گفتوگوها در وین بین ایران و ۱+۴ انجام شده است». او افزود: «آنچه در مذاکرات وین باقی مانده بهخاطر لجبازی و رفتارهای غیرمنطقی طرف آمریکایی و غربی است و اگر تغییر رفتاری صورت بگیرد، برجام قابلاحیا خواهد بود». خطیبزاده تأکید کرد: «برجام در فضایی جدا از منطقه پیگیری میشود و مسیر خود را طی میکند». سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه این پرونده در کجا پیگیری میشود، گفت: «باید توجه داشت که مذاکرات وین مذاکراتی برای رسیدن به یک متن جدید نیست بلکه مذاکراتی برای اطمینان جهت اجرای کامل برجام توسط آمریکاست و آنچه در وین صورت گرفته، اطمینان از این مسیر است». خطیبزاده با بیان اینکه این گفتوگوها با جزئیات فرابخشی با حضور بخشهای مختلف مربوط انجام شده است، ادامه داد: «از این پس نیز همین خواهد بود و بهصورت اجماع حاکمیتی به پیش خواهد رفت و اینکه پیشانی آن وزارت خارجه یا جاهای دیگر باشد، تصمیمی است که روزهای آینده اعلام خواهد شد. مهم این است که تاکنون و پس از آن نیز بهصورت اجماعی و با تصمیم ملی کارها جلو خواهند رفت». خطیبزاده در پاسخ به پرسش دیگری درباره موضوع برجام تأکید کرد: «برجام در ایران و در عرصه بینالمللی سندی است که یکبار مذاکره شده و مهروموم شده و امکان تغییر در آن نیست. در جریان مذاکرات یا موفق میشویم اجرای کامل آن را تضمین کنیم یا اینکه برجام احیا نخواهد شد. هرکدام از این دو مسیرهای متفاوتی است و بههرحال گزینههای مختلفی از سوی طرفین در صورت شکست مذاکرات وین وجود دارد. البته الان زود است که در مورد این مسائل صحبت کنیم و در مرحلهای نیستیم که بخواهیم در این مورد صحبت کنیم». خطیبزاده تأکید کرد: «همه طرفهای باقیمانده در برجام باید دقت کنند که روزهای آتی روزهای مهمی است. در نحوه صحبتها، موضعگیریها و تلاشهایی که در سازمانهای بینالمللی ازجمله آژانس بینالمللی انجام میدهند، دقت کنند. هر اقدامی که سازنده نباشد، مضر گفتوگوهای وین است و ایران مطابق رفتار طرفهای مقابل تصمیم خود را اتخاذ میکند و آنچه مهم است، این است که ما با همکاری ۱+۴ بتوانیم دور بعدی مذاکرات وین را آغاز کنیم».
اولویت ما تأمین صلح و ثبات و پیشرفت افغانستان است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنیبر اینکه با توجه به صحبتهای اخیر مقام معظم رهبری آیا ایران، طالبان را به رسمیت میشناسد، تصریح کرد: «آنچه مقام معظم رهبری فرمودند سیاستهای قطعی ایران در مورد افغانستان در ۴۰ سال گذشته بوده است. ما همواره در کنار مردم افغانستان بودهایم و اولویت ما تأمین صلح و ثبات و پیشرفت افغانستان بوده و است». او افزود: «آنچه ما فکر میکنیم برای افغانستان صلح و ثبات میآورد، تشکیل دولتی فراگیر در این کشور است که بازتابدهنده ترکیب قومیتی و جمعیتی افغانستان باشد». خطیبزاده افزود: «در این مسیر مسئولیتپذیری دولت آتی افغانستان و تعهدپذیری به انجام تعهدات قطعیشان کمک میکند و ما منتظر میمانیم که در عمل تشکیل دولت فراگیر و تعهد آن دولت به اجرای مسئولیتهایش را مشاهده کنیم و بر آن اساس ایران و جامعه بینالملل تصمیمات خود را اتخاذ خواهد کرد». خطیبزاده با بیان اینکه طالبان بهعنوان یک گروه بخشی از افغانستان و بخشی از آینده این کشور است، ادامه داد: «تاکنون جمهوری اسلامی ایران در راستای تسهیل گفتوگوهای بینالافغانی و کمک به ایجاد دولتی فراگیر در این کشور تلاشهایی داشته و ما آمادگی خود را برای برگزاری دور دوم گفتوگوهای بینالافغانی در تهران اعلام کردهایم. البته این موضوع منوط بر این است که همه گروهها بتوانند در آن شرکت داشته باشند».
سایر اخبار این روزنامه
خلیفه پردهنشین
روحانی در پرده آخر
زاکانی بدون حکم تهران را اداره میکند!
بعضی تفکرات ما بر اساس پارادایمهای بیمعناست
گزینههای مختلفی در صورت شکست مذاکرات وین وجود دارد
اصلاحطلبان رئیسی و ۴ سال پیشرو
سازمان زندانها زیر نظر وزارت دادگستری میرود
مافیای خانگی
۲۴ ساعت تا پایان پادشاهی علی دایی
متن و حواشی اجلاس بغداد
صداي مردم را بشنويد!
ایران، آمریکا و تعابیر انسانانگارانه از دولت
جهانی بنشسته در گوشهای