روزنامه شرق
1400/06/09
متن و حواشی اجلاس بغداد
متن و حواشی اجلاس بغداد جاوید قرباناوغلی اجلاس بغداد و حضور نسبتا چشمگیر رهبران و مقامات ارشد جهان گامی مهم و موفقیتی دیپلماتیک برای عراق بود. کشوری که بهتازگی از زیر بار چند دهه جنگ، اشغال و تهدید ویرانگر داعش بیرون آمده، توانست با جمعکردن سران و مقامات ارشد چند کشور و نمایشی از امنیت و ثبات، آمادگی خود را برای بازگشت به ایفای نقش در منطقه و جهان مطرح کند. امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه، عبدالفتاح السیسی رئیسجمهور مصر، تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، عبدالله دوم پادشاه اردن، صباح خالد الصباح نخستوزیر کویت، محمد بن راشد آل مکتوم معاون رئیس امارات عربی متحده، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه، فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ازجمله شرکتکنندگان در این اجلاس بودند. با توجه به مشکلات امنیتی عراق، برگزاری این نشست دستاورد دیپلماتیک بزرگی برای عراق و نخستوزیر آن بود و پیامی هم به جهان و منطقه داشت؛ گذر عراق از دوره ناامنی و اطمینان به جهان در عرصه سیاسی و اقتصادی این کشور. در این نشست نیز مانند هر اجلاس بینالمللی دیگر، هریک از مقامات شرکتکننده در پی دستاوردی برای کشور متبوع خود بودند. الکاظمی در این ابتکار سه هدف را دنبال میکرد:اول، حفظ موقعیت خود در داخل عراق با توجه به انتخابات پیشرو
دوم، تلاش برای کنار نگهداشتن عراق از رقابتهای منطقهای بین ایران و عربستان
سوم، جذب کمکها و مشارکت کشورها برای بازسازی کشور.
عراق بهدرستی تشخیص داده که باید کشورش را از حوزه رقابت دو قدرت رقیب منطقه ایران و عربستان خارج کند. با غرب و بهویژه آمریکا رابطه حسنهای داشته باشد و دیگر کشورهای جهان را برای حضور و سرمایهگذاری در عراق تشویق کند. بهبود روابط ایران و عربستان تا حدودی تأمینکننده امنیت در عراق است که شرط لازم برای توسعه است. اینکه میگویم «تا حدودی» به این دلیل است که تکثر قومی و مذهبی عراق و ضعف دولت مرکزی، به ناچار اقلیتهای قومی و مذهبی را به کشورهای پیرامونی وابسته میکند. واکاوی انگیزه حضور سران و مقامات شرکتکننده در این اجلاس نمایانگر اهداف متفاوت آنان در این اجلاس و نوعا مرتبط با منافع آن کشور و اخذ امتیازهای سیاسی و اقتصادی از عراق پس از جنگ است. نفت اصلیترین مزیت عراق و پروژههای عظیم مرتبط با بازسازی در زمره مهمترین دلیل مشارکت رهبران کشورهای جهان در این نشست بود. عراق برای خروج از وضع بحرانی کنونی و قرارگرفتن در ریل توسعه نیازمند حضور شرکتهای جهان تقریبا در تمام زمینههاست. حضور امانوئل مکرون که خود در برگزاری این نشست نقش مهمی ایفا کرد، در وهله اول تحکیم موقعیت فرانسه در شرایط خروج آمریکا از این کشور است. همچنین گفته میشود توتال سهم قابلتوجهی را در توسعه یکی از بزرگترین میادین نفتی به دست خواهد آورد. فرانسه به دلیل عدم مشارکت در ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا در تهاجم به عراق بهطور عامدانهای از حضور در فرصتهای اقتصادی این کشور بهویژه در حوزه نفت کنار گذاشته شد و به هیچیک از شرکتهای فرانسه اجازه مشارکت در پروژههای متعدد و توسعه میادین نفت داده نشد. مکرون با بهرهگیری از شرایط بهوجودآمده جدید، درصدد گرفتن سهم کشورش از پروژههای عراق است. ترکیه بهعنوان قدرتی نوظهور در اقتصاد و بلندپروازی جاهطلبانه در دیپلماسی، در پی گرفتن امتیازهایی برای حضور شرکتهای خود و همچنین رایزنی برای مشکلات امنیتی در مسئله اکراد و برنامههای جاهطلبانه در منطقه است. برای کویت، عربستان و مصر علاوه بر انگیزههای اقتصادی، آینده عراق و بازگرداندن آن به جمع اعراب و فاصلهگرفتن از ایران هدف سیاسی مهمی است. برای ایران و عربستان بهعنوان دو بازیگر اصلی و قدرتمند در امنیت منطقهای، این نشست میتوانست از اهمیت فوقالعادهای برخوردار باشد.
بهخصوص اینکه در چند سال اخیر روابط تهران و ریاض از رقابت سیاسی به جنگ لفظی در عرصه دیپلماسی، اختلافات دو کشور را بهشدت تعمیق کرده است. یکی از اهداف اعلامشده اجلاس بغداد، کاهش تنش بین تهران و ریاض بود. الکاظمی از مدتها قبل درصدد ایفای نقشی در این مهم است. مقامات امنیتی تهران و ریاض تاکنون چند نشست را در بغداد برگزار کردهاند که اطلاعات اندکی در نتایج آن به بیرون درز کرده است. با توجه به اینکه ابتکار اخیر نخستوزیر عراق درواقع ارتقای فاز گفتوگوهای امنیتی به مذاکرات سیاسی با مشارکت دیگر کشورها و بازیگران منطقهای و اروپایی برای پایاندادن به بحران روابط ایران بود، عدم انجام ملاقات امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان، همتای سعودی او موضوعی است که تاکنون دلیلی بر آن ذکر نشده و همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. انتظار اولیه از جناب امیرعبداللهیان پس از انتصاب، در اولین سفر خارجی، با برخورداری از بیش از دو دهه فعالیت دیپلماتیک در ردههای مختلف، حضوری تأثیرگذار با تمرکز بر اهداف اعلامشده جهتگیری سیاست خارجی و استفاده از فرصت برای پیشبرد آن بهویژه در رابطه با عربستان بود. متأسفانه نهتنها این انتظار برآورده نشد بلکه اولین حضور بینالمللی آقای وزیر با حاشیههایی همراه شد و جوسازیهای ناشی از آن بر موضوع سفر تأثیر سوء گذاشت. با اینکه گمانههای متعددی درباره جای ایستادن وزیر خارجه در عکس یادگاری با مقامات شرکتکننده در اجلاس مطرح شده ولی این اقدام با هر انگیزهای، زیر پا گذاشتن ابتداییترین آداب دیپلماتیک در احترام به کشور میزبان است. در تصاویری که از محل انتشار یافته، جایگاه رؤسا و نخستوزیران در ردیف جلو و وزرای خارجه ازجمله عربستان، ترکیه و ایران در ردیف پشتسر آنها قرار دارد. باور اینکه امیرعبداللهیان بهدلیل قرارگرفتن در کنار وزیر خارجه عربستان، تعمدا جای خود را تغییر داده، بسیار دشوار است؛ زیرا علاوهبر موضوع پیشگفته با سیاست اعلامی ایشان و دولت جدید در اولویت همسایگان مغایرت دارد. در کنار عدم رعایت آداب دیپلماتیک، اشتباه فاحش بیان رقم ۳۰۰ میلیارد دلار حجم روابط اقتصادی دو کشور و تصحیح آن از سوی نخستوزیر و تأکید وزیر برنامهریزی عراق بر رقم ۱۳میلیارد دلار، از نقاط بارز منفی حضور امیرعبداللهیان در اجلاس بغداد بود. ناگفته پیداست در هر دو این موضوع، نباید همه تقصیرها را متوجه وزیر خارجه کرد. در موضوع عکس، احتمالا کوتاهی تشریفات همراه هیئت در این مسئله نقش داشته است. در موضوع حجم روابط نیز احتمالا اصرار جناب امیرعبداللهیان بر مذاکره و سخنرانی به زبان عربی موجد این اشتباه «لپی» شده است. در همینجا باید به این نکته ظریف نیز اشاره کرد که هیچ ضرورتی بر ایراد سخنرانی یا مذاکره به زبان کشور میزبان نیست و نمیتوان لزوما آن را یک امتیاز برای خود شمرد. اجازه میخواهم بر این مدعا شاهدی بیاورم که خود در آن حضور داشتم. سران یکی از کشورها در ملاقات با آیتالله خامنهای (در زمان ریاستجمهوری ایشان) با اشاره به سخنرانیهای ایشان در خطبههای جمعه به زبان عربی تصریح کرد: «عربی شما بسیار بهتر و فصیحتر از بسیاری از سران کشورهای عرب است». باوجوداین در ملاقاتها در چند کشور عربی که بنده در معیت ایشان بودم، ترجیح دادند به زبان شیوای فارسی مذاکره کنند.
سایر اخبار این روزنامه
خلیفه پردهنشین
روحانی در پرده آخر
زاکانی بدون حکم تهران را اداره میکند!
بعضی تفکرات ما بر اساس پارادایمهای بیمعناست
گزینههای مختلفی در صورت شکست مذاکرات وین وجود دارد
اصلاحطلبان رئیسی و ۴ سال پیشرو
سازمان زندانها زیر نظر وزارت دادگستری میرود
مافیای خانگی
۲۴ ساعت تا پایان پادشاهی علی دایی
متن و حواشی اجلاس بغداد
صداي مردم را بشنويد!
ایران، آمریکا و تعابیر انسانانگارانه از دولت
جهانی بنشسته در گوشهای