جشنواره «نوجونیم» به دنبال هویت‌سازی برای نوجوانان است

حسین شکیب‌راد، دبیر جشنواره «نوجونیم» که قرار است به منظور معرفی نوجوان برتر از هشتم تا ۱۳ آبان برگزار گردد، ضمن اشاره به اینکه هویت‌سازی برای این جشنواره بسیار مهم است از مشارکت سازمان فرهنگی- هنری اوج، بسیج، مؤسسه آوینی و مؤسسه مأوا در این جشنواره خبر داد. رئیس بسیج سازمان صدا و سیما هم به عنوان متولی اصلی این جشنواره با تأکید بر اینکه به دنبال این نیستیم که نوجوان در این جشنواره خودش را سانسور کند، می‌گوید: برای برگزاری بهتر این جشنواره حمایت سازمانی وجود دارد، اما حمایت ساختاری نه.
حسین شکیب‌راد، دبیر جشنواره «نوجونیم» با موضوع انتخاب نوجوان برتر در نشست خبری این جشنواره که در سالن بسیج سازمان صداوسیما برگزار شد، گفت: جشنواره زیست‌بوم فرصتی است برای همه مجموعه‌هایی که می‌خواهند در اینجا حضور پیدا کنند و ما به واسطه باشگاه نوجوان و مؤسسه آوینی می‌توانیم خلأ‌هایی را که در حوزه نوجوان وجود دارد، پر کنیم. همچنین در این بین از مؤسسه مأوا و سازمان اوج و سازمان بسیج نیز کمک گرفته‌ایم.
وی با اشاره به نقش شبکه امید و مجموعه مأوا در برگزاری بهتر این جشنواره افزود: شبکه امید و مجموعه مأوا می‌توانند در این مسیر ما را کمک کنند تا بتوانیم در فاصله زمانی بین هشتم تا ۱۳ آبان نوجوان برتر سال را معرفی کنیم.
شکیب‌راد گفت: هویت‌سازی برای این جشنواره بسیار مهم است و کار‌هایی که می‌خواهیم در این جشنواره انجام دهیم و عرضه کنیم، شاید خارج از آثاری باشد که تا به حال ساخته شده است. من نوجوان را تولیدکننده می‌بینم و نمی‌گویم همه چیز در آینده است.


حمایت سازمانی از جشنواره
«محمدمهدی رحمتی» رئیس بسیج سازمان صدا و سیما نیز در ادامه این مراسم گفت: برساخت‌گرایی یکی از ویژگی‌های رسانه است. تصور ما همیشه این بوده است که اگر درباره نوجوان قرار باشد اتفاقی رخ دهد، بدون هم‌افزایی ممکن نیست و اگر هم اتفاقی بیفتد، طولانی و مؤثر نیست.
وی ادامه داد: امروز ما می‌خواهیم به یکپارچگی شناخت و معرفی حوزه نوجوان‌ها کمک کنیم و برای برگزاری بهتر این جشنواره حمایت سازمانی وجود دارد، اما حمایت ساختاری نه و به دنبال این نیستیم که نوجوان در این جشنواره خودش را سانسور کند.
«علی جانباز» معاون فرهنگی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان با تأکید بر اینکه هم‌افزایی خیلی مهم است، اظهار داشت: ما امروز مسئله‌مان با نخبگان در حوزه نوجوان است و نوجوان برای سیاسیون ما مسئله نیست و فرقی ندارد چه فردی رئیس‌جمهور باشد، چرا؟ به علت اینکه با نوجوان‌ها در تعامل نیستند و نوجوان‌ها رأی نمی‌دهند و مسئولان ما درباره نوجوان‌ها می‌گویند آن‌ها درکی از فضای جامعه ندارند.
وی ادامه داد: در کشورمان فرایند‌ها کم‌کم به هم‌افزایی و بعد به ساختار تبدیل می‌شوند و از شما می‌خواهم ساختارمند نشوید.
«نرگس لواسانی» معاون فرهنگی بسیج کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم گفت: اگر قرار است هم‌افزایی کنیم، این کار سبقه زیادی در حوزه فرهنگی دارد و باید ببینیم چه تفاوتی را باید در اینجا ایجاد کنیم. باید به نوجوانان انقلاب اسلامی از دریچه این آکادمی نگاه کنیم.
وی افزود: ما با نگاهی که داریم می‌خواهیم بدانیم این نوجوان‌ها با ظرافتی که انقلاب اسلامی به آن‌ها داده است چطور هستند؟ اگر فقط بخواهیم به یکسری ویژگی‌ها در نوجوان‌ها نگاه کنیم باعث می‌شود خیلی از بچه‌ها را از دست بدهیم و این با نگاه بسیج که نگاه ایجاد انسجام و استفاده از قابلیت‌های همه است، زیر سؤال می‌رود.
کارگزاران نوجوان
لواسانی در ادامه بیان داشت: نکته بعدی این است که جریان مغفول در بین نوجوان‌ها چیست که ما به خاطر آن دور هم جمع شده‌ایم؟ این را باید بدانیم که مسئله‌های نوجوانی با پررنگ کردن حوزه نوجوان حل نمی‌شود. ما باید کارگزاران نوجوانی را بیاوریم و از آن‌ها بخواهیم جزء به جزء مسئله‌های نوجوان‌ها را بررسی کنند.
«اسماعیل ارجمندی» مدیر تولید شبکه امید نیز در ادامه این مراسم ضمن اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری روی آموزش نوجوان‌ها و کشف استعداد آنها، مأموریت شبکه امید است، اظهار داشت: طبیعتاً لازمه انجام این مأموریت این است که ما بتوانیم به این جمع‌بندی برسیم که کدام بخش از این را ما انجام دهیم و کدام را شما. در این بازنمایی می‌توانیم چند اتفاق را رقم بزنیم. تمام آثار فرهنگی و رسانه‌ای که برای نوجوان و توسط نوجوان تولید می‌شود، قابلیت این را دارد که بازنمایی شود.
«مصطفی حمزه» نماینده مؤسسه مأوا نیز درباره هدف از تشکیل چنین جشنواره‌ای گفت: هدف ما تعریف نوجوان شاخص است یا اینکه می‌خواهیم برای نوجوان خوبی‌هایی تعیین کنیم؟ و هنوز مسیر ما در این جشنواره مشخص نیست. در هفت ماه اخیر چند مواجهه عجیب شاهد بوده‌ایم و یکی از این‌ها این است که جای تیپ‌هایی مثل ما در بین نوجوان‌ها خالی است.
استان‌های محروم ظرفیت بالای آموزشی دارند
حمزه ادامه داد: مسئله دیگر که باید به آن توجه کنیم این است که کنشگر‌ها در حوزه رسانه چه کسانی هستند؟ در بخش سرود، اتفاقات خوبی در مؤسسه ما توسط نوجوان‌ها رخ داده است. ظرفیت آموزش در بدنه کشور و در استان‌های محروم به شدت دیده می‌شود و تمایل نوجوان‌ها به دیده شدن زیاد است و باید این را مدیریت کرد که صرفاً برایشان مثل یک عنصر ارزشمند نشود.
«محمدصادق باطنی» رئیس باشگاه هنر و رسانه شهید آوینی هم در این نشست خبری گفت: اولین کار در شروع، شناخت است. ما امروز با نسلی مواجهیم که با رفتارهایشان دائماً ما را شگفت‌زده می‌کنند و باید برای شناخت بچه‌هایمان مصرفشان را بشناسیم.
وی افزود: در کشور ما در مورد نوجوان‌ها تقاضایی نبوده که عرضه‌ای باشد، برای همین است که نوجوان ما دنبال هویت می‌گردد و امیدواریم اقدام ارزشمندی که به راه افتاده است، مثمر ثمر واقع شود.
در پایان این نشست، مراسم رونمایی از لوگوی جشنواره «نوجونیم» معرفی نوجوان برتر با حضور مدیران رسانه ملی برگزار گردید.