حملات به پنجشیر محکوم است

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به اخبار افغانستان حملات به پنجشیر محکوم است شرق: سخنگوی وزارت خارجه درباره اخباری که از پنجشیر می‌رسد ابراز نگرانی کرد. سعید خطیب‌زاده در نشست خبری هفتگی‌اش ضمن محکوم‌کردن حملات به این منطقه البته بار دیگر راه‌حل مسئله را سیاسی دانست. خطیب‌زاده گفت: «اخباری که از پنجشیر می‌رسد اخبار نگران‌کننده‌ای است. حملات دیشب به اشد وجه محکوم است. شهادت رهبران افغانستان مایه تأسف است و دخالت خارجی که شما اشاره کردید باید بررسی شود و ما این موضوع را در دست بررسی داریم». سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه تاریخ افغانستان نشان داده است که دخالت مستقیم و غیرمستقیم نیروهای خارجی در امور افغانستان جز شکست برای نیروهای متجاوز نتیجه دیگری نداشته است، تصریح کرد: «مردم افغانستان مردمی استقلال‌طلب و غیور هستند و هر‌گونه مداخله خارجی در امور افغانستان از نظر ما محکوم است».
 از طریق گفت‌وگو موضوع پنجشیر «حل‌وفصل» شود
سخنگوی وزارت خارجه البته بار دیگر تأکید کرد موضوع پنجشیر باید از طریق گفت‌وگو و با وساطت و حضور بزرگان افغانستان حل‌وفصل شود، بدون اینکه مشخص باشد منظور سخنگو از آنچه «حل‌وفصل» پنجشیر می‌خواند چیست. وی ادامه داد: «هیچ طرفی نباید اجازه دهد که این مسیر به برادرکشی ختم شود. طالبان باید به تعهدات خود در چارچوب حقوق بین‌الملل پایبند باشد. گرسنگی‌دادن به مردم پنجشیر، قطعی آب و برق آنها و محاصره مردم پنجشیر مایه نگرانی و تأسف است. باید حقوق بشردوستانه ذیل حقوق بین‌الملل در این منطقه رعایت شود. ایران تمام مساعی خود را به کار می‌برد که به پایان آلام مردم افغانستان کمک کند». وی در ادامه گفت: «نهادهای بین‌المللی در کنار کشورهای منطقه وظیفه جدی دارند که صلح و آرامش در افغانستان را تضمین کنند و ما نیز ان‌شاءالله تلاش خواهیم کرد که با کمک تمام گروه‌های افغانستانی روند تحول صلح و امنیت در این کشور را تسهیل کنیم». وی ادامه داد: «رفتار دولت آتی و گروهی که قدرت را در افغانستان به دست می‌گیرد، نوع رفتار جمهوری اسلامی ایران و کشورهای بین‌الملل را مشخص می‌کند و هر چقدر این دولت مسئولانه‌تر رفتار کند پاسخ مناسب‌تری دریافت می‌کند».
 آشکارا و غیرآشکارا پیگیری می‌کنیم


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه برخی معتقدند که ایران می‌توانست دیپلماسی فعال‌تری درباره افغانستان به کار گیرد، اظهار کرد: «ایران به صورت آشکارا و غیرآشکارا تحولات افغانستان را در سطوح مختلف پیگیری کرده و می‌کند. با گروه‌های مختلف افغانستانی در سطوح مختلف در کشور در تماس هستیم. نماینده ویژه ما در امور افغانستان به صورت مستمر با طرف‌های افغانستانی و نمایندگان دیگر کشورها در امور افغانستان در تماس و رایزنی است. شب گذشته نیز وزیر امور خارجه با آقای عبدالله عبدالله صحبت کردند و گفت‌وگوها در این زمینه ادامه دارد». وی با بیان اینکه مذاکرات مربوط به طرح ایران برای تحقق گفت‌وگوهای فراگیر افغانستانی یک دور در تهران برگزار شد، گفت: «آماده هستیم که دور دوم این گفت‌وگوها را با حضور گروه‌های مختلف افغانستانی برگزار کنیم تا به یک راه‌حل مرضی‌الطرفین برسیم».
 محاصره پنجشیر قابل‌قبول نیست
خطیب‌زاده افزود: «ما درمورد موضوع پنجشیر به صراحت موضع گرفتیم. تأکید کردیم که تنها راه‌حل برای پنجشیر راه‌حل سیاسی است. محاصره پنجشیر به هیچ وجه من‌الوجوه از نظر حقوق بین‌الملل و اصول حقوق بشردوستانه قابل قبول نیست. گزارش‌های دریافت‌شده درمورد پنجشیر نگران‌کننده است». وی ادامه داد:‌ «هرگونه دخالت خارجی در امور افغانستان را محکوم می‌کنیم و سعی می‌کنیم از خطای راهبردی دیگر کشورها جلوگیری کنیم و آنها را متوجه این موضوع بکنیم که جغرافیای افغانستان جغرافیایی نیست که متجاوز را بپذیرد و در واقع جغرافیای افغانستان جغرافیایی است که مردم آن همواره برای استقلال خود تلاش کردند که نیروهای خارجی را از این کشور بیرون کنند و در این زمینه مبارزه انجام دادند».
 ارسال کمک‌های بشردوستانه را پیگیری می‌کنیم
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به درخواست آقای عبدالله عبدالله ایران چگونه کمک‌های بشردوستانه خود به افغانستان را ارسال می‌کند، گفت: «درمورد کمک و ارسال کمک‌های بشردوستانه همواره دو مسیر را پیگیری می‌کنیم؛ موضوع اول بسیج امکانات بین‌المللی و سازمان‌های بین‌المللی برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به افغانستان است. و در این چارچوب رایزنی با کشورهای مختلف در جریان است و سطح دیگر ارسال کمک‌های بشردوستانه در قالب دوجانبه است».
 نشست شورای حکام یک نشست عادی است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درمورد اخبار منتشرشده در ارتباط با سفر احتمالی رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به ایران در آستانه برگزاری نشست شورای حکام اظهار کرد: «موضوعات فنی بین آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و سازمان انرژی اتمی باید توسط سخنگوی محترم سازمان انرژی اتمی گفته شود و من در اینجا به دو، سه نکته اشاره می‌کنم. اول اینکه اجلاس پیش‌روی شورای حکام، یک نشست عادی است. من پیش از این اشاره کردم و امروز هم تأکید می‌کنم که هیچ طرفی اشتباه محاسباتی نکند، به سمتی نرود که مذاکراتی که در وین است را تحت تأثیر قرار بدهد. استفاده سیاسی از بستر فنی آژانس پاسخ متفاوتی را از سوی ایران در پی خواهد داشت». خطیب‌زاده با اشاره به نوع تعامل ایران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اظهار کرد: «روابط ایران و آژانس فنی و محترمانه است. مفاهمه درست و عمیقی بین دو طرف است و امیدواریم که بقیه دخالتی در این مفاهمه نکنند». وی درمورد سفر گروسی به تهران نیز گفت: «من نیز این را شنیده‌ام ولی مطمئن نیستم که این سفر برنامه‌ریزی شده است یا نه. باید در این زمینه از سازمان انرژی اتمی سؤال کنید».
قرار باشد تغییری در متولی پرونده برجام صورت بگیرد، اعلام می‌شود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به برخی از گمانه‌زنی‌ها آیا پرونده هسته‌ای ایران از وزارت خارجه به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی منتقل خواهد شد، گفت: «عموما هر تغییری قرار باشد صورت بگیرد اعلام می‌شود و وقتی که قرار نیست تغییری انجام نشود چیزی اعلام نمی‌شود». وی ادامه داد: «همان‌طور که پیش از این گفته‌ام گفت‌وگوهای وین کاملا فنی و برای اطمینان از اجرای کامل برجام توسط آمریکا و طرف‌های دیگر است و مذاکراتی برای رسیدن به متن جدید و پذیرش تعهدات جدید نیست. لذا بر اساس تجارب هشت‌ساله اخیر در وزارت خارجه موضوع در حال پیگیری است و اگر تصمیمی در سطح حاکمیتی در این زمینه گرفته شود این موضوع اعلام می‌شود ولی فعلا گمانه‌زنی‌های مطرح‌شده صحیح نیست». خطیب‌زاده همچنین درباره پیامدهای احتمالی تأخیر در مذاکرات وین تأکید کرد: «اصل گفت‌وگوها انجام خواهد شد و ایران بارها در سطوح مختلف این اجماع حاکمیتی را اعلام کرده که مذاکراتی که برای اطمینان از اجرای بی‌کم‌وکاست تعهدات آمریکا ذیل برجام و قطع‌نامه ۲۲۳۱ بین ایران و ۱+۴ شروع شده ادامه پیدا می‌کند». وی تصریح کرد: «درمورد ادامه مذاکرات وین پیام‌هایی که توسط رئیس‌جمهور و وزیر خارجه داده شده و پیام‌هایی که تا به امروز من داده‌ام
 کاملا روشن است».