روزنامه شرق
1400/06/25
تدبیر اجرا
تدبیر اجرا سیدمصطفی هاشمیطبا در هفتههای گذشته دولتمردان تازهنفس که علیالاصول مصمم به تحول اقتصادی در ایران و بهبود معیشت مردم هستند، بیاناتی داشتند که میتوان در جهت عملیکردن آن دقت لازم را بهکار بست تا انشاءالله این بیانات به عمل تبدیل شود.1- ریاست سازمان برنامهوبودجه در مصاحبه تلویزیونی جهتگیریهای معقول و مناسبی را برای آینده برنامه کشور و تنظیم بودجه بیان کردند. اظهارات کیفی ایشان که قابل تقدیر است، در آنجا که موضوع کمی بودجه پیش آمد، تلویحا دچار مشکل شد و بعید است در عمل بتواند جایگاهی پیدا کند.
2- وزیر محترم راه و شهرسازی در بیان چگونگی تأمین سرمایه برای طرحهای خود، جذب سرمایهگذاری خارجی و بهویژه سرمایه ایرانیان مقیم خارج را از عداد تأمین سرمایه برشمردند و گفتند برای آنان فرش قرمز پهن کرده و دهانشان را شیرین میکنیم.
3- مقام محترم ریاستجمهوری در مصاحبه مورخ 13 شهریور جاری با صداوسیما بیان کردند که از سرمایهگذاری خارجی و از سرمایهگذاری ایرانیان مقیم خارج استقبال خواهد شد و البته اولویت کشور را در مبارزه با بیماری کرونا و تأمین سلامت مردم و نیز معیشت مردم اعلام کردند. بیگمان نوع بیان مطالب فوق میتواند موجب افزایش امید مردم به زندگی و آینده باشد، اما در همین جهت لازم است قبل از فوت وقت و تجربه عدم حصول نتیجه، پیشاپیش از برخی سوابق امر مسئولان مربوطه مستحضر شوند و چاره کار را بیندیشند.
الف- صرفنظر از اینکه آیا خارجیان یا ایرانیان مقیم خارج تمایل به سرمایهگذاری در ایران دارند یا خیر، باید اذعان کرد که ظرفیت پذیرش سرمایه خارجی از سوی کشور ما به دلیل ناتوانی بوروکراسی یا اعمال نظر افراد و جریانهای سیاسی وجود ندارد. یک مثال که اینجانب در جریان آن بودهام، سرمایهگذاری یک شرکت کره جنوبی در کشتیسازی بود که با وجود پیگیری مداوم سفیر سابق جمهوری اسلامی در کره جنوبی و اینجانب و ملاقات با مقامات تصمیمگیر به نتیجه نرسید، درحالیکه شرایط این سرمایهگذاری بسیار ایدئال بود. مثال دیگر که از سال 1390 در جریان است، انتقال مبالغ قابلتوجهی ارز از بانکهای خارج توسط یک فرد ایرانی به حساب بانک مرکزی برای ایجاد مراکز بازیافت زباله با دانش فنی از کانادا بود که از سوی بانک مرکزی این ارز مسدود شده و با وجود پیگیریها هیچگونه پاسخ مناسبی برای احیای ارز وصولی و انجام پروژه از سوی بانک مرکزی داده نشده است. هرچند با شرایط فعلی بانکی و عدم امکان روابط بانکی بینالمللی سرمایهگذاری از خارج ممکن نیست، اما در حقیقت اگر این امر مهم حل بشود، مشکلات داخلی سرمایهگذاری مانند برگرداندن هواپیمای حامل مقامات ترک برای سرمایهگذاری در توسعه فرودگاه امام خمینی (ره) از آسمان تهران مانع از سرمایهگذاری خارجی میشود. اما درباره سرمایهگذاری داخلی باید بیان کرد که واگذاری پروژههای راکد ملی به بخش خصوصی را مجلس تصویب کرده ولی سازمان برنامه و بودجه آییننامه بسیار مفصل با مکانیسم بسیار پیچیدهای را تدوین کرده بود که در حقیقت این آییننامه معادل یک نه بزرگ به واگذاری بود. اینجانب مراتب را همراه یک آییننامه عملی خدمت ریاستجمهور قبل ارسال کردم ولی همچنانکه واگذاریها انجام نشد، به این آییننامه نیز توجهی نشد. بهنظر میرسد بودجه کشور همچنان براساس بودجه 1400 جاری شود و سالهای آتی نیز این امر ادامه داشته باشد و سازمان برنامه نیز با وجود ایدهها و حرفهای رئیس آن تسلیم جریانات روز میشود. واقعا شاید با این بودجه و نقدینگی و مسائل مربوط به آن در شرایط عادی کاری نتوان کرد و جراحی بزرگ علاوه بر تبعات بسیار شدید آن بهبودی مورد نظر را هم به دنبال نداشته باشد، اما اگر ارادهای باشد. این منوط به حضور فعال شخص ریاستجمهور در تصمیمگیریهاست تا شاید بتوان درباره واگذاریها کاری انجام داد.
ب- صرفنظر از باقیماندن تحریمها با رفع حداقل باید روابط بانکی بینالمللی را به وضع عادی برگرداند و البته بسیاری از بانکها بهخاطر تحریم همچنان در مراوده با ما مشکل خواهند داشت.
ج- موضوع سرمایهگذاری خارجی و سرمایهگذاری ایرانیان مقیم خارج مستقیما زیر نظر رئیسجمهور قرار گیرد و جلسات هفتگی درباره مصادیق آن برگزار شود.
د- موضوع واگذاری پروژههای نیمهتمام به بخش خصوصی ازجمله مواردی است که شخص ریاستجمهور باید اشراف بر آییننامه و نحوه واگذاریهای آن داشته باشد والا سالی بر این واقعه بگذرد و حاصلی ایجاد نشود. در اینجا لازم میدانم که به آیه شریفه «لم تقولون ما لا تفعلون، کبر مقتا عند الله ان تقولو ما لا تفعلون» اشاره کنم. نشاندادن آینده خوب بسیار نیکوست، اما باید با واقعبینی همراه باشد و مشکلات کشور با مردم در میان گذاشته شود و آنچه اینک مشاهده میشود، همه وعده و امیدواری به آینده است.
واقعا تولید 30 هزار مگاوات برق (در چند سال) یا یک میلیون خانه سالانه یا رفع مشکلات خوزستان و سیستانوبلوچستان و دیگر مسائل چگونه ممکن است؟ متأسفانه اخیرا یکی از خطبای معروف کشور در پاسخ به اینکه چرا وعدههای مسئولان عملی نشده، اظهار کرد که وعدههای پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) هم عملی نشد و بدینگونه پیامبر و ائمه اطهار را خرج وعده مسئولان کرد. اگر این شیوه بخواهد ادامه داشته باشد، پس با آیه شریفه قرآن که ذکر شد، چه باید کرد؟ آیا این آیه هم ازجمله آیات منسوخ قرآن کریم است؟
به گمانم در شرایط فعلی قبل از اینکه این وعدههای بیتحقق معلوم شود، باید سیاست صرفهجویی در همه زمینهها به معنی واقعی شکل گیرد و نه سیاست گسترش مصرف و دویدن به دنبال آن.
در عین حال درخصوص اولویتهای بیانشده در سخنان مقام محترم ریاستجمهوری که بهدرستی مبارزه با کرونا و معیشت مردم را گفتند، میخواهم در رأس همه یادآوری کنم که حفظ سرزمین ایران باید اولویت درجه یک باشد و این حفظ هم حفظ مرزی و سرحدی ایران است که تنها در جریان دفاع مقدس 300 هزار نفر برای آن شربت شهادت نوشیدند و هم حفظ آب و خاک و رودخانه و جنگل و دشتهای آن که اگر روند نابودی اینها متوقف نشود و همینگونه پیش رود، سرزمین خاکستری و فاقد کشاورزی و طراوت و شاید آب آشامیدنی و غذا خواهیم داشت و مردم دیگر در آن نمیتوانند با استقلال زندگی کنند. آیا این اولویت نیست؟
سایر اخبار این روزنامه
رویارویی مجلس با آژانس انرژی اتمی
پایان عصر عراقچی
مخالف برجام، جانشین عراقچی
ابلاغ اصول ۱۲گانه مقابله با فساد اداری
اعتبار برگ سبز خودرو در بلاتکلیفی
تکذیب ادعای پیشخرید واکسن از شرکتهای داخلی
واکنش وزارت کشور به فیش جنجالی حقوقی استاندار جدید سیستانوبلوچستان
مراجع در برابر معترضان
قول آموزشوپرورش برای پیگیری گزارش «شرق» درباره حقوق سلبشده مادران
جمع رفقا در زندان
همچنان برنده عربستان است!
تدبیر اجرا
پیشنهادهای کارشناسان مستقل برای حل مسائل خوزستان
آنگاه که رستم گفتوگو را بر رزم برتر میداند
بازگشت به عقب در افغانستان