روزنامه ابتکار
1400/06/27
«ابتکار» راهکارهای موثر در افزایش سرمایهگذاری را بررسی کرد چالش ثبات اقتصادی برای جذب دوباره سرمایهگذاری
کیمیا نجفیابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری شامگاه پنجشنبه در پایان اولین روز سفر به تاجیکستان با حضور در اجتماع ایرانیان مقیم در سفارت ایران، با بیان اینکه امروز بستر برای سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور در بخشهای مختلف مهیاست و امنیت سرمایه و سرمایهگذار کاملا تضمین شده است، خاطرنشان کرد: «امنیت «سرمایهگذاری» در گرو امنیت «سرمایه» و امنیت «سرمایهگذار» است که هر دو در دولت سیزدهم تضمین شده است و زمینه سرمایهگذاری ایرانیان در داخل کشور را به طرق مختلف از جمله تسهیل و تسریع صدور مجوزها فراهم کرده و از فعالیت شرکتهای ایرانی در خارج از کشور حمایت میکنیم.» صحبتهای رئیس جمهور نشاندهنده اهمیت و نقش سرمایهگذاری در رونق اقتصادی است. اما با توجه به مشکلات و چالشها بر سر راه اقتصاد این پرسش مطرح میشود که آیا دولت سیزدهم میتواند بسترهای لازم برای جذب سرمایهگذاریهای بیشتر را فراهم کند یا خیر ؟
سرمایهگذاری داخلی و خارجی از جمله مسائل مهمی است که دولتها باید به آن توجه داشته باشند چراکه افزایش سرمایهگذاری منجر به افزایش تولید، افزایش ارزش افزوده، افزایش درآمد، افزایش رفاه، افزایش اشتغال، کاهش نرخ بیکاری و کاهش فقر میشود. بنابراین سرمایه و سرمایهگذاری در فرآیند توسعه اقتصادی از اهمیت ویژه برخوردار است. اما باید دید که افزایش سرمایهگذاری داخلی، افزایش سرمایهگذاری خارجی و همچنین بازگشت سرمایه ایرانیان خارج از کشور نیازمند چه اقداماتی است؟
تصمیمات سرمایهگذاری به ثبات اقتصادی وابسته است
در ادبیات اقتصادی تصمیمات سرمایهگذاری تا حد بسیار زیادی به ثبات اقتصادی وابسته است بنابراین ایجاد ثبات در اقتصاد یکی از عواملی است که ریسک سرمایهگذاری در بخشهای مختلف را کاهش میدهد. به عنوان مثال زمانیکه نرخ ارز دائما نوسان داشته باشد، مشخص نباشد قیمت مواد اولیه تا چند ماه دیگر چگونه خواهد بود، تورم نرخ بالایی داشته باشد، سیاستها در امور صادرات و واردات با چالشهایی روبهرو باشد و مسائلی از این دست، قطعا انجام تصمیمات سرمایهگذاری با چالش همراه خواهد بود و در نهایت حجم سرمایهگذاری کاهش پیدا میکند. بنابراین بسیاری از کارشناسان معتقدند برای افزایش حجم سرمایهگذاری باید در ابتدا ثبات نسبی را در بخشهای مختلف اقتصاد ایجاد کنیم. ابراهیم نکو، دبیر دوره نهم کمیسیون اقتصادی مجلس و کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری در اقتصاد و اهمیت امنیت اقتصادی در کشور به «ابتکار» گفت: سرمایهگذار در هر جای دنیا به دنبال شکار موقعیتهای مناسب و امنیت اقتصادی هستند و هیچ فرصتی را از دست نمیدهد. بنابراین اینکه کدام کشور امنیت اقتصادی بیشتری برای سرمایهگذار فراهم میکند اهمیت بالایی برای سرمایهگذار دارد. پس سرمایهگذار، سرمایه خود را به سمت کشوری میبرد که امنیت اقتصادی بیشتری دارد. به همین دلیل کشور ما طی سالهای اخیر به دلیل تحریمهای کمرشکن و برخی از سومدیریتها در معرض نگاههای مثبت سرمایهگذاران قرار نگرفت و از سرمایهگذاریهای بیشتر محروم ماند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به چالشهای کشور طی سالهای اخیر ادامه داد: از آنجایی که کشور ما در موقعیت مهم و متنوعی قرار دارد باید از لحاظ جذب سرمایهگذاری کشوری جاذب باشد نه دافع. اما مشکلاتی همچون تحریم این فرصت را از کشور گرفته است.
نکو در بخش دیگری از صحبتهایش به تازه نفس بودن دولت سیزدهم برای جذب سرمایه بیشتر اشاره کرد و در این خصوص گفت: دولت سیزدهم با روحیهای تازه بر سر کار آمده و میتواند در همین ابتدای راه زمینه حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی را فراهم کند.
راهکارهایی برای افزایش سرمایهگذاری در کشور
وی با اشاره به راهکارهایی برای افزایش سرمایهگذاری در کشور افزود: پیشنهاد مشخص در این خصوص این است که ، تیم اقتصادی دولت با فوریت و در اولین فرصت کمیتهای متشکل از وزارتخانههای اقتصادی و سایر دستگاههای ذیربط تشکیل و وظایفی را برایشان محول کند .
نکو ادامه داد: اولین وظیفه کمیته مطالعه عمیق موانع سرمایهگذاری در کشور و مقایسه آن با کشورهای موفق در این زمینه بهویژه کشورهای همسایه و منطقه باشد تا با سیاستگذاریهای جدید موانع را برطرف کند .
وی افزود: وظیفه دوم؛ شناسایی سرمایهگذاران مستعد در کشور و هدایت و تشویق آنان برای سرمایهگذاری در ابعاد مختلف است.
دبیر دوره نهم کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: سومین اقدام کمیته؛ معرفی ظرفیتهای سرمایهگذاری در کشور به سرمایهگذاران هموطن خارجنشین و نیز سرمایهگذاران کشورهای خارجی است تا زمینههای حضور محترمانه و عزتمندانه آنان در فعالیتهای اقتصادی کشور فراهم شود.
وی ادامه داد: نکته مهم و وظیفه دیگر این است که جمع معینی از کمیته به منظور استقبال از سرمایهگذاران خارجی، چه ایرانیان خارجنشین و چه خارجیان تشکیل شود و در مکانی مشخص از سرمایهگذاران به محض ورود به کشور استقبال بهعمل آید و به سرعت عمده اقدامات لازم از اخذ مجوز تا استقرار آنان در شهرکهای صنعتی انجام گیرد.
نکو اظهار کرد: البته من گمان میکنم اکنون تا حدودی بسترهای لازم برای افزایش جذب سرمایهگذاری آماده شده است و دولت جدید میتواند با اصلاح ساختارها، رونق اقتصادی به واسطه جذب سرمایههای داخلی و خارجی را ایجاد کند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از سوی دیگر کشورهای همسایه میتوانند هدف خوبی برای فعالیتهای اقتصادی باشند. چراکه با حضور سرمایهگذاران آنها در ایران بازارهایی برای صادرات و خدمات کشور ما ایجاد میشود.
افزایش سرمایهگذاری، انحصار را از بین میبرد
وی در ادامه گفتوگو به پیامدهای مثبت افزایش سرمایهگذاری اشاره کرد و در این خصوص گفت: افزایش سرمایهگذاری رونق و رقابت اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. به بیانی روشنتر هنگامی که سرمایهگذار در یک بازار افزایش یابد انحصار برخی از کالاها شکسته میشود و رقابت شکل میگیرد. در آن شرایط کیفیت کالاها افزایش مییابد و صاحبان تولید و صنایع تلاش میکنند خود را با تکنولوژیهای جدید به روز کنند. قطعا در چنین شرایطی ما شاهد اشتغالزایی هم خواهیم بود.
نکو همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به وضعیت قیمتها در شرایطی رقابتی شدن اقتصاد ادامه داد: هنگامی که رقابت در بازارهای مختلف شکل بگیرد عرضه و تقاضا متعادل میشود و بدون تردید قیمتها نیز منطقی خواهد شد. علاوهبر این همانطور که اشاره کردم وضعیت اشتغال نیز بهبود مییابد.
دبیر دوره نهم کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان گفت: متاسفانه کسبوکار بر اساس یکسری از شاخصها در وضعیت خوبی قرار ندارد اما مطمئنا با حضور سرمایهگذاران چالشها در این حوزه نیز تا حدودی برطرف میشود و ما میتوانم در یک زمانبندی مشخص به یک شرایط ایدهآل برسیم.
سایر اخبار این روزنامه
مخالفان واکسیناسیون چه میگویند؟
واکسن ستیزی در گرداب توهم توطئه
محمدعلی وکیلی
سنگ را بستهاند و سگ را گشوده!!
اطلاعات شخصی در فضای مجازی چه خطراتی برای کاربران دارد؟
نقض حریم خصوصی، بزرگترین دغدغه کاربران
تاکید مخبر بر ثباتبخشی به بازار
بازدید معاون اول رئیس جمهوری از میدان میوه و ترهبار
در شمال تهران نرخها فضایی شده است
کوچ دلالان مسکن از شمال تهران به ترکیه
«ابتکار» راهکارهای موثر در افزایش سرمایهگذاری را بررسی کرد
چالش ثبات اقتصادی برای جذب دوباره سرمایهگذاری
ایران به طور رسمی به عضویت کامل سازمان همکاری شانگهای درآمد
تکمیل پازل قدرت در شرق
رئیسی در اجلاس سران شانگهای مطرح کرد
تروریسم اقتصادی یکی از موانع مهم در همگرایی منطقهای
خطیبزاده:
جزایر سهگانه در خلیج فارس، متعلق به ایران است
امیرعبداللهیان:
مردم آثار اقتصادی عضویت در سازمان شانگهای را خواهند دید
گوترش:
باید درباره تحریمها علیه طالبان استثناهایی قائل شد
کووید و خطر احتمالی تغییر حالت همچنان جهان را تهدید میکند
زمستان سخت ویروسی؟
استعفای وزیر خارجه هلند در واکنش به رخدادهای افغانستان