موافقت رئیسی با درخواست عمران‌خان

‌برای نشست مشترک ‌درباره افغانستان ‌ موافقت رئیسی با درخواست عمران‌خان شرق: ابراهیم رئیسی در اولین سفر خارجی خود در قامت رئیس‌جمهور ایران، به دوشنبه پایتخت تاجیکستان رفت و در بیست‌ویکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای که با حضور سران 
۱۲ کشور عضو و ناظر برگزار می‌شود، شرکت کرد. ایران تا پیش از این به‌عنوان عضو ناظر در این اجلاس حضور داشت که از روز گذشته به‌عنوان نهمین عضو اصلی انتخاب شد. رئیس‌جمهوری تاجیکستان به‌عنوان کشور میزبان، سران قرقیزستان، قزاقستان، بلاروس، پاکستان، ترکمنستان و ازبکستان و رؤسای جمهوری روسیه، چین، هند و مغولستان نیز به صورت مجازی در این نشست شرکت کردند. قرار بود در حاشیه این اجلاس رئیس‌جمهور ایران و رئیس‌جمهور روسیه نیز با هم دیدار داشته باشند که حضور ولادیمیر پوتین در تاجیکستان به دلیل شرایط کرونا منتفی و دیدار او با ابراهیم رئیسی به آینده موکول شد. رئیس‌جمهور ایران روز گذشته در سخنرانی خود در جمع سران و مقام‌های شرکت‌کننده در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای، آن را یکی از معدود فرصت‌های گفت‌وگو برای تضمین صلح و همکاری واقعی در سطح منطقه‌ای دانست و گفت: «جهان وارد دوران جدیدی شده است. سلطه‌طلبی و یک‌جانبه‌گرایی رو به زوال است. نظام بین‌الملل به سوی چند‌قطبی‌شدن و بازتوزیع قدرت به سود کشورهای مستقل، در حال تغییر است. در شرایط کنونی صلح و امنیت جهانی از ناحیه سلطه‌طلبی و چالش‌هایی همچون تروریسم، افراط‌گرایی و جدایی‌طلبی در معرض تهدید قرار دارد؛ تهدیدهایی که طیف وسیعی از کشورهای جهان و به‌ویژه اعضا و شرکای سازمان همکاری شانگهای را هدف قرار داده است». به گزارش ایرنا، ابراهیم رئیسی ادامه داد: «ما از تلاش‌های اعضای سازمان شانگهای، به‌خصوص چین، روسیه و هند، برای کمک به واکسیناسیون جهانی تشکر می‌کنیم و آن را در راستای کمک به روح همکاری در عرصه بین‌الملل ارزیابی می‌دانیم. هرگونه اختلال در روند کمک به سلامت انسان‌ها از طریق واکسیناسیون جهانی به بهانه تحریم، ضد حقوق بشر و جنایت علیه بشریت است. حل این مشکل، شدیدا نیازمند همکاری بین‌المللی است و اعضای پیمان شانگهای پتانسیل فراوانی را در این زمینه دارند و جمهوری اسلامی ایران حاضر است در این زمینه فعالانه همکاری کند».
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت: «شراکت راهبردی ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی در سوریه، تجربه‌ای ارزشمند و الگویی موفق برای همکاری با سایر شرکای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در آینده است. اینجانب دست همکاری برای تحقق صلح و هم‌پیمانی برای مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی به سوی همه دولت‌های مشارکت‌کننده در این اجلاس دراز می‌کنم».
او افزود: «جمهوری اسلامی ایران آماده است تمام توان خود را در خدمت ایجاد حکومتی فراگیر، همه‌شمول و مستقل در افغانستان قرار دهد و مانند تمامی این سال‌های سخت که در کنار برادران و خواهران افغانی خود بوده‌ایم، به یاری آنان بشتابیم. لکن، مایلم تأکید کنم که تحقق چنین هدفی از عهده هیچ کشوری به تنهایی برنمی‌آید و نیازمند کار مشترک و سامان‌یافته در قالب سازوکارهای منطقه‌ای است».


قبول درخواست عمران‌خان برای نشست مشترک
رئیس‌جمهور ایران همچنین در دیدار عمران‌خان نخست‌وزیر پاکستان با قبول درخواست او برای برگزاری نشست مشترک درباره تحولات افغانستان گفت: «باید تلاش کرد حکومتی در افغانستان شکل بگیرد که همه اقوام و گروه‌ها را در بر گرفته و برخاسته از اراده آحاد مردم این کشور باشد. کلید حل مشکلات افغانستان، تشکیل حکومت فراگیر و جلوگیری از مداخلات بیگانگان در امور این کشور است».
عمران‌خان نیز با بیان اینکه افغانستان امن و آرام به نفع همه کشورهای منطقه و جهان خواهد بود، افزود: «چنانچه دولت فراگیر در افغانستان تشکیل نشود مشکلات این کشور تشدید شده و زیان آن بیش از هر کشوری متوجه پاکستان و ایران خواهد بود. ایران و پاکستان باید برای عبور موفق افغانستان از مرحله دولت‌سازی و تشکیل حکومت فراگیر با یکدیگر همکاری و تعامل نزدیک داشته باشند».
دیدار  رئیسی با پاشینیان و  لوکاشنکو
رئیس‌جمهوری همچنین در دیدار نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان، بر ضرورت افزایش سطح فعلی مناسبات اقتصادی ایران و ارمنستان تأکید کرد و گفت: «تشکیل کارگروه‌های تخصصی در موضوعات اقتصادی ازجمله در زمینه تبادل انرژی، حمل‌ونقل، پروژه‌های تولیدی مشترک و مبادلات مالی می‌تواند محرک مناسب و نقطه عطفی در ارتقای سطح تعاملات دو کشور باشد».
او در دیدار با الکساندر لوکاشنکو رئیس‌جمهور بلاروس نیز با بیان اینکه سطح روابط اقتصادی ایران و بلاروس کافی و راضی‌کننده نیست، عنوان کرد: «تکمیل هرچه سریع‌تر پروژه‌های مشترک دو کشور می‌تواند روند گسترش تعاملات اقتصادی دوجانبه را تسریع و تسهیل کند». رئیسی همچنین در دیدار با رئیس‌جمهور قزاقستان گفت: «تحولات افغانستان موضوع مشترک همه کشورهای منطقه است. به دنبال مذاکرات نتیجه‌بخش هستیم و مذاکره را برای مذاکره نمی‌خواهیم».