اراده دولت مردمی برای حل مشکلات خوزستان

صادق خلیلیان
استاندار ویژه خوزستان
در دویست سال اخیر روند ضعیف حکومت‌های قاجار و پهلوی به گونه‌ای سرعت گرفت که از دخالت قدرت‌های استعماری در عزل و نصب نخست وزیران و نفوذ در دربار قاجار، رسیدیم به عزل و نصب پادشاه ایران در دوره پهلوی و خدشه دار شدن عزت ملی ایرانیان. با پیروزی انقلاب اسلامی، زمام امور کشور در دست مردم قرار گرفت و ملت ایران به مقدرات خود حاکم شده و عزت ملی ایرانیان در کشور احیا گردید. با تهاجم صدام به نمایندگی از حکومت‌های ارتجاعی منطقه و با پشتیبانی نظام لیبرال سرمایه‌داری غرب، بخش‌هایی از خاک کشور اشغال شد.
 هشت سال دفاع مقدس با پیروزی نظام جمهوری اسلامی ایران بر دشمنان و بیرون راندن مهاجمان استعمارگر و جیره‌خواران آن‌ها از خاک کشور به پایان رسید و برای نخستین بار در دو قرن گذشته، کشور ایران مورد تهاجم بیگانه قرار گرفت اما یک وجب از خاک کشور از دست نرفت در حالی که در دوران قاجار و پهلوی بخش‌های زیادی از خاک کشور و حاکمیت ملی از دست رفت. حماسه بزرگ ملت ایران در دفاع مقدس و نقش برجسته مردم دلاور خوزستان در این حماسه در تاریخ ثبت و ماندگار شد. امام خمینی(ره) در یکی از سخنرانی‌های خود به این نقش برجسته اشاره کردند و بیان داشتند که «خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرد». پس از اتمام جنگ، شروع بازسازی استان خوزستان در دولت موسوم به سازندگی و اصلاحات به نحو مطلوبی پیش نرفت و در هشت سال اخیر نیز شرایط اقتصادی و اجتماعی استان سیر نزولی طی کرد که منجر به نارضایتی مردم خوزستان گردید. در این راستا نیز مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرمودند: «اگر در وقت خود به کار مردم رسیدگی می شد، این وضعیت ایجاد نمی شد».


 خوزستان یکی از قدیمی‌ترین مناطق فلات ایران است و پیشینه سکونت در این استان به حدود پنج هزار سال می‌رسد. خوزستان در تولید ناخالص ملی بعد از استان تهران، سهم نخست را داشته و بیش از ۴۰ درصد منابع درآمدی بودجه عمومی دولت به طور مستقیم و غیرمستقیم از این استان تأمین می‌گردد اما در سال ۱۳۹۸، نرخ بیکاری در استان خوزستان پنج درصد بیشتر از میانگین و جزو چند استان دارای بالاترین نرخ بیکاری در کشور بوده است. ظرفیت‌های بزرگ استان خوزستان در نفت، گاز، صنایع پتروشیمی، فولاد، معادن غنی، سواحل آبی وسیع، دسترسی به آب‌های آزاد دنیا، تولید کشاورزی و شیلات  باعث شده خوزستان همواره نقش مهمی در تولید و رونق اقتصادی در کشور داشته باشد. برخورداری از تنوع قومی و فرهنگ غنی چند هزار ساله، تنوع اقلیمی، جاذبه‌های گردشگری، ظرفیت‌های علمی، فرهنگی و ورزشی، مراکز درمانی مجهز، نیروی انسانی تحصیلکرده و نخبگان برجسته نمونه‌های دیگری از ظرفیت‌های استان خوزستان محسوب می‌گردد اما این استان با وجود ظرفیت‌ها و نقش مهم در اقتصاد ملی و توسعه کشور با چالش‌های زیاد اقتصادی و اجتماعی مواجه است.
دولت انقلابی و مردمی جدید با توجه به نقش برجسته خوزستان در کشور، اراده خود را در جهت حل مشکلات متنوع این استان با جدیت و به صورت ویژه قرار داده است. حل اساسی مشکل بیکاری به خصوص جوانان، حفظ حقابه استان خوزستان از منابع بالادست، اختصاص سهم این استان از صادرات نفت و گاز، اتمام کامل واکسیناسیون جمعیت هدف تا آبان ماه، تکمیل طرح‌های تأمین آب شرب شهرها و روستاها، اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری توسعه کشاورزی، توسعه پتروپالایش‌ها، اتمام بازسازی خرابی‌ ناشی از جنگ تحمیلی به خصوص در شهرهای آبادان و خرمشهر، احیای فعالیت بیش از ۵۰ درصد ظرفیت صنایع راکد، مهار کانون‌های ریزگرد داخلی، تکمیل طرح‌های شبکه فاضلاب و شبکه دفع آب‌های سطحی طی یک برنامه پنج‌ساله، نوین‌سازی و توسعه شهری، توسعه صنایع کوچک و متوسط مرتبط با نفت و گاز و فرآوری محصولات کشاورزی، ایجاد توازن در توسعه مناطق مختلف استان و استفاده از ظرفیت‌های بومی در مدیریت استان و جوان‌سازی مدیریت‌ها با مشارکت همه اقوام، ساخت مسکن و حمایت از ازدواج جوانان، الزام شرکت‌ها و صنایع به پرداخت مالیات به استان و نگهداری وجوه و حساب‌های بانکی خود در شبکه بانکی استان خوزستان، حمایت از توسعه فرهنگ غنی و متنوع بومی استان و توسعه ورزش همگانی از رئوس اولویت‌های مدیریت استان است.
شرط لازم تحقق توسعه همه جانبه استان خوزستان؛ همبستگی و مشارکت مردم شریف استان، مسئولان دولتی، نهادهای حاکمیتی، گروه‌های مرجع و رسانه‌ها می‌باشد.
«به امید خوزستان پیشرفته و نوین»