روزنامه ابتکار
1400/07/04
معیارهای رنگبندی شهرها تغییر کند کاهش مرگهای کرونایی در واکسنزدهها
ویروسشناس و رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به کاهش مرگومیر ناشی از کرونا در افرادی که علیه این بیماری واکسینه شدهاند، در عین حال درباره برخی پیشبینیها مبنی بر بروز پیک ششم کرونا در کشور در آبان ماه، گفت: تا زمانیکه کووید هست، پیک هم هست؛ اما اینکه اندازه پیک چقدر باشد، وابسته به این است که چه اقداماتی برای مقابله با آن انجام داده باشیم. اگر خوب پیشبینی کنیم، خوب نظارت کنیم و بر آنچه که اتفاق میافتد، مسلط باشیم، میتوانیم از بحران جلوگیری کنیم و ارتفاع پیک را کاهش داده و میزان مرگها را کاهش دهیم.به گزارش ایسنا، علیرضا ناجی با تاکید بر اینکه بازگشایی جامعه بدون واکسیناسیون و سطح پوششی بالا خطراتی را در پی خواهد داشت، گفت: میزان مناسب پوشش واکسیناسیون هم در هر جامعه بستگی به این دارد که ما چه ویروس و واریانتی را در کشور داریم. زمانیکه از پوشش واکسیناسیون ۷۰ درصدی در جامعه صحبت میکردند، مربوط به واریانت ووهان بود. یعنی ویروسهای اولیه کووید، اما اکنون واریانتها تغییر کردند و واریانت غالب دنیا دلتا است و قدرت حمله آن که در واریانت ووهان بین ۲ تا ۳ بوده است، درباره دلتا به ۴.۵ تا ۵ رسیده است. بنابراین به بالای ۸۰ درصد واکسیناسیون در جامعه نیاز است.
۲ نقص در ورطه پیک پنجم
ناجی گفت: علیرغم تمام تمهیداتی که داریم برای واکسیناسیون انجام میدهیم، اما قسمت اقدامات غیر درمانی را اصلا نباید فراموش کنیم. اگر وضعیت کووید در کشور به مرحلهای رسید که تعداد بیماری و مرگ و میر بالا رفت، به این دلیل بود که دو نقص داشتیم؛ نقص اولمان این بود که مدت زیادی در ماههای قبل واکسیناسیون به هر دلیلی عقب افتاد و زمانهای طلاییمان را از دست دادیم. در عین حال نقص دوم این بود که اصلا اقدامات غیردرمانی موثر هم اجرا نکردیم و دیر اقدام کردیم. شاید بدنه کارشناسی خیلی چالاک نبود و بسیاری از گوشزدها را کسانی که باید میدادند، ندادند یا اگر دادند بالادستیها قبول نکردند. باید توجه کرد که هم در کشورهایی که سرعت واکسیناسیون مناسبی ندارند و هم در کشورهایی که سرعت واکسیناسیون مناسب است، اقدامات غیر درمانی در پیشگیری از شیوع ویروس بسیار مهم است. اگر تصور کنیم که همه در یک کشتی نشستهایم، این محیط وجود دارد که در صورت عدم برنامهریزی و مداخلات مناسب در برابر بیماری، ویروس میتواند گردش کرده و واریانت ایجاد کند.
بیعملی کرونایی در خیز چهارم و پنجم
ناجی با تاکید بر اینکه بنابراین بازگشاییها نباید با عجله انجام شود، گفت: در عین حال در بازگشاییها باید مرحلهای پیش رفته و آماده هم باشیم تا اگر خیزی مجددا مشاهده شد، فورا عملکرد داشته باشیم. ما در خیز چهارم و پنجم با بیعملی باعث شدیم که کشور به این شرایط بیفتد. به عنوان مثال شاهد بودیم که شهرهای جنوبی با دلتا یکی پس از دیگری قرمز شد و ویروس پخش شد. ما نباید اجازه میدادیم که این اتفاق رخ دهد. اکنون داریم بحران را کنترل میکنیم و کنترل بحران هم کار سختی است؛ به بیمارستانها فشار وارد کرده و از نظر اقتصادی هم مشکلات زیادی را برای کشور ایجاد میکند.
لزوم تغییر معیارهای رنگبندی شهرها
وی ادامه داد: بر همین اساس هم باید نسبت به این موضوع هوشیار بود. هوشیار بودن هم به این معنا است که باید اطلاعات و نظارت داشته و حتی معیارهای رنگبندی شهرها را تغییر داده و شدیدتر کنیم. باید پایش ژنتیکی ویروس کووید را در کشور افزایش دهیم. احتیاج به کار زیادی داریم. ما از وزیر بهداشت میخواهیم که نقصان دورههای قبل را جبران کند، بدنه کارشناسی را قوی و وزارت بهداشت را چالاک کنند. از دولت هم میخواهیم که به وزارت بهداشت شخصیت دهند و حرف کارشناسی را قبول کنند. بر این اساس میتوانیم طبق اطلاعات، تحلیل و پیشبینی خوبی داشته باشیم. در سوی دیگر هم مردم قرار دارند. اکنون تعهد مردم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی به کمترین میزان خود و زیر ۴۰ درصد رسیده که فاجعه است. باید از مردم بخواهیم که کمک کنند و البته به آنها امکانات دهیم.
کاهش مرگومیر کرونایی در واکسنزدهها
وی با بیان اینکه مواردی که مطرح میکنیم، تاکتیک هستند و در این تاکتیکها، تکنیکهای مختلفی باید رعایت شود، گفت: به عنوان مثال واکسیناسیون یک تاکتیک غیرقابل حذف است، اما تکنیک آن هم مهم است. اینکه باید در زمان مناسب قبل از خیز بیماری، واکسیناسیون را انجام میدادیم. اکنون که گردش بالایی از ویروس وجود دارد و واکسن هم تزریق میکنیم، ممکن است این شبهه برای مردم ایجاد شود که ما واکسن زدیم، اما کووید گرفتیم. در حالیکه فرصتی برای ایمنیزایی واکسن وجود نداشته است. بر همین اساس هم بهانه به دست افراد شیاد میافتد و از این موضوع استفاده میکنند و با واکسن مخالفت میکنند. باید از حرفهای غیرعلمی هم پیشگیری کنیم. یکسری افراد با همین اظهارات از واکسن مایوس میشوند. در حالی که واکسن نه آدمها را میکشد و نه منجر به آلودگی میشود، بلکه در گردش بالای ویروس، احتمال اینکه فرد حول و حوش زمان تزریق واکسن، آلوده شده باشد، وجود دارد. این موضوع نباید به حساب واکسن گذاشته شود، بلکه به حساب کمکاریها است که در موقع مناسب واکسن را تزریق نکردیم. باید توجه کرد که ما نسبت به دوره قبل از واکسیناسیونمان، در تمام گروههای سنی که واکسن تزریق شده، میزان مرگ و میرمان کاهش یافته است.
ناجی افزود: بنابراین یکی از تکنیکهای واکسیناسیون، تزریق به موقع واکسن بود و تکنیک دیگر آن، این بود که از واکسنهایی که داریم، بهینه استفاده کنیم. به طوری که برای گروههای سنی بالا یا مبتلایان به بیماریهای خاص، واکسنهایی را انتخاب میکردیم که ممکن است اثربخشی بیشتری داشته باشند. شاید در این زمینهها خیلی خوب عمل نکردیم، اما با همین واکسنهایی هم که در این گروهها تزریق کردیم، میبینیم که منجر به کاهش مرگ و میر در آنها شد.
پیک ششم در آبان ماه؛ آری یا خیر؟
وی درباره برخی پیشبینیها مبنی بر بروز پیک ششم در آبان ماه، گفت: تا زمانیکه کووید هست، پیک هم هست و خیز میبینیم، اما اینکه اندازه پیک چقدر باشد، وابسته به این است که ما چه اقداماتی برای مقابله با آن انجام داده باشیم. اگر خوب پیشبینی کنیم، خوب نظارت کنیم و بر آنچه که اتفاق میافتد، مسلط باشیم، میتوانیم از بحران جلوگیری کنیم و ارتفاع پیک را کاهش داده و میزان مرگمان را کاهش دهیم. مگر کشورهای دیگر موجهای مختلف نداشتند؟. همه کشورها پیکهای مختلف داشتهاند، اما میتوان پیک را با پیشبینی، اقدام و قرنطینه درست و جلوگیری از پخش ویروس و...و در کنار آن پیشبرد واکسیناسیون، کنترل کرد. با توجه به شرایط دنیا، واریانتهای مختلف ایجاد میشوند. از لامبدا و مو گرفته تا بقیه واریانتها. بنابراین انواع مختلف واریانتها در کشورهای مختلف ایجاد میشوند که همه ناشی از سیاستهای بد آن کشورهاست.
چه کنیم که از کووید عقب نمانیم؟
ناجی گفت: بنابراین ما با واریانتهای مختلفی مواجهیم. بر این اساس اولا باید پایش ژنتیکیمان را تقویت کنیم تا از واریانتهایی که در کشور هست، خبر داشته باشیم، نظارت درست داشته باشیم، باید معیارهای رنگبندی کشور را تغییر دهیم. معیاری که اکنون داریم، همیشه دو سه هفته از اپیدمی کووید عقب است. زیرا محور ما بستری در بیمارستان است. در حالی که تعداد مراجعین سرپایی و شناسایی روزانه و نوع واریانت باید معیار رنگبندی باشند. در این صورت پیشبینیهایمان درست بوده و میتوانیم از بروز پیک پیشگیری کرده و از کووید عقب نمیمانیم. به هر حال پیک ایجاد میشود، اما اگر به موقع و درست اقدام کنیم، میتوانیم از شدت آن پیشگیری کرده و حتی اجازه ندهیم پیکی رخ دهد. اینکه برخی میگویند دو ماه دیگر ممکن است پیک جدیدی داشته باشیم، به این معنا است که ما کاری نمیکنیم و به کووید خوشامد میگوییم.
وی درباره مدت اثربخشی واکسنها نیز گفت: مدت اثربخشی واکسنها تا حدودی مشخص است. واکسنهای مختلف بسته به پلتفرم و اثردهیشان بین شش تا ۱۰ ماه میتوانیم برایشان اثربخشی قائل بوده و بعد دز بوستر بزنیم. البته در همه افراد نیاز نیست که این دز بوستر تزریق شود و باید به افرادی که در خطر بیشتری هستند، تزریق شود. به عنوان مثال انگلستان اعلام کرده که تمام افراد ۵۵ سال به بالا را دز بوستر میزنم یا افرادی که بیماریهای خاص دارند. باید توجه کرد که واقعیت این است که بر اساس دیتاهایی که داریم و تغییراتی که ویروس میکند، کووید در دنیا ریشهکن نمیشود. باید قدم به قدم جلو رویم، اطلاعات را کسب کرده و بعد تصمیم بگیریم که واکسیناسیونمان به چه صورت باشد. با توجه به این اطلاعات در بهترین حالت، کووید یک بیماری میشود که کمی از آنفلوآنزا خطرناکتر است و واکسیناسیون سراسری برای افرادی که ریسک بالاتری دارند، باید سالانه انجام شود، اما همه اینها به اقدامات جهانی بستگی دارد که جهان چقدر همخوان حرکت کند تا جلوی کووید را بگیرد.
وی درباره علت سه رقمی بودن مرگ و میر با وجود روند کاهشی بیماری، گفت: دلیل سه رقمی بودن مرگهای ما به این دلیل است که خیز بیماری بلند است. ما همچنان هم در روز حدود ۲۰ هزار موارد مثبت داریم که آمارهای رسمی ما است و میدانیم که آمار واقعی بیش از این است. اکنون تعداد تستهایمان نسبت به قبل که یک رکورد ۱۲۰ هزار تست در روز داشتیم، کاهش یافته است. تا زمانیکه آی سی یوهایمان خالی نشوند، باید انتظار این مرگها را داشته باشیم. زیرا مرگ در موارد شدید بیماری اتفاق میافتد. بر همین اساس تا زمانیکه بیماران ای سی یو کاهش نیابد و تعداد روزانه موارد مثبت را به زیر هشت هزار نفر نرسانیم، همین مرگ و میر را داریم. بنابراین ممکن است تا دو سه هفته دیگر هم این میزان مرگ را داشته باشیم. باید تعداد موارد مثبت روزانه کاهش یابد. زیرا درصدی از موارد مثبت روزانه بستری میشوند، درصدی از بستریها حالشان وخیم شده و به آی سی یو میروند و متاسفانه درصدی از آنها فوت میکنند. اگر این روند را نشکنیم و تعداد موارد مثبت روزانه را کاهش ندهیم، روند مرگهای سه رقمی ادامه مییابد.
سایر اخبار این روزنامه
مقدماتی جام ملتهای فوتبال بانوان آسیا ایران صفر (4) - اردن صفر (2)
صعود تاریخی دختران ایران
سید حامد مرندی
بزنگاه بازگشت اعتماد مردم به بورس
جدال لفظی وزرای خارجه ایران و آمریکا بر سر زمان مذاکره
چالش «به زودی» برای از سرگیری مذاکرات
معیارهای رنگبندی شهرها تغییر کند
کاهش مرگهای کرونایی در واکسنزدهها
پاکستان و آمریکا بر سر چه موضوعاتی با هم اختلاف دارند؟
رویارویی هم پیمانان بر سر افغانستان
رفتار دیپلماسی مسیر اقتصاد را تعیین میکند
فراز و نشیب اقتصاد در نیمه دوم سال
مراسم جاماندگان پیادهروی اربعین حسینی برگزار خواهد شد
دل در راه سفر دوست
رئیس جمهوری مطرح کرد
واکسینه شدن ۷۰ درصد جمعیت ایران طی چند روز آینده
وزیر کشور:
ظرفیت های بالقوه توسعه همه جانبه در کشور وجود دارد
سرلشکر باقری:
سربازان نقش موثری در ایجاد قدرت بازدارندگی دارند
وزیر دادگستری خبر داد
انعقاد موافقتنامه انتقال محکومین بین ایران و تاجیکستان
کویت:
فلسطین همچنان موضوع محوری جهان اسلام است
خروجی مثبت سفر رئیس جمهوری به ایلام