روزنامه ابتکار
1400/07/07
آیا توافقی صورت میگیرد؟ بیم و امیدهای برجام
ولی نصر، استاد روابط بینالملل دانشگاه جان هاپکینز و علی واعظ، تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران در یادداشتی مشترک که در مجله «فارنافرز» منتشر شد، تاکید کردند که تهران و واشنگتن برای رهایی برجام از بنبست فعلی، گریزی جز پذیرش ایدههای جدید ندارند و باید از برخی از خطوط قرمز خود عقبنشینی کنند. این دو تحلیلگر مسائل بینالملل همچنین بر این باورند که آمریکا باید همزمان با انجام مذاکرات هستهای، گفتوگوهای ایران و اعراب را تشویق کند تا به برخی از مسائل حلنشده در منطقه رسیدگی شود.به گزارش فرارو، بر اساس تحلیل مجله «فارنافرز»، مقامات غربی نگران آنند که رئیس جمهوری جدید ایران، ابراهیم رئیسی، مذاکرات میان کشورش و قدرتهای بزرگ جهانی را که از زمان خروج دولت ترامپ از توافق هستهای در وضعیت نامناسبی قرار گرفته به مرور به تعطیلی کشاند. آنها همچنین نگرانند که رئیسی از سرگیری مذاکرات را به تعویق انداخته و زمانی که مذاکرات در نهایت از سر گرفته میشود، دولت او خواستههایی غیرعملیاتی را مطرح کند.
مهمترین موانع احیای برجام
فریدون مجلسی کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با فرارو با اشاره به اینکه مذاکرات برجام در حال حاضر به نوعی به محاق رفته است، اظهار داشت: طی ۱۸ سال گذشته همواره مذاکرات ادامه داشته، بدون اینکه یک نتیجه غایی و نهایی به دست آید، این درحالی است که در سال ۲۰۱۵ نیز با وجود اینکه برجام به امضا رسید، اما با تغییر رئیس جمهور آمریکا، ترامپ، از برجام خارج شد و باز به نقطه اول بازگشتیم.
وی افزود: بعد از روی کار آمدن بایدن، بسیاری از کارشناسان و حتی دولت ایران پیشبینی میکردند ظرف مدت کوتاهی آمریکا به برجام برگردد، اما با گذشت نزدیک به ده ماه از حضور دموکراتها هنوز هیچ اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده و علیرغم ۶ دور مذاکرات صورت گرفته در وین، هنوز ایران و آمریکا از مواضع خود کوتاه نیامدهاند.
مجلسی گفت: با توجه به چشم اندازی که وجود دارد به نظر نمیرسد که به این زودیها اتفاق خاصی در حوزه برجام رخ دهد، در این زمینه برای اینکه بن بست مذاکرات از بین رود، باید دو طرف از مواضع خود عقب نشینی کرده و به نوعی از برخی از خطوط قرمز خود عدول کرده، اما به نظر میرسد که هیچ یک از طرفین چنین کاری را انجام نخواهند داد. زیرا که دو طرف هیچ اطمینانی به یکدیگر ندارند.
این دیپلمات اسبق کشورمان اضافه کرد: به اعتقاد بنده مسئله اصلی که باعث میشود برجام به نتیجه نرسد، مسئله موجودیت اسرائیل است، این موضوع خلاف دکترین امنیت ملی آمریکا بوده، چرا که دولتهای آمریکا چه دموکرات و چه جمهوریخواه همواره حفظ تامین امنیت این رژیم را یکی از اولویتهای اصلی خود اعلام کردهاند، بنابراین در چنین شرایطی ایران و آمریکا به هیچ توافقی دست پیدا نخواهند کرد.
وی ادامه داد: این در حالی است که مسایل بین ایران و آمریکا فراتر از مسائل هستهای است و با توجه به خصومت، دشمنی و بی اعتمادی که بیش از چهار دهه است که بین دو کشور وجود دارد، به نظر نمیرسد که مشکلات حل شود بنابراین تا زمانی که دو کشور خواستههایی دارند که در مقابل هم قرار دارد، برجام همچنان در تعلیق خواهد بود و این بلا تکلیفی ادامه مییابد.
مجلسی بیان کرد: همچنین باید به این نکته اشاره کرد که با تغییر دولت و کنار رفتن روحانی به عنوان رئیس جمهوری که متمایل به احیای برجام و رفع تحریمها بود، شاهد روی کار آمدن دولتی هستیم که از ابتدا برجام را خسارت محض میدانست و نمایندگان این طیف خواستار آتشزدن توافق سال ۲۰۱۵ در مجلس شده بودند، بنابراین با روی کار آمدن چنین دولتی انتظار میرفت، برجام دیگر مورد توجه دولت قرار نگیرد.
این تحلیلگر مسائل جهانی تصریح کرد: اما شاهد هستیم دولت ابراهیم رئیسی سیاست مشخصی را در قبال برجام اعلام نکرده، اما اگر قرار باشد که مخالفان دیروز برجام که امروز در دولت مستقر هستند، همچنان سیاست قبلی خود را ادامه دهند، باید منتظر ادامه کشمکشها و افزایش نزاع بین ایران و غرب باشیم، مگر اینکه آنها بخواهند تغییر روند بدهند که این موضوع نیز بسیار بعید است، بنابراین در چنین وضعیت چشمانداز روشنی برای رفع تحریم و احیای برجام به اعتقاد بنده وجود ندارد.
سایر اخبار این روزنامه
نیمه دوم سال برای بازار سرمایه سبزتر خواهد شد؟
انتظار صعود پس از برگریزان بورس
جلال خوشچهره
لزوم خروج برجام از بلاتکلیفی
اهالی کتاب چه توقعاتی از مسئولان دولت سیزدهم دارند؟
فرهنگ را ببینید
تولیدکنندگان یا واردکنندگان، کدام یک پیروز میدان خواهد شد؟
کشمکش در بازار 8 میلیارد دلاری لوازم خانگی
آیا توافقی صورت میگیرد؟
بیم و امیدهای برجام
دلایل ناکامی تیم ملی فوتسال درجام جهانی
رویای سکو چطور برباد رفت؟
سکوت معنادار سیاستمداران کهنه کار
آینده سیاسی لاریجانی و روحانی چه خواهد شد؟
آیا واکسیناسیون اجباری علیه کرونا باید اجرایی شود؟
اتحاد علیه کووید
رئیس جمهوری در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت:
مهار تورم مساله مهم و اولویت دولت است
واکنش رسمی ایران به اظهارات «الهام علی اف»
مانور در مناطق مرزی شمال غرب موضوع حاکمیتی است
اسلامی:
اصرار آژانس برای نصب دوربین در سایتهای صدمه دیده را نمیپذیریم
گروسی در واکنش به ادعاهای نخست وزیر رژیم صهیونیستی:
قرار نیست سانتریفیوژها در ایران متوقف شود
ماکرون:
اروپاییها باید در قبال آمریکا بیعرضگی را کنار بگذارند