روزنامه کيهان
1400/07/08
اخبار ویژه
واردات لوازم خانگی چراغ سبز به تحریمهای آمریکاستیک کارشناس اقتصادی میگوید: واردات لوازم خانگی از کره جنوبی، هدیه به آمریکا و هدر دادن ارزهایی است که میتواند صرف حمایت از تولید ملی شود.
حسین راغفر عضو هیئتعلمی دانشگاه الزهرا گفت: در شرایطی که کشور با محدودیتهای ارزی روبهروست، واردات لوازم خانگی اولویت است؟ آیا منابع ارزی باید صرف وارداتی شود که فقط چند درصد بالای جمعیتی درآمدی میتوانند از آن استفاده کنند؟ آیا ظرفیتهای تولیدی کشور اولویت ندارند؟
حسین راغفر، در گفتوگو با تابناک، درباره تأکید برخی محافل بر واردات لوازم خانگی از ژاپن و کره جنوبی در ازای بخشی از ارزهای بلوکه شده با توجیه ایجاد رقابت در بازار و صنعت تولید لوازم خانگی ایران، گفت: متأسفانه در برخی رویکردهای اقتصادی، دچار بیماری مزمنی شدهایم که با توجیهات تولیدی و اقتصادی مزین میشود؛ اما رویکردهایی از این دست مثل خوره به جان اقتصاد میافتد و ما را از داخل نابود میکند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر حفرههای بزرگی در نظام اقتصادی وجود دارد؛ حفرههایی که منافع و سودهای چند هزار میلیاردی برای عدهای اندک ایجاد میکند؛ در حالی که منافع ملی به شدت تهدید میشود. یکی از این حفرهها، وارداتی است که با آزادسازی منابع ارزی کشور انجام میشود. به این نحو که وقتی دسترسی ارزی کشور تسهیل و ارز بیشتری وارد کشور میشود، برخی به شدت تلاش میکنند سناریوی اتلاف منابع ارزی را برای تأمین منافع شخصی و گروهی خود در دستور کار قرار دهند.
استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا ادامه داد: این گروه تلاش میکنند تا منابع ارزی به واردات کالاهای مصرفی اختصاص داده شود، بیآنکه به همسویی کره جنوبی با آمریکا به ویژه در سیاستهای تحریمی علیه ایران توجهی داشته باشند. درحالیکه با آزادسازی منابع ارزی کشور، تمرکز باید روی واردات ماشینآلات صنعتی و تولیدی مورد نیاز کشور باشد، نه اینکه صرف واردات خودرو، لوازم خانگی یا از این دست کالاهای مصرفی شود.
وی با بیان اینکه واردات لوازم خانگی از کره و ژاپن چراغ سبز نشان دادن به همراهان آمریکا در تحریمهای ایران است، گفت: این افراد بدون اینکه حمیت ملی و غیرت داشته باشند، با توجیه اینکه برای ایجاد رقابت بین لوازم خانگی تولید ایران با کالاهای خارجی باید از کره و ژاپن لوازم خانگی وارد کنیم، بیش از اینکه به فکر منابع و منافع ملی باشند به همراهان آمریکا و دوستان دشمن ما هدایایی تقدیم میکنند. قطع به یقین اگر کمی غیرت ملی داشته باشیم، نباید با کشورهایی که در مسائل امنیتی و اقتصادی با آمریکا در تحت فشار قرار دادن ملت ایران شریک شدهاند به سرعت همکاری کرده و راه را برای واردات کالاهای مصرفی آنها به کشور باز کنیم.
راغفر گفت: افرادی که به دنبال واردات لوازم خانگی از کره جنوبی و ژاپن هستند، فقط به دنبال چپاول و غارت اموال کشور هستند، در حالی که با باز شدن فرصت برای دریافت ارزهای کشور از کره و ژاپن، باید برای توسعه تولید داخلی و تقویتاشتغال و درآمدزایی مردم به بهترین نحو ممکن برنامهریزی شود. قطعاً خودروی لوکس یا لوازم خانگی که از این کشورها وارد میشود برای همان اقلیت چهار درصدی است، نه برای همه مردم و گروههای درآمدی ضعیف جامعه.
استاد اقتصاد درباره تجربه توسعه یافتگی گفت: یکی از مهمترین مسائلی که منجر به توسعه یافتگی کشورهای کره جنوبی و ژاپن شد، جلوگیری شدید این کشورها از واردات بوده است. این کشورها در سالهایی که به سمت توسعه یافتگی حرکت کردند، به شدت مانع ورود هرگونه وارداتی به کشورهای خود شدند و حتی تا همین چند دهه گذشته، کرهایها اجازه مسافرت خارجی نداشتند. بعد از اینکه رشدهای قابل توجهی کسب کردند و توسعه یافته شدند، هم نمیتوانستند هر چقدر ارز لازم دارند به دلیل سفر خارجی از کشور بیرون ببرند؛ یعنی مردم این کشورها برای توسعه یافتگی با محدودیتهای جدی روبه رو بودند. در اوایل دوره توسعه کره جنوبی، اگر کسی سیگار خارجی میکشید زندانی میشد. آنها با استفاده از این روشها مشکلات کشور خود را حل کردند و توسعه یافته شدند.
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) درخصوص توجیهاتی که برای واردات لوازم خانگی گفته میشود توضیح داد: تأکید بر واردات به دلیل ایجاد رقابت یا به بهانه سوق دادن تولید داخلی به سمت کیفیت، حرف مهملی است. این افراد با این دروغها به دنبال تسهیل فضا برای واردات لوازم خانگی به کشور هستند، در حالی که برای تقویت صنعت لوازم خانگی بااشکال مختلفی میتوان این موضوع را محقق کرد. مطمئن باشید تولیدکنندگان در شرایط تسهیل واردات نمیتوانند کیفیت خود را ارتقا دهند و تعطیل میشوند
وی در این باره تصریح کرد: اگر امکان رشد برای سازندگان داخلی وجود دارد، دولت باید برای کیفیسازی محصولات آنها سرمایهگذاری کند. یعنی شاخص عملکردی تعریف شود و در آن راستا اگر تولیدکنندهای امتیاز بالاتری گرفت، دولت از آن حمایت کند. دولت باید به تولیدکنندگان در ازای ارتقای شاخصهای عملکردی آنها یارانه دهد. ضمن اینکه خیلی از صنایع، مثل خودروسازی را میتوان خصوصی کرد. سارکوزی: آمریکا، بیصداقت و غیرقابل اعتماد است
رئیسجمهور اسبق فرانسه در واکنش به خیانت اخیر واشنگتن به پاریس گفت: جو بایدن نیت صادقانهای ندارد اما آمریکا، به خاطر همین بیصداقتی در دراز مدت شکست سختی خواهد خورد.
نیکلا سارکوزی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی BFMTV و درباره قاپیدن قرارداد 57 میلیارد دلاری فرانسه با استرالیا توسط آمریکا (قرارداد خرید
12 زیردریایی) اظهار داشت: آمریکا منطق و استدلال تعرفهبینانهای دارد که فکر میکند با بستن این قرارداد پیروز شده است، اما در درازمدت شکست سختی میخورد.
سارکوزی با انتقاد شدید از جو بایدن و زیر سؤال بردن «اجلاس برای دموکراسی» گفت: اگر بایدن در حال آمادهسازی مقدمات برای برگزاری این اجلاس است، اما با رفتار خود به دموکراسی کشوری دوست ضربه وارد میکند، بدان معناست که این نیتها، نیتهای صادقانهای نیستند.
سارکوزی گفت: نوع رفتار آمریکا غیرقابل پذیرش است. آنها در زمینه «اعتماد» چیزهای بسیاری را در دراز مدت از دست دادند؛ چرا که ما روی اعتماد به آنها دیگر هیچ حسابی نمیکنیم. این رفتار پذیرفتنی نبود و فرانسه و رئیسجمهور آن، امانوئل مکرون، حق داشتند که در واکنش به این اقدام، رفتار قاطعانهای داشته باشند.
رئیسجمهور اسبق فرانسه خاطرنشان کرد: از زمانی که چنین شرایط غیرقابل پذیرشی به وجود آمده، باید بار دیگر این سؤال را مطرح کرد که آمریکا میخواهد به طور کلی با همپیمانان اروپایی خود و به طور خاص با فرانسه چه کار کند؟ آمریکا حرفهایی میزند، اما عملکردش به گونه دیگری است. این رفتار بسیار ناپسند است.
یادآور میشود سارکوزی پیش از این هم به هنگام ریاست جمهوری دونالد ترامپ گفته بود: محرومیت جهان در حال انتقال از غرب به شرق امروز یعنی آسیاست. ما در گذشته بر جهان مسلط بودیم اما امروز به هیچ وجه مسلط نیستیم. روی کار آمدن فردی مانند ترامپ نشانه وخامت شرایط غرب است، نه علت آن. ما 8 سال ویران کردیم شما 3 روزه بسازید(!)
سایت توجیهکننده سیاستهای دولت روحانی میگوید: اگر دولت جدید میتواند ظرف مدت کوتاهی مشکل واکسن و عضویت در شانگهای را حل کند، چرا مشکلات بورس و مشکلات اقتصادی مردم را ظرف 3 روز حل نمیکند؟(!)
«عصر ایران» مینویسد: «این روزها حامیان رئیسجمهور رئيسی بسیار خوشحال هستند. آنها واردات واکسن و موافقت سازمان همکاری شانگهای با عضویت ایران را به نام دولت سیزدهم زدهاند و این دو مورد را بشارتی برای فردای روشن میدانند. خدا کند که اینگونه باشد و تمام مشکلات کشور به دست دولت و رئيسجمهور حل شود. اولویت کشور در حال حاضر باز کردن گرههایی است که به زندگی مردم زده شده است. گرههایی که خیلی از آنها دیگر با دست باز نمیشود و احتیاج به دندان دارد.
بورس را نگاه کنید؛ به جز زمانی که تحت تاثیر روی کار آمدن رئيسی و البته بالا رفتن قیمت دلار سبز بود، قرمزپوش است. یکی از مهمترین وعدههای رئیسی به مردم در زمینه بورس بود. او وعده داده بود که: «الان راهحل این است که صندوق جبران خسارت راهاندازی کنیم تا به مردم اعتماد بدهد.»
قاضیزاده هاشمی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود و الان معاون رئيسجمهور و رئیس بنیاد شهید است از حل مشکل بورس در 3 روز خبر داده بود.
کاش ایشان برنامه خود را تقدیم آقای رئیسی کند تا در عرض سه روز مشکل بورس حل و باری از دوش مردم برداشته شود. حالا که دولت دست خودتان است، پس چرا این همه معطل میکنید؟ هم دولت، هم مجلس و هم قوه قضائیه پای کار هستند. اگر واقعا حل مشکل بورس در 3 روز شعار نبود، پس حرفتان را عملیاتی کنید که سیلی از دعاهای مردم پشت سرتان خواهد بود.
مردم میگویند اگر میشود در عرض یک ماه مسئله واکسن و شانگهای را حل کرد، پس میشود با عصای موسای رئیسی مشکلات اقتصادی را هم پشت سر گذاشت.
با حرف هیچ مشکلی از مشکلات مردم حل نخواهد شد. جامعه باید به صورت عینی کاهش قیمتها و سر و سامان گرفتن بورس را ببیند. به قول قدیمیها با حلوا حلوا کردن دهن شیرین نمیشود.» درباره این تحلیل غلطانداز گفتنی است: تردیدی نیست که برخی دولتمردان سابق در رسانههای همسو، از موضوع واکسن گرفته تا عضویت در پیمان شانگهای را به پس از لغو تحریمها و حل مشکل با FATF موکول و مشروط کرده بودند. بنابراین اکنون که هر دو موضوع واکسن و عضویت در پیمان شانگهای بدون اعتنا به تحریمهای آمریکا و شیطنتهای FATF حل شده، طبعا خلافگویی دولت سابق در این باره اثبات شده است.
ثانیا حامیان دولت سابق بهتر از هر کسی میدانند که با هشت سال سوءمدیریت، چه بلایی بر سر اقتصاد کشور آوردهاند که شش پله سقوط رتبه اقتصاد ایران در رتبهبندی جهانی از جمله نتایج آن است. بنابراین شرمآور است که بانیان ویرانی اقتصاد ظرف 8 سال، طلبکار رونق اقتصاد کشور ظرف مدت کوتاه شوند. آقای رئيسی قرار نیست معجزه کند و به قول نویسنده عصای حضرت موسی(ع) را نشان دهد، بلکه مسئولیت اصلی و دشوار او، برداشتن موانع ایجاد شده و زنجیرهای بسته شده به دست و پای اقتصاد است و طبعا این کار زمانبر است.
مشخصا درباره بورس سزاوار یادآوری است که ریزش 70 درصدی بورس در یک سال پایانی دولت روحانی به خاطر شوکهای غلطی بود که خود روحانی و برخی دولتمردان با نقیضگویی و خلاف وعده و تصمیمات متناقض به بورس دادند.
آقای روحانی اواسط مرداد 99 گفت با شرایطی که بورس نشان میدهد، اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز خود را به بورس بسپارند.
اظهارات روحانی از آن جهت که در اوج حباب قیمتی بازار و تنها چند روز قبل از شروع ریزش تاریخی بورس تهران ایراد شد، زمینه زیان هنگفت میلیونها سهامدار را فراهم نمود.
بسیاری از مردم که با اعتماد به دعوت رئیسجمهور و تعدادی دیگر از مسئولان با پساندازهای خود راهی این بازار شده بودند، بیخبر از همه جا به خرید سهام از برخی مجموعههای حقوقی و اشخاص حقیقی پرداختند، ولی پس از آن بسیاری از سهام موجود در بازار بین 50 تا 75 درصد از ارزش خود را از دست دادند و در این بین اصل سرمایه گروه قابل توجهی از سهامداران خرد آب شد.
یکی از دلایل عمده ریزش بورس، وعده روحانی و بدقولی بعدی وی در زمینه فروش نفت در بورس بود. همچنین پاسکاری میان برخی وزارتخانهها در این ریزش موثر بود.
و جالب اینکه آقای روحانی تیرماه 1400 در آخرین ماه ریاست جمهوری خود، اعلام کرد: «بورس امروز یک بازار مهمی است، البته مردم وقتی میخواهند در بورس وارد شوند همه سرمایه خود را نباید در بورس بیاورند، باید در حدی بیاورند که فراز و نشیب بورس زندگی آنها را بهم نزند.»
این اظهارات رئيس دولت دوازدهم بلافاصله با واکنش شدید مردم و رسانهها مواجه گردید. علت این انتقادات، چرخش 180 درجهای روحانی از سخنان خود در مردادماه سال گذشته بود که گفته بود «مردم همه چیز خود را به بورس بسپارند».
و سرانجام اشاره به این مطلب هم ضروری است که سایت عصر ایران، همین چند روز قبل نوشت: «یکی از وعدههای آقای رئيسی، ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال است که اگر اتفاق بیفتد، کار پسندیدهای است. (اما) بهتر است دولت سیزدهم برای آغاز کار، سنگ بزرگ برندارد، که سنگ ریزههای بسیاری جلوی پای مردم افتاده که برداشتن آنها صد دعای خیر به همراه دارد. بسیاری از مردم مشکلات روزمره دارند و در تامین معیشت خود ماندهاند. چشمت را برمیگردانی قیمت یک کالا بالا رفته است. بخشی از مردم زیر خط فقر زندگی میکنند. کارهای بزرگ و فیل هوا کردن را بگذارید برای زمانی که مشکلات معیشتی مردم حل شده است. فعلا غم نان داریم».
اعتراف این سایت بزککننده سوءمدیریت دولت روحانی در گذشته، در حالی است که مدعیان تدبیر و امید وعده داده بودند، چنان رونقی به اقتصاد بدهند و مردم را از درآمد سرشار سازند که نیازی به پول ناچیز یارانه نداشته باشند! سانسور دستهگل دولت اصلاحات در نشریات مدعی اصلاحات
اغلب روزنامههای طیف مدعی اصلاحات و اعتدال، خبر محکومیت و جریمه 607 میلیون دلاری ایران در پرونده کرسنت را سانسور کردند.
قرارداد گازی کرسنت که در دوره دولت مدعی اصلاحات (خاتمی) با طرف اماراتی بسته شد، مربوط به فروش گاز به مدت 25 سال میشود اما به اعتبار نقشآفرینی برخی واسطهها و مبادله رشوه، با یک چهاردهم قیمت منطقهای منعقد شده و در واقع نزدیک به رایگان محسوب میشود! این قرارداد در دوره مدیریت بیژن زنگنه در وزارت نفت دولت اصلاحات منعقد شده و حتی مورد مخالفت جدی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی (حسن روحانی) قرار گرفته بود. غیر از این قرارداد، برخی قراردادهای مهم نفتی دیگر با شرکتهایی مثل توتال و استات اویل نیز همزمان با فساد و تخلف بوده، به نحوی که طرف خارجی در کشور متبوع خود در دادگاه محکوم به زندان و جریمه شده است.
خسارتباری قرارداد کرسنت به حدی بود که زنگنه در 8 سال اخیر -دوره جدید وزارت خود- نیز نمیتوانست آن را به اجرا بگذارد. روز سهشنبه اعلام شد که ایران در اولین داوری مربوط به این پرونده؛ به پرداخت 607 میلیون دلار (15 هزار میلیارد تومان) جریمه محکوم شده است. اما روزنامههایی مانند اعتماد، آرمان، جمهوری اسلامی، سازندگی و... ترجیح دادند این خبر را نه در صفحه اول و نه صفحات داخلی خود منتشر نکنند و اصطلاحاً لاپوشانی کنند.
سایر اخبار این روزنامه
رهبر انقلاب، پیمان جبلی را به ریاست صداوسیما منصوب کردند
پانزده راهکار برای مهار میراث تورمی دولت تدبیر و امید
جهاد «تبیین» و ابزارهای لازم(یادداشت روز)
اخبار ویژه
ادامه بحران سوخت در انگلیس رکورد قیمت بنزین شکسته شد
ورود واکسن «فایزر» منتفی است /واکسیناسیون زنان باردار با «سینوفارم» انجام میگیرد
خسارتهای کلان کرسنت سند بیکفایتی مدعیان اصلاحات
شمار شهدای حمله پلیس به عزاداران اربعین در نیجریه به 8 تَن رسید
مدیران دولت نباید واحدهای اقتصادی را پس از خصوصیسازی رها کنند
در محضر آن وجود عرشی
رایزنی ایران و روسیه در مورد توسعه همکاریهای هستهای صلحآمیز
دولت جدید در ایران نظرات قاطعانهای درباره مسائل هستهای و همکاری با آژانس دارد
عضویت در سازمان شانگهای استقلال ایران را به خطر میاندازد!