روزنامه ابتکار
1400/07/08
پیمان جبلی به ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شد آغاز دوران تازه رسانه ملی
گروه فرهنگ و هنر – صدا و سیما بزرگترین و قدرتمندترین رسانه کشور است. رسانهای که تا سالها بدون رقیب بود اما با ورود تکنولوژی و شبکههای ماهوارهای و همچنین گسترده شده شبکههای اجتماعی نیاز به رقابت با آنها داشت. همین موضوع اهمیت نحوه مدیریت این سازمان را برجسته میکند. سرانجام دوره مدیریت 5 ساله علی عسگری به عنوان رییس سازمان صدا و سیما به پایان رسید و پیمان جبلی سکاندار جدید مهمترین رسانه کشور شد.چند روزی بود که تغییرات مدیریتی صدا و سیما به تیتر اصلی رسانهها و روزنامهها تبدیل شده بود. دوران مدیریتی عبدالعلی علی عسگری در صدا و سیما دورانی پر فراز و نشیب بود و با پایان دوره 5 ساله مدیریتی او گزینههایی برای جایگزین او مطرح بود. نام پیمان جبلی که تا پیش از این در سمت معاون برون مرزی صدا و سیما فعالیت میکرد پررنگتر از دیگران بود. روز گذشته گمانهزنیها به پایان رسید و جبلی با حکم رهبری به ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شد. متن حکم رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است: «بسم الله الرحمن الرحیم. جناب آقای دکتر پیمان جبلّی دامتوفیقه، با پایان یافتن دورهی مسئولیت پر تلاش جناب آقای دکتر علیعسکری که کوشش خستگیناپذیر و دلسوزانهی آن مدیر مومن و با اخلاص را به همراه داشت، جنابعالی را که از صلاحیت دینی و انقلابی، و تخصص و تجربهی طولانی در مدیریتهای سازمان صداوسیما، و آگاهی از ماهیت و عملکرد و وظائف رسانهی ملی برخوردارید، برای یک دورهی پنجساله به ریاست آن سازمان منصوب میکنم.
رسانهی ملی، دانشگاهی برای ارتقاء سطح آگاهی و معرفت عمومی، و آوردگاهی برای مقابله با امواج خصمانهی تحریف و تفتین، و آسایشگاهی برای بهرهمندی چشم و دل همگان از جلوههای زیبائی و هنر، و قرارگاهی برای پراکندن امید و نشاط در فضای عمومی کشور است.
هدایت فرهنگی، تقویت روحیه و احساس هویت ملی و انقلابی، ترویجِ سبک زندگی اسلامی- ایرانی، و افزایش همبستگی ملی، در شمار اولویتهائی است که باید با ارتقاء سرمایهی انسانی و رشد کیفی برنامهها و بهرهگیری از ابتکار و با تلاش شبانهروزی به آن دست یابید انشاءالله.
وظیفه خود میدانم که از تلاش خستگیناپذیر جناب آقای دکتر عسکری در مدت مسئولیتشان که حقاً در خور تقدیر است، صمیمانه تشکر کنم و جنابعالی را به بهرهمندی از طرحهای بلندمدت و ناتمام دوره ایشان توصیه نمایم. توفیقات جنابعالی را از خداوند متعال مسالت میکنم.»
همانطور که پیشتر اشاره شد، دوره مدیریت عسگری دورهای پر فراز و نشیب بود، تغییرات مدیریتی و برخی تصمیمات این دوره در کنار رشد هرچه بیشتر شبکههای اجتماعی در این دوره صدا و سیما از جمله موارد قابل توجه است. به هر روی با انتصاب «پیمان جبلی» به ریاست سازمان صدا و سیما انتظار میرود دوران تازهای در بزرگترین رسانه رسمی کشور آغاز شود.
تا پیش از بازنگری در قانون اساسی، سازمان صدا و سیما در قالب شورایی از نمایندگان سه قوه اداره میشد و آنان همچون هیات مدیره، مدیر عامل را به رهبری معرفی میکردند و منصوب میشد و به این اعتبار، محمد هاشمی هم آخرین مدیر عامل صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به حساب میآید و هم نخستین رییس این سازمان پس از ریاستی شدن آن.
چرا که پس از حذف مدیریتهای شورایی از قانون اساسی 68 او این بار به عنوان رییس منصوب شد و از این حیث رییسان سازمان صدا وسیما از 68 به این سو از این قرارند: محمد هاشمی، علی لاریجانی، عزت الله ضرغامی، محمد سرافراز، عبدالعلی علی عسگری و اکنون پیمان جبلی که در این بین محمد سرافراز کوتاهترین دوران مدیریتی را در بین افراد نام برده شده داشت.
زمانی صدا و سیما یکهتاز عرصه رسانه بود و به عنوان مهمترین مرجع خبری از آن یاد میشد اما امروز شبکههای اجتماعی در رقابتی سنگین با این رسانه هستند. حالا جبلی باید بتواند صدا و سیما را در این رقابت حفظ کند.
اما جبلی پیش از این در چه بخشهایی فعالیت میکرده است؟ جبلیِ ۵۵ ساله، متولد تهران است و پس از اینکه از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ به عنوان سفیر ایران در کشور تونس فعالیت کرد، به صداوسیما آمد تا با حکم محمد سرافراز (رییس وقت صداوسیما) که اتفاقا او هم از معاونت برون مرزی بر صندلی ضرغامی نشست، به عنوان «معاون خبر» این رسانه معرفی شود.
درحقیقت سرافراز در آن زمان، همزمان با معرفی جبلی در این سمت، رسما اعلام کرد که تصمیم گرفته است معاونت سیاسی را که در مدت ریاست ضرغامی حدود ۱۰ سال در اختیار مجید آخوندی بود، حذف کرده و عنوان «معاونت خبر» را جایگزین کند؛ تصمیمی که همانند بسیاری دیگر از رویکردهای رییس اسبق سازمان صداوسیما، به تدریج و با آمدن علی عسکری حذف شد.
با رفتن سرافراز از صداوسیما و آمدن عبدالعلی علی عسکری، پیمان جبلی هم در معاونت دیگری مشغول به کار شد؛ مجید آخوندی بار دیگر به معاونت سیاسی صداوسیما بازگردانده شد و معاونت برون مرزی را به جبلی سپردند؛ سمتی که تا همین آخرین روزهای انتصابش در مقام رییس صداوسیما هم در آن مشغول به کار بود.
اغلب فعالیتهای پیمان جبلی به انضمام حضور در معاونتهای سیاسی و برون مرزی، در بخشهای خبری صداوسیما خلاصه میشود. او سالهاست عضو هیات علمی دانشگاه صداوسیماست و پیشترها، دبیر اخبار خارجی بخش شامگاهی رادیو، دبیر اخبار خارجی و داخلی اخبار تلویزیون، سردبیر اخبار سراسری شبکه دو سیما، مدیرکل اخبار داخلی واحد مرکزی خبر، مدیرکل اخبار شبکه العالم و مدیر دفتر شبکه العالم در بیروت بوده است. البته معاونت رسانهای دبیر شورای عالی امنیت ملی در زمان تصدی سعید جلیلی هم از دیگر سمتهایی است که رییس جدید صداوسیما سالها قبل تجربه کرده است.
اما در ارتباط با رسانههای داخلی، کارنامه نسبتا قابل قبولی را برای پیمان جبلی در سالهای اخیر میتوان متصور شد؛ نگاهی به تعداد مصاحبههای او با خبرگزاریهای مطرح داخلی کشور در دوران حضور در معاونت برون مرزی صداوسیما هم موید همین نکته است.
از طرفی امید میرود جبلی و اطرافیانش، در این سالها به واسطه حضور در فضای بینالملل و آگاهی از شرایط حاضر رسانه در دنیای معاصر، شاید بیش از گذشتگان، از نقش تاثیرگذار رسانههای داخلی در همراهی با سیاستهای رسانه ملی آگاه باشند؛ همراهیای که در نهایت به هم افزایی میانجامد.
رئیس جدید صداوسیما در دوران معاونت در فضای برون مرزی صداوسیما هم در مواردی برای اعلام سیاستهای شبکههای بینالمللی کشورمان و خصوصا در مواردی که بحث تحریمها و محدودیت فعالیت در فضای مجازی و ماهوارهای پیش آمد، از همراهی رسانههای داخلی بهره گرفت.
البته تعامل با شبکههای خارجی و استفاده از تجارب برنامهسازان دیگر کشورها، ضرورت دیگری است که انتظار میرود پیمان جبلی به عنوان رییس پیشین شبکهای مانند پرس تی وی به خوبی درک کرده باشد.
رئیس جدید صداوسیما به جایگاه تاثیرگذار رادیو و تلویزیون در کنار رسانههای جدید ایمان دارد. او در اظهارنظری در سال ۹۹ در یکی از برنامههای رادیو گفتوگو، تاکید کرده بود که «رادیو و تلویزیون با وجود گسترش فضای مجازی و اینترنت هیچگاه جایگاه خود را از دست نخواهد داد. اگر به تاریخ ارتباطات نگاهی بیندازیم، شاهد رقابتهای سختی بین رسانههای مختلف مانند سینما، رادیو، تلویزیون، روزنامه و امثال آنها بودیم اما تلویزیون همیشه در جایگاه برتر قرار داشت.»
او در عین حال از رقیبی جدی به نام اینترنت و فضای مجازی غافل نمیشود؛ «اگر تا امروز تلویزیون خود را در عرصه رسانهای بیرقیب میدید، امروز در حال یک رقابت جدی با یک رقیب بسیار قدرتمند است و این رسانه جدید، مفاهیم ارتباطات را به نوعی دچار دستخوش کرده است.»
با این همه جبلی رقابت بین رسانهها را موجب تولید بهتر محتوا دانسته و اظهار کرده بود: «همه رسانهها که از ابتدا ایجاد شدند با وجود ظهور رسانههای جدید، باقی ماندند و محتوای خود را بهتر و بیشتر از گذشته کردند.»
او ظهور فناوریهای جدید ارتباطی را یک ضرورت اجتنابناپذیر دانسته که در نهایت موجب بهبود عملکرد خواهد شد؛ «هرکدام از چالشهای جدید برای رسانههای سنتی میتواند باعث تحول، رشد و نوآوری شود. این چالش الزاماً یک چالش منفی نیست و میتواند یک چالش مثبت باشد.»
در هر صورت دوران ریاست جبلی آغاز شده است و باید دید آیا تصمیمات مدیریتی او باعث بازگشت مخاطبان کوچکرده به رسانههای دیگر خواهد شد یا خیر.
سایر اخبار این روزنامه
آخرین جزئیات ماینرهای کشف شده در زیرزمین بورس تهران
صاحب ماینرها چه کسی است؟
پیمان مولوی
چرا نیازمند رئیس کل بانک مرکزی مقتدری هستیم؟
جزئیات جدید از درگیری «ملا عبدالغنی برادر» با حقانیها
رمزگشایی از درگیری میان رهبران طالبان
دولتمردان دولت سیزدهم از کدام اپلیکیشنهای فضای مجازی استفاده می کنند؟
رئیسی مخالف طرح ضدِاینترنت مجلس؟
واکنش وزارت خارجه به اظهارات وزیر خارجه سعودی:
فعالیت های هسته ای عربستان تحت نظر آژانس قرار بگیرد
عادی انگاری و بیتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی چه عواقبی را در پی دارد؟
فرش قرمز برای پیک ششم کرونا
پیمان جبلی به ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شد
آغاز دوران تازه رسانه ملی
رئیسی در جلسه هیئت دولت:
آمادگی خوبی در کشورهای مختلف برای همکاری با ایران وجود دارد
گروسی:
دقیقا میدانیم برنامه هستهای ایران در چه مرحلهای است
هشدار ایران درباره بیتفاوتی جامعه جهانی نسبت به جنایات صهیونیستها
فلسطین:
اسرائیل به صورت محرمانه به توسعه سلاح هستهای میپردازد
مروری بر نشست سازمان ملل
سران کشورها درباره ایران و برجام چه گفتند؟
بانک مرکزی میتواند منابع ارزی ایران را به داخل کشور بازگرداند؟
تقابل دوباره جمهوری خواهان و دموکراتها در سنا