شاهین از سیستان‌و‌بلوچستان رفت‌ اما ...

شاهین از سیستان‌و‌بلوچستان رفت‌ اما ... شرق: هرچند توفان شاهین در چابهار از بندر فاصله گرفته، اما همچنان در دریای عمان فعال است و شش صیاد اولین قربانیان این توفان سهمگین بودند.
به گزارش خبرنگار ما، رئیس گروه پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی استان سیستان‌و‌بلوچستان گفت توفان در حوالی مرکز دریای عمان قرار دارد و به سمت جنوب غرب در حال حرکت است و سواحل کشور عمان حالا کانون اصلی این توفان محسوب می‌شود.
خسارت‌های به‌بارآمده ناشی از توفان شاهین در استان سیستان‌و‌بلوچستان بیشتر در منطقه چابهار بوده است. گزارش‌های مردمی حاکی است برق در منطقه چابهار به‌شدت نوسان داشته و در برخی مواقع نیز قطع بوده است.
خلیل موسوی، خبرنگار مستقر در چابهار، به «شرق» گفت: مهم‌ترین حادثه‌ای که توفان شاهین به وجود آورد، مفقود‌شدن شش صیاد در دریای عمان است که گروه نجات و مردم برای پیدا‌کردن آنها در ساحل جمع شدند. این حادثه برای شش صیاد در اسکله پسابندر رخ داده است. از زمان مفقودشدن ملوانان شناورهای نجات به منطقه رفتند، اما گزارش‌ها حاکی است که امیدی به زنده پیداکردن این شش صیاد وجود ندارد و شناور آنها به‌‌طور‌کامل بر‌اثر توفان از بین رفته است.


همچنین گزارش شده دو فروند شناور گالیت صیادان بریس هم که به دریا رفته بودند، هنوز برنگشته‌اند. طبق برنامه قرار بود این دو شناور جمعه‌شب به اسکله بریس برگردند، اما صبح جمعه ارتباط بی‌سیمی آنها به‌طور‌کامل قطع شد و خبری از آنها به دست نیامده است. تیم نجات برای پیداکردن خبری از سرنشینان این دو شناور وارد منطقه شده و تحقیقات خود را آغاز کرده‌اند.
مفقودشدگان توفان شاهین چه کسانی هستند
عمران تارم، عضو شورای اسلامی بندر بریس، در گفت‌وگو با تسنیم اظهار کرد: یک نفر به نام اقبال طاهرنژاد اهل بریس و محمدکریم چپانی اهل سماچ از توابع بریس در بخش مرکزی شهرستان دشتیاری به‌همراه سه نفر تبعه پاکستانی بر‌اثر شدت توفان مفقود شدند.
او با ابراز گلایه از عدم امدادرسانی ارگان‌های ذی‌ربط افزود: افراد یاد‌شده در مسیر پسابندر به بریس دچار حادثه شده‌اند و از سرنوشت آنان خبری در دست نیست. نیروهای مردمی برای تجسس افراد مفقود‌شده در تلاش هستند و قطعی سیستم ارتباطی در پسابندر مشکل را دو‌چندان کرده است.
براساس گفته‌های خبرنگار مقیم چابهار حادثه‌ای نیز برای دو لنج دیگر اتفاق افتاده است که احتمال بالارفتن آمار مفقودان و کشته‌ها را بیشتر می‌کند. خلیل موسوی گفت: این حادثه در پی خراب‌شدن یک لنج اتفاق افتاد و زمانی که لنج دیگری برای امدادرسانی به آن لنج به محل رفت، دیگر برنگشت و سرنشینان هر دو لنج فعلا مفقود هستند. هنوز معلوم نیست دقیقا چند صیاد مفقود شدند و چه تعدادی از آنها کشته شده است؛ اما مقامات محلی می‌گویند با توجه به وضعیت منطقه احتمال زنده‌بودن آنها بسیار کم است. با این حال هنوز جسدی پیدا نشده است.
برق برخی مناطق چابهار همچنان قطع است
براساس گزارش‌های رسیده به «شرق» با اینکه وقوع توفان پیش‌بینی شده بود، اما همچنان مشکلاتی به‌دلیل قطعی یا نوسان شدید برق در این منطقه اتفاق افتاد. آن‌طور‌که یکی از شهروندان چابهار به خبرنگار «شرق» گفت، مشکل برق در این منطقه مسئله جدیدی نیست. او گفت: برق در منطقه چابهار با یک باد جزئی هم دچار مشکل می‌شود. سیستم برق‌رسانی در این منطقه فرسوده است و نوسازی نشده است؛ به‌همین‌دلیل با کوچک‌ترین مشکلی برق قطع می‌شود. سیم‌کشی در شهر اصولی نیست و در برخی مواقع حتی شاخ و برگ درختان در سیم‌ها و دکل‌ها گیر کرده و باعث قطعی برق می‌شوند. خلیل موسوی، خبرنگار مقیم چابهار نیز دراین‌باره گفت: مسئله در چابهار فقط برق نیست؛ بلکه سیستم آب‌رسانی هم با مشکلات زیادی مواجه است و 30 درصد مردم به آب بهداشتی دسترسی دارند. مردمی که به آب بهداشتی دسترسی دارند، با پمپ برقی آب را وارد خانه می‌کنند. وقتی برق قطع می‌شود، پمپ هم قطع شده و مشکل آب هم به وجود می‌آید. این مسئله بهداشت را در چابهار برای مردم با مشکل مواجه کرده است.
نگرانی مردم چابهار از اتفاقات بعد از توفان
شهروندان چابهار بیشتر از اینکه نگران خسارت‌های توفان باشند، نگران آثار پس از توفان هستند. خاکی که بعد از این بارش‌ها بلند می‌شود، سلامتی مردم را به خطر می‌اندازد و فکری هم برای آن نشده است. همچنین قطع‌شدن کامل آب آشامیدنی و استفاده از آب آلوده که با توفان میزان آلودگی آن چند برابر نیز شده است، بیماری‌هایی مانند اسهال و استفراغ را در میان کودکان بالا می‌برد. یک معلم ساکن چابهار در‌این‌باره می‌گوید: در بخشی از منطقه آب جذب خاک نمی‌شود و جاری‌شدن بدون هدایت آب سلامت مردم را به‌شدت به خطر می‌اندازد و این آب وارد سیستم آبی می‌شود که مردم برای خوراک و شستن از آن استفاده می‌کنند و همین برخی بیماری‌ها را در میان مردم شایع می‌کند. به‌همین‌دلیل نگرانی‌ها نسبت به حوادث بعد از توفان بالاست.
توفان در جاده‌های ناایمن چابهار، کنارک و دشتیاری
سه شهر چابهار، کنارک و دشتیاری بر‌اساس گفته‌های شهروندان به‌ لحاظ ایمنی در جاده بسیار در مضیقه هستند و اتوبان یا جاده‌های چند‌بانده در این شهرها تقریبا وجود ندارد. وجود جاده‌های یک‌بانده هم خطر رانندگی را در این شهرها به‌شدت بالا برده و اینکه با بروز یک حادثه طبیعی مانند توفان که در این منطقه امری تکراری است، مسیرها به شهر بسته شده و راه امدادرسانی در واقع کور می‌شود.
خسارت شدید توفان به صیادان چابهار
فرماندار دشتیاری به تسنیم گفته است: توفان شاهین از دشتیاری و مشخصا بنادر صیادی آن به‌ویژه بندر پسابندر وارد شده است و به‌دلیل اینکه این بندر حوضچه آرامش ندارد، خساراتی به شناورهای صیادی وارد کرده است.
او افزود: تمهیدات لازم در این بندر اندیشیده شده است و ستاد مدیریت بحران ما در شهرداری بندر بریس که فاصله چندانی با پسابندر ندارد و در واقع از نقاط ورود توفان به سواحل است، تشکیل شده است.
پسابندر یکی از هشت بندر صیادی سواحل مکران است و نقش بسزایی در تأمین ماهیان تجاری و تن ماهیان کشور دارد؛ سازمان شیلات برآورد کرده که بیش‌ از نیمی از ماهیان تجاری و صنعتی (ماهیان تن) کشور را بنادر سیستان‌و‌بلوچستان در سواحل مکران تأمین می‌کنند که بندر پسابندر در کنار بندر بریس در شهرستان دشتیاری و بندر کنارک در شهرستان کنارک بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است.
122 آسیب‌دیده در توفان شاهین
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان‌و‌بلوچستان نیز به ایرنا گفت: ۱۲۲ نفر از مردم منطقه سیستان در شمال این استان به‌دلیل مشکلات تنفسی ناشی از توفان و گرد‌و‌خاک از روز گذشته تاکنون روانه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شدند.
علیرضا شهرکی اظهار کرد: این افراد به‌دلیل عوارض تنفسی، چشمی و قلبی ناشی از توفان به بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و پایگاه‌های اورژانس مراجعه کردند.
او ادامه داد: ۱۸ نفر از این افراد در بیمارستان‌های شمال سیستان‌و‌بلوچستان بستری و ۱۰۴ نفر به‌صورت سرپایی درمان شدند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان‌و‌بلوچستان گفت: با توجه به خشک‌بودن تالاب بین‌المللی هامون و در نتیجه بروز پدیده توفان و گرد‌و‌خاک همواره مردم منطقه سیستان به‌دلیل مشکلات مختلف که عمده‌ترین آنها تنفسی و چشمی است، به مراکز بهداشتی-درمانی و بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند.
میزان خسارت توفان شاهین به مردم
آن‌طور که مشاهدات خبرنگاران نشان می‌دهد، خسارت به مردم چابهار، کنارک و دشتیاری زیاد بوده؛ اما بیشتر این خسارات به کپرنشین‌ها وارد شده است و هنوز اطلاعات دقیقی از مبلغ این خسارات به دست نیامده است. گفته می‌شود بخشی از دام‌ها از بین رفته و وسایل خانه کپرنشین‌ها آسیب دیده است.
هرچند گزارش شده توفان فعلا دست از سر مردم این منطقه برداشته و به سمت مسقط در کشور عمان رفته است و این انحراف مسیر به مردم برای سرپا‌کردن زندگی‌شان بسیار کمک کرده است؛ اما برآورد می‌شود این توفان به صیادان و مردم کپرنشین منطقه خسارات میلیاردی وارد کرده باشد. در سطح شهر کشته یا مفقودی گزارش نشده است، با این حال پیش‌بینی می‌شود تعداد کشته‌ها در دریای عمان بیشتر از شش موردی باشد که گزارش شده است.
توفان در هرمزگان
با اینکه از شدت توفان کاسته شده است، اما حرکت توفان به سمت هرمزگان مسئولان این استان و مردم را به حالت آماده‌باش درآورده است.
نگرانی مردم هرمزگان به‌دلیل فرسودگی زیرساخت‌ها نسبت‌به این توفان زیاد است. شهروندان در‌پی هشدارهای داده‌شده مقداری آب آشامیدنی در خانه‌ها ذخیره کرده‌اند. همچنین از مردم خواسته شده تا در کنار بافت‌های فرسوده ساکن نشوند و از مسیل رودخانه‌ و آبراه‌ها دور باشند و تا حد امکان از خانه خارج نشوند.