غرب را کنار نمی‌گذاریم

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه: غرب را کنار نمی‌گذاریم حسین امیرعبداللهیان باید به موضوعات مهمی پاسخ بدهد؛ سرنوشت برجام چه می‌شود؟ آیا او می‌خواهد برای فرار از اتهامی که به سلف او زده می‌شد، شرق‌گرا باشد و عمده سیاست‌ خارجی کشور را با روسیه و چین گره بزند؟ این سؤالات با توجه به سفر او به روسیه، لبنان و سوریه در اولین ماه کاری‌اش پررنگ‌تر نیز به نظر می‌آید. حسین امیرعبداللهیان در گفت‌وگویی با ایسنا به پرسش‌هایی از این دست پاسخ داده است.
وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه نگاه به شرق به معنای کنارگذاشتن غرب نیست و ما حتما نمی‌خواهیم کشور را به روسیه و چین گره بزنیم، اظهار کرد: مذاکرات وین و احیای برجام را با اتکا به خرد جمعی پیش خواهیم برد.
حسین امیرعبداللهیان در پاسخ به این پرسش که شما به‌تازگی به مسکو سفر کردید و دیدارهایی با مقامات این کشور داشته‌اید، آیا نگاه دولت سیزدهم به تعامل با کشورهای آسیا از جمله کشورهای شرق به این معناست که تعامل با غرب در سیاست خارجی دولت سیزدهم دارای جایگاه چندانی نیست؟ اظهار کرد: ما کلیدواژه‌هایی که برای سیاست خارجی دولت سیزدهم به کار می‌بریم، سیاست خارجی متوازن ذیل دیپلماسی فعال، پویا و هوشمند است.
او با بیان اینکه نگاه به همسایگان و نگاه به آسیا و تعامل با کشورهای این منطقه برای ما در عرصه سیاست خارجی اولویت دارد، تصریح کرد: نگاه به آسیا به این معنا نیست که به مناطق دیگر از جمله غرب توجه نداشته باشیم. او ادامه داد: یکی از ویژگی‌های سیاست خارجی متوازن این است که ضمن توجه به اولویت‌ها، از هر فرصتی در سایر حوزه‌های جهان برای تأمین حداکثری منافع ملی‌مان استفاده کنیم.


او در بخشی دیگر از سخنان خود در این زمینه با بیان اینکه در جریان سفر به نیویورک با 18 وزیر خارجه کشورهای اروپایی دیدار و رایزنی داشتم، افزود: این موضوع نشان می‌دهد که نگاه به شرق به معنای کنارگذاشتن غرب نیست‌ اما غربی‌ها باید بدانند و ما نیز به‌صراحت به غربی‌ها گفته‌ایم که با کشورهای چین، روسیه و هند در یک حوزه هستیم و در جغرافیای آسیا قرار داریم و شما به خاطر سیاست‌های دنبال‌شده ازسوی آمریکا و عدم اجرای تعهدات‌تان در برابر ایران، روزبه‌روز ضرر می‌بینید و از برنامه‌های سرمایه‌گذاری و تعامل با ایران در حوزه‌های مختلف تجاری و اقتصادی دور می‌شوید. ما به آنها گفته‌ایم که به‌هرحال ایران دست‌بسته باقی نمی‌ماند و در راستای منافع خود تصمیم می‌گیرد و پیش می‌رود.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه سیاست خارجی متوازن به این معناست که در تعامل با شرق و غرب عالم سیاست خارجی فعالی را دنبال کنیم و دیپلماسی پویایی داشته باشیم، ادامه داد: حتما نمی‌خواهیم کشور را به روسیه و چین گره بزنیم‌ بلکه در راستای منافع دو طرف سیاست خارجی را پیگیری و تنظیم می‌کنیم و هر مقدار که چین، روسیه، هند‌ یا هر کشور دیگری در جهان در راستای منافع مشترک طرفینی ایده‌ها و ابتکاراتی داشته باشند و ما احساس کنیم که منافعمان در سطح خیلی خوبی تأمین می‌شود، از این ایده‌ها حتما استقبال می‌کنیم و حتما این فرصت برای تمام کشورها در قاره‌ها و مناطق مختلف وجود دارد، چه در آمریکای لاتین، چه در آفریقا و غرب یا هر حوزه دیگری که ممکن است باشد.
امیرعبداللهیان همچنین در ادامه گفت‌وگو در پاسخ به این پرسش که شما بارها تأکید کرده‌اید که وزارت خارجه در دولت سیزدهم تنها وزارت خارجه برجام نخواهد بود و از سوی دیگر اعلام کرده‌اید که بررسی‌های ایران در ارتباط با شش دور قبلی مذاکرات وین در‌حال تمام‌شدن است و به‌زودی مذاکرات وین آغاز می‌شود ولی در سطح افکار عمومی بعضا اظهارنظرهایی در مورد نگاه دولت سیزدهم به موضوع مذاکرات وین وجود دارد از جمله در مورد تیم مذاکره‌کننده و افرادی که قرار است این مذاکرات را به پیش ببرند. او اظهار کرد: همان‌طور‌که اشاره کردید ما در‌حال جمع‌بندی هستیم. مذاکره دو بخش دارد که یک بخش آن سیاست‌گذاری است که در شورای عالی امنیت ملی به‌صورت طبیعی دنبال می‌شود. یک بخش دیگر آن مذاکره است که جزء وظایف ذاتی وزارت خارجه است و مذاکرات به‌صورت طبیعی در حوزه کارشناسی و مذاکره‌کنندگان ارشد ما در بخش معاونت سیاسی وزارت امور خارجه دنبال می‌شود.
این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان تصریح کرد: تیمی که در وزارت خارجه این موضوع را دنبال خواهد کرد با مدیریت معاونت سیاسی وزارت امور خارجه و با مسئولیت مستقیم وزیر امور خارجه در این بخش، اقداماتی که انجام می‌دهد هم در سطح وزارت خارجه از تمام ظرفیت‌های حقوقی، بین‌المللی، اقتصادی و سیاسی این وزارتخانه استفاده می‌کند و هم از ظرفیت‌های ملی به‌صورت کامل استفاده می‌شود. وزیر امور خارجه با بیان اینکه معتقدیم که باید با خرد جمعی کار را پیش برد و در این ارتباط در بحث تولید محتوا و مسائل مرتبط با آن حتما از تعامل و همفکری با دانشگاهیان و اندیشکده‌ها استفاده خواهیم کرد، گفت: موضوع مذاکرات هم در سطح ملی از حساسیت بالایی برخوردار است و هم مذاکراتی چندجانبه را دربر می‌گیرد؛ بنابراین باید با هماهنگی، همفکری و خرد جمعی چه در حوزه مذاکره که مسئولیت آن به‌عنوان مذاکره‌کننده ارشد کماکان در معاونت سیاسی وزارت‌خارجه باقی خواهد ماند و چه در حوزه‌ای که وزرا باید کار را دنبال کنند و چه در بخش‌های مرتبط نظام و حوزه‌های اندیشکده‌ای و دانشگاهی که بتوانند در حوزه‌های حقوقی، فنی، اقتصادی و تجاری و دیگر ابعادی که این مذاکرات می‌تواند داشته باشد، پشتیبانی‌های لازم را انجام دهند.
او تأکید کرد: ما به‌هیچ‌وجه نمی‌خواهیم همه ظرفیت وزارت خارجه را درگیر این کار بکنیم. ما در وزارت‌خارجه تقسیم کار کرده‌ایم. هر بخش باید به وظایف ذاتی خود عمل کند و یکی از کارهای ما موضوع مذاکرات برجام است.
امیرعبداللهیان در پاسخ به این سؤال که آیا ترکیب تیم مذاکره‌کننده وزارت‌ خارجه مشخص شده است، اظهار کرد: در‌حال جمع‌بندی نهایی هستیم.