روزنامه ایران
1400/07/21
ضرورت هوشمندسازی فرایندهای بازرسی
رئیس قوه قضائیه در آیین چهلمین سالروز تأسیس سازمان بازرسی کل کشور بر ضرورت هماهنگی این سازمان با شورای هماهنگی دستگاههای نظارتی تأکید کرد و گفت: قانون همه دستگاههای نظارتی را مکلف کرده که با هم هماهنگی لازم را داشته باشند تا از موازیکاریها و تحمیل هزینههای زائد پیشگیری شود. به گزارش میزان، حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای صبح دیروز در بازدید از نمایشگاه اقدامات و دستاوردهای سازمان بازرسی کل کشور در فرایندهای کشف، احصا و رسیدگی به تخلفات و مفاسد اداری، نظارت را امری ضروری دانست و گفت: کسی که میخواهد در امور شخصی و اجتماعی و حکمرانی به کمال برسد، نیازمند نظارت مکرر و مستمر است. نظارت یکی از لوازم حکمرانی صحیح و مقبول است و بدون توجه به نظارت، نمیتوان انتظار داشت دستگاههای حاکمیتی به وظایف خود دقیق و درست عمل کنند. رئیس قوه قضائیه با اشاره به جایگاه ویژه «سازمان بازرسی کل کشور» در قانون اساسی اظهار داشت: در بسیاری از کشورها و نظامات حاکم بر دنیا، نهاد بازرسی وابسته به دولت یا مجلس است، اما در کشور ما سازمان بازرسی زیر نظر قوه قضائیه قرار دارد که از امتیازات و اعتبارات این سازمان در جمهوری اسلامی محسوب میشود. محسنی اژهای با اشاره به اختیارات گسترده سازمان بازرسی کل کشور گفت: سازمان بازرسی میتواند گزارش تخلفات و جرایم مدیران دستگاهها را به دادگستری گزارش دهد تا ظرف سه ماه خارج از نوبت مورد رسیدگی قرار گیرد. سازمان بازرسی حتی اجازه دارد به آرای صادره از سوی دادسراها و دادگاهها اعتراض کند و بر اساس ماده ۴۷۷ خواستار اعاده دادرسی شود. او همچنین با اشاره به مأموریتهای سازمان بازرسی کل کشور برای بازرسی از همه دستگاههای اجرایی و نظارت بر حسن اجرای قوانین، افزود: اگر دستگاهی به وظیفه خود به درستی عمل نمیکند، سازمان بازرسی مأموریت دارد با بررسی و تحلیل مسأله به آن دستگاه تذکر و هشدار بدهد.منعی برای انتشار گزارشهای سازمان بازرسی وجود ندارد
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم اطلاعرسانی از فعالیتها و دستاوردهای سازمان بازرسی کل کشور تأکید کرد و با نادرست دانستن این برداشت که گفته میشود همه گزارشات سازمان بازرسی محرمانه است، گفت: طبق آیین دادرسی اطلاعرسانی درباره همه مسائل قضایی ممنوع نیست و منعی برای اطلاعرسانی درباره اقدامات، دستاوردها و همه گزارشهای سازمان بازرسی وجود ندارد.
محسنی اژهای در این باره تصریح کرد: میتوان برای اصلاح امور، پیشگیری از جرم و تشویق افراد برای مبارزه با فساد بسیاری از مسائل را با مردم درمیان گذاشت و نباید در این خصوص خودسانسوری کرد.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه مسئولان سازمان بازرسی از گذشته تا به امروز نسبت به عدم توجه به گزارشات این سازمان در دادگستریها گلایه داشتند که یا رسیدگی نشده یا با تأخیر به آنها رسیدگی شده است، خواستار بررسی علت این مسأله شد و گفت: سال گذشته ۱۸۰۰ گزارش از سازمان بازرسی به قوه قضائیه ارسال شد، اما تنها حدود ۵۰۰ گزارش منتهی به حکم قضایی شده که باید چرایی این مسأله آسیب شناسی شود.
بر همین اساس محسنی اژهای به رئیس سازمان بازرسی مأموریت داد که به سرعت با مسئولان دادگستریها و دادسراها جلسه بگذارد و این موضوع را بررسی کند تا مشخص شود اشکال کار از کجاست و گزارشات و مستندات سازمان ایراد داشته یا دستگاه قضایی کوتاهی کرده است. او از رئیس سازمان بازرسی خواست که ماهیانه به او گزارش دهد که چه میزان پرونده درباره دستگاهها رسیدگی شده و کدام موارد بر زمین ماندهاند.
تأکید بر هوشمندسازی فرایندهای بازرسی
رئیس قوه قضائیه با تأکید بر ضرورت هوشمندسازی فرایندهای بازرسی در سازمان بازرسی متذکر شد: هیچ بخش دیگری از حاکمیت مانند سازمان بازرسی کل کشور ظرفیت نظارت بر امور و خدمت به مردم را ندارد و اگر با این حجم وظایف و محدودیت نیروی انسانی و امکانات، به هوشمندسازی توجه نکند، در انجام مأموریتهایش عقب میماند. محسنی اژهای بر ضرورت بازخواست دستگاههایی که در راستای شفافیت قرار بود اطلاعاتشان را در سامانهها قرار دهند تأکید کرد و با انتقاد از عدم تحقق این مسأله گفت: سازمان بازرسی کل کشور میتواند هم دولت و هم دستگاه قضا را ملزم کند تا هوشمندسازی هم در کل کشور و هم در این سازمان عملیاتی شود.
او از رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه نیز خواست هر امکان جدید زیرساختی را که برای هوشمندسازی و تسهیل خدمات قضایی فراهم میکند اعلام نماید تا به سازمانها و بخشهای مختلف قضایی ابلاغ شود از این ظرفیتها استفاده کنند.
رئیس قوه قضائیه در پایان ضمن تقدیر از مدیران و کارکنان سازمان بازرسی کل کشور بر لزوم افزایش آگاهی مردم از فرایند شکایت علیه نهادهای دولتی تأکید کرد و گفت: لازم است آموزشها در خصوص «آمبودزمان» که نهاد رسیدگی کننده به شکایات مردم علیه دولت است، از طرق مختلف به مردم ارائه شود.
گزارش سازمان بازرسی از گلوگاههای فساد
پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، حجتالاسلام حسن درویشیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور طی سخنانی ارسال هشدارهای بموقع و ضروری درمواقعی که تصمیم خلافی در حال اتخاذ شدن است یا قبلاً گرفته شده است را از رویکردهای این سازمان عنوان کرد و گفت: سازمان بازرسی کل کشور در بحث شناسایی بسترها و گلوگاههای فساد در کشور، گزارشی را تهیه کرده که در حال اهدا به رئیس جمهوری و اعضای هیأت دولت است که در این گزارش راهها و پیشنهادات برونرفت از گلوگاههای فساد نیز آورده شده است.
درویشیان همچنین به بیان آماری از اثربخشیهای غیرمالی سازمان بازرسی کل کشور در سال گذشته و ۶ ماهه نخست امسال پرداخت و گفت: ۲ هزار و ۱۶۷ مورد اجرای صحیح قوانین و مقررات، ۳ هزار و ۱۴۵ مورد اصلاح فرایندها، روشها و بهبود امور، ۶۲۹ مورد اصلاح مقررات، آییننامه و بخشنامهها، ۴۷ مورد ارسال مصوبات خلاف قانون دستگاههای اجرایی به دیوان عدالت اداری و ابطال این مصوبات، ۱۱۲ مورد اصلاح یا فسخ قرارداد و ۲۹۶ مورد لغو یا تجدید مناقصه یا مزایده، بخشی از اقدامات اثربخش غیرمالی سازمان بازرسی کل کشور طی یک سال و نیم گذشته بوده است.
به گفته رئیس سازمان بازرسی کل کشور مجموع اقدامات اثربخش مالی این سازمان در یک سال و نیم گذشته بالغ بر ۵۱ هزار میلیارد تومان یا یک میلیارد دلار بوده و با تلاشهای سازمان بازرسی کل کشور در یک سال و نیم گذشته از تغییر کاربری بالغ بر ۳ میلیون مترمربع از اراضی جلوگیری شده است.
دیدار رئیس سازمان صداو سیما با رئیس دستگاه قضا
پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما روز گذشته با حضور در دفتر رئیس قوه قضائیه با حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای دیدار کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رئیس دستگاه قضا در این دیدار با تبریک به رئیس جدید سازمان صداوسیما به دلیل کسب اعتماد مقام معظم رهبری، به نقش بیبدیل رسانه ملی در جلب اعتماد و ایجاد امید در مردم اشاره کرد و گفت: صدا وسیما نقش بیبدیلی در اطلاع رسانی و ارتقابخشی آگاهی عمومی در کشورمان دارد.
محسنی اژهای ابراز امیدواری کرد که رسانه ملی در دوره جدید بتواند با بهرهگیری از رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری در ترویج سبک زندگی اسلامی و ایرانی، هدایت فرهنگی و ایجاد امید در بین آحاد ملت بهخصوص جوانان، نقشآفرینی موثری داشته باشد.
او با تأکید بر نقش رسانه ملی در کمک به دستگاه عدلیه برای پیشگیری از جرم و کاهش پروندهها، گفت: قوه قضائیه در دوره تحول و تعالی به موضوع صیانت از حقوق عامه و اجرای عدالت، نظارت و شفافسازی و مبارزه با فساد در جهت ارتقای سلامت نظام اداری و بهبود خدمترسانی همه دستگاهها به مردم عزیز توجه ویژه دارد و رسانه ملی با تولید محتوای غنی در این زمینه میتواند نقش مؤثری ایفا کند. رئیس سازمان صدا و سیما هم در این دیدار بر همافزایی واقعی و همکاری هرچه بیشتر رسانه ملی با دستگاه قضا در راستای ارتقای دانش حقوقی مردم در جهت کاهش معضلات اجتماعی و مشکلات مراجع قضایی تأکید کرد و از قوه قضائیه خواست زمینه و بسترهای لازم برای تولید محتوا درخصوص موضوعات قضایی مبتلابه جامعه را فراهم کند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
تأکید رئیسجمهوری بر ضرورت تهیه طرح جامع مدیریت تولید و مصرف انرژی در کشور
ضرورت هوشمندسازی فرایندهای بازرسی
خیز دولت برای رشد اقتصادی
در مسیر بازگشت به زندگی
هفتمین سفر استانی رئیسجمهوری؛ نوبت به فارس رسید
آغاز رقابت احزاب بزرگ عراقی برای کسب اکثریت پارلمان
تساوی اروپایی ایران و کره
پلتفرم های ایرانی قابلیت فعالیت در جهان را دارند
مأموریت دولت مردمی در راستای تفکر دینی و گفتمان انقلاب است
اعتماد، دروازه ورود به سرمایه اجتماعی است
سلام ایران