بازار سرمایه قوی متکی به بخش واقعی اقتصاد است بورس در انتظار مدیران تازه‌نفس

کیمیا نجفی
افت‌های پی در پی شاخص بورس بار دیگر سهام‌داران را با نگرانی همراه کرده است. بازار سرمایه روز گذشته نسبت به روز سه‌شنبه افت کمتری را مشاهده کرد اما کانال ۱ میلیون ۴۰۰ هزار واحد را از دست داد و به رقم یک میلیون ۳۹۷ هزار واحد رسید و موجب نگرانی سهام‌داران درخصوص ادامه‌دار‌ بودن ریزش‌ها شد.
پس از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران اعتماد از دست رفته در بازار سرمایه به آرامی ترمیم شد و در این مدت شاهد رشد شاخص بورس همراه با نوسانات جزئی بودیم و برخی از کارشناسان، این بخش از اقتصاد را تا پایان سال مثبت ارزیابی می‌کردند. ارزیابی‌ها در حالی بود که ریزش‌های اخیر شاخص نشان داد که نمی‌توان با قطعیت از رشد در این بازار تا پایان سال صحبت کرد. حال این پرسش مطرح می‌شود که علت ریزش‌های اخیر چیست؟ برخی از کارشناسان بر این باورند که مسائل مطرح شده در خصوص توافق بر سر برجام و احتمال کاهش نرخ ارز به عنوان مهم‌ترین عامل در ریزش بازار تلقی می‌شود. اما از سوی دیگر عده‌ای معتقدند مشخص نبودن مدیران سبب تنش در بازار شده است و تا زمانی که تعیین و تکلیف مدیران مشخص شود ریزش بورس ادامه خواهد داشت.
مدیران فعلی سازمان بورس اراده‌ای برای بهبود اوضاع ندارند


بحث تعیین و تکلیف مدیران درحالی است که بسیاری از فعالان بازار معتقدند انتخاب افراد کارآمد و با اراده، روند بهبود بازار سرمایه را سرعت می‌بخشد و ضعف این روزهای بازار را باید در ساختار مدیریتی آن جست‌وجو کرد. این در حالی است که محسن علیزاده، رئیس کمیته بازار سرمایه مجلس نیز در خصوص وضعیت مدیران در بازار سرمایه گفته است: «رسوایی‌های کشف شده در ‎بورس تهران نشان داد مدیران فعلی سازمان بورس اراده‌ای برای بهبود اوضاع ندارند.»
نماینده مردم سپیدان و عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته است: «دولت سیزدهم میراث‌دار بی‌اعتمادی مردم به بازار سرمایه است که بر اثر سوءتدبیر گذشتگان ایجاد شده. رسوایی‌های کشف شده در ‎بورس تهران نیز نشان داد مدیران فعلی سازمان بورس اراده‌ای برای بهبود اوضاع ندارند. باید هرچه سریع‌تر با تغییرات ساختاری زمینه بازگشت اعتماد به بورس فراهم گردد.»
بورس در انتظار مدیران تازه‌نفس
در جلسه روز (چهارشنبه) هیئت وزیران به ریاست سید ابراهیم رئیسی، سید موسی فیض‌فلاح‌شمس، علی سعیدی و احمد شعبانی به عنوان سه خبره مالی شورای عالی بورس انتخاب شدند. در این جلسه همچنین رسول سعیدی به عنوان خبره بورس کالا و علی امامی میبدی به عنوان خبره بورس انرژی تعیین شدند و حالا باید دید که تغییر مدیران آیا می‌تواند مسیر بازار سرمایه را عوض کند و اعتماد را به بازار باز گرداند یا خیر؟ غلامرضا سلامی، کارشناس بازار سرمایه در این راستا به «ابتکار» گفت: اینکه مدیران تغییر پیدا کنند مسلما تاثیراتی را در بازار خواهد داشت چراکه مدتی است انتخابات به نسبت گذشته اصلح نبوده و اکنون اگر انتخاب افراد به درستی انجام شود بدون شک بر بازار اثر خواهد گذاشت.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس تمام کشورها می‌تواند به سرعت نسبت به هر اتفاق واکنش نشان دهد، بورس ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. اما متاسفانه می‌توان گفت بورس ما این روزها متزلزل شده است و بورسی که متزلزل باشد با کوچک‌ترین خبر به لرزه خواهد افتاد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: تزلزل بورس ایران به این خاطر است که پایه قوی ندارد و اصولا تصنعی حفظ می‌شود. به بیانی دیگر خیلی از شرکت‌های بورسی با افزایش نرخ ارز قیمت سهام خود را بالا می‌برند و یا پیش‌بینی عموم مردم این است که اگر قیمت دلار بالا برود سهام هم افزایشی می‌شود. یا از سوی دیگر بسیاری از شرکت‌ها با ایجاد انحصار در بازار ارزش سهام خود را افزایش می‌دهند. وی افزود: وقتی چنین شرایطی حاکم باشد طبیعتا اقتصاد یک بورس طبیعی نخواهد داشت و وقتی روند بازار سرمایه طبیعی نباشد هر خبری مثل تغییر هیئت مدیره می‌تواند سبب تغییر شرایط در آن بشود.
سلامی در ادامه گفت‌وگو به حضور شاخص در محدوده‌های فعلی اشاره کرد و گفت: حضور شاخص در محدوده‌های فعلی به دلیل انتظارات تورمی بوده و اگر این انتظارات از بین برود با وضعیتی که در بورس وجود دارد سرمایه‌گذاری در این بخش به صرفه نخواهد بود.
وی افزود: اگر اکنون مردم به بورس توجه‌ای دارند به این خاطر است که می‌دانند دولت‌ها با سیاست‌هایی، تورم را افزایش می‌دهند و تورم قیمت دلار و هم ارزش سهم‌ها در بازار سرمایه را بالا می‌برد، در نتیجه مردم به سمت خرید دارایی از جمله سهام می‌روند.
سلامی اظهار کرد: باید توجه داشت که مدیریت و نگه داشتن بورس از طریق سیاست‌های فعلی شرایط با دوامی را برای بازار به وجود نمی‌آورد و بازار بالاخره یک روز فرو می‌ریزد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بورس ایران، بورسی قوی نیست ادامه داد: بورس قوی متکی به بخش واقعی اقتصاد است و باید مرتبط با تولید و خدمات باشد. متاسفانه این روزها وضعیت تولید چندان رضایت‌بخش نیست و هنگامی که ما چنین وضعیت آشفته‌ای در بخش تولید داریم دلیلی ندارد قیمت سهم تا این اندازه افزایش یابد.
سایر اخبار این روزنامه
اهالی مطبوعات از معاون مطبوعاتی جدید چه می‌خواهند؟ آزادی بیان، گره‌گشای اعتماد دوباره افکار عمومی علیرضا صدقی مخاطرات فروپاشی اجتماعی معاون متوسطه آموزش و پرورش بازگشایی مدارس تابع واکسیناسیون محصلان نیست روحانی و لاریجانی چه در سر دارند؟ پایان روزه سکوت این دو نفر باز هم گزافه‌گویی علی‌اف ایران را به بهانه‌جویی متهم کرد بازار سرمایه قوی متکی به بخش واقعی اقتصاد است بورس در انتظار مدیران تازه‌نفس نتایج انتخابات پارلمانی چه پیامی برای ایران دارد؟ جنجال انتخابات در عراق رئیس جمهوری در جلسه هیئت دولت: مدیران به گزارش‌های کم‌کاری و روابط ناسالم، حساس باشند سخنگوی قوه قضائیه: آزادی آذری جهرمی با قرار تامین کیفری سردار حاجی زاده: سامانه‌های پدافندی ارتش و سپاه در سراسر کشور مستقر هستند هاآرتص با اشاره به ناکامی‌های رژیم صهیونیستی علیه ایران: برقراری روابط تهران و ریاض پایان ائتلاف ضد ایرانی خواهد بود گفت‌و‌گوهای باز طالبان و آمر‌یکا به میزبانی قطر