رد پای واشنگتن - تل آویو در کشتار بیروت

سرویس بین‌الملل جوان آنلاین: در پی تیراندازی به معترضان روند رسیدگی به پرونده قضایی انفجار بندر بیروت که ده‌ها کشته و زخمی بر جای گذاشت، یک روزنامه لبنانی، حزب قوات‌اللبنانیه با گرایش‌های غربی - صهیونیستی را به دست داشتن در این جنایت متهم کرده است. سردبیر رأی‌الیوم هم تأکید دارد که با شکست خوردن پروژه‌های امریکا و رژیم صهیونیستی در سوریه، حالا آن‌ها می‌خواهند در سوریه و لبنان جنگ داخلی راه بیندازند. حواشی مربوط به انفجار بندر بیروت و نارضایتی‌ها از شیوه رسیدگی به پرونده که بیش از یک سال، جامعه لبنان را تحت تأثیر قرار داده است، روز پنج شنبه در جریان اعتراض به عملکرد قاضی تحقیقات وارد مرحله جدید شد. در جریان تجمع شماری از هواداران حزب‌الله و جنبش امل در اطراف کاخ دادگستری بیروت و مشخصاً منطقه الطیونه، علاوه بر درگیری، تیراندازی رخ داد تا جایی که شواهد از استفاده از مسلسل‌های سبک و آرپی‌جی حکایت داشت و بنابر آخرین آمار‌های صلیب سرخ لبنان به جان باختن دست‌کم هفت نفر و زخمی شدن ۳۲ نفر منجر شد. نهاد ریاست جمهوری لبنان از رایزنی میشل عون، رئیس‌جمهور این کشور با موریس سلیم، وزیر دفاع لبنان خبر داد. رئیس‌جمهور لبنان همچنین با غیرقابل قبول دانستن بازگشت سلاح به عنوان زبان ارتباط بین طرف‌های لبنانی گفت که هیچ‌کس اجازه ندارد این کشور را به دلیل منافع خود گروگان بگیرد. نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان هم دیروز را عزای عمومی اعلام کرد. ارتش لبنان با صدور بیانیه‌ای ضمن تأکید بر عدم مسامحه با افراد مسلح، اعلام کرد که در ارتباط با این واقعه ۹ تن از هر دو طرف از جمله یک فرد سوری را بازداشت کرده است و یگان‌های ارتش به منظور جلوگیری از بروز درگیری دوباره در این منطقه مستقر شدند.
تکرار کشتار نهرالموت
روزنامه الاخبار از تماس تلفنی میشل عون با سمیر جعجع، رئیس حزب قوات اللبنانیه و ابراز نارضایتی شدید از عملکرد وی و نیرو‌های وابسته‌اش در حوادث اخیر خبر داد. غسان سعود، روزنامه‌نگار لبنانی، حوادث روز پنج شنبه را به کشتار نهرالموت تشبیه کرد که سال ۱۹۸۹، حزب القوات به راه انداختند و گفت: «در آن سال تعدادی از تظاهرکنندگان مسالمت‌جو به همین شکل هدف حمله تک‌تیرانداز‌ها قرار گرفتند؛ بنابراین تاریخ این حزب سرشار از جنایت است و به یکی دو بار هم محدود نمی‌شود. نیرو‌های این حزب بار‌ها مرتکب چنین اقداماتی شده‌اند که حمله شبانه به منازل تعدادی از شخصیت‌ها از آن جمله است.» وی افزود: «کاملا روشن است که سمیر جعجع نمی‌خواهد عبرت بگیرد. آنچه اتفاق افتاد جنایت علیه دستگاه قضایی بود.»
تحقیقات مستقل درباره بندر بیروت


سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با محکوم کردن و ابراز تأسف عمیق از آتش گشودن به روی مردم بی‌گناه لبنان تأکید کرد: «ضروری است دولت و مقامات لبنان نسبت به شناسایی و دستگیری عوامل این جنایت‌ها و فتنه‌انگیزی میان مردم لبنان اقدام عاجل نمایند.»‌وی ضمن تسلیت به دولت و مردم این کشور خاطرنشان کرد که ایران تحولات لبنان را زیر نظر دارد. استفان دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم به نقل از وی از همه طرف‌های ذی‌ربط در لبنان خواست فوراً خشونت را کنار بگذارند و دست از اقدامات و ادبیات تحریک آمیز بردارند. وی افزود: «گوترش بر لزوم انجام تحقیقات مستقل و شفاف درباره انفجار بندر بیروت تأکید دارد.» همچنین پیتر استانو، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه با صدور بیانیه‌ای درگیری‌های بیروت را محکوم کرد و خواستار خویشتنداری تمام طرف‌ها برای جلوگیری از تلفات بیشتر شد.
وزارت خارجه عربستان نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که حوادث جاری را در لبنان پیگیری می‌کند و امیدوار است وضعیت این کشور هر چه سریع‌تر به ثبات برسد. همچنین وزارت خارجه امریکا خواستار کاهش تنش در بیروت شد. ند پرایس، سخنگوی این وزارتخانه گفت: «واشنگتن هم مانند مقامات لبنانی به آرامش و کاهش تنش در بیروت دعوت می‌کند. واشنگتن از استقلال دستگاه قضایی لبنان حمایت می‌کند و تأکید دارد که این دستگاه از ارعاب و خشونت به دور باشد.»
نیروی مقاومت با ۱۵۰ هزار موشک
رئیس شورای اجرایی حزب الله گفته خون‌های ریخته شده در بیروت پایمال نخواهد شد و حادثه بیروت را یکی از کار‌هایی دانسته که سفارت امریکا مدیریت می‌کند.
عبدالباری عطوان، سردبیر رأی‌الیوم در گفتگو با شبکه خبری المیادین نقش واشنگتن و تل‌آویو در تحولات اخیر را پر رنگ ارزیابی کرد و گفت: «لبنان دولت امریکا را خوار و ذلیل کرد. جبهه مقاومت وقتی به‌رغم خواست امریکا و رژیم اشغالگر اسرائیل، فرآورده‌های نفتی را وارد کرد و با تلاش‌های امریکا برای به زانو در آوردن خود مقابله کرد در واقع شکست سنگینی به امریکا وارد کرد. الان امریکا و اسرائیل شکست خورده‌اند و می‌خواهند دو جنگ داخلی به راه بیندازند؛ یکی در عراق و دیگری در لبنان. آن‌ها در سوریه شکست خورده‌اند و اکنون می‌خواهند شانس خود را در عراق و لبنان امتحان کنند.»
وی با اشاره به جنگ داخلی لبنان که ۱۵ سال طول کشید گفت: «الان شرایط تغییر کرده است. در آن زمان کسی نبود که ۱۵۰ هزار موشک داشته باشد، هیچ نیروی مقاومتی وجود نداشت که بخواهد هویت عربی و اسلامی لبنان را حفظ کند. هدف اصلی در این دوره، ایجاد جنگ داخلی طایفه‌ای بین شیعیان و سنی‌ها در لبنان و عراق است. اسرائیل در تنگنای شدیدی قرار دارد و پس از جنگ غزه به شدت دچار وحشت شده و امریکا نیز در افغانستان متحمل شکست بزرگی شده است.»