روزنامه جوان
1400/07/26
حمله به فیکنیوزهای ارزی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: بازار ارز پیچیدهتر از آنی است که هر کسی از آن سر در بیاورد، از این رو به جهت آنکه تحلیل بسیاری از کارشناسان در رابطه با بازار ارز غلط از آب درآمدهاست، سعی میکنند در باب ارز دست به عصا تحلیل کنند تا سر شکسته نشوند، اما ماجرا در فضای مجازی به شکل دیگری است، زیرا گاهی در این آشفته بازار با اخبار و تحلیلهای فیک، نرخ ارز دستکاری میشود. در همین راستا رئیسجمهور با اشاره به نقش دلالان در فضای مجازی برای بیثبات کردن بازار ارز، به بانک مرکزی و دستگاههای مربوط دستور داد از فضاسازیهای کاذب در قیمت ارز و کالا، با جدیت جلوگیری کنند. رئیس کل بانک مرکزی نیز با رد برخی اظهارات مبنی بر افزایش نامتعارف قیمت ارز گفت که اکنون هیچگونه کمبود ارزی نداریم و بازار در آینده هم مثل اکنون در آرامش خواهد بود. اشخاصی که پیگیر اخبار مرتبط با بازار ارز هستند، میدانند که این بازار به بخش حقیقی و مجازی تبدیل شدهاست که جوسازیهای حوزه فضای مجازی گاهی این بازار را به شکل موقت و گذرا تحتتأثیر قرار میدهد. بازار پیچیده ارزبخش واقعی بازار ارز پیچیدهتر از آنی است که هر کارشناس یا تحلیلگری بتواند روند آن را پیشبینی کند و بیپرده باید عنوان داشت که این بازار سر بسیاری از تحلیلگران را به طاق زدهاست و این اشخاص به دلیل غلط از آب درآمدن تحلیلشان سر شکسته شدهاند، به همین جهت است که تحلیلگران با تجربه در رابطه با تحلیل بازار ارز دست به عصا حرکت میکنند، زیرا اقتصاد ایران تحریم است و همه میدانند حتی وزارت خزانهداری امریکا نتوانست اقتصاد و بازار ارز ایران را زمینگیر کند. از اینرو بیشک اقتصاد ایران اتاق فکری در حوزه مدیریت بازار ارز دارد که این بازار را در شرایط تحریمی مدیریت میکند. اما در فضای مجازی وضعیت بازار ارز تفاوت میکند؛ اشخاصی که به این فضا تا حدودی آشنا هستند، میدانند که در این فضا سایتها و کانالها و گروههایی وجود دارد که اخبار یک طرفه و گاهی فیک را بزرگنمایی میکنند تا به این طریق در بازار ارز تکانه ایجاد کنند، هر چند این تکانهها زود گذر است، اما به نظر میرسد زمان آن رسیدهاست تا نسخه نشردهندگان اخبار و تحلیلهای فیک در بازار ارز پیچیده شود، زیرا هیچ کشوری اجازه نمیدهد در شرایط تحریم عدهای فضای مجازی را به ابزاری برای ایجاد تکانه ارزی تبدیل کنند. فیکنیوزهای ارزی
در کانالها و گروههای خبری مذکور گاهی شبها خبر و تحلیل جنگهای تخیلی شکل میگیرد و تحلیلهای توهمی در رابطه با بازار ارز نشر داده میشود، این دست از اخبار تکانههای گذرا در بازار ارز ایجاد میکند و اشخاصی که پشت مدیریت این رسانهها هستند، تنور را برای سودجویی دلالان ارزی داغ میکنند و عدهای از مردم از همه جا بیخبر هم تاکنون زیاد فریب این دست فیک نیوزهای ارزی را خوردهاند.
در این میان هر چند دست گردانندگان فیکنیوزهای ارزی برای مردم رو شدهاست، اما به نظر میرسد در سطح مدیریت کلان کشور معضل فضاسازی کاذب فیک نیوزها به چشم آمدهاست.
ثبات نسبی بازار ارز در دولت سیزدهم
البته باید عنوان داشت بازار ارز، طلا و سکه از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون ثبات نسبی را تجربه کردهاست، این در حالی است که عدهای انتظار داشتند بلافاصله بعد از دولت دوازدهم نرخ دلار به محدوده ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان و نرخ سکه و طلا نیز به محدوده ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان برسد، اما این انتظارها محقق نشد و این بازارها با ثبات نسبی به کار خود ادامه میدهند. دستور رئیس دولت سیزدهم
در همین راستا رئیسجمهور روز یکشنبه در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، با اشاره به نقش دلالان در فضای مجازی برای بیثبات کردن بازار ارز، به بانک مرکزی و دستگاههای مربوط دستور داد از فضاسازیهای کاذب در قیمت ارز و کالا، با جدیت جلوگیری کنند. رئیسی همچنین بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی را موظف کرد مدیریت تراز بانکها به ویژه بانکهای خصوصی و تمرکز بر مهار و هدایت نقدینگی به سمت تولید را در اولویت قرار دهند. کمبود ارز نداریم
از سوی دیگر علی صالحآبادی، رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه نشست روز گذشته کمیسیون اقتصادی مجلس و در جمع خبرنگاران در خصوص گزارشی مبنی بر افزایش نامتعارف قیمت ارز طی چهار سال آینده تصریح کرد: این گزارش در دولت قبل تهیه شده و نظرات یک کارشناس بوده و به هیچوجه نظر دولت سیزدهم نیست.
وی افزود: دولت سیزدهم هیچکدام از مفروضات و مبانی این گزارش را قبول ندارد، ما به رغم فشارهای تحریمی توانستیم آرامش را در بازار ایجاد کنیم و انشاءالله تداوم هم خواهد داشت. صالحآبادی ادامه داد: منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی در سامانه نیما عرضه میشود و خوشبختانه اکنون هیچگونه کمبود ارز در سامانه نداریم و حتی بعضاً مازاد عرضه ارزی را در سامانهها شاهد هستیم.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: آرامش را در بازار پیشبینی میکنم، تمام تلاش ما بر این خواهد بود که این آرامش را در بازار ارز همچنان حفظ کنیم.
وی همچنین در خصوص موضوع حذف ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی تصریح کرد: این موضوع در ستاد اقتصادی دولت در حال رسیدگی است و نتایج آن اعلام خواهد شد منتها تا زمانی که تخصیص ارز ۴هزارو۲۰۰ تومانی به یکسری کالاهای خاص و اساسی مطرح است، ما اختصاص خواهیم داد.
صالحآبادی با اشاره به بررسی موضوع رمزارزها در کمیسیون اقتصادی گفت: در آینده رمز ارز ملی را به صورت آزمایشی راهاندازی خواهیم کرد و در حال حاضر بانک مرکزی بررسیهای خود را روی آن انجام میدهد. وی افزود: امیدواریم ضوابط آن در شورای پول و اعتبار نهایی شود تا این موضوع که به صورت محدود از سوی برخی کشورها دنبال شده، در ایران نیز راهاندازی شود. سقف منابع بانکی برای پرداخت وام اصلاح خواهد شد
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانکها باید از محل فروش اموالشان، سقف منابع خود را برای پرداخت وام به مردم افزایش دهند. علی صالحآبادی در حاشیه نشست امروز کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص امتناع برخی بانکها از اعطای وام ودیعه مسکن تصریح کرد: به گفته شبکه بانکی، سقفهای قبلی منابع بانکها نهتنها در حوزه وام مسکن بلکه در حوزههای مختلف، چون وام قرضالحسنه نیز پاسخگو نیست و این موضوع حتماً اصلاح خواهد شد. وی افزود: ما با نظارت بر شبکه بانکی تلاش داریم تا بانکها بدون استفاده از منابع بانک مرکزی بتوانند از محل فروش اموال مازاد خود، منابعشان را برای پرداخت وام به مردم افزایش دهند. حذف قیمت دلاری از نرخگذاریها
همچنین برخی از کارشناسان و اساتید اقتصادی با اشاره به اینکه دولت حسن روحانی تلاش کرد با ایجاد جو خوشبینی نسبت به رفع تحریمها و احیای برجام و همچنین تزریق ارز به بازار نرخ دلار را در ماههای آخر خود از محدوده ۳۳ هزار تومان به محدوده ۲۳ هزار تومان برساند، بر این باورند که نرخ دلار شاخص مناسبی برای سنجش عملکرد دولتها نیست، زیرا یک دولت میتواند با ایجاد هزینههای سنگین نرخ یک کالا را سرکوب کند، ولی در آینده آثار منفی این سرکوب گریبانگیر دولت آتی میشود، از اینرو با تقبیح دلاریزه شدن اقتصاد ایران توصیه میکنند حساب ارز باید از حساب عملکرد دولتها جدا شود و عملکرد دولتها با شاخصهای مختلف مرسوم بینالمللی سنجیده شود.
اعمال سیاستهای پولی مالی، چون کاهش ارزش پول به فراخور وضعیت اقتصادی کشورها گاهی مورد استفاده قرار میگیرد، به طور نمونه وقتی امریکا تعرفه واردات کالاهای چینی را به کشورش بالا برد، چین با کاهش ارزش پول ملی خود جنگ ارزی را با امریکا پیشبرد تا بتواند کالاهایش را در بازار امریکا وارد کند، در همین راستا اقتصاد ایران نیز وقتی تحت تحریمهای کمرشکن امریکا قرار میگیرد برای عبور از این وضعیت باید سیاستهای پولی و مالی مناسبی را به کار گیرد که به جای نفت، کالاهای ارز آور دیگری در بازارهای جهانی صادر شود تا ارزآوری برای پوشش نیازهای وارداتی ضروری جریان داشتهباشد.
از اینرو به نظر میرسد نوسان نرخ ارز اصلاً شاخص مناسبی برای سنجش عملکرد دولتها نیست به ویژه اینکه سیستم مالیاتی ایران چندان به روز نیست و برخی از فرصتطلبان با نشر اخباری در جهت تقویت پول ملی نیز گاهی تلاش میکنند ارز، طلا و سکه را به نازلترین قیمت تهیه و گاهی از کشور خارج کنند، بدین ترتیب باید نرخ تعادلی برای ارز در نظر گرفته شود که هم کالاهای مورد نیاز کشور با نرخ مناسبی وارد کشور شود و هم اینکه عدهای فرصتطلب ارز را آنقدر ارزان نیابند که در کشورهای منطقه ملک و ویلا خریداری کنند و به اصطلاح از کشور سرمایه خارج کنند. از سوی دیگر باید توجه داشت که باید ارتباط نرخگذاری برخی از کالاها با دلار یا نرخهای جهانی نیز قطع شود، زیرا امکان دارد به جهت تحریم قرار باشد سیاست ارزی خاصی اعمال شود، نمیشود تمامی صنایعی که با یارانه فعالیت دارند بگویند ما باید با نرخ جهانی و دلار نرخگذاری کنیم. در همین راستا نیز روز گذشته فاطمی وزیر صمت مدعیشده که به دنبال خروج دلار از اقتصاد هستیم و به جد به دنبال آن هستیم که قیمت دلاری را حذف کنیم.
سایر اخبار این روزنامه
قوانین حمایتی در عمل علیه مادران شاغل!
آغاز تزریق دوز سوم واکسن کرونا
بسیج۴۰۰ هزار واحد مسکونی برای محرومان میسازد
سیاست هستهای دولت اقدام در برابر اقدام است
مأرب دروازه پیروزی انصارالله در جنگ هشتساله
انصارالله در آستانه فتح مأرب ریاض دنبال میانجیگری تهران
شجاعت، مهارت و قدرت رهبری از او یک خلبان نمونه ساخته بود
لاف بزرگ پس از افتضاح بزرگ
درباره شهادت بابا پنجعلی!
حمله به فیکنیوزهای ارزی
گزارش رئیس به جمهور
راهبردهای ایران در افغانستان باید بهروزرسانی شود
تکذیب حقوق ۹۲ میلیونی یک مدیر
اعتراض روزنامه اصلاحطلب به مولوی عبدالحمید
هزینه دهها میلیونی نمایش ثروت در بارداری و زایمان