روزنامه ابتکار
1400/07/26
چرا هنوز هیچ کنسرتی در تهران یا شهرستانها برگزار نمیشود؟ سکوت نتها
گروه فرهنگ و هنر – تقریبا کمکم تمامی مشاغل با رعایت پروتکلهای بهداشتی کارشان را از سر گرفتهاند. سالنهای سینما فیلمها را اکران میکنند، نمایشها روی صحنه میروند. گالریها برنامههایشان را از سر گرفتهاند اما هنوز خبری از برگزاری کنسرت نیست. گرچه در کشورهای همسایه کنسرتها برگزار میشوند اما چراغ سالنهای کنسرت در داخل کشور همچنان خاموش است.یکی دو ماه دیگر، دو سال از شیوع ویروس کرونا در جهان میگذرد. از زمانی که این ویروس موذی در جهان گسترش یافت تمامی فعالیتهای جمعی تعطیل شدند. در کشور ما هم این اتفاق افتاد. اما اولین فعالیتهایی که تعطیل شدند فعالیتهای فرهنگی و هنری بودند. از اسفند 98 تا امروز تنها چند کنسرت انگشتشمار آن هم در کیش برگزار شدند و با وجود آنکه تمامی فعالیتهای فرهنگی و هنری دیگر به هر ترتیب با رعایت پروتکلهای بهداشتی کارشان را از سر گرفتهاند. سازها خاموش ماندهاند و صحنهای رقص نتها را به خود ندیده است.
گرچه چندی پیش خبرهای خوبی در این زمینه منتشر شد. محمدالله یاری، مدیر سابق دفتر موسیقی وزارت ارشاد، در آخرین گفتوگویش درباره تازهترین اقدامات دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برگزاری کنسرتها در روزهای کرونایی و وضعیت نارنجی شهرها گفت: در یک سال اخیر، مکاتبات متعددی از سوی وزارتخانه ارشاد با مسئولان وقت ستاد ملی کرونا صورت پذیرفت و نیز مدیرکل دفتر موسیقی در جلسات مربوطه در ستاد کرونا حضور یافت. در دو جلسه نیز نمایندگان مجمع صنفی ناشران موسیقی به عنوان برگزارکنندگان اجراهای صحنهای حضور پیدا کردند. هدف آن مکاتبات و نیز حضور در جلسات، بسته به مقاطع زمانی مختلف و پیکهای مختلف بیماری کرونا، اعلام آمادگی برگزارکنندگان اجراهای صحنهای برای تطابق خود با پروتکلهای مصوب بهداشتی و از سرگیری ضابطه مند اجراها بود. حتی در حوزه موسیقی پیش از سایر حوزهها و در خردادماه سال ۹۹ برای سالنها پروتکلهای بهداشتی اختصاصی تنظیم و تدوین و برای تصویب به ستاد ملی کرونا ارسال کردیم. اما با توجه به تداوم پیکهای مختلف کرونا و استدلال ستاد کرونا مبنی بر اینکه جمعیت حاضر در سالنهای اجرای صحنهای هزار نفر و بیشتر است و با جمعیت سالنهای سیما و تئاتر قابل مقایسه نیست، با آن پیشنهادها موافقت نکرد. از طرفی شرکت و موسسات موسیقی هم سلامت مردم را بر نفع اقتصادی ترجیح دادند.
وی افزود: در زمستان ۹۹ و سه ماهه اول سال جاری مجدد مکاتباتی داشتیم و استدلال ما این بود که برگزاری اجراهای صحنهای در گونه موسیقی ردیف دستگاهی، کلاسیک و یا نواحی، همیشه در سالنهای کوچک و مشابه سالنهای تئاتر و سینما بوده و این اجراها میتواند همانند نمایش و سینما با رعایت پروتکلها و در سقف مجاز سالنها، از سر گرفته شود. در حال حاضر با توجه به توسعه فرایند واکسیناسیون و اعلام ستاد ملی کرونا مبنیبر اجرای محدودیتهای هوشمند به جای تداوم تعطیلیها، بهزودی شاهد گشایش در فعالیتهای اجتماعی در مقیاس بزرگتر خواهیم بود. مانند حضور مردم در ورزشگاهها، اجتماعات مذهبی و نیز سالنهای هنری.
الله یاری تصریح کرد: علاوه بر تغییر رویکردهای ستاد ملی کرونا با توجه به توسعه واکسیناسیون عمومی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم در یک ماه گذشته این موضوع را در اولویت برنامههای خود قرار داده و پیگیریهای خوبی بهصورت شفاهی و مکتوب در خصوص اجراهای صحنهای داشتهاند و این امیدواری وجود دارد که با مساعدت ستاد ملی کرونا، شاهد از سرگیری اجراهای صحنهای باشیم و علاوه بر ایجاد رونق و نشاط فرهنگی هنری در جامعه، اقتصاد فرهنگ و هنر نیز رونق خود را بازیابد.
اما به هر روی همچنان خبری از برگزاری کنسرت در داخل کشور نیست. این در حالی است که خوانندگان شناختهشده کشور در همین هفتههای اخیر در کشورهای همسایه کنسرتهایشان را برگزار کردند که با استقبال هم روبهرو شد. آرون افشار و حمید هیراد از جمله خوانندگانی بودند که طی روزهای گذشته مجموعه کنسرتهایی را در کشور تاجیکستان اجرا کردند، کنسرتهایی که با توجه به فیلمهای منتشرشده، اگرچه با استقبال خوب مخاطبان مواجه شدهاند، اما نحوه برگزاری کنسرتها به شکلی بود که به نظر میآمد اصلاً در حد و اندازههای استاندارد و مطلوبش قرار نداشته و این هنرمندان فعلاً ناچارند برای بقا در فرآیند اقتصادی موسیقی به ویژه موسیقی پاپ در این قالب به کارهای خود مشغول باشند. فرآیندی که قطعاً در آن اما و اگرهای زیادی وجود دارد، اما گویا فعلاً تبدیل به آب باریکهای شده که چاره دیگری برای آن وجود ندارد، مگر اینکه ستاد کرونا برای موسیقی برنامه جدیدی داشته باشد که گویا فعلاً ندارد.
از میزان فروش بلیت کنسرت این دو خواننده شناخته شده هنوز اطلاعی در دست نیست اما با توجه به نوسانات ارزی این چند ساله و تفاوتهایی ارزی و ریالی که در این زمینه بین ایران و سایر کشورها وجود دارد به نظر میآید این کنسرتها نیز توانسته تا حدی بهرهوری های اقتصادی را به همراه داشته باشد. اما گویا کسی متوجه ماجرا نیست که اکنون این خوانندهها میتوانستند با در نظر گرفتن شرایط نارنجی پایتخت و البته شهرهای دیگر میزبان مخاطبان خود در ایران باشند. شرایطی که در بدترین حالت ممکن هم میتوانست موجب برگزاری کنسرتهایی در فضای باز با در نظر گرفتن محدودیتها باشد اما هنوز چارهای برای آن اندیشیده نشده است.
این در حالی است که پیش از این شنیده شده بود گمانه زنیهایی برای طراحی و برنامهریزی کنسرتهای موسیقی در فضای باز برج میلاد تهران انجام شده اما گویا ستاد ملی مقابله با کرونا که در حوزههای سینما و تئاتر کوتاه آمده و فعلاً برای اجرای برنامه این دو حوزه ملاحظهای غیر از رعایت پروتکلها و ظرفیت ۵۰ درصدی سالنها ندارد، برای موسیقی برنامهای ندارد.
علیرضا قربانی دیگر خواننده پرطرفدار کشورمان نیز چندی پیش کنسرتی را در کشور آذربایجان با همراهی عالیم قاسم اف خواننده شهیر این کشور و اجرای زنده دیگری را در قونیه برگزار کرد که این دو کنسرت نیز با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شدند.
اجراهایی که هنوز درباره میزان فروش آنها نیز اطلاعی در دست نیست اما طبیعتاً با توجه به جایگاه فنی این دو خواننده در عرصه موسیقی طبیعتاً آنچه پیش روی مخاطبان قرار گرفته میتواند با فروش خوبی به لحاظ عرضه بلیت مواجه شده باشد. این در حالی است که طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر برگزاری کنسرتهای دیگر با حضور گروه «آرش و مسیح» و رضا صادقی در خارج از کشور شنیده میشود که فضای برگزاری کنسرتها در ایران را پیچیدهتر کرده است. گو اینکه به نظر میآید ستاد ملی مقابله با کرونا هنوز تصمیمی برای اجراهای زنده در ایران نگرفته و حوزه موسیقی همچنان قرار است در سکوت به فعالیت در استودیوها و بعضاً کلاسهای آموزشی خلاصه شود.
اکنون رضا بهرام دیگر خواننده موسیقی پاپ کشورمان نیز که طی یکی دو سال اخیر تبدیل به یکی محبوبترین، مشهورترین و پولسازترین خوانندههای کشورمان شده و محمد حسین توتونچیان، تهیه کننده و مدیر برنامههایش، هنوز تصمیمی برای در معرض رسانه قرار دادن خوانندهاش ندارد، تصمیم گرفته کنسرتهایی را در اروپا برگزار کند. کنسرتهایی که تاکنون برگزاری آن در شهرهای استانبول ترکیه، آمستردام هلند و وین اتریش فعلاً قطعی شده و حتی سامانه فروش بلیت آن نیز در صفحه شخصی این خواننده به اشتراک گذاشته شده، کنسرتهایی که قیمت بلیتهایی از ۳۹ یورو (معادل تقریبی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) آغاز و تا ۱۵۰ یورو (معادل تقریبی چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان) نیز ادامه پیدا میکند.
برگزاری کنسرت خوانندگان ایرانی آن هم در کشورهای اروپایی میتواند اتفاق ارزشمندی در فرآیند فعالیتهای موسیقایی کشورمان محسوب شود، چرا که طی سالهای اخیر هنرمندان انگشت شماری توانستهاند در رویدادهای فرا منطقهای و کنسرتها حضور موثری داشته باشند، بنابراین حضور خوانندگان و هنرمندان بیشتر میتواند دربرگیرنده دستاوردهای مثبتی باشد، اما نکته حائز اهمیت در این میان که میتواند مورد کنکاش و انتقاد قرار گیرد، طبیعتاً میزان بهره برداری اقتصادی این خوانندگان از برگزاری کنسرتهایشان در اروپا نیست، نکته مهم فقدان برنامه برای برگزاری کنسرتها در تهران و سایر شهرهاست که هنوز نه مرجع مهمی چون دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی آن برنامهریزی خاصی دارد و نه اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا تمایلی برای برگزاری کنسرت در پایتخت با شرایط حداقلی ظرفیت سالنها در روزهای کرونایی دارند. آنچنان که این روند آنها را به سمتی هدایت کرده که به نظر میآید فعلاً برگزاری کنسرت در اروپا با توجه به عادی شدن شرایط شهرهای آن در فضای کرونا به صرفهتر از برگزاری کنسرت در تهران باشد.
آنچه مهم است تلاش دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بخش خصوصی به ویژه تهیهکنندگان و خوانندگان ستاره موسیقی برای برگزاری کنسرت و رایزنی با ستاد ملی مقابله با کرونا در شرایط فعلی برای از سرگیری فعالیت کنسرتها با در نظر گرفتن شیوه نامههای بهداشتی است که هم میتوانند تا حدی از خروج ارز از کشور به بهانه تماشای کنسرتها در کشورهای همسایه و اروپایی جلوگیری کنند و هم در بهبود اوضاع روحی و روانی جامعه هدف خود که همواره در کنسرتهایشان از آنها به عنوان سرمایه اصلی فعالیت خود نام میبرند تلاشهایی داشته باشند.
سایر اخبار این روزنامه
چرا هنوز هیچ کنسرتی در تهران یا شهرستانها برگزار نمیشود؟
سکوت نتها
سید حامد مرندی
نهاد دولت، متهم اصلی فرار مالیاتی
امضاهای میلیونی مردم علیه طرح «صیانت» روی نظر نمایندگان اثرگذار است؟
اختلاف نظر مردم با نمایندگان در مورد یک طرح
استراتژی اجباری نگاه به شرق و نظم جهانی جایگزین به نیازها پاسخ خواهد داد؟
شانگهای و راز تحقق عملگرایی دولت
بحث بر سر برجام و مسائل منطقه
جزئیات جلسه غیرعلنی مجلس با حضور امیرعبداللهیان
رئیسی به بانک مرکزی برای جلوگیری از فضاسازیهای کاذب ماموریت داد
دستور ارزی رئیس جمهوری
«ابتکار» راهکارهای مقابله با تورم را بررسی کرد
محسنی اژهای در نشست با قهرمانان المپیک، پارالمپیک و جهانی اعلام کرد
رئیس مجلس:
محرمانه بودن اموال مسئولان تصمیم مجلس هشتم است
«اعیاننشین شدن» با جامعه ایرانی و شهرهایش چه میکند؟
کوچ ناگزیر!
وزیر اقتصاد مطرح کرد:
هدفگذاری برای افزایش ۵۰ درصدی نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی
حزبالله لبنان:
به سمت جنگ داخلی نخواهیم رفت
درخواست عربستان از ایران