روزنامه ابتکار
1400/07/27
کابوس پیک پنجم را فراموش نکنیم خطر حذف عجولانه محدودیتهای کرونایی
این روزها صحبت از حذف محدودیتهای کرونایی به روال سابق است و قرار است طرح هوشمند جایگزین شود تا بتوان به روزهای عادی بازگشت، در حالی که هنوز به نقطه ایمنی جمعی نرسیدهایم.به گزارش مهر، شتاب گرفتن واکسیناسیون از یک طرف و خستگی مردم از طولانی شدن محدودیتها و پروتکلهای کرونایی از طرف دیگر، دست به دست هم داده تا ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، تصمیم بگیرند هرچه زودتر نسبت به عادی سازی شرایط جامعه برای مردم، اقدام کنند. این در حالی است که دنیا به این نتیجه رسیده که این ویروس به این زودیها نخواهد رفت و فعلاً با ما خواهد بود.
تکرار تجربه وحشتناک پیک پنجم
هنوز برخی از مناطق کشور درگیر پیک پنجم کرونا هستند و آمار ابتلاء و مرگهای کرونایی، نگرانکننده است. یعنی اینکه ما همچنان گرفتار ترکشهای پیک پنجم هستیم که طولانیترین پیک کرونایی در کشور بوده است.
پیک پنجم با ویروس دلتا از استانهای جنوبی آغاز شد و به سرعت سراسر کشور را فرا گرفت. به یکباره بیمارستانها پر شد از بیماران کرونایی و تعداد فوتیها هر روز بالاتر رفت. مردم به شدت ترسیده بودند و این وحشت، به خاطر هجوم ویروس جهش یافته بود.
در پیک پنجم بود که فهمیدیم کرونا دست بردار نیست و فعلاً باید تحملش کنیم. هرچند واکسن زدهایم و خوشحالیم که ایمنی داریم، اما یادمان باشد که تا رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در کشور، هنوز فاصله زیادی داریم.
رسیدن به نقطه ایمنی جمعی تا دو ماه آینده
آن طور که عنوان میشود، برای اینکه حداقل ۸۰ درصد جمعیت کشور واکسینه شوند، یعنی دو دوز واکسن بزنند و دو هفته از آن نیز بگذرد، میبایست ۲ ماه صبر کنیم. بنابراین، به صرف تزریق ۷۳ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور، نمیتوان تصور کرد که ایمنی جمعی حاصل شده است.
تا کنون ۴۸ میلیون و ۴۷۴ هزار و ۱۸۷ نفر دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند. ۲۴ میلیون و ۱۶۹ هزار و ۳۳۵ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۷۲ میلیون و ۶۴۳ هزار و ۵۲۲ دوز رسیده است.
وقتی به این آمار و ارقام نگاه میکنیم، میبینیم که هنوز ۲۴ میلیون نفر موفق به دریافت ۲ دوز واکسن شدهاند و تا رسیدن به مرز حداقل ۷۰ میلیون نفر از جمعیت کشور که باید ۲ دوز واکسن بزنند، راه زیادی در پیش داریم.
مسعود یونسیان دبیر کمیته تخصصی اپیدمیولوژی وزارت بهداشت گفت: هدف نخست واکسیناسیون، حفظ جان مردم، هدف دوم، کاهش بار مراجعات به بیمارستانها و هدف سوم، ایمنی جمعی است.
طرح این موضوع، یعنی اینکه زمانی میتوانیم به کاهش آمار کرونا امیدوار باشیم که واکسیناسیون تکمیل شده باشد.
سیدمحسن زهرایی رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، عنوان کرده است که تاکنون حدود ۷۲ میلیون دوز واکسن در کشور تزریق شده که ۴۸.۵ میلیون نوبت اول و ۲۳ میلیون ۲ دوز واکسن زدهاند.
وی بر این موضوع تاکید کرد که باید تلاش کنیم ظرف یک تا دو ماه آینده، تزریق دوز دوم به ۴۵ میلیون نفر و دوز اول به ۷۰ میلیون نفر برسد.
اظهارات دوگانه وزیر
از سوی دیگر، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، در اظهارنظرهای دوگانه، صحبت از برداشتن محدودیتها دارد و در جای دیگر که برای پرستاران درخواست مرخصی تشویقی میشود، میگوید در آمادهباش هستیم.
اگر قرار است محدودیتها برداشته شود و دانش آموزان و دانشجویان در کلاسهای درس مدرسه و دانشگاه حاضر شوند، چرا عنوان میشود که باید آماده پیک ششم باشیم.
مبادا ریسک کنیم
برخی از دستاندرکاران حوزه سلامت که از نزدیک درگیر بیماری کرونا بودهاند، نسبت به خطرات حذف عجولانه محدودیتها هشدار دادهاند و گفتهاند که نیروهای بهداشت و درمان واقعاً خسته شدهاند و رمق ایستادن در مقابل پیک ششم را ندارند.
شاید مردم از طولانی شدن محدودیتها و…، خسته شدهاند. اما نمیتوان خستگی کادر بهداشت و درمان را نادیده گرفت و به استقبال پیک ششم رفت.
به گفته فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، بیماری کووید ۱۹ سویههای مختلف دارد و این سویهها موجب میشود ویروس از دست سیستم ایمنی بدن فرار کند.
محمدمهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که در مورد کرونا فقط میتوان ۱۵ روز آینده را پیش بینی کرد و پس از آن هر لحظه ممکن است کرونا و شرایط کرونایی دستخوش تغییر شود، گفت: ویروس کرونا به راحتی و به این زودیها زندگی ما را ترک نخواهد کرد و قطعاً مدتهای طولانی و یا همه عمر با ما زندگی کند.
وی تصریح کرد: اینکه با پیدا شدن واکسن، کرونا از بین خواهد رفت هم قابل تکیه و پیشبینی نیست زیرا هر گونه تغییر ژنتیکی بر روی کرونا ویروس میتواند واکسنها را ناکار آمد نماید از سوی دیگر آنچه در خصوص ایمنی جمعی انتظار داریم هم معلوم نیست که امیدبخش باشد به این خاطر باید در مورد این ویروس احتیاط بیشتری به خرج داد.
حالا که روند واکسیناسیون شتاب خوبی گرفته است، به نظر میرسد باید اندکی صبوری کنیم و اجازه بدهیم به نقطه ایمنی جمعی برسیم. زیرا، تکرار پیک پنجم برای ما گران تمام خواهد شد.
تزریق دوز سوم واکسن کرونا تایید شد
با وجود نگرانیها در خصوص تکرار پیک پنجم و در ادامه شتاب روند واکسیناسیون اخیرا مدیر کل اداره دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، از تایید تزریق دوز سوم واکسن کرونا خبر داد.
بر اساس گزارش دیگری از مهر، سید حیدر محمدی، روز دوشنبه در گردهمایی معاونین غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، با عنوان این مطلب که ۵ شرکت در زمینه واکسن کرونا داریم که نهایی شدند، گفت: شرکت شفافارمد ١٠ تا ١٢ میلیون دوز واکسن برکت تحویل داده است. بعد از آن انستیتو پاستور با ارائه گزارش بینابینی فاز ۳ برای واکسن پاستوکووک مجوز مصرف اضطراری گرفت و قرار است این واکسن به گروه ١٢ تا ١٨ سال تزریق شود. مجوز مصرف اضطراری اسپایکوژن بعد از ارائه گزارش بینابینی اول در فاز ۳ صادر شد. واکسن فخرا در فاز ۳ است و هنوز گزارش بینابینی برای مجوز مصرف به ما ندادهاند.
وی با اشاره به وجود ۵٠ تا ۶٠ میلیون ذخیره واکسن کرونا، افزود: تزریق دوز بوستر در کمیته علمی واکسن به تایید رسیده است.
محمدی به موضوع قیمتگذاری ماده اولیه دارو اشاره کرد و ادامه داد: ما بیش از ٢٩ مولکول ماده اولیه را قیمت گذاری کردیم و قیمتگذاری نهایی محصول نهایی ما منوط به قیمت ماده اولیه بوده و این قیمتگذاری را بسیار شفاف میکند. این کار جلوی افزایش قیمت بسیاری از داروها را گرفت. در بحث شفافیت ما انتشار آمارنامه دارویی را انجام دادیم و آمارنامه ماده اولیه به زودی منتشر میشود.
وی ادامه داد: به زودی از سامانه قیمتگذاری دارو بهرهبرداری میکنیم و قیمتگذاری از حالت دستی خارج و به صورت سیستمی انجام میشود.
تزریق ۹۰هزار دُز واکسن کرونا در پویش «تهران دوباره جان میگیرد»
از سوی دیگر سخنگوی ستاد مدیریت بحران کرونای شهرداری تهران نیز از تزریق بیش از ۹۰ هزار دُز واکسن کرونا در پویش جهادی تهران دوباره جان میگیرد، خبر داد.
علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در گفتوگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت اجرای فاز دوم پویش جهادی واکسیناسیون در تهران که از سوی شهرداری تهران به مرحله اجرا در آمده است، گفت: همانطور که پیش از این اعلام شده بود، شهرداری تهران با هدف حذف برداشتن بار واکسیناسیون کرونا از دوش دولت در شهر تهران، پویش جهادی تزریق واکسن کرونا با شعار «تهران دوباره جان میگیرد» را از اول مهرماه به مرحله اجرا گذاشت.
وی با بیان اینکه در فاز اول اجرای این طرح یعنی از اول تا ۲۱ مهرماه سالجاری، بیش از ۷۰ هزار دُز واکسن در مراکز ثابت و سیار شهرداری تهران برای واکسیناسیون کرونا در تهران انجام شد، گفت: با آغاز مرحله دوم این پویش که در آن امکان اعزام واحدهای سیار نیز فراهم شده است، خوشبختانه استقبال از روند واکسیناسیون افزایش یافت، به طوری که از آغاز مرحله دوم این پویش تاکنون مجموع واکسن تزریق شده از ۷۰ هزار دُز به ۸۹ هزار و ۵۴۴ دُز رسید.
به گفته نصیری، در مرحله دوم پویش جهادی واکسیناسیون کرونا، ۲۲ دستگاه اتوبوس در معابر و میادین پرتراکم مستقر خواهند شد. همچنین استقرار واحدهای واکسیناسیون در ۲۲ ایستگاه پرتردد مترو نیز انجام شده و امکان واکسیناسیون شهروندان ناتوان و کم توان تهرانی از طریق تماس با سامانه ۱۳۷ شهرداری تهران و اعزام واحدهای سیار امکانپذیر شده است.
سایر اخبار این روزنامه
وزیر صمت با واردات خودرو موافقت کرد
دوباره رانت؟
جلال خوش چهره
بازگشت سخت به برجام
دست بالا در معادله برجام با کیست؟
وزن کشی قدرتها در هماورد دیپلماسی برجام
آیا رفتار صدا و سیما در مقابل سرمایه انسانیاش تغییر میکند؟
وزیر راه و شهرسازی خبر داد
قرار نیست سالی یک میلیون مسکن بسازیم!
VAR در ایران؛ خیلی دور، خیلی نزدیک
فعلا در این اتاق خبری نیست!
کابوس پیک پنجم را فراموش نکنیم
خطر حذف عجولانه محدودیتهای کرونایی
علی لاریجانی به سخنگوی شورای نگهبان پاسخ داد
ماجرای ادامهدار یک رد صلاحیت
رئیس قوه قضائیه مطرح کرد
در رابطه با تسهیل صدور مجوز کسب و کار، قانونی جامع تصویب شود
پاسخ ایران به علیاف و وزیر خارجه عربستان
مقامات آذربایجان عنان کلام را داشته باشند
شورای سیاستگذاری ائمه جمعه:
پس از بیست ماه این هفته در تهران نماز جمعه برگزار می شود
یک فعال اقتصادی: هزینه مبادله تجاری با ارزی جز دلار روشن نیست
حذف دلار از اقتصاد ایران امکانپذیر است؟
دولت بایدن درباره عربستان یکی به نعل میزند یکی به میخ!