روزنامه کيهان
1400/07/28
تدابیر احتمالی دولت برای تجدیدنظر در ارز 4200 تومانی
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ماجرای ارز چهار هزار و 200 تومانی با همه حواشیاش در ایستگاه پایانی قرار گرفته است. از سال 1397 که سیاست تثبیت نرخ ارز در پیش گرفته شد بعد از حدود چهار ماه دولت وقت با فشار مجلس شورای اسلامی سیاست بازار ثانویه ارز را در پیش گرفت و عملاً شاهد دو نرخ ارز دولتی علاوهبر نرخ بازار آزاد ارز در فضای اقتصاد ایران بودیم. در فروردین سال 1397 دولت دوازدهم اعلام کرد تمام نیازهای وارداتی کشور با ارز چهار هزار و 200 تومانی تأمین خواهد شد و صادرکنندگان نیز باید با همین نرخ ارز صادراتی خود را در اختیار دولت و سامانه بانک مرکزی قرار دهند.با این حال همچنان بسیاری از مردم از افزایش قیمت مایحتاج عمومی خود مثل گوشت و برنج گلهمند هستند. قیمت گوشت از حوالی 40 تا 50 هزار تومانی تا حدود 150 هزار تومان افزایش یافته است و اقتصاد نحیف خانوار ایرانی این روزها در تأمین حداقل اقلام سفره خود نیز با چالش روبهرو شده است.
حالا طبق اعلام وزیر اقتصاد در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در ستاد اقتصادی دولت بحث حذف ارز ترجیحی قطعی شده است.
سیداحسان خاندوزی با اشاره به هزینههایی که ارز چهار هزار و 200 تومانی بر فعالان اقتصادی تحمیل میکند، گفت: مدتهاست موضوع حذف ارز چهار هزار و 200 تومانی مطرح است اما اجرایی نمیشود و این روند باید تغییر کند، نباید مانع فعالیت مولد بود بلکه باید هدایتگر مسیر توسعه باشیم. تصمیمگیری در برخی نهادها به جیب فعالان اقتصادی هزینه بسیاری را تحمیل میکند و قدرت رقابت را کاهش میدهد.
البته دوشنبه شب هم رئیسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی با مردم تأکید کرد که تمام جوانب این قضیه بررسی خواهد شد. وی تصریح کرد: بازار و مردم را در جریان جزئیات حذف ارز ترجیحی قرار خواهیم داد، مطمئناً این موضوع در دست بررسی است و اجرایی خواهد شد.
گفتنی است بر اساس قانون بودجه در سال جاری؛ هشت میلیارد دلار برای تأمین کالای اساسی، نهادههای دامی، دارو و تجهیزات پزشکی تکلیف شده بود که این مبلغ بهطور کامل در ششماهه اول سال تأمین ارز شده است و علاوهبر این یک و نیم میلیارد دلار هم برای واکسن کرونا تأمین ارز شده است. در مقایسه با سال گذشته؛
9 و نیم میلیاردی که امسال تأمین ارز شده تقریباً برابر کل ارز تأمینشده برای همین اقلام در سال 99 بوده است.
پیشنهادهای جایگزین
بههرحال با تصمیم جدید مجموعه دولت و مجلس داستان ارز چهار هزار و 200 تومانی نیز به پایان خواهد رسید ولی این فرایند باید بهگونهای انجام شود که هیچگونه نگرانی در جامعه ایجاد نشود.
بر اساس این گزارش، اگر فرض کنیم تا پایان سال قرار باشد حدود چهار میلیارد دلار ارز برای واردات اقلام موجود در فهرست کالاهای اساسی تخصیص یابد و قرار باشد نرخ ارز تأمین کالای اساسی بر مبنای نرخ ایتیاس یا بازار آزاد باشد دولت از محل فروش این ارز با احتساب دلار 25 هزارتومانی، 100هزار میلیارد تومان درآمد کسب خواهد کرد. با کسر 16 هزار میلیارد تومان درآمد پایه ناشی از تسعیر با نرخ چهار هزار و 200 تومانی که سهم دولت خواهد بود یک رقمی نزدیک به 80 هزار میلیارد تومان برای توزیع نقدی یا کارت اعتباری طی پنج ماه در اختیار خزانه قرار میگیرد. اگر قرار باشد این مابهالتفاوت ریالی به 60 میلیون نفر از دهکهای غیرمتمول برسد با تجمیع دو یارانه نقدی و معشیتی که هماکنون حدود 100 هزار تومان به هر نفر پرداخت میشود میتوان انتظار پرداخت رقمی نزدیک به 300 هزار تومان به هر شخص را با تجمیع سه یارانه نقدی، معیشتی و کالاهای اساسی
داشت.
در همین رابطه، محمدرضا پورابراهیمی، رئیسکمیسیون اقتصادی مجلس در تازهترین اظهاراتش بااشاره به منتفع نشدن مردم از عمده ارز تخصیصیافته چهار هزار و 200 تومانی در سالهای گذشته و تأثیر کم آن در سفره مردم، گفت: «برای بودجه 1400 به دولت پیشنهاد کردیم یا نظارت هوشمند و قوی بر توزیع این ارز ایجاد کند، یا مابهالتفاوت قیمت ارز ترجیحی و ارز آزاد بهصورت کارت اعتباری در اختیار مصرفکننده قرار بگیرد. مجلس ترجیح میدهد، ریال ناشی از مابهالتفاوت ارز چهار هزار و 200 تومانی و آزاد بهصورت کارت اعتباری به مصرفکننده اختصاص
یابد.»
احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی هم در این زمینه معتقد است، «وقتی اختصاص ارز چهار هزار و 200 تومانی را کنار بگذاریم، افزایش بیشتر قیمت مواد غذایی و سبد معیشتی مردم به ویژه با افزایش قیمت این اقلام در بازارهای جهانی حتمی است. حتماً اگر تصمیم بر تعلق ریال معادل ارز دولتی را به خانوار داریم، باید جامعه مشمولان یارانه را بازنگری کنیم و سپس ملاک عمل برای واریز یارانه معادل آن قرار دهیم.»
سایر اخبار این روزنامه
حزبالله 100 هزار رزمنده آماده دارد سر جایتان بنشینید!
این همه هیاهو در منطقه برای چیست؟! (یادداشت میهمان)
اخبار ویژه
آراء مردم عراق را دزدیدند معترضان مراقب سوءاستفاده سفارتخانهها باشند
تدابیر احتمالی دولت برای تجدیدنظر در ارز 4200 تومانی
وزیر کشور: اعضای FATF خودشان پولشو و قاچاقچی هستند
مقصد واحد امت اسلامی آزادی از نظام سلطه است
بازدید وابستگان نظامی خارجی از نمایشگاه دستاوردهای دفاعی هوافضای سپاه
افزایش محبوبیت رئیسی به 78 درصد نگاه منفی به آمریکا 85 درصد
گرم شدن روابط ایران و کشورهای عربی تلآویو را نگران کرده است
سرداری که آرام دل مستضعفین و عامل وحدت شـیعه و سنی بود
صنعت کفش با ممنوعیت واردات به اندازه 20 سال رشد کرد
درخواست رفع واقعی تحریمها مسیر مذاکرات را سنگلاخ میکند!
وزیر کشور: اعضای FATF خودشان پولشو و قاچاقچی هستند
وزیر کشور: اعضای FATF خودشان پولشو و قاچاقچی هستند