کشتار بیپایان دام های مولد
با توجه به گرانی و کمبود نهاده های دامی و نبود صرفه اقتصادی تولید، دامدار مجبور به کشتار دامهای مولد میشود که باید راهکاری برای حل این مشکلات ارائه شود.
از ابتدای سال بارها خبر کشتار دامهای مولد و آبستن در فضای مجازی احساسات مردم را جریحه دار کرده که به رغم وعده های متعدد مسئولان، روند کشتار این دام ها همچنان ادامه دارد. این در حالی است که مسئولان تشکل ها و اتحادیه دامداران طی ماه های اخیر هشدارهای مکرری نسبت به خشکسالی، کمبود علوفه مراتع، گرانی نهاده های دامی و انباشت دام ناشی از نبود بازار داده اند که هر بار مسئولان هم برای خروج از بحران، وعده خرید حمایتی و صادرات را داده اند.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که با توجه به گرانی و کمبود نهاده های دامی و عدم صرفه اقتصادی تولید، دامدار چاره ای جز کشتار دام های مولد و رهایی از تولید ندارد، درحالیکه اگر مصوبه صادرات دام از ۱۷ تیر ماه اجرا می شد، شاهد خروج دامداران یکی پس از دیگری نبودیم.
اتحادیه گوشت گوسفندی، صادرات دام هر چند محدود را عامل اصلی التهاب قیمت در بازار می داند و عنوان می کند که پاییز فصل مناسبی برای صادرات به سبب افزایش مصرف در بازار داخل نیست، درحالیکه آمارها نشان می دهد که قیمت کنونی دام زنده با نرخ تمام شده تولید ۵۰ درصد اختلاف دارد که بی توجهی به این موضوع کار را به جایی رسانده که کشتار دام های مولد نسبت به قبل ۱۵ درصد رشد یافته است.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین دلایل کشتار دام های مولد و راهکار خروج از بحران صنعت دامپروری و ایجاد رغبت در بین دامداران برای ادامه تولید با خبر شویم:
افشین صدر دادرس مدیر عامل اتحادیه دام سبک در گفت وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه مصوبه های اخیر حمایت از دامداران با ابهام روبروست، اظهار کرد: با وجود آنکه راهکارهای اجرایی خود را برای حمایت از دامدار ارائه داده ایم، اما ظاهرا پیشنهادات رد شده است و جایگزین هایی که توسط شرکت پشتیبانی امور دام ارائه می شود بدنبال فرار از مسئولیت و انداختن توپ تنظیم بازار به زمین تشکلهاست.
وی افزود: تنظیم بازار و ورود تشکل ها به بازار الزاماتی دارد که ابتدا باید آن الزامات فراهم شود . چگونه ممکن است تشکل وارد بازار شود درحالیکه اصولا بازار راکد است و مشتری برای کالای عرضه شده وجود ندارد،
جیب تشکل جیب دامدار است و اگر زیانی به تشکل وارد شود این زیان متوجه دامدار است .
از طرف دیگر در شرایط بحرانی حمایت از تولیدکننده وظیفه دولت است و به همین دلیل است که دامدار و تشکل خواهان اجرای وظایف حمایتی وزارت جهاد کشاورزی
و خرید دام بر اساس مواد مطرح شده در قانون خرید تضمینی و قانون نظام جامع دامپروری هستیم. صدر دادرس ادامه داد: در شرایط فعلی دامدار به سبب مشکلات متعدد تامین نهاده چاره ای جز ارسال دام به کشتارگاه ندارد و روز به روز شرایط کشتار دامهای مولد بدتر می شود، درحالیکه کسی به داد دامدار نمی رسد و متولیان بجای کار عملی بیشتر بدنبال برگزاری جلسات هستند.
مدیر عامل اتحادیه دامداران با اشاره به اینکه طرح خرید حمایتی بی نتیجه مانده است، بیان کرد: در جلسات متعدد و مکاتبات فراوان درخواست خرید حمایتی دام را مطرح کرده ایم که متاسفانه تاکنون این درخواست بی نتیجه مانده و مسئولان شرکت پشتیبانی امور حاضر به اجرای این درخواست نیستند. به گفته وی، صادرات باید درکنار خرید داخلی انجام شود تا بتوان نوسانات بازار را کنترل کرد، اما این موضوع وظیفه شرکت پشتیبانی امور دام کشور است.
مدیرعامل اتحادیه دامداران با اشاره به اینکه با ادامه شرایط کنونی آینده روشنی برای بخش
دامپروری متصور نیست، بیان کرد: امیدواریم وزارت جهاد و دولتمردان تصمیمات جدید و ضربتی در حوزه دام اتخاذ نمایند تا در کنار مشکل تامین نهاده ، مشکلات دامداران برای انباشت دام ها و نبود مشتری و عدم تناسب
قیمت تمام شده با قیمت بازار را حل کنند و این امر جز با خرید دام به قیمت تمام شده توسط دولت
و آزادسازی صادرات امکان پذیر نیست. صدر دادرس نرخ کنونی خرید هر کیلو دام از دامدار در بازار را ۴۵ هزار تا ۵۲ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این درحالی است که با قیمت تمام شده واقعی بیش از ۵۰ درصد اختلاف دارد به طوریکه در شرایط فعلی تامین نهاده، قیمت منطقی هر کیلو دام زنده بالای ۱۰۰ هزارتومان است.