همه راهها به اصغر فرهادی ختم میشود
قهرمان آیا سومین اسکار را برای اصغر فرهادی به ارمغان خواهد آورد؟این روزها در سینمای ایران همه راهها به «قهرمان» اصغر فرهادی ختم میشود: از یک سو رسانهها از بخت بالای «قهرمان» اصغر فرهادی در جوایز اسکار میگویند، از دیگر سو از موفقیت شگفتانگیز اقتصادی و فروش یکمیلیارد و ۸۰۰میلیونی «قهرمان» فقط در سه روز و البته از سوی دیگر هم از فروش بسیار کمتر از حد انتظار فیلم در روزهای نخست اکران تا جایی که برخی، از قول رسانهها و آمار رسمی منتشرشده به این واقعیت تکاندهنده اشاره میکنند که متوسط حضور تماشاگر در سه چهار روز اول اکران این فیلم در حدود 30نفر در هر سئانس (حتی در برخی از سالنها کمتر از 10 تماشاگر) بوده که تفاوت چندانی با «دینامیت» که ماههاست روی پرده بوده، ندارد…
شانس بالای «قهرمان» در اسکار نمایی از فیلم قهرماناما امیدوارکنندهترین خبر درباره «قهرمان» اینکه: گفته میشود این فیلم میتواند سومین جایزه اسکار را برای اصغر فرهادی به ارمغان آورد.
روز گذشته نشریه سینمایی «ورایتی» در ادامه مجموعه اخبار تبلیغاتی- حمایتیاش درباره فیلم «قهرمان» از بخت بالای این فیلم برای دریافت اسکار بهترین فیلم بینالملل، اسکارهای بهترین فیلمنامه و کارگردانی (اصغر فرهادی) و البته بهترین بازیگری (امیر جدیدی) خبر داد.
«ورایتی» البته تنها نشریه حامی «قهرمان» در فضای رسانهای آمریکا نبود و بعد از انتشار تریلر آمریکایی این فیلم توسط استودیوی آمازون، بسیاری از نشریات و منتقدان معتبر سینمایی درباره حضور این فیلم در جمع نامزدهای اسکار گمانهزنی کردند. مثلا ان تامپسون، منتقد مطرح «ایندیوایر» که بخت «قهرمان» را برای نامزدی و حتی برندهشدن در اسکار امسال یک احتمال تقریبا قطعی ارزیابی کرد. یا کلیتون دیویس، یکی از دبیران «ونیتیفر» که شانس «قهرمان» برای کسب سومین اسکار برای سرزمین فرهادی -که این فیلمساز را یک پله به فدریکو فلینی، برنده چهار جایزه اسکار بینالمللی نزدیکتر میکند- زیاد دانست.
تماشاگران میلیونی «قهرمان» اصغر فرهادی ظاهرا شانس خوبی برای کسب سومین اسکار کارنامهاش دارد«قهرمان»، این روزها روی پرده سینماها نیز با استقبال بالای تماشاگران روبهرو شده است. این یعنی که از 4میلیارد و ۲۶میلیون تومان مجموع فروش فیلمهای اکرانشده در هفته گذشته (که در دوران پس از کرونا فروش قابل توجهی بوده) یکمیلیارد و ۸۰۰میلیون تومان آن را تماشاگرانی پرداختهاند که به تماشای «قهرمان» رفته بودند. چیزی در حدود چهلوچند درصد از مجموع یکمیلیون و ۳۴۳هزار مخاطب که حدود 600هزار نفر میشود و در این روزگار کرونازده که از ترس و تردید تماشاگر برای حضور در فضاهای سربسته عمومی کاسته نشده، یک رقم قابل توجه و قابل اتکا به شمار میآید. فروشی که در صورت ادامه میتواند تحولی جدی در وضعیت گیشه ایجاد کند…
سایه ترس و تردید امیر جدیدی و اصغر فرهادی به امید آیندهالبته در این چند روز همهچیز هم پیرامون موفقیت و فروش دور نزده و سایه ترس و تردید نیز بالای سر این فیلم دیده شده. مثلا آمار ارایهشده از سوی «سمفا» که خبر از متوسط خرید حدود 30بلیت برای هر سئانس فیلم «قهرمان» میدهد. خبری که اگر در کنار اخبار غیررسمی و شنیدههایی که حکایت از اکران این فیلم در سالنهایی با کمتر از 10 تماشاگر میکنند، قرار گیرد، نشانی دیگر از قهر مخاطب با سینمای امروز کشور خواهد بود که خبری واقعا ناگوار برای سینمای ایران است. بهخصوص که این اتفاق برای فیلمی اسکاری میافتد که کارگردان پرافتخارش در ماههای اخیر درگیر حواشی و جنجالهای رسانهای فراوانی بوده تا جایی که گمان میرفت این فیلم خواهد توانست نقطه پایانی بگذارد بر رکود حاکم بر بازار کساد سینمای ایران. البته شاید هم برای این است که پخشکننده «قهرمان» کوشیده تقصیر فروش کمتر از انتظار فیلمش را بر دوش «سمفا»، کرونا و مشکلات اقتصادی مردم بیندازد و در پیج سینمادیلی بنویسد: «از پس کرونا برآییم، از پس شرایط بد اقتصادی برآییم، از پس سمفا برنمیآییم! سمفا گند زد تو فروش «قهرمان»»…
انتقادات سعید خانی را اما بسیاری در فضای مجازی فرافکنی خواندهاند. یا توجیهات پخشکنندهای که نمیتواند درک کند فروش کمتر از حد انتظار فیلمش نتیجه قدرت فضای مجازی و البته قهر تماشاگر از سینمایی است که شناختهشدهترین فیلمسازش نیز در مجامع جهانی قادر به پاسخگویی به پرسشها و انتقادات نمیشود. تماشاگری که به صراحت نوشته: «کارگردانی که علنا اعلام میکنه حاضر نیست از خواستهها و اعتراضات مردم بگه، از مردم هم نباید انتظار همراهی و حمایت داشته باشه!»