«رازی» و «فخرا» هم به سبد واکسن ایرانی اضافه شد

 سرویس جامعه جوان آنلاین: با واردات ۶ میلیون دوز واکسن دیگر از سوی جمعیت هلال‌احمر به کشور مأموریت این جمعیت در واردات واکسن پایان یافت و به گفته رئیس‌جمعیت هلال احمر این آخرین محموله واکسنی است که از سوی این جمعیت به کشور وارد شده است. جمعیت هلال‌احمر ۱۱۲‌میلیون و ۳۹۰‌هزار دوز واکسن وارد کشور کرده و حالا نوبت واکسن‌های داخلی است که مسئولیت واکسینه کردن مردم کشور را ادامه دهند. بر این اساس پس از صدور مجوز مصرف اضطراری برای واکسن‌های برکت و پاستور، واکسن‌های فخرا و رازی هم از سازمان غذا و دارو مجوز مصرف اضطراری دریافت کردند و از این به بعد می‌توانند به سبد واکسیناسیون کشور اضافه شوند. واکسن فخرا همانند واکسن سینوفارم و برکت حاوی ویروس غیرفعال است. واکسن رازی هم اولین واکسن تزریقی_استنشاقی در جهان است که ویروس کرونا در بینی افرادی که دوز سوم این واکسن را دریافت کرده‌اند، امکان زنده ماندن ندارد و به‌دلیل آنتی‌ژن خالص و حجم کم آن، کم‌عارضه‌ترین و کم‌خطر‌ترین واکسن موجود در ایران محسوب می‌شود. به گفته معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی، رازی می‌تواند با اطمینان خاطر به عنوان دوز دوم و سوم هر واکسن دیگری به‌کار برده شود و بر ایمنی زایی آن‌ها بیفزاید. در شرایطی که کشور با بدعهدی شرکت‌های تأمین‌کننده واکسن مواجه شده و تحریم‌ها هم مانع دسترسی ما به واکسن بود، جمعیت هلال احمر به عنوان یک جمعیت بین المللی توانست با استفاده از ظرفیت صلیب سرخ جهانی واکسن مورد نیاز کشور را تأمین کند. حالا، اما آن‌طور که کریم‌همتی، رئیس جمعیت هلال‌احمر خبر داده محموله واکسن وارداتی اخیر این جمعیت، آخرین محموله واکسنی است که هلال‌احمر وارد می‌کند. آخرین محموله وارداتی واکسن کرونا از سوی هلال احمر در حالی اتفاق می‌افتد که حالا چهار واکسن تولید داخل مجوز مصرف اضطراری گرفته‌اند و می‌توانند وارد سبد واکسیناسیون کشور شوند.
واردات ۱۱۲ میلیون دوز
کریم همتی، رئیس جمعیت هلال‌احمر با اشاره به اینکه آخرین محموله واکسن کرونا وارد کشور شد، افزود: «با واردات ۶‌میلیون دوز واکسن به تعهدات خود عمل کردیم. در مجموع جمعیت هلال احمر ۱۱۲‌میلیون و ۳۹۰‌هزار دوز واکسن وارد کشور کرده است.»
وی ادامه داد: «تمامی این زحمات و تلاش‌ها با هدف برداشته شدن باری از روی دوش نظام جمهوری اسلامی ایران و عمل به فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی به منظور تأمین واکسن از منابع قابل اعتماد، صورت گرفت، خوشبختانه عمل به تعهدات تا حدود زیادی در کاهش آمار مرگ و میر ناشی از کرونا موفق عمل کردیم.»


پیش از این نیز محمد‌رضا شانه‌ساز، رئیس وقت سازمان غذا و دارو گفته بود برای واکسینه کردن کامل ۷۰‌درصد از جمعیت کشور دست‌کم به ۱۲۰‌میلیون دوز واکسن نیازمندیم و حالا با ۱۱۲‌میلیون دوز واکسن وارداتی هلال احمر و ۱۴‌میلیون دوز واکسن برکت به نظر می‌رسد، واکسن مورد نیاز جامعه تأمین شده‌است، به خصوص اینکه بعد از واکسن‌های برکت و پاستور، روز گذشته واکسن فخرا و رازی هم مجوز مصرف اضطراری گرفتند و این بدان معناست که می‌توانند وارد چرخه مصرف شوند.
فخرا واکسنی با تمام استاندارد‌ها
احمد کریمی، مدیر پروژه واکسن فخرا گفت: در تولید واکسن فخرا تمامی استاندارد‌های لازم و با ایمنی کامل انجام شده است و امیدوارم این واکسن، فخر ایران باشد.
مدیر پروژه واکسن فخرا در ادامه با بیان اینکه دکتر فخری‌زاده درباره این پروژه زحمت زیادی کشیدند، تأکید کرد: «واکسن ایرانی «فخرا» در سازمان «نوآوری و تحقیقات وزارت دفاع ایران» تولید شده‌است که این دانشمند شهید ریاست آن را برعهده داشت.»
مدیر پروژه واکسن فخرا درباره مکانیزم تولید این واکسن گفت: «این واکسن از ویروس غیر‌فعال انتخاب شده است و با ورود این ویروس غیر‌فعال، ایمنی بدن فعال می‌شود. فرآیند تولید شامل مراحل کشت سلول، تلقیح، تکثیر، جداسازی و تخلیص، غیرفعال‌سازی و فرمولاسیون در اندک زمانی راه‌اندازی و سپس تست‌های حیوانی و انواع تست‌های کنترل کیفی انجام شد.»
کم عارضه‌ترین و کم خطر‌ترین واکسن
روز گذشته علاوه بر واکسن فخرا، سازمان غذا و دارو مجوز مصرف اضطراری واکسن رازی را هم صادر کرد. فلاح مهرآبادی، معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی درباره مکانیزم عملکرد این واکسن گفت: «واکسن رازی اولین واکسن تزریقی_استنشاقی در جهان است، این واکسن دارای دوز سوم استنشاقی است که برای ایمن‌سازی بینی و سینوس‌ها به‌کار می‌رود. ویروس کرونا در بینی افرادی که دوز سوم این واکسن را دریافت کرده‌اند امکان زنده ماندن ندارد. یعنی امکان ناقل شدن در افراد واکسینه از بین می‌رود.»
به گفته وی رازی کووپارس برخلاف واکسن‌های کشته، به‌صورت همزمان ایمنی آنتی‌بادی خونی و ایمنی سلولی را فعال می‌کند که به این ترتیب سیستم ایمنی بدن سلول‌های آلوده در حال تکثیر ویروس را شناسایی و حذف می‌کند.
طبق توضیحات مهرآبادی رازی کووپارس تنها حاوی ۱۰‌میکروگرم پروتئین اسپایک ویروس (S) است. در حالی که این مقدار در سایر واکسن‌ها بین ۸۰ تا ۱۴۰ میکرو گرم است. به این ترتیب به‌دلیل آنتی‌ژن خالص و حجم کم آن، کم عارضه‌ترین و کم‌خطر‌ترین واکسن موجود در ایران محسوب می‌شود.
به گفته معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی به دلیل خالص بودن آنتی‌ژن نوترکیب، این واکسن عاری از DNA، RNA و آنتی‌ژن N ویروس بوده و خطر عوارضی مثل التهاب ریوی در این واکسن وجود ندارد و ادجوانت همراه این واکسن، در مراحل کارآزمایی بی‌ضرری و قدرت اثر خود را ثابت کرده و باعث کاهش میزان آنتی‌ژن مورد استفاده در واکسن و افزایش ایمنی‌زایی آن شده است.
مهرآبادی تأکید کرد: «واکسن رازی کووپارس تنها واکسن ساخت ایران است که می‌تواند با اطمینان خاطر به عنوان دوز دوم و سوم هر واکسن دیگری به‌کار برده شود و بر ایمنی زایی آن‌ها بیفزاید.»
به گفته معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی به‌دلیل آنتی‌ژن بسیار کم و ایمنی زایی بسیار مناسب این واکسن برای گروه‌های سنی زیر ۱۸‌سال، افراد مسن، مادران شیرده و دیگر گروه‌های حساس مناسب است.
پیش از این محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سابق سازمان غذا و دارو درخصوص پیش خرید واکسن رازی و فخرا گفته بود: «پیشنهاد پیش خرید واکسن فخرا و رازی از سوی سازمان غذا و دارو ارائه شده و درصورت تصویب اعتبار و مصوبه‌این کار انجام می‌شود.» حالا باید دید چگونه بناست تا واکسن‌های تولید داخل وارد سبد واکسیناسیون کشور خواهد شد.