معرفی طرح‌های اولویت دار برای تخصیص بودجه

مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه به‌منظور ایجاد هماهنگی در تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۱ با برخی وزرای اقتصادی دولت تشکیل جلسه داد. وزیر صمت، کشاورزی، اقتصاد و دارایی، نفت و رئیس کل بانک مرکزی از اولویت‌های سازمان‌ها و وزارتخانه‌های متبوع خود گفتند.
 در این جلسه مقرر شد تا وزارتخانه‌های مختلف طرح‌های اولویت‌داری که در رشد اقتصادی مؤثر است را معرفی کنند. بعد از تخصیص منابع، این طرح‌ها دائم رصد می‌شوند تا کار به نتیجه برسد. به گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، میرکاظمی در این جلسه‌ با اشاره به درخواست مقامات استانی برای تأمین منابع طرح‌های زیرساختی گفت: در سفرهای استانی دولت مقامات دولتی به‌دنبال منابع برای هزینه هستند اما این رویکرد باید به حرکت در جهت ایجاد درآمد در استان‌ها تغییر کند. سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی با حمایت از رویکرد اصلاح بودجه افزود: وقتی بتوانیم متغیرهای اصلی را برای بخش خصوصی حداقل در میان مدت پیش‌بینی کنیم، سرمایه‌ها به‌ سمت فعالیت‌های مولد هدایت می‌شود. وزیر اقتصاد با حمایت از افزایش پایه‌های مالیاتی گفت: در تلاشیم بزودی لایحه مالیات بر مجموع درآمد را به دولت ببریم.
راهی بجز تغییر ریل اقتصادی کشور نداریم
رضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت هم در این نشست گفت: کشور راهی جز تغییر ریلی که سازمان برنامه و بودجه در نظر گرفته ندارد؛ باید به‌ سمت رشد اقتصادی حرکت کرد و راه آن کنترل تورم است. با وضع فعلی یارانه‌های انرژی، نوع مالیات ستانی و بودجه سنتی حل مشکلات قابل تصور نیست، پس راهی بجز تغییر ریل نداریم. وی با اشاره به تغییر ترکیب صادرات غیرنفتی کشور در سال آینده گفت: ما فقط برای اجرای طرح مسکن نیاز به حدود ۶ میلیون تن فولاد داریم که این رقم از میزان صادرات کشور کاسته می‌شود اما باید برنامه‌ریزی کرد که صادرات غیرنفتی سرجمع افزایش خوبی پیدا کند. جواد اوجی وزیر نفت هم با بیان اینکه اگر برای توسعه هزینه نشود در آینده به واردکننده این محصولات تبدیل می‌شویم، گفت: در سرمایه‌گذاری‌ها باید به آمایش سرزمین توجه بیشتری کرد. چون طرح‌هایی که توجیه اقتصادی ندارند دامن دولت و مجلس و در کل اقتصاد کشور را خواهد گرفت.


جواد ساداتی‌نژاد، وزیر جهاد کشاورزی هم ضمن حمایت از تغییر ریل‌گذاری بودجه گفت: ظرفیت‌هایی که در سازمان برنامه برای رشد بخش کشاورزی دیده شده کارشناسی و قابل تحقق است؛ البته باید الزامات و منابع آن تأمین شود. وی افزود: خام فروشی در بخش کشاورزی بیداد می‌کند؛ با کوچک‌ترین سرمایه‌گذاری هدفمند بویژه در بخش صنایع تکمیلی می‌توان شاهد بهبود رشد اقتصادی و اشتغال در این بخش بود.
باید جلو کسری بودجه گرفته شود
علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی هم در این نشست گفت: بخشی از رشد پایه پولی در سال‌های ۹۸ و ۹۹ مربوط به تسعیر دارایی‌های بلوکه شده و پرداخت مابه التفاوت ارز ترجیحی توسط بانک مرکزی بوده که این رویکردها در نهایت منجر به رشد تورم شده است. وی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم تورم کنترل شود حتماً باید جلو کسری بودجه گرفته شود و رویکرد سازمان برنامه برای ۱۴۰۱ به بانک مرکزی به‌منظور کنترل تورم کمک شایانی می‌کند.
فرایند بودجه‌ریزی باید به جای فردمحوری، سامانه محور شود
در همین راستا محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز صبح دیروز در نشست شورای هماهنگی مجلس شورای اسلامی با حضور رؤسای کمیسیون‌ها، با تأکید بر این که بررسی و اصلاح احکام مهم لایحه بودجه باید در دستور کار تمامی کمیسیون‌ها قرار بگیرد، گفت: با هماهنگی دیوان محاسبات مهم‌ترین احکام بودجه در حوزه‌های مختلف استخراج شوند. تعداد این احکام مهم به 20 مورد نمی‌رسد که باید ظرف هفته جاری احصا و به کمیسیون‌های تخصصی ارجاع داده شوند. به گزارش خانه ملت، قالیباف با بیان اینکه اگر احکام بودجه و سیاست‌های آن رعایت نشوند، هرساله با مشکل مواجه می‌شویم، تصریح کرد: باید در مدت کوتاهی احکام مهم بودجه احصا و وظایف کمیسیون‌های تخصصی مشخص شود تا در حوزه نظارت متمرکز شویم. رئیس قوه مقننه با بیان این که طرح اصلاح موادی از قانون آیین‌نامه داخلی مجلس که بخشی از آن به نحوه تهیه و بررسی لایحه بودجه اشاره دارد را مطالعه کرده‌ام، گفت: اولین موضوع سامانه محور شدن بودجه است تا دخالت افراد به حداقل برسد و مثلاً این طور نباشد که در یک بخش مانند مالیات، به جای سامانه محوری، ممیزمحور باشیم و یک فرد به جای تمامی ساختار اقتصادی کشور تصمیم‌گیری کند. قالیباف تأکید کرد: با سامانه محور شدن فرایند بودجه‌ریزی در کشور هم عملکرد این بخش ارتقا می‌یابد و هم مشکلات اقتصادی و معیشتی ناشی از فرایندهای غلط بودجه‌ریزی و تحمیل فشار به مردم برطرف می‌شود. و اگر فرایندها بر الگوریتم‌های مشخص منطبق شوند، روال‌ها به‌صورت قانونی انجام می‌شود. وی همچنین به فرایند بررسی بودجه درمجلس اشاره کرد و با ابراز تأسف از این که کماکان براساس قانون برنامه و بودجه سال 1353 عمل می‌شود، افزود: هماهنگی‌های اولیه در زمینه ارائه بودجه براساس اصلاحات طرح اصلاح موادی از قانون آیین‌نامه داخلی مجلس ایجاد شده است و امیدواریم این طرح بزودی نهایی شود تا بخشی از مشکلات حوزه بودجه‌ریزی کشور رفع شود.