15 فیلم در پاییز در سینماها اکران می‌شوند فروغ دوباره پرده نقره‌ای

گروه فرهنگ و هنر – با روند افزایشی و سریع واکسیناسیون بسیاری از فعالیت‌ها که در دو سال اخیر به حالت تعلیق درآمده بودند یا کج‌دار و مریز راه‌شان را ادامه می‌دادند، کم‌کم به حالت عادی برمی‌گردد. تقریبا دو سال است که پرده نقره‌ای مخاطبان اندکی را به خود دیده اما حالا پاییز سرد، نویدبخش روزهای گرم سینما است.
زمستان سال 98، روزهای سردی بودند که سرمای یک فاجعه جهانی را به گوش می‌رساندند. ویروسی مرگبار به نام کرونا در چین شیوع پیدا کرده بود که شبیه به آنفولانزا بود اما کشنده و مسری. شاید آن زمان کسی فکرش را نمی‌کرد که یک ویروس بسیار کوچ بتواند کل دنیا را به تعطیلی بکشاند اما طبیعت همه را شگفت‌زده کرد. رفته رفته از گوشه و کنار جهان خبر گسترش این ویروس به گوش می‌رسید. ورود کرونا به کشور ما هم از اسفند همان سال به صورت رسمی تایید شد.
در همه دنیا کلیه فعالیت‌های گروهی تعطیل شدند و قرنطینه خانگی آغاز شد تا زنجیره سرایت بیماری شکسته شود. در کشور ما هم اولین قربانیان کرونا، فعالیت‌های حوزه‌های فرهنگی و هنری بودند. از همان ابتدا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کلیه فعالیت‌های فرهنگی و هنری را به حالت تعلیق درآورد و این تعلیق حدودا 4 ماه طول کشید.
اردیبهشت سال 99، شبکه نمایش خانگی به کمک سینما آمد و با فراهم کردن امکانات سینمای آنلاین، تلاش کرد تا سینما را به خانه‌ها بیاورد تا از این طریق بخشی از خسارت‌های عظیمی را که صنعت سینما متحمل شده بود، جبران کند. اما عملا شاهد رکود در سینما بودیم که بسیاری علت آن را ویروس کرونا می‌دانستند. گرچه محمدرضا منصوری، رییس انجمن صنفی مدیران تولید سینما، چنین نظری نداشت و گفته بود: تاکید می‌کنم مساله اصلی این است که رکود سینما هیچ ربطی به کرونا ندارد، امیدوارم با توجه به برنامه‌ریزی‌ای که برای گیشه و اکران فیلم‌ها داشته‌اند سینما باردیگر رونق بگیرد و بتوانیم شاهد افزایش تولیدات باشیم. البته بی شک چنین رونقی در تولید احتمالاً بعد از جشنواره فیلم فجر و یا اجرایی شدن سیاست‌های دولت در حوزه سینما خواهد بود.


به هر حال تقریبا از اردیبهشت ماه امسال روند واکسیناسیون آغاز شد، گرچه در ابتدا این روند کند بود اما رفته رفته سرعت گرفت و حالا بخش قابل توجهی از مردم واکسینه شده‌اند و همین امر نوید بازگشت زندگی به روال عادی را می‌دهد. در دو سالی که گذشت چراغ سالن‌های سینما هرچند کم فروغ روشن ماند تا امروز بتوانیم شاهد روزهای بهتری در این عرصه باشیم. مرتضی شایسته، دبیر و سخنگوی شورای صنفی نمایش، در این‌باره گفت: در جلسه نهم آبان مصوب شد فیلم سینمایی «حکم تجدید نظر» ساخته محمدامین کریم‌پور از ۲۷ آبان‌ماه، «گربه سیاه» ساخته کریم امینی از ۱۰ آذر، «اتومبیل» ساخته علی میری رامشه از ۱۷ آذر، «صحنه زنی» ساخته علیرضا صمدی از ۲۴ آذرماه روانه اکران شوند.
شورای صنفی نمایش پیش از این اسامی ۱۱ فیلم دیگر را برای اکران پاییزی اعلام کرده بود با این حساب در مجموع ۱۵ فیلم در این فصل به نمایش درمی‌آید که در نوع خود بی‌سابقه است. حسین فرح‌بخش، تهیه‌کننده و کارگردان سینما و عضو شورای صنفی نمایش، درباره تراکم بالای فیلم‌هایی که قرار است با تصمیم شورای صنفی اکران در نیمه دوم فصل پاییز روانه پرده سینماها شوند، گفت: واقعیت این است که ما فصل غیرمناسب برای اکران فیلم در سینماها نداریم و همه فصل‌ها برای اکران مناسب هستند به شرط آنکه فیلم خوب داشته باشیم. کمااینکه فروش فیلمی مانند «دینامیت» در فصل پاییز بهتر خودش را نشان داد و با آمدن «قهرمان» شاهد دگرگونی در گیشه سینماها در همین فصل پاییز بودیم.
وی ادامه داد: مردم به تازگی در جریان باز بودن سینماها قرار گرفته‌اند. تلویزیون همچنان در حال تلقین تعطیلی سینماها به مخاطبان است اما مردم از طریق فضای مجازی و با آغاز اکران «قهرمان» متوجه شده‌اند سینماها باز هستند و اتفاقاً امن‌ترین مکان هم محسوب می‌شوند. فضای سینماها به دلیل رعایت مسائل بهداشتی حتی از منزل افراد هم می‌تواند امن‌تر باشد.
فرح‌بخش با اشاره به موج انتقادات مطرح شده نسبت به تراکم بالای فیلم‌های آماده اکران بیان کرد: این یک فضاسازی است. درست است که آقای شایسته به‌عنوان دبیر شورای صنفی نمایش نام ۱۰ فیلم را به‌صورت همزمان اعلام کردند اما این فیلم‌ها به فاصله زمانی ۲ هفته در میان روانه پرده می‌شوند و از ابتدای آبان تا پایان دی‌ماه قرار است اکران شوند. اینگونه نیست که همه این ۱۰ فیلم باهم روانه پرده سینماها شوند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها ۲ فیلم «دینامیت» و «قهرمان» به معنای واقعی در حال اکران هستند، افزود: در هفته‌های بعد هم هیچ هفته‌ای بیش از سه یا چهار فیلم روی پرده نخواهیم داشت در حالی که در ایام پیش از کرونا، در مقاطعی ۸ یا ۹ فیلم همزمان روی پرده داشتیم و در برخی پردیس‌ها تعداد فیلم‌ها به ۱۵ فیلم هم می‌رسید که موجب فیلم‌سوزی هم می‌شد! الان اما تعداد فیلم‌ها چندان زیاد نیست و بیشتر شاهد شانتاژ رسانه‌ای مخالفان شورای صنفی نمایش و مدیریت جدید سینما هستیم.
این تهیه‌کننده تاکید کرد: هر فیلمی که شرایط اکران را داشته باشد، باید شرایط را مهیا کنیم تا روانه پرده شود. در حال حاضر ما ۶۰۰ سالن سینما داریم. زمانی این آمار ۲۷۰ سالن بود. با توجه به اینکه فیلم‌های خارجی هم اکران گسترده ندارند، در این ۶۰۰ سالن باید فیلم‌های متعدد ایرانی به نمایش دربیاید تا مردم را بار دیگر با سالن‌های سینما آشتی دهد. در این شرایط با اکران این چند فیلم، طرح ادعای «فیلمسوزی» کذب محض است.
فرحبخش درباره رضایت صاحبان آثار اعلام شده از اکران همزمان با فیلم‌های دیگر در فصل پاییز تاکید کرد: صاحبان این آثار خودشان متقاضی اکران در این شرایط بوده‌اند. شورای صنفی هیچ تاریخی را برای اکران هیچ فیلمی تعیین نمی‌کند. بلکه صاحبان آثار و به‌تعبیری پخش‌کننده متقاضی اکران می‌شود. فیلم «قهرمان» که از پنج آبان اکران شده است، پخش‌کننده‌اش از ۲ ماه قبل تقاضای اکران در این تاریخ را داده بود که با آن موافقت شد. شورای صنفی هیچ نقشی در تعیین تاریخ ندارد و تنها اگر فیلمی در تاریخ اعلام شده روانه پرده نشود، از سوی شورا از گردونه اکران خارج می‌شود تا نظم اکران رعایت شود.
وی در عین حال تاکید کرد: شورای صنفی هیچ سینمایی را هم نمی‌تواند ملزم به نمایش یک فیلم کند. سینمادار و پخش‌کننده در این زمینه آزاد هستند به توافق برسند. شورا اجازه دخالت در این زمینه را ندارد و فقط سینمادار و پخش‌کننده ملزم هستند طبق آئین‌نامه مصوب شورا عمل کنند.
این عضو شورای صنفی نمایش گفت: ما در حال حاضر هیچ محدودیتی برای اکران فیلم‌ها قائل نیستیم. هر فیلمی تا زمانی که فروش داشته باشد می‌تواند به اکران خود ادامه دهد و از طرف شورا هیچ منعی برای تعداد هفته‌های اکران وجود ندارد. شورای صنفی نقش محضر را دارد و براساس مقررات بر چرخه اکران نظارت می‌کند.
فرح‌بخش با اشاره به نقش دفاتر پخش در زمینه تعیین تاریخ اکران اظهار کرد: این تعداد فیلمی که تا پایان پاییز قرار است اکران شوند، مربوط به دو یا سه دفتر پخش هستند و همه آن‌ها از این اکران همزمان فیلم‌ها خبر داشتند. عمده این فیلم‌ها متعلق به یک پخش‌کننده هستند و به خوبی در جریان تعیین تاریخ اکران هم بوده‌اند. اکران فیلم در اختیار پخش‌کننده است چرا که صاحب اثر یا تهیه‌کننده این اختیار را به او واگذار کرده است.
به هر حال با وجود تمام اما و اگرها، اکران فیلم‌ها در سینما و اعتماد دوباره صاحبان فیلم به پرده نقره‌ای اتفاق مبارکی است که باید از آن استقبال کرد.
سایر اخبار این روزنامه
آیت الله جوادی آملی: حریم مراجع و بزرگان باید محفوظ و صیانت شده باشد جلال خوش‌چهره تهران در برابر یک‌صدایی خواست بازگشت به وین ایران به مذاکرات احیای برجام بازمی‌گردد؟ حلقه تنگ محاصره علیه تهران ۱۸ استان از جمله کلانشهرهای تهران، اصفهان و مشهد در معرض فرونشست قرار دارند زمین‌لرزه خاموش پشت دروازه کلان‌شهرها 15 فیلم در پاییز در سینماها اکران می‌شوند فروغ دوباره پرده نقره‌ای «ابتکار» تاثیر سیاست‌های حمایتی بر معیشت خانوارها را بررسی کرد آذر، ماهِ خبر خوب یا بد؟ حق مشاوره ۳۲ میلیون تومانی در وزارت نفت حقوق‌های نجومی و سکوت معنادار منتقدان سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری تا مطمئن نشویم تحریم‌ها برداشته می‌شود، اقدامی نخواهیم کرد جو بایدن: هنوز گرفتار قضاوت‌های بد ترامپ درباره خروج از برجام هستیم اولیانوف: قرار بود تاریخ دقیق از سرگیری مذاکرات وین ظرف یک هفته اعلام شود آصفری با درخواست از رئیس جمهوری و وزیر اقتصاد: کِی می‌خواهید مشکل بورس را حل کنید؟ رئیس کمیسیون صنایع مجلس مطرح کرد قول وزیر صمت برای سامان‌دهی بازار خودروی داخلی گردهمایی رهبران جهان از چه شکاف‌های جدیدی پرده برداشت؟ نشست کم فروغ قدرت‌های جهانی در رم در سایه تنش‌های جدید سردار جلالی: به دنبال ساخت پلتفرم‌های بومی سایبری شهری هستیم