روزنامه ابتکار
1400/08/11
«ابتکار» تاثیر سیاستهای حمایتی بر معیشت خانوارها را بررسی کرد آذر، ماهِ خبر خوب یا بد؟
کیمیا نجفیاین روزها معیشت مردم بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر تورم قرار گرفته و به وضوح میبینیم که سفره خانوارها روز به روز کوچکتر میشود. افزایش قیمت کالاهای اساسی طی ماهها اخیر به گونهای است که کالاهای بسیاری از سبد خرید خانوارها حذف و در دسته کالاهای لاکچری قرار گرفتهاند. حال با وجود قرار گرفتن معیشت مردم در تنگنا، گفته میشود خبری خوب در راه است.
اخیرا محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور پس از مدتها مقابل دوربینها ظاهر شد، وی گفته است: «آذر ماه اخبار خوبی برای مردم داریم.» حال سوال این است که خبر خوب معاون اقتصادی رئیس جمهور چیست؟ گمانهزنیهای بسیاری در اینباره وجود دارد، برخیها معتقدند محسن رضایی از ابتدای دولت از طرح افزایش یارانهها حمایت کرده و ممکن است خبر خوب او افزایش یارانهها نقدی باشد. این در حالی است که یک منبع آگاه به تابناک گفته است، دولت سیزدهم در آذرماه ۱۴۰۰، قصد دارد طی یک برنامه کارشناسی و زمانبندی شده، مجموع مبلغ یارانه نقدی و معیشتی پرداختی به حساب هر شخص را به دو برابر افزایش دهد. بهعبارتدیگر، تا به امروز هر شخص یارانه بگیر نقدی و معیشتی، در مجموع بیش از ۱۰۰ هزار تومان طی دو مرحله از این محل دریافتی داشت، حال با تغییر سازوکار پرداختی از سوی دولت، قرار است از آذرماه امسال (حدود یک ماه دیگر) این رقم به بیش از ۲۰۰ هزار تومان افزایش یابد.
گمانهزنی دیگر، پرداخت کارتهای رفاهی است، چراکه از ماهها قبل رئیسجمهور دولت سیزدهم اعطای کارت رفاهی در آذر امسال را وعده داده بود، بر این اساس به ازای هر یک از اعضای خانوار در سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و دو دهک بعدی ۱۵۰ هزار تومان اعتبار ماهانه قرضالحسنه با کارمزد دو درصد تخصیص یابد. حالا که صحبت از خبر خوب به میان آمده ممکن است خبر خوب معاون اقتصادی رئیس جمهور اعطای کارتهای رفاهی به خانوارها باشد. آنطور که رئیس جمهور وعده داده به ۵ دهک اول جامعه کارت رفاهی پرداخت میشود.
بحث ارز ترجیحی، ایده مرکزی تیم اقتصادی دولت
هوشیار رستمی با اشاره به گمانهزنیها درخصوص خبر خوب دولت در آذرماه به «ابتکار» میگوید: برخی گمانهزنیها درمورد وعده خبر خوب آذرماه وجود دارد اما پیش از آن باید توجه داشته باشیم که ایده مرکزی تیم اقتصادی دولت این بوده است که ارز ترجیحی (۴۲۰۰ تومان) را حذف کند و یارانه پنهانی که عددهای مختلفی را برای آن اعلام میکنند را به اقشاری که ضعیف و کمدرآمد جامعه اختصاص دهند.
این تحلیلگر اقتصادی ادامه میدهد: بحث حذف ارز ترجیحی در جلسه چند هفته گذشته ستاد اقتصادی دولت هم مطرح شده بود و تقریبا تمام ترکیب هیئت دولت برخلاف کارشناسان اقتصادی بیرونی بر روی این موضوع تاکید دارند. این در حالی است که کارشناسان هشدار میدهند اجرای چنین سیاستی در وضعیت کنونی بسیار خطرناک خواهد بود و تورم سنگینی را به همراه دارد.
رستمی در ادامه صحبتهایش به حذف ارز دولتی اشاره میکند و در این خصوص میگوید: ظاهرا به نظر میرسد بدون اینکه اطلاعرسانی شود، حذف این ارز را کم کم شروع کردهاند.
وی با توجه به راهکارهای حمایتی احتمالی میافزاید: دولت درصورت حذف ارز ترجیحی به دنبال این است که ابتدا قدمی را برای معیشت مردم بردارد. ممکن است این قدم افزایش یارانههای نقدی و یا کارتهای اعتباری باشد، البته نظر وزارت اقتصاد بر این است که کمکها در قالب کارتهای اعتباری باشد.
اکنون سیاست حذف ارز 4200 تومانی و راهکارهای حمایتی به صلاح نخواهد بود
رستمی با اشاره به مشکلات بر سر راه اقتصاد ایران و تاثیر کمکهای در نظر گرفته شده بر معیشت خانوارها ادامه میدهد: هدف دولت از حذف ارز ترجیحی این است که کسری بودجه شدید خود را جبران کنند اما قطعا با وضعیتی که در اقتصاد کشور وجود دارد، نفت به فروش نمیرسد، منابع ارزی مناسبی نداریم و واردات ما با هزینههای بالایی صورت میگیرد اعمال چنین سیاستهایی کار به صلاحی نخواهد بود.
این تحلیلگر اقتصادی میگوید: اگر حجم یارانههای پنهان را ۹۵۰ هزار میلیارد تومان در سال در نظر بگیریم و قرار باشد این یارانه حذف بشود و بخشی از آن به مردم بازگردد حتی اگر یارانهها چند برابر شود با تورمی که در پیش خواهیم داشت، کمکهای معیشتی مشکلی را از خانوارها حل نخواهد کرد.
وی در پایان خاطرنشان میکند: با توجه به یک دست بودن دولت به نظر میرسد سیاستها به شکلی است که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف بشود و باید منتظر بمانیم و ببینیم که نتیجه اعمال این سیاستها چه خواهد بود.
سایر اخبار این روزنامه
آیت الله جوادی آملی:
حریم مراجع و بزرگان باید محفوظ و صیانت شده باشد
جلال خوشچهره
تهران در برابر یکصدایی خواست بازگشت به وین
ایران به مذاکرات احیای برجام بازمیگردد؟
حلقه تنگ محاصره علیه تهران
۱۸ استان از جمله کلانشهرهای تهران، اصفهان و مشهد در معرض فرونشست قرار دارند
زمینلرزه خاموش پشت دروازه کلانشهرها
15 فیلم در پاییز در سینماها اکران میشوند
فروغ دوباره پرده نقرهای
«ابتکار» تاثیر سیاستهای حمایتی بر معیشت خانوارها را بررسی کرد
آذر، ماهِ خبر خوب یا بد؟
حق مشاوره ۳۲ میلیون تومانی در وزارت نفت
حقوقهای نجومی و سکوت معنادار منتقدان
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری
تا مطمئن نشویم تحریمها برداشته میشود، اقدامی نخواهیم کرد
جو بایدن:
هنوز گرفتار قضاوتهای بد ترامپ درباره خروج از برجام هستیم
اولیانوف:
قرار بود تاریخ دقیق از سرگیری مذاکرات وین ظرف یک هفته اعلام شود
آصفری با درخواست از رئیس جمهوری و وزیر اقتصاد:
کِی میخواهید مشکل بورس را حل کنید؟
رئیس کمیسیون صنایع مجلس مطرح کرد
قول وزیر صمت برای ساماندهی بازار خودروی داخلی
گردهمایی رهبران جهان از چه شکافهای جدیدی پرده برداشت؟
نشست کم فروغ قدرتهای جهانی در رم در سایه تنشهای جدید
سردار جلالی:
به دنبال ساخت پلتفرمهای بومی سایبری شهری هستیم