روزنامه ابتکار
1400/08/16
سیر فوتیهای کرونا با واکسیناسیون کاهشی شد لزوم هوشمندسازی محدودیتها با حمایت اقتصادی
عضو کمیته علمی کشوری کرونا با بیان اینکه تعداد مرگومیر را بعد از واکسیناسیون در یک سیر کاهشی مشاهده میکنیم، گفت: البته همواره باید مسائل پیشگیری را هم در کنار واکسن قرار دهیم. تجارب نشان میدهد که با عدم رعایت مسائل بهداشتی، بعد از واکسیناسیون، تاثیر واکسن بسیار کاهش مییابد.به گزارش ایسنا، مجید مختاری با اشاره به وضعیت کرونا در کشور، گفت: در حال حاضر مقداری بیماری هم از نظر ابتلا و هم از نظر مرگ و میر فروکش کرده است. نباید مردم را ترساند، اما ترغیب به رعایت پروتکلهای بهداشتی را هم باید همواره ادامه دهیم.
وی افزود: البته شاید وارد پیک ششم شویم که البته امیدوارم روند کاهشی با توجه به تمام اصولی که باید رعایت شود و با عدم تجمعات، رستوران رفتن و... و. ادامه داشته باشد. باید توجه کرد که ویروسها، اعم از ویروس کرونا و... علاقه بسیار زیادی به تجمع و دورهم بودن دارند و با انجام تجمعات و عدم رعایت اصول بهداشتی، گردش ویروس بالاتر رفته و درنتیجه منجر به جهشهای بیشتری میشود. بنابراین از یک سو ملاحظات بهداشتی جامعه و از سوی دیگر واکسیناسیون، قطعا به ما کمک میکند. کمااینکه تعداد مرگومیر را بعد از واکسیناسیون در یک سیر کاهشی مشاهده میکنیم.
وی با اشاره به موضوع بازگشایی مدارس، گفت: موضوع پاندمی کرونا و بازگشاییهای بعد از آن برای تمام دنیا نو است. البته مدلسازیهای متفاوتی در زمینه بازگرداندن کودکان به مدارس انجام شده است، اما آیا این مدلسازیها در شرایط کشور ما بومیسازی شده است؟. در پاسخ باید گفت که این مدلها از سوی مسئولان وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش و... در حال بومیسازی است و امید داریم که بتوان از این مدلها استفاده کرد، اما معمولا مدلها موفق نیستند. معمولا رعایت اصول اولیه بهداشتی و بالا بردن پوشش واکسیناسیون است که میتواند به ما کمک بسیاری کند.
مختاری ادامه داد: بحث هوشمندسازی محدودیتها هم در حال مطالعه است. البته هوشمندسازی محدودیتها در بسیاری از کشورهای اروپایی و کشورهای همسایه ما انجام شده است. البته باید توجه کرد که هوشمندسازی باید همراه با پوشش اقتصادی افرادی که دچار این محدودیتها میشوند، به ویژه افرادی که درآمد پایینتری دارند، همراه باشد. اگر این محدودیتها را بدون حمایت اقتصادی اعمال کنید، افراد آنها را دور میزنند؛ چراکه مجبورند دور بزنند. در حالی که اگر از نظر اقتصادی حمایت شده و با بستههای تشویقی مواجه شوند، مطمئن باشید که مردم بسیار هوشمند و فهیم هستند و این رعایت را حتی بهتر از کشورهای دیگر و بدون توسل به تکنولوژیهای بسیار پیشرفته، انجام میدهند. حال زمانیکه مردم را حمایت نکنیم، مشخص است که وقتی معاش روزمرهشان مورد هجمه قرار میگیرد، سعی میکنند، محدودیتها را دور بزنند.
وی، گفت: من همواره این موضوع را اعلام کردم که هیچ اقدامی بهتر از کنترل و پیشگیری از بیماری نیست. مردم فکر نکنند که اگر واکسیناسیونی انجام شده، دیگر نباید موارد بهداشتی را رعایت کنند. افراد فکر میکنند که اگر واکسن تزریق کردند، میتوانند ماسک را کنار بگذارند. در حالی که اصلا چنین موضوعی درست نیست.
وی گفت: ما همواره باید مسائل پیشگیری را هم در کنار واکسن قرار دهیم. تجارب نشان میدهد که با عدم رعایت مسائل بهداشتی، بعد از واکسیناسیون، تاثیر واکسن بسیار کاهش مییابد. در سال گذشته ما به ۸۵ تا ۹۰ درصد رعایت مسائل بهداشتی رسیدیم و بیماری حتی بدون واکسن خوب کنترل شد. البته در آن زمان نوع ویروس، دلتا نبود و قدرت سرایت بیماری کمتر بود، اما با این حال در آوریل ۲۰۲۰ جزو کشورهای موفق در کنترل کرونا بودیم، اما متاسفانه تغییر رویه دادیم و اکنون میزان رعایتهایمان تقریبا در حدود ۴۰ درصد است که باید روی این مسئله تجدیدنظر شود و مردم رعایت کنند تا وارد پیک ششم نشویم. در این صورت به احتمال قوی اگر هم وارد پیک ششم شویم، صدمه پیک ششم، کمتر خواهد بود.
نگرانی از افزایش کرونا در شهرهای زرد و آبی
صحبتها درخصوص سیر کاهشی فوتیهای کرونا با واکسیناسیون و امیدواریها برای صدمات کمتر پیک ششم در حالی است که برخیها نگران افزایش کرونا در شهرهای زرد و آبی هستند. مسعود یونسیان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به توقف روند کاهشی کرونا در اکثر استانهای کشور، گفت: ظاهرا رنگبندیهای کرونایی ارائه شده از شهرهای کشور بر اساس موارد بستری است؛ درحالی که آنچه که لازم است بدانیم تا بتوانیم تصمیم درست و به موقع بگیریم، این است که اطلاعات در مورد موارد ابتلای جدید به روز باشد. موارد جدید یعنی مبتلایان به کرونایی که تازه تشخیص داده میشوند و معمولا چند روز پس از ابتلا، فرد ممکن است در بیمارستان بستری شود و باید برای تصمیمسازی درست، فاصله این بین برطرف شود.
او تاکید کرد: در رنگبندیهای جدید تعداد شهرهای نارنجی افزایشی بوده است که حکایت از افزایش بیماران بستری در آن شهرها دارد؛ ولی از آنجایی که شهرهای بزرگی همچون تهران هنوز روند کاهشی دارند، در مجموع در کشور هنوز هم روند بیماری افزایشی نشده است. اگر بخواهیم درست رصد کنیم باید تمام آزمایشگاههای کشور که تستهای کرونا را انجام میدهند به سامانهای متصل شوند و با دسترسی به این سامانه و استخراج اطلاعات به روز شده میتوان خیلی زودتر تصمیمگیری کرد؛ اما تا زمانی که تعداد موارد مثبت جدید با تاخیر به دستمان برسد، نمیتوانیم به موقع تصمیمات مهم برای مدیریت شرایط اتخاذ کنیم.
این اپیدمیولوژیست با تاکید بر اینکه نمیتوان پیشبینی دقیقی از زمان بروز پیک ششم داشت، اظهار کرد: هنوز در سایر کشورها هم که اطلاعات به روز و سامانه برخط دارند، نمیتوان از زمان دقیق آغاز پیک بعدی صحبت کرد و آن را پیشبینی کرد. ما هم همانگونه فعلا میتوانیم به تشریح شرایط گذشته و نهایتا هم شرایط حال حاضر بپردازیم تا اینکه آینده را پیشبینی کنیم.
او درباره علت تمرکز شهرهای قرمز در نوار غربی کشور، بیان کرد: دو معیار داریم؛ یکی اینکه نسبت ابتلا چقدر است و مثلا از هر ۱۰۰هزار نفر، چند نفر به کرونا مبتلا میشوند و دیگری شاخص مهم تغییر نسبت ابتلا است. یعنی به طور مثال ممکن است در یک استانی همیشه از هر ۱۰۰ هزارنفر، ۱۵ نفر به کرونا مبتلا شوند که حکایت از روند ثابت دارد؛ اما اگر در شهر دیگری امروز از هر ۱۰۰ هزار نفر، ۷ نفر مبتلا شوند و هفته آینده ۱۰ نفر، گرچه تعداد ابتلا از شهر اول کمتر است اما سرعت و روند بیماری در شهر دوم افزایشی است که این بیشتر باعث نگرانی میشود. در واقع، بیشتر از آنکه از ثابت بودن روند بیماری در شهر نارنجی یا قرمز نگران باشیم، نگران تغییر روند بیماری در شهرهای زرد و آبی هستیم.
۳۳ شهرستان در وضعیت قرمز
در حال حاضر(بامداد شنبه، ۱۵ آبان ۱۴۰۰) بر اساس آخرین رنگبندی منتشر شده از شهرستانهای کشور، اکنون ۳۳ شهرستان در وضعیت قرمز، ۹۵ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۲۰ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۰۰ شهرستان نیز در وضعیت آبی قرار دارند.
شهرستانهایی که از شنبه ۱۵ آبان قرمز خواهند بود شامل: جلفا، مرند (آذربایجانشرقی)، اشنویه، پلدشت، پیرانشهر، چایپاره، سردشت(آذربایجانغربی)، مبارکه (اصفهان)، ایوان، چرداول، درهشهر (ایلام)، بیرجند، قائنات، نهبندان (خراسان جنوبی)، خلیلآباد، سبزوار، کاشمر (خراسان رضوی)، جاجرم، گرمه (خراسان شمالی)، دامغان، شاهرود (سمنان)، زابل (سیستان و بلوچستان)، استهبان، سرچهان، ممسنی (فارس)، بانه (کردستان)، زرند، شهربابک (کرمان)، پاوه (کرمانشاه)، پلدختر (لرستان)، تفرش (مرکزی) و خاتم، مهریز (یزد) هستند.
واکنش سریع و تعطیلی کامل ادارات دولتی، بانکها و مشاغل غیرضروری، آموزش حضوری، تالارهای پذیرایی، بیرونبر شدن رستورانها و غذاخوری هتلها، منع سفر، در شهرهای قرمز ضروری است.
اگر روند افزایشی شهرهای قرمز به سرعت مهار نشود، با خطر جدی موج ششم کرونا مواجه خواهیم بود. بنا بر اعلام اپلیکیشن ماسک، بازگشایی کلاسهای حضوری مدارس و دانشگاهها هنوز بسیار پرخطر است. در حال حاضر ۳۳ شهرستان در وضعیت قرمز، ۹۵ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۲۰ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۰۰ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
تردد از تهران به شهرهای زرد و آبی نیاز به مجوز ندارد
مدیر روابط عمومی فرمانداری تهران با اشاره به اینکه وضعیت کرونایی تهران ازنارنجی به زرد تغییر کرده است، گفت: تردد از تهران به شهرهای زرد و آبی نیاز به مجوز ندارد.
بر اساس گزارشی از ایسنا، ایمان قربانی با اشاره به تغییر وضعیت تهران ازنارنجی به زرد گفت: با این شرایط محدودیت خروج از تهران تنها فقط برای شهرهای نارنجی و قرمز است و بر همین اساس خودروهایی که میخواهند از تهران به شهرهای نارنجی و قرمز تردد کنند باید اقدام به دریافت مجوز کنند و برای تردد از تهران به شهرهای زرد و آبی نیاز به مجوز نیست.
وی افزود: باتوجه به اینکه از ابتدای آذر ماه افرادی میتوانند مسافرت بروند که واکسن زده باشند و سامانهای طراحی میشود که افرادی که واکسن زده اند بلیت و مسافرتها براساس آن صادر میشود، خواهش ما این است که افرادی که واکسن نزدهاند اقدام به دریافت واکسن کنند تا برای مسافرت و کارهای روزمرهای که به استانهای مختلف دارند دچار مشکل نشوند.
قربانی تاکید کرد: بی تردید همچنان رعایت شیوهنامههای بهداشتی باید از سوی شهروندان مورد توجه قرار گیرد.
سایر اخبار این روزنامه
کامبیز درمبخش، کاریکاتوریست پیشکسوت درگذشت
نقطهای بر خطوط ساده و عمیق
سید حامد مرندی
چرخه خود تخریبی فعال در ایران
«ابتکار» میزان تاثیر صحبت مسئولان بر رشد دوباره شاخص بورس را بررسی کرد
تنفس مصنوعی یا عبور از بحران بی اعتمادی؟
آیا باز هم باران خیابانهای تهران را به هم ریخت؟
باز باران با ترافیک
سیر فوتیهای کرونا با واکسیناسیون کاهشی شد
لزوم هوشمندسازی محدودیتها با حمایت اقتصادی
اختلافی که گره مذاکرات برجامی را کور خواهد کرد؟
کلاف سردرگم توافق
سرپرست سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی مطرح کرد
شرط تغییر در تعیین تکلیف اموال تملیکی
مطالبات معترضان عراقی چیست؟
التهاب در منطقه سبز
اقتدار ارتش جمهوری اسلامی ایران به رخ دشمن کشیده میشود
آغاز مرحله اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰
رئیسی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد
سخنگوی شورای نگهبان خبر داد
برگشت طرح «تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار» به مجلس
درخواست تعدادی از جمهوریخواهان آمریکایی از بایدن برای کنار گذاشتن دیپلماسی با ایران
هلی برن قاطع سپاه و شکست هژمونی ینگه دنیا