روزنامه جوان
1400/08/18
تهران: بدون تضمین عینی توافقی در کار نیست
سرویس بینالملل جوان آنلاین: مشاور امنیت ملی کاخ سفید مجدداً بیمیلی ایران برای بازگشت به توافق هستهای را به میان کشیده و گفته ایران تمایلی برای برگشتن به برجام نشان نمیدهد. سخنگوی وزارت خارجه در واکنش گفته که امریکا باید در عمل به برجام برگردد و تأکید کرده که بدون بازگشت عملی و تضمین عینی توافقی در کار نیست. سخنگوی وزارت خارجه ایران در پی این اظهارنظر، یک بار دیگر تأکید کرد که یا درباره همه چیز توافق نمیشود یا در غیر این صورت و بدون تضمین عینی توافقی در کار نخواهد بود. به گزارش «جوان»، با وجودی که تاریخ از سرگیری مذاکرات هستهای اعلام شده است، امریکاییها همچنان میکوشند بر طبل بیاعتمادی به ایران بکوبند. تازهترین موضعگیری امریکاییها درباره آینده مذاکرات احیای برجام را جیک سالیوان به زبان آورد و طبق روال همه مقامات امریکایی در تلاش برای اینکه توپ به درازا کشیده شدن مذاکرات را به زمین ایران بیندازد، گفت: «ما گفتهایم که اگر ایران آماده بازگشت به اجرای توافق باشد، به توافق برمیگردیم. واقعیت این است که ایران هنوز تمایلی برای بازگشت به برجام نشان نداده است.»سالیوان با اشاره به تلاشهای واشنگتن برای آغاز مذاکرات هم گفت: «امریکا از نزدیک با شرکا و متحدان خود برای ایجاد شرایط لازم برای گفتگو همکاری میکند. ما آماده بازگشت به میز مذاکره و ادامه کار روی این موضوع هستیم.»مهم عمل است
سعید خطیبزاده دیروز در جریان نشست هفتگی با خبرنگاران به این موضعگیری طرف امریکایی اینطور واکنش نشان داد: «امریکا باید بداند که عضو برجام نیست و به اعضای دیگر برجام نمیتواند اظهاراتی را منتسب کند یا درخواستهایی را داشته باشد. بهتر است اول از همه برادری خودش را ثابت کند.» خطیبزاده افزود: «خوشحالیم که این اراده و نیت خود را مدام تکرار میکنند شاید برای اینکه فراموش نکنند تحریمهایی را که به صورت غیرقانونی و فراسرزمینی از سوی دولت قبلی اعمال و توسط این دولت ادامه یافت و برخی اضافه شد، میخواهند بردارند. آنچه مهم است، عمل است و ما عملی که از دولت فعلی دیدیم متأسفانه در خلاف جهت اعلامی آنها بوده است.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی یک بار دیگر این موضوع را خاطرنشان کرد: «مسیر امریکا برای بازگشت به برجام روشن است، باید بپذیرد به عنوان مقصر وضعیت فعلی از مسیری که رفته برمیگردد. برای بازگشت از این مسیر غلط هم باید تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی را که بعد از خروج امریکا از برجام اعمال کرده یکجا و به صورت مؤثر بردارد و تضمین دهد هیچ دولتی در امریکا مجدداً جهان و حقوق بینالملل را به سخره نخواهد گرفت و این شرایط را تکرار نخواهد کرد.»
ادامه رایزنی با همه طرفهای برجام
خطیبزاده تأکید کرد که مذاکرات در تاریخ اعلام شده آغاز خواهد شد و تیم مذاکراتی را مطابق آنچه در قبل بوده، وزارت امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد ایران علی باقری کنی هدایت خواهد کرد و ترکیبی از نهادها و ارگانهای مسئول در بخشهای مرتبط با رفع تحریمها حضور خواهند داشت و هیچ تغییر خاصی از حیث شخصیتهای حقوقی در این هیئت نخواهد بود. اشخاص و نامها یک موضوع ثانویه است. سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اینکه علی باقری با تمامی اعضای ۱+۴ صحبت و مواضع خود را تشریح میکند و رایزنی با چین و روسیه و انریکه مورا، هماهنگکننده برجام هم در همین راستا انجام شده، خاطرنشان کرد: «علی باقری این هفته عازم چند کشور اروپایی است و به سه پایتخت اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس و همچنین احتمالاً یکی دو کشور دیگر از جمله اسپانیا سفر خواهد داشت و این سفر در مقام معاون سیاسی انجام و موضوعات مختلفی گفتگو خواهد شد که مورد علاقه دو طرف است در موضوعات دوجانبه و منطقهای. البته طبیعی است، چون مذاکرهکننده ارشد ایران است در خصوص موضوعات گفتگوهای پیش رو هم صحبت خواهد کرد.» وی تصریح کرد: «مادامی که ایران اطمینان قطعی نیابد که تحریمهای یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی امریکا یکجا و مؤثر و قابل راستیآزمایی و همراه با تضمینهای لازم و عینی رفع نشود، اقدامات جبرانی خود را متوقف نخواهد کرد. تا همه چیز توافق نشود هیچ چیزی توافق نخواهد شد.»سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا قرار است نتایج شش دور مذاکرات وین کنار گذاشته شود یا از آنها استفاده شود، گفت: «آنچه تا به حال در وین گفته شده اگر به سند کمال و تمامی رسیده بود در وین اعلام میشد. یکسری پیشنویسهایی در وین گفتگو شد که پیشرفتهایی در آن حاصل شده بود و نکات اختلافی هم باقی مانده بوده. اصل اساسی حاکم بر مذاکرات وین این است که همه چیز توافق شود تا توافق شود، یعنی تا همه چیز توافق نشود، هیچ چیزی توافق نمیشود.»
مصمم برای تضمین گرفتن
کرهجنوبی که به دلیل بلوکه شدن داراییهای ایران، نامش با مذاکرات هستهای گره خورده است، روز دو شنبه اعلام کرد که چوی جونگ کان، معاون اول وزیر خارجه کرهجنوبی با رابرت مالی، نماینده ویژه امریکا در امور ایران در مورد تلاشهای جاری برای از سرگیری مذاکرات هستهای با ایران رایزنی کرد. خطیبزاده در پاسخ به سؤال «جوان» درباره اینکه ما در آستانه مذاکرات در وین آیا حسن نیتی از سوی امریکا دیدیم و اگر حاضر نشوند داراییهای ما را آزاد کنند، همچنان به مذاکره ادامه میدهیم؟ موضع ایران را روشن کرد: «ما مذاکره میکنیم تمام حقوق حقه مردم ایران استیفا شود. آنچه آقای امیرعبداللهیان گفت این بود که دولت امریکا اگر میخواست نشان دهد با دولت گردنکش ترامپ فرق دارد، میتوانست بسیاری از اقدامات اعتمادساز را انجام دهد که نه تنها انجام نداده، بلکه ما را بیش از پیش مصمم کرده که تا زمانی که تضمینهای عینی لازم گرفته نشده، هیچ توافقی انجام نشود.»
سایر اخبار این روزنامه
علامت سؤال مقابل عملکرد ستاد عریض و طویل مبارزه با قاچاق
معنایابی تشدید جنگ نرم علیه دولت سیزدهم
قاآنی با نخستوزیر عراق در بغداد دیدار کرد
واکسیناسیون کامل ۸۰ درصد جامعه تا پایان آبان
رؤیافروشی پوپولیستهای فوتبال
قدم بعدی مدال المپیک است
مسیر اصلاح اقتصاد ایران از بازار سرمایه میگذرد
خودزنی الکاظمی در بازی امریکایی
تهران: بدون تضمین عینی توافقی در کار نیست
تمرین ایران و چین در حمله به ناوهای هواپیمابر
دعای آیتالله العظمی صافی برای دولت رئیسی