روزنامه ابتکار
1400/08/18
«ذوالفقار ۱۴۰۰»؛ ویژگیها و تفاوتهایش
محمدعلی داوودی- هرچند رزمایشهای تخصصی در هر یک از نیروهای زمینی، دریایی، هوایی و پدافند هوایی لازم، ضروری و موثر است، اما یک رزمایش مشترک بین نیروهای مختلف علاوه بر افزایش تجربه واقعی در میدان و تست و بهرهگیری تجهیزات و تاکتیکهای جدید دفاع و هجوم برای هر نیرو، در هماهنگی نیروها برای دفاع همه جانبه اهمیت ویژهای دارد. موفقترین عملیاتهای دوران هشت ساله جنگ تحمیلی، عملیاتی بودند که همافزایی نیروهای گوناگون در آنها به چشم میخورد. پشتیبانیهای نیروی هوایی و هوانیروز در عملیاتهایی مثل بیتالمقدس یا مرصاد در عین کنترل حریم هوایی و حفظ امنیت آسمان کشور توسط پدافند هوایی در حین عملیات از جمله مطرحترین این موارد هستند.پهنه وسیع رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ – که از شرق تنگه هرمز تا مدار ۱۰ درجه شمالی اقیانوس هند را در بر میگیرد – در کنار حضور یگانهایی از هر چهار نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران، میتواند تمرین و تکرار تجربه موفق همکاری و هماهنگی بین نیرویی در ارتش باشد.
هر چند ارتش جمهوری اسلامی ایران از فرماندهانی با تجربه حضور در عرصه جنگ واقعی دوران دفاع مقدس بهره میبرد، اما با توجه به گذشت بیش از ۳۰ سال از پایان جنگ هشتساله ایران و عراق، لازم است که تجربه فرماندهی صحنه جنگ و میدان عمل و افزایش توان طرحریزی تاکتیکها و پیادهسازی آنها، تصمیمگیری در لحظات حساس و مدیریت و کنترل نیروها به طور واقعی به جوانان ارتشی اضافه شود. ارتش در سالهای اخیر نشان داده که در رزمایشهایش اهتمام ویژهای به واگذاری فرماندهی میدان به جوانان دارد و تغییر نسل آرام ارتش همراه با انتقال تجربیاتی گرانبها در عرصه همین رزمایشها ممکن میشود.
نیروهای ارتش در این رزمایش تفاوتهایی با دورههای پیشین رزمایش دارند. نیروی زمینی در سالهای اخیر با تبدیل برخی یگانهای خود به یگان متحرک هجومی، تجربه جدیدی در لجستیک و استقرار در موقعیت را یافته و افزایش این تجربه در هماهنگی با سایر نیروها در رزمایشهای مشترکی همچون ذوالفقار شکل میگیرد. تجهیزات جدید پهپادی نیروی زمینی، هوانیروز – مثل تجهیز بالگردهای ارتش به سامانههای دید در شب و موشکهای نقطهزن – و توپخانه مجهز به گلولههای نقطهزن نیز میتوانند نمودهایی از افزایش قدرت نزاجا باشند.
نیروی دریایی ارتش هم حالا تجربیات قابل توجهی در پیمودن آبهای بینالمللی و سفرهای فرامنطقهای دارد که این تجربیات قطعا میتواند شکل عملکرد آنها را چه در رزمایش و چه در عرصه میدان واقعی متمایز کند. به این تجربیات باید تجهیزات جدید از جمله موشکهای کروز دریایی، اژدر و سامانههای راکتانداز از روی شناورهای سطحی، زیرسطحی، یگانهای پروازی و پهپادهای آبی و حتی پهپاد جنگ الکترونیک و ضد تشعشع راداری امید و البته استفاده عملیاتی از زیردریاییهایی همچون طارق و غدیر را اضافه کرد. پدافند هوایی نیز از شکل قرارگاهی خارج شده و حالا نیروی چهارم ارتش لقب گرفته است. حضور این نیرو در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ تحت نظارت قرارگاه پدافند خاتمالانبیا(ص) میتواند آثار ارتقای پدافند هوایی به چهارمین نیروی ارتش را به منصه ظهور برساند. به علاوه استفاده موفق از سامانه بومی مرصاد در این رزمایش میتواند به یکی از نقاط قوت نیروی جدید ارتش جمهوری اسلامی تبدیل شود.
نیروی هوایی ارتش بیش از همه به جهاد علمی و خودکفایی در دوران تحریمهای سنگین علیه ایران شناخته میشود. فارغ از پرواز پرندههای قدرتمند نهاجا و استفاده از پهپادهای ابابیل، استفاده از نسل جدید موشکهای ماوریک در این مرحله از رزمایش و همچنین اجرای عملیات توسط خلبانان جوان نیروی هوایی ارتش از جمله نقاط قوت این مرحله از رزمایش بزرگ ارتش خواهد بود.
در نهایت باید رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ را از دو دریچه دیگر هم دید. از یک سو، این رزمایش نمایانگر جهاد بیوقفه دانشمندان و متخصصان جوان در ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزارت دفاع، شرکتهای دانشبنیان و سایر مراکز علمی و تحقیقاتی کشور است. این موضوع نشان میدهد که ارتش در حوزه تامین نیازمندیهای دفاعی، کاملا به ظرفیتهای داخلی متکی است و نمایش اقتدار دفاعی در رزمایش بزرگ و مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش با استفاده از تجهیزات و تسلیحات بومی را میتوان دلیل روشن و واضحی برای بیاثر بودن تحریمهای تسلیحاتی دشمنان در سالهای بعد از انقلاب اسلامی برشمرد. همچنین این رزمایش برای دشمنان و کسانی که قصد یا نیت سوئی نسبت به آب و خاک ایران اسلامی داشته باشند، یک هشدار جدی است و برای کشورهای دوست و مسلمان و ملت ایران زمینهساز امیدواری نسبت به ایستادگی ارتش و سایر نیروهای مسلح کشور در برابر هرگونه اقدام مخرب و غیرسازنده دشمنان خواهد بود.
سایر اخبار این روزنامه
چرا انتخابات پارلمانی، عراق را ناامن کرده است؟
بیرون زدن خشونت از دل نماد دموکراسی
جلال خوشچهره
حمله پهپادی و پیامدهای اجتنابناپذیر در عراق
مدیرعامل خانه کتاب در نشست خبری خبر داد
«طرح پاییزه» با تغییرات در راه است
وزیر بهداشت اعلام کرد
نگرانی از موج ششم کرونا در کشورهای همجوار
سردار هادیانفر مطرح کرد
کاهش ۱۲ هزار نفری جانباختگان در تصادفات
گره حل اختلافات در کجاست؟
تنش زداییِ محتاطانه ایران و عربستان
«ابتکار» به بررسی وضعیت نرخ دلار در شرایط توافق و عدم توافق در مذاکرات پرداخت
نگاه بازار ارز به خبرهای برجامی
گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و همتای انگلیسی
بررسی شروط لازم برای موفقیت مذاکرات وین
برگزاری جلسه رای اعتماد در هفته آینده
«مسعود فیاضی» به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس معرفی شد
غلامحسین اسماعیلی:
دولت به هیچ عنوان فساد و تبعیض را بر نمی تابد
معاون پارلمانی رئیس جمهوری:
فامیل گراییها را اطلاع دهید تا پیگیری شود
«ذوالفقار ۱۴۰۰»؛ ویژگیها و تفاوتهایش