رشد بازار سرمایه در دولت سیزدهم

با ورود بخش عمده‌ای از جمعیت کشور به بازار سرمایه، وضعیت این بازار به یکی از دغدغه‌های اصلی مردم و مسئولان تبدیل شده است. طبق گزارش‌های ارائه شده هم‌اکنون بیش از 57 میلیون ایرانی یعنی حدود 67 درصد از جمعیت 85 میلیونی کشور سهامدار بورس هستند و آزادسازی بخش عمده سهام عدالت نیز باعث شده است تا دهک‌های پایین درآمدی نیز حضور پررنگی دراین بازار داشته باشند.
برهمین اساس، ریزش شدید شاخص کل بورس از ارتفاع نزدیک به 2.1 میلیون واحدی به 1.1 میلیون واحد در سال گذشته، موجب زیان و اعتراض سهامداران شد. بدین ترتیب ساماندهی این بازار یکی از مطالبات اصلی مردم از دولت سیزدهم است که در میان اولویت‌های اصلی دولتمردان نیز دیده می‌شود. در این راستا، دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود، برنامه‌هایی را برای بازگشت تعادل به بازار سرمایه در دستور کار خود قرار داد که طی هفته‌های اخیر این اقدامات سرعت قابل توجهی به خود گرفته است.
طی روزهای اخیر با تشکیل کمیته مشترک میان رئیس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس، گام بزرگی برای ثبات بخشی به این بازار و سایر بازارها برداشته شد که بواسطه هماهنگی و یکصدایی بازار پول و سرمایه عملیاتی خواهد شد.
 روز گذشته نیز، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی به صحن علنی مجلس رفت تا زمینه‌های هماهنگی میان دولت و مجلس برای بهبود شرایط بازار سرمایه را فراهم کند.


نگاهی به روند شاخص‌های بازار سرمایه از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تا روز گذشته نشان می‌دهد با وجود نوساناتی که مشاهده می‌شود و جزو ذات این بازار است، بازدهی این بازار مثبت بوده است. در مجموع به دلیل تأکیدات فراوان رئیس جمهوری و همچنین وزیر اقتصاد بر ضرورت ساماندهی بورس، جو مثبتی در این بازار و میان سهامداران ایجاد شد. برهمین اساس از همان روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در 28 خرداد ماه سال‌جاری، شاهد روند صعودی شاخص کل بورس هستیم، به طوری که از آن تاریخ تا روز گذشته شاخص کل بورس با رشد 300 هزار و یک واحدی معادل 26.1 درصد رشد داشته است. در روز کاری پیش از برگزاری انتخابات (26 خرداد) شاخص کل بورس عدد یک میلیون و 147 هزار و 675 واحد را نشان می‌داد که در روز گذشته به یک میلیون و 447 هزار و 676 واحد رسیده است.
از زمان آغاز به کار رسمی دولت سیزدهم یعنی از 12 مرداد ماه نیز، مقایسه شاخص کل بورس با روز گذشته حاکی از رشد 89 هزار و 781 واحدی است که بدین ترتیب شاخص 6.6 درصد افزایش داشته است. براساس این گزارش در روز 11 مرداد ماه، شاخص یک میلیون و 357 هزار و 895 واحد بود که دیروز به یک میلیون و 447 هزار و 676 واحد افزایش یافت. این در حالی است که شاخص کل بورس در اوایل شهریورماه رکورد بیش از 1.5 میلیون واحدی را نیز در کارنامه خود دارد.
بررسی روند شاخص کل بورس به عنوان مهمترین شاخص بازار سرمایه طی ماه‌های گذشته نشان می‌دهد که با وجود نوساناتی که رخ می‌دهد، روند افزایشی داشته است. برهمین اساس در حالی که پیش از انتخابات ریاست جمهوری شاخص در کانال 1.1 میلیون واحدی قرار داشت، در روز دوم تیر ماه به کانال 1.2 میلیونی، در 21 تیرماه کانال 1.3 میلیونی و در 13 مرداد به کانال 1.4 میلیون واحد دست یافت که پس از یک نوسان پس از رسیدن به کانال 1.5 میلیون واحد، کاهش یافت.
اما طی روزهای اخیر دوباره روند صعودی شاخص بازگشته است و از کانال 1.3 میلیون واحدی در روز قبل از برگزاری نشست وزیر اقتصاد با مدیران بورسی
(9 آبان ماه جاری) هم‌اکنون به میانه کانال 1.4 میلیون واحد نزدیک شده است. کارشناسان اعتقاد دارند با بازگشت اعتماد سهامداران به بازار و اجرای برنامه‌های حمایتی دولت می‌توان شاهد رشد بیشتر شاخص‌های بازار سرمایه در ماه‌های پیش رو بود.