همه در پی احیای برجام

آرمان ملی: زمان آغاز مذاکرات احیای برجام چندی است مشخص شده و قرار است هشتم آذرماه یعنی حدودا 19 روز دیگر این مذاکرات در وین آغاز شود. این در حالی است که در این میان همه کشورهای عضور برجام با وجود استقبال از آغاز مذاکرات  و امیدواری به دستیابی به توافقی سودمند برای همه طرف‌ها اما در مواضع خود نوع نگرش خود به مساله توافق مدنظر خود را نیز آورده‌اند. مثلا ندپرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بازگشت به برجام را به نفع شرکا و متحدان منطقه‌ای آمریکا دانسته است یا تروئیکای اروپا با وجود ابراز نگرانی‌های خود در خصوص برنامه هسته‌ای ایران اما احیای برجام را راه‌حلی برای برقراری صلح و ثبات در جهان قلمداد کرده‌اند. چین و روسیه نیز در مواضعی علاوه بر اینکه خواستار احیای توافق شده‌‌اند از آمریکا نیز خواسته‌اند که در مذاکرات پیش رو تحریم‌های ایران را بردارد و بر جام بازگردد. با این حال هنوز مشخص نیست که در مذاکرات پیش رو شرایط چگونه پیش خواهد رفت، اما آنچه مسلم است همه طرفین برجام خواستار احیای توافق و برچیده شدن تحریم‌های ایران هستند. باید دید سفرهای معاون سیاسی وزیر خارجه به اروپا و دیدارهای او با مقامات این کشورها چه میزان می‌تواند بر این روند و دستیابی به توافق موثر باشد. 
  موضوعات خارج از برجام قابل طرح نیستند
معاون سیاسی وزیر خارجه  در خصوص اولویت‌های ایران در از سرگیری مذاکرات وین از ۸ آذر اظهار داشت: اولویت اساسی ایران این است که موضوع لغو تحریم‌های غیرقانونی باید محور اصلی گفت‌وگوها در دور جدید باشد. چون مساله اصلی خروج آمریکا از توافق است لذا تبعات و پیامدهای این خروج، تحریم‌های غیر قانونی بوده است. به نظر ما دستیابی به توافقی که نتایج عملی برای مردم ایران داشته باشد، مسأله اصلی است و برای ما اهمیت دارد. علی باقری در مورد اینکه رئیس جمهور ایران قدرت‌های بزرگ را به واقع بینی و عدم طرح درخواست‌های غیر واقع‌بینانه دعوت کرده است، گفت: هر چیزی که مغایر با توافق ۲۰۱۵ باشد باید کنار گذاشته شود. موضوعات خارج از برجام اصلا قابل طرح نیستند، چون بحث مذاکرات موضوعی است که به توافق سال ۲۰۱۵ مربوط است و مثلا توان دفاعی ایران هیچ ارتباطی با آن ندارد. هر کس بخواهد دستیابی به توافق در چارچوب توافق ۲۰۱۵ را به تاخیر بیندازد، موضوعات دیگر را مطرح می‌کند. وی در این خصوص که ایران خواهان تضمین‌هایی از کاخ سفید شده افزود: آمریکایی‌ها، تعهدات‌شان را نقض کرده‌اند و اروپایی‌ها نیز ناتوان از احترام به تعهدات شان بوده‌اند. ما باید در شرایط پیش رو توافقی را انجام دهیم که این بار، پایدار باشد. باقری بیان کرد: ما اعتقاد داریم طرف‌های توافق باید ضمانت‌هایی را بدهند که این توافق پایدار بماند چون می‌خواهیم توافقی را انجام بدهیم که جلوی ضررهای آتی را نیز بگیرد. بهترین گزینه برای ما توافقی است که حقوق مردم ما و منافع ما را تامین کند. قرار نیست تا ابد میز مذاکرات در وین برقرار باشد بلکه قرار است مذاکرات در وین به توافق منجر شود. باقری جلسه خود با  فیلیپ ارِرا، مدیر کل سیاسی و امنیتی وزارت خارجه فرانسه را ملاقاتی بسیار خوب دانست و آن را صریح ، جدی، سازنده و رو به جلو توصیف نمود. وی در ارتباط با  نقش فرانسه در مذاکرات تصریح کرد: ارزیابی من بعد از دیدارم این است که فرانسه به دنبال نقش آفرینی جدی‌تری در این مسیر می‌باشد. وی تاکید کرد: اگر فرانسه نقش مستقلانه خودش را بتواند ایفا کند می‌تواند نقش موثری داشته باشد.
  عواقب اعمال تحریم‌ها 


نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد در شورای امنیت سازمان ملل در موضوع «حفظ صلح و امنیت بین‌المللی: محرومیت، نابرابری و منازعات» اظهار داشت: موضوعاتی مانند محرومیت و نابرابری می‌توانند به عنوان محرک‌های بالقوه و عوامل تشدید کننده منازعات عمل کرده و فرصت‌ها را برای دستیابی به صلح پایدار در کشورهای درگیر در منازعات تضعیف کنند. مجید تخت روانچی گفت:  برای پیشگیری مؤثرتر منازعات، عوامل زمینه‌ای دیگر، از جمله تغییرات آب و هوایی، اشغال و مداخلات خارجی و همچنین، اعمال اقدامات یکجانبه دولت‌ها که باعث  طولانی‌ شدن منازعات می‌شود، نیز باید در نظر گرفته و با آنها مقابله شود. در این زمینه، اعمال اقدامات قهرآمیز یکجانبه، مانند اعمال تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه مردم ایران عواقب جدی بر رفاه همه اقشار جامعه به همراه داشته است. این اقدامات غیرقانونی که باعث کمبود شدید نیازهای اولیه مردم به ویژه دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای مقابله با کووید 19 شده است، مشکلات اقتصادی را تشدید می‌کند. تحریم‌های یکجانبه همچنین مانع از دسترسی کشورهای متاثر  به منابع مالی و توسعه‌ای مورد نیاز برای تحقق اهداف توسعه پایدار می‌شود.
 جایگزینی برای برجام وجود ندارد
نماینده روسیــه در ســازمــان‌های بین‌المللی در وین در صفحه توئیترش از از سرگیری مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین استقبال کرده و نوشت: مذاکرات بازگردانی؛ تجدید و احیای برجام به مدت ۲۰ روز دیگر از سرگرفته خواهد شد. میخائیل اولیانوف ادامه داد: پس از وقفه‌ای طولانی(تقریبا ۵ و نیم ماه)، رخ‌داد قابل توجهی خواهد بود. باید کار موفقیت‌آمیزی شود. هیچ جایگزین قابل قبول دیگری وجود ندارد.