100 میلیون دوز زندگی

فرناز حسنعلی‌زاده
روزنامه نگار
فردا رکورد تزریق 100 میلیون دوز واکسن کرونا در کشور شکسته می‌شود. بر اساس آخرین داده‌های وزارت بهداشت، تا امروز 99 میلیون و 628هزار و 185 دوز واکسن تزریق شده است. از این مقدار، 55 میلیون و 998 هزار و 288 نفر دوز اول و 43 میلیون و 24 هزار و 902 نفر هر دو دوز را دریافت کرده‌اند؛ به عبارتی 43 میلیون نفر به صورت کامل واکسینه شده‌اند و 12 میلیون نفر منتظر رسیدن تاریخ نوبت دوم تزریق واکسن خود هستند.
با توجه به اینکه عمده واکسن مورد استفاده در کشور «سینوفارم» است و میان تزریق هر دو دوز این واکسن فاصله‌ای 28 روزه وجود دارد، کمتر از یک ماه دیگر این 12 میلیون نفر نیز به صورت کامل واکسینه شده‌اند.


بر‌اساس آخرین سرشماری، جمعیت کشورمان 85 میلیون نفر است و با احتساب واکسینه شدن 12 میلیون نفر دیگر به صورت کامل، قریب 65 درصد جمعیت کشورمان به صورت کامل ایمن شده و آخرین قدم‌ها به سوی مصونیت جمعی برداشته خواهد شد؛ برای مصونیت کامل در کشور می‌بایست 63 میلیون و 750 هزار نفر به صورت کامل واکسینه شوند. به این ترتیب با کسر افراد یاد شده، فاصله کشورمان تا ایمنی جمعی، تزریق هر دو دوز به 9 میلیون نفر یعنی 18 میلیون دوز دیگر است.
تزریق دوز نخست به این 9 میلیون نفر در ده روز به‌راحتی قابل انجام است و اگر 9 میلیون نفر باقیمانده از فردا اقدام به دریافت واکسن کنند، با احتساب زمان انتظار 28 روزه بین دو تلقیح، 58 روز دیگر حدود 64 میلیون نفر به صورت کامل واکسینه شده و مصونیت جمعی در کشورمان به دست می‌آید.این در حالی است که روند واکسیناسیون همچنان ادامه دارد؛ هرچند که با توجه به حذف شرط سنی و واکسیناسیون گسترده و بالای یک میلیون نفر در روز در هفته‌های گذشته، روند واکسیناسیون نزولی شده و به روزی 600 هزار دوز رسیده است.
100 میلیون دوز به چه معناست؟
یکی از اتفاقاتی که از ابتدای شیوع کرونا در کشور ما و البته سایر کشورها رخ داد، تبدیل شدن افراد به اعداد بود. شمار مبتلایان، شمار قربانیان و شمار بهبودیافتگان مدام کم و زیاد می‌شد. عدد مبتلایان و قربانیانی که در ماه‌های اول مخوف به نظر می‌رسید، در ماه‌های اوج کرونا یک ایده‌آل بود. در کشور ما نیز رسیدن شمار قربانیان به بالای 700 نفر در روز باعث شد روزی که شمار جانباختگان روزانه به زیر 200 نفر برسد، روز بهتری تلقی شود.
اما حالا اعداد، اعدادی هستند که بار روانی مثبتی دارند. 100 میلیون دوز واکسن کرونا، به معنای 50 میلیون نفر واکسینه شده است که خطر ابتلا، بستری و فوت‌شان به میزان قابل توجهی کاهش یافته. اگرچه هیچ واکسنی مصونیت 100 درصدی ایجاد نمی‌کند و همچنان خطر ابتلا و مرگ افراد واکسینه شده بالای 60 سال بالاست، اما واقعیت این است که بر اساس داده‌های آماری خطر ابتلا برای واکسینه شده‌ها یک مورد در 5 هزار نفر است و به این ترتیب احتمال ابتلای افرادی که واکسینه نشده‌اند به کرونا پنج برابر بیشتر از واکسینه شده‌ است. بر اساس همین آمار افراد واکسینه شده به نسبت افرادی که واکسن دریافت نکردند، ۱۰ برابر کمتر در بیمارستان بستری شده و به همین نسبت کمتر بر اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند و خوشبختانه حالا در کشور ما 50 میلیون نفر، 5 برابر کمتر از سال گذشته بیمار می‌شوند و خطر بستری و جان باختنشان 10 برابر کمتر شده است.
همچنین باید توجه داشت آنچه کرونا را وهمناک ساخت، سرعت انتقال این ویروس و سیر تصاعدی روند ابتلا بود که باعث شد تاکنون 5 پیک در کشور ما داشته باشد. پیک‌های غمباری که هر بار شمار زیادی از هموطنان را به کام مرگ فرستاد و خانواده‌ها را داغدار کرد. همین ویژگی بود که تمام شئون زندگی شخصی و اجتماعی و حیات اقتصادی را درگیر کرد و از کسب و کار گرفته تا آموزش و سفر و تفریح را از حالت عادی خارج کرد.
هرچند رفتگان کرونا مانند همه درگذشتگان «بی‌بازگشت» هستند؛ هرچند آسیب‌هایی که این ویروس و اقتضائات زیستن ناگزیر با آن به جای گذاشت، سالیان سال باقی خواهد ماند؛ هر چند هنوز درمانی برای این بیماری نیست و ماسک،  مواد ضدعفونی‌کننده و شیلد جزئی از ضروریات خانه و خیابان شده، اما واقعیت این است که تزریق 100 میلیون دوز واکسن، یعنی ما 100 میلیون قدم به زندگی و به زنده ماندن نزدیک‌تر شدیم.