روزنامه جوان
1400/08/26
آثار برگزیده «سردار آسمانی» به فجر و مقاومت میروند
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: روز گذشته در مراسمی با حضور وزیر ارشاد از پوستر سومین جشنواره ملی تئاتر «سردار آسمانی» رونمایی شد. در این مراسم محمدمهدی اسماعیلی بر نگاه بلندمدت به موضوع «حاج قاسم» و برنامهریزی مناسب برای به خدمت گرفتن امکانات مادی و معنوی برای زنده نگه داشتن یاد و خاطره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی تأکید کرد و جشنواره «سردار آسمانی» را دارای ظرفیت بینالمللی شدن دانست. در همین راستا، سیدوحید فخرموسوی، دبیر سومین جشنواره ملی تئاتر سردار آسمانی در گفتگو با «جوان» توضیحات بیشتری درباره چگونگی برگزاری دوره سوم این جشنواره و برنامهریزی صورت گرفته برای بینالمللی شدن این رویداد فرهنگی- هنری بیان کرده است. سردار آسمانیجشنواره تئاتر سردار آسمانی، رویداد ویژه بزرگداشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و شهدای جبهه مقاومت است. اولین دوره این جشنواره در سال ۹۸ و در چهلمین روز شهادت سردار سلیمانی به همت بنیاد فرهنگی روایت و انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس با مشارکت و همراهی استان کرمان برگزار شد. در آن دوره گروههای خوبی شرکت کردند و این زمینهای برای تداوم جشنواره سردار آسمانی شد. سومین دوره جشنواره چه تغییراتی نسبت به دورههای قبلی دارد؟
جشنواره دوم در بخشهای صحنهای، نمایشنامه و خیابانی برگزار شد، اما امسال تمرکز جشنواره روی بخش خیابانی است و بخش صحنهای از جشنواره سردار آسمانی حذف شده است. بخش خیابانی به صورت رقابتی برگزار خواهد شد، دیگر بخش رقابتی در جشنواره نیز «نمایشنامهنویسی» است. امسال همچنین بخش «رادیو تئاتر» اضافه شده است. در بخش رادیو تئاتر آثار تولیدی مراکز استانها حضور خواهند داشت. بخش صحنهای اغلب مهمترین بخش جشنوارههای تئاتر را شکل میدهد، چرا این بخش را حذف کردید؟
واقعیت این است که امسال شورای سیاستگذاری جشنواره راهاندازی و امروز این شورا افتتاح شد. راهاندازی این شورا به این منظور است که ما فقط نگاهمان برگزاری جشنواره نباشد و مثلاً از یک ماه قبل از جشنواره کار را آغاز کنیم و پس از اختتامیه نیز کار تمام شود. با راهاندازی شورای سیاستگذاری، دبیرخانه دائمی جشنواره کار خود را به عنوان هسته اصلی در طول سال انجام خواهد داد و روی مقوله محتوای جشنواره کار میکند. اکنون مشکل نبود منابع و نمایشنامههای خوب برای کسانی که بخواهند در این حوزه کار کنند، وجود دارد. برای همین تصمیم گرفته شده است در دوره سوم، بخش صحنهای حذف شود و تمرکز روی نمایشنامهنویسی باشد تا برای سالهای آینده متون نمایشی و منابع خوبی برای اجراها وجود داشته باشد. به نبود متنهای خوب اشاره کردید، آیا متنهای برگزیده جشنواره نمیتواند به عنوان منابع در اختیار هنرمندان قرار گیرد؟
قرار بر این است که متنهای برگزیده این دوره به همراه نمایشنامههای دو دوره قبل جمعآوری و در قالب یک کتاب منتشر شود. آیا برای دورههای بعدی از اجرای نمایشنامههای برتر این دوره استفاده خواهد شد؟ حمایتی در نظر گرفتهاید؟!
بله، از اجرای نمایشنامههای برتر حمایت خواهد شد. امسال بحث ما کیفیت متنهاست و اصلاً رویکرد کمی نداریم، حتی میگویم که تعداد آثار کم باشد ولی کیفیت آثار بالا باشد. به ویژگیهای این دوره از جشنواره اشاره کردید، در نحوه برگزاری جشنواره نیز تغییراتی در نظر گرفته شده است؟
در دوره سوم نگاه این است که در کل استان کرمان اجرا داشته باشیم. برای همین به غیر از شهر کرمان در رفسنجان، سیرجان و روستاهای کرمان نیز آثار جشنواره سردار آسمانی اجرا خواهد داشت. برای اجرا در روستاها، «تئاترول» (خودرویی که برای اجرای نمایش تجهیز شده است) در نظر گرفته شده و قرار شده است بیشتر از سال گذشته اجراهای روستایی داشته باشیم. اشارهای به بخش «رادیو تئاتر» داشتید، اجراهای این بخش چطور خواهد بود؟
در بخش رادیو تئاتر، هماهنگی با صداوسیمای مرکز کرمان انجام شده است که بر اساس آن اجراهای نمایشهای رادیویی به صورت زنده از رادیو پخش شود.
سال گذشته زمزمههای برگزاری بینالمللی جشنواره «سردار آسمانی» مطرح شد و روز گذشته نیز وزیر ارشاد بر ظرفیت بینالمللی شدن این جشنواره تأکید کرد، چرا امسال جشنواره بینالمللی نشد؟
سال گذشته به پیشنهاد آقای نادری، مدیر عامل محترم بنیاد فرهنگی روایت، بحث بینالمللی شدن جشنواره تئاتر سردار آسمانی مطرح شد. مذاکره برای حضور کشورهایی که دغدغه این موضوع را دارند صورت گرفته است و چند کشور اعلام آمادگی کرده اند ولی مسئله کرونا باعث شد امسال دست نگهداریم و انشاءالله حضور گروههای بینالمللی در سالهای آینده باشد. چه کشورهایی برای حضور در جشنواره «سردار آسمانی» اعلام آمادگی کردهاند؟
کشورهای ترکیه، سوریه، بخش اربیل عراق و هندوستان اعلام آمادگی کرده بودند. با توجه به اینکه کرونا در شیب نزولی قرار گرفته است، امکان دارد در این دوره شاهد حضور گروههای خارجی باشیم؟
در حال رایزنی هستیم که امسال یک نمایش خارجی را دعوت کنیم که استارت بینالمللی شدن جشنواره بخورد، اما همان طور که اشاره کردم، برنامهریزی برای حضور گروههای خارجی و بینالمللی شدن جشنواره امسال به دلیل شرایط کرونایی محقق نشد و امیدوارم سال آینده جشنواره تئاتر «سردار آسمانی» به صورت بینالمللی برگزار شود. همان طور که اشاره کردید چند کشور اعلام آمادگی کردهاند، نمیشود تعداد اجراها را بیشتر کرد؟
فعلاً فقط گروههای خارجی اعلام آمادگی کردهاند، باید کارها دیده شود تا امکان انتخاب وجود داشته باشد ولی ترجیح میدهیم امسال از گروههایی با تعداد نفرات بالا دعوت نکنیم، مثلاً گروه ترکیهای ۲۱ نفر بودند که به خاطر کرونا شرایط میزبانی از آنها وجود ندارد. امکان معرفی آثار برگزیده جشنواره «سردار آسمانی» به جشنوارههای مهمتری، چون فجر و مقاومت وجود دارد؟
طبق توافق صورت گرفته با دبیر محترم جشنواره تئاتر فجر، سه اثر از جشنواره تئاتر سردار آسمانی به چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر معرفی خواهند شد. همچنین دو اثر نیز به جشنواره بینالمللی تئاتر مقاومت معرفی خواهد شد. در نهایت در حال مذاکره با بنیاد شهید هستیم تا بتوانیم یک اثر را به آنها برای حضور در جشنواره معرفی کنیم. سومین دوره جشنواره «سردار آسمانی» چه زمانی آغاز به کار خواهد کرد؟
این جشنواره دی ماه امسال در استان کرمان برگزار خواهد شد.
سایر اخبار این روزنامه
از ذهنهای کلیشهای تا نقدهای منصفانه
مأموریتهای جدید قرارگاه فرهنگی کشور
دوباره تجدید
رفوزگی تعلیم و تربیت در دولت و مجلس
صفآرایی پاییزی روسیه و ناتو پشت مرز اوکراین
ایران در مذاکرات کاملاً جدی خواهد بود
پراید ۱۹۵میلیونی با لغو افزایش قیمتها هم ارزان نشد!
آثار برگزیده «سردار آسمانی» به فجر و مقاومت میروند
ارائه خدمات پزشکی و دندانپزشکی در مناطق محروم خوزستان به همت جهادگران «راه خدا»
رسیدیم پشت دروازههای جام جهانی