روزنامه شرق
1400/09/02
حمایت نظام پزشکی از طب سنتی
پیشنهاد نظام پزشکی برای افزایش ۶۰ درصدی تعرفههای پزشکی حمایت نظام پزشکی از طب سنتی دکتر محمد رئیسزاده در نشست خبریای که در سازمان نظام پزشکی برگزار شد، گفت: بیش از ۱۴۰ نفر از پزشکان ما در عرصه مبارزه با کرونا، جانشان را از دست دادند و بیش از ۲۵۰ نفر در کل جامعه پزشکی شهید تقدیم کردیم که البته آمار غیررسمی و ثبتنشده حتما بیش از این است. وقتی با دوران دفاع مقدس مقایسه کنید، شاهدیم که حداقل در بین پزشکان بیش از سه برابر در مدت کرونا نسبت به هشت سال دفاع مقدس شهید تقدیم کردیم. ۵۰ تا ۶۰ نفر شهید در دوران دفاع مقدس داشتیم اما در ۲۰ماهه مبارزه با کرونا ۱۴۸ پزشک را تقدیم کردیم که نشان میدهد جامعه پزشکی ما شجاعانه در خط مقدم مبارزه با کرونا سینه سپر کردند و این تعداد بالای شهدا نشان میدهد جامعه پزشکی شریف و مردمدوست و گویاترین سندی است که نشان میدهد که قاطبه جامعه پزشکی ما همانی هستند که مردم از یک حکیم انتظار دارند.رئیسزاده ادامه داد: درحالحاضر نسبت به بسیاری از کشورهای منطقه و دنیا، نگاه بسیار مثبت و احترامآمیزی به جامعه پزشکی ایران دارند که ماحصل زحمات استادان، دانشجویان، کادر بهداشت و درمان و... است. این نگاه باید روزبهروز تقویت شود و به سمتی نرویم که به این سرمایه آسیب بزنیم. حتما جامعه پزشکی، خدوم و پیشرو است و آمار شهدایی که هم در دوران دفاع مقدس و هم در امر مبارزه با کرونا داشتیم، این را نشان میدهد.
رئیسزاده در پاسخ به سؤالی درباره نحوه رسیدگی قضائی به شکایات پزشکی، گفت: در واحدهای انتظامی ما حتما از افرادی استفاده میشود که معتقدیم انسانهای سالمی هستند که نگران سلامت مردم بوده و حافظ حیثیت همکارانشان هستند. علاوه بر این در این هیئتها شخص ثالث هم وجود دارد و بالطبع از آنجایی که پروندهها، پروندههای پزشکی است، باید کارشناسان این رشته باشند. در انتخاب این افراد ملاکهای جدی مد نظر قرار میگیرد و در این هیئتها از دوستان ما در پزشکی قانونی هم حضور دارند. وظیفه اصلی سازمان نظام پزشکی دفاع از حقوق بیماران است. اگر رسیدگیهای انتظامی داریم هم برای دفاع از سلامت مردم است هم صیانت از جامعه پزشکی. سازوکارها هم بهگونهای دیده شده که تعارض منافع ایجاد نشود. هیئتهای مختلف و در کنار آن قضات و نمایندگان پزشکی قانونی هم حضور دارند. بههیچعنوان در هیئتهای ما اینگونه نیست که به دلیل دفاع صنفی، حق بیمار را نادیده بگیریم. مطمئن باشید که پروندههای پزشکی هرجایی جز نظام پزشکی برود، اوضاع بدتر میشود. زیرا اقدامات تخصصی است. در نظام پزشکی احتمال دخلوتصرف و بیعدالتی نسبت به اینکه قرار باشد به جای دیگری واگذار شود، کمتر است.
وی درباره بحث مهاجرت پزشکان و پرستاران نیز گفت: مهاجرت پزشکان و پرستاران ارتباطی به کرونا ندارد، از قبل بوده و اکنون هم هست. البته به نسبت آمار کلی جامعه پزشکی، آمار مهاجرت به لحاظ آماری قابلتوجه نیست اما یک مهاجرت هم برای ما مهم است. وقتی برای تربیت یک پزشک هزینه سنگینی شده، باید بماند و خدماتش را به مردم خودش ارائه دهد. البته این موضوع برای ما نگرانکننده است. در این زمینه دلایل متعددی وجود دارد. یکی از دلایل اصلی این است که شرایط ادامه کار در رشته خودشان را در کشور خیلی مناسب نمیبینند.
وی در واکنش به سؤال خبرنگار «شرق» که صحبت شما با صحبتهای دکتر ظفرقندی، رئیس کل پیشین سازمان نظام پزشکی در تعارض است و ایشان در آخرین مصاحبه با «شرق» درباره مهاجرت سه هزار پزشک در شش ماه خبر داده بودند، این در کنار خودکشی پزشکها و رزیدنتها که همیشه تلاش میشود از کنار آن گذر شود، نشاندهنده شرایط نهچندان مطلوب پزشکان است، گفت: شرایط ادامهتحصیل و شرایط کار برای پزشکان باید بهبود بخشیده شود. ممکن است خیلی از خودکشیها الزاما ارتباط مستقیم به مسائل دوره دستیاری نداشته باشد و فرد به لحاظ روحی و روانی مشکل داشته باشد اما حتما به لحاظ سختی دوره دستیاری این مسئله مؤثر باشد. اگر یک دستیار در یک محیط پویا و امیدوار فعالیت کند، به سمت خودکشی نمیرود. این اتفاق هم به مجموعه عوامل بستگی دارد، فقط مسئله سختی دوران دستیاری نیست، برخوردها هست، وظیفه دشوار هست، شرایط کاری در آینده هست و خیلی چیزهای دیگر. اگر شرایط را تغییر دهیم، ما به این سمت نخواهیم رفت. ما باید شرایط ادامه تحصیل و کار را برای پزشکان ایرانی بهبود ببخشیم.
رئیسکل سازمان نظام پزشکی افزود: در سالهای اخیر چون تعرفهها غیرواقعی دیده شده و دورههای دستیاری، تخصصی و فوقتخصصی دشوارتر شده، این تمایل که پزشکان عمومی در کشور بمانند یا بهعنوان پزشک عمومی خدمت کرده یا بهعنوان رزیدنت وارد دورههای تخصصی یا فوقتخصصی شوند، کاهش یافته است. نهایتا آنچه یک پزشک را متقاعد میکند که فرایند دشوار مهاجرت را طی کند، این مسائل است. اکنون بههیچعنوان شرایط اقتصادی برای فعالیت یک پزشک عمومی در کشور، مهیا نیست و نتوانستیم این افراد را در قالب پزشک خانواده و سیستم ارجاع به کار بگیریم. اگر مطب پزشک عمومی هم داشته باشند، از آنجایی که سیستم ارجاعمان معیوب است و تعرفههایمان غیرواقعی است، امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: اگر یک پزشک عمومی در کلانشهری مطب بزند، نمیتواند از طریق ویزیت پزشک عمومی، مطبش را بچرخاند. اگر هم بخواهد به دورههای تخصصی ورود یابد، رزیدنتی هم از نظر فشار کاری و هم از نظر معیشتی دوره مشکلی شده است. البته از دستور مقام معظم رهبری برای افزایش حقوق دستیاران تشکر میکنم که وزیر بهداشت هم بلافاصله عملیاتی کردند که میزانی افزایش یافته، هرچند باز این عدد قابلقبولی نیست. دستیار، یک پزشک عمومی با سن بالای ۲۷ سال است و ممکن است که متأهل باشد، با یک حقوق حداکثر چهارمیلیون و ۲۰۰ آنهم با حداقل ۱۰ شب کشیک در ماه و کار سنگین در بیمارستان و حجم بالای دروس و... باید زندگی کند. این قابلقبول نیست.
ویزیت باید حداقل ۱۲۰ هزار تومان باشد
وی تأکید کرد: در برخی حوزهها در جامعه پزشکی در زمینه تجهیزات و تکنولوژیهای پزشکی، بالغ بر ۲۰۰ درصد افزایش هزینه داشتیم که تناسبی با تورم ۴۵ تا ۵۰ درصدی ندارد. در بحث لوازم مصرفی تا ۱۳۰ درصد رشد داشتیم، در بحث نیروی انسانی و حقوق و دستمزدها در برخی مراکز تا ۵۷ درصد رشد داشتیم، بعد هم از افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی تعرفهها صحبت میکنیم. این قابلقبول نیست. اگر اکنون یک مطب بخواهد سرکار بماند آنهم بدون سود، ویزیت باید عددی حداقل ۱۲۰ هزار تومان شود و کمتر از این اصلا ارائه خدمات قابلانجام نمیشود. تا این شرایط را در کشور درست نکنید، فارغالتحصیل را ۲۰ برابر هم بکنید، اتفاقی نمیافتد. با این شرایط افزایش ظرفیت بیملاحظه، ضامن دسترسی بیشتر مردم به خدمات نخواهد بود. با روندی که وزارت بهداشت شروع کرده، این وضعیت انشاءالله بهبود یابد.
وی درباره وضعیت تعرفهگذاری پزشکی در سال آینده و پیشنهاد افزایش تعرفه گلوبال ۶۰ درصدی در این زمینه از سوی سازمان نظام پزشکی، گفت: در زمینه تعرفهها بر اساس کار کارشناسی که انجام دادیم، عدد ۶۰ درصد مورد نظرمان بود. در برخی حوزههای پزشکی ۲۱۷ درصد رشد داشتیم. با توجه به شرایط اقتصادی جامعه این عدد را پیشنهاد دادیم که بتواند تضمینکننده خدمات باکیفیت در سال آینده باشد و اعلام کردیم اگر این عدد از حدی پایینتر آید، سازمان نظام پزشکی مخالف است و مخالفت هم کردیم.
از طب سنتی آکادمیک حمایت میکنیم
رئیسزاده در پاسخ به سؤال ایسنا، درباره رویکرد سازمان نظام پزشکی در زمینه مدعیان طب اسلامی و سنتی، گفت: در حوزه طب سنتی نظر سازمان کاملا شفاف است، ما طب سنتی را ذیل سیاستهای سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری قبول داریم. نه یک کلمه کم نه یک کلمه بیشتر از آن. آنچه در این سیاستها آمده است، تقویت و ترویج طب سنتی با بروزکردن و استانداردکردن، روشهای تشخیصی و درمانی و تحت تولیت وزارت بهداشت بوده است. بنابراین در این راستا حامی طب سنتی آکادمیک و بر اساس شواهد علمی هستیم اما خارج از آن را قبول نداریم. در این مدت سه جلسه در این زمینه داشتهایم. آنچه با آن مخالفیم، ادعاهایی است که هیچجا اثبات نشده و انتظار دارند که ما آن را قبول کنیم، مشخص است که قبول نمیکنیم. نمیتوانیم اجازه دهیم هرکس با هر ادعایی وارد درمان شود. نگرانی دیگر این است که افرادی که پزشک نیستند، در کار درمان دخالت میکنند که کاملا غیرقانونی است.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
امیدواری گروسی و وزارت خارجه هشدار مجلسیها
محرمانه علیه هم
ایده آقامحسن در دست رئیس
حرف شعاری نزنیم، فولاد مبارکه را نمیتوان جابهجا کرد
دو نگاه درباره بیخبری مجمع
دوتابعیتیها معلق بین دولت و مجلس
مجلس اقتصاد و کمآبی را رها کرده و چسبیده به سگ و گربه مردم
جاروکردن کف دریای عمان با سهام چینیها؟
حمایت نظام پزشکی از طب سنتی
طارمی- آزمون لذت اروپایی
مهاجرت نخبگان
سامانه اطلاعرسانی زلزله مدیریت بحران و زلزله فین
اصرار به تكرار اشتباه!
مذاکره یا سرگرمی