روزنامه کيهان
1400/09/04
مدیریت بازار ارز، انتظار مردم از بانک مرکزی
گروه اقتصادی -در حالی که نرخ ارز روند افزایشی جدیدی به خود گرفته است، مردم از بانک مرکزی انتظار دارند برای مقابله با این روند و مدیریت بازار اقدام شایستهای انجام دهد.
روز گذشته بازار ارز درگیر التهاب شد. نرخ دلار با یک و نیم درصد افزایش از مرز 29 هزار تومان گذشت. نرخ یورو هم با افزایش یک درصدی به 32 هزار و 500 تومان رسید و سایر ارزها به همینترتیب در حدود یک و نیم درصد نسبت به روز سهشنبه افزایش یافتند. در این بین دلالان هم از فرصت استفاده کرده و در فضای مجازی نرخ دلار را هر رقمی که خواستند اعلام کردند.
دلایل مختلفی برای تحولات ارزی چهارشنبه اعلام شد که در صدر آنها، اظهارات تحریکآمیز مدیرکل آژانش بینالمللی انرژی اتمی درباره بینتیجه بودن نتایج سفرش به ایران و گمانهزنی درباره نتیجه جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین قرار داشت.
محرک دیگر بازار، گمانهزنی درمورد جلسه دیروز ستاد تنظیم بازار بود که تحتالشعاع موضوع داغ این روزها یعنی تعیین نرخ فروش کارخانهای خودروهای داخلی بود، با این حال برخی نمادهای خودرویی بورس به صف خرید نشستند تا حرف و حدیثها پیرامون افزایش نرخ فروش خودروسازان جدیتر شود. در نهایت هم تصمیم مشخصی از این جلسه مخابره نشد و فعالان اقتصادی منتظر ماندند تا شاید امروز تصمیم نهایی اعلام شود.
سکوت!
اما همزمان با افزایش نرخ دلار و کاهش ارزش ریال، سکوت بانک مرکزی در این زمینه قابل تأمل است؛ سکوتی که معلوم نیست بر اساس یک استراتژی حساب شده است یا انفعال.
به تصریح قانون، بانک مرکزی متولی حفظ ارزش پول ملی است و باید با سیاستهای خود از ارزش آن حراست نماید. مجموعه ابزارهای سیاست پولی که در اختیار این نهاد قرار گرفته به او اجازه میدهد با انواع روشها از جمله دخالت در بازار از نوسان بیش از حد نرخ ارز خارجی جلوگیری نماید.
هر چند گفته میشود تنگناهای ارزی دست بانک مرکزی را برای مانور در بازار بسته است، با این حال برخی کارشناسان اعتقاد دارند حفظ ارزش پول ملی وظیفه بانک مرکزی است و اگر بازارساز ارادهای بر این کار داشته باشد، قادر به تحمیل نظر خود به بازار است.
در این بین بانک مرکزی حداقلیترین کار یعنی ابراز نظر درباره بازار را هم در دستور کار ندارد، به همین دلیل دلالان با موجسواری روی این سکوت خبری، نرخهای عجیب و غریبی را به خورد بازار میدهند.
سودجویی دلالان از رانت ارز سهمیهای
یک اتفاق دیگر در این بازار، ارزانفروشی دارایی ارزی بانک مرکزی است که به اسم متقاضیان حقیقی ارز به دلالان میرسد و اقدامی برای اصلاح این تصمیم مشاهده نمیگردد.
در حال حاضر به هر کارت ملی دو هزار و 200 دلار سهمیه سالانه داده میشود که متقاضی میتواند تا سقف مذکور، دلار با نرخ صرافیها خریداری کند. بررسیهای میدانی حاکی است برخی دلالان با اجاره کارت ملی اقدام به خرید ارز به نرخ صرافی ملی نموده و سپس آن را به نرخ ارز آزاد میفروشند و بابت فروش هر دو هزار و 200 دلار سودی بالغ بر دو میلیون تومان به جیب
میزنند.
این وضعیت به تقاضای کاذب دامن زده و باعث افزایش نرخ ارز میشود که با استمرار آن به گرانی کالاهای مختلف میانجامد.
همچنین متقاضیان حقیقی بازار ارز مانند دانشجویان خارج از کشور، بیمارانی که راهی کشورهای دیگر هستند و تجار همگی از این افزایش متضرر خواهند شد. برخی پیشنهادها برای اصلاح این فرآیند توزیع رانت ارائه میشود، از جمله اینکه در احراز شرایط دریافت ارز سختگیری بیشتری صورت بگیرد تا هر کسی با کارت ملی نتواند به ارز دولتی دست پیدا کند که البته معلوم نیست بانک مرکزی برای این موضوع چه برنامهای دارد.
در همین حال برخی صاحب نظران هم معتقدند بانک مرکزی و سایر مجموعههای مدیریتی و نظارتی بازار ارز باید قاطعانه وارد بازار شده و با هرگونه التهابآفرینی در این بازار برخورد جدی نمایند.
در مجموع، علی صالحآبادی که از 14 مهرماه بهطور رسمی سکان بانک مرکزی را در دست گرفته، پس از گذشت نزدیک به 50 روز، نشست خبری با خبرنگاران برگزار نکرده تا مردم را از برنامههای خود مطلع نماید و این روزها نیز درباره وضعیت بازار ارز اظهارنظری نداشته است.
طبیعی است که این سکوت چیزی جز انفعال را القا نمیکند، لذا مردم انتظار دارند رئیس بانک مرکزی برای توضیح این شرایط و ارتباط با افکار عمومی فکری کند وگرنه دلالان سررشته فضای رسانهای را در دست خواهند گرفت.
فرار دلالان از فردوسی
با حضور نیروی انتظامی
در همین حال خبرگزاری مهر، بعدازظهر دیروز از بازگشت آرامش به بازار ارز میدان فردوسی با حضور دستگاههای انتظامی خبر داد. بر اساس این گزارش دیروز، دیگر دلالی در حاشیه میدان فردوسی مشاهده نشد، اغلبشان توسط نیروی انتظامی دستگیر شده بودند و فقط چند صرافی اقدام به فروش ارز میکردند و مابقی صرافیها یا تعطیل بودند و یا پشت شیشه مغازه اطلاعیه عدم خرید و فروش ارز را درج کرده بودند.
فضای میدان فردوسی در روز چهارشنبه کاملاً با روز قبلش تغییر کرده بود. افرادی بودند که دنبال دلال میگشتند تا در ازای دریافت وجوهی کارت ملی خود را به آنها بدهند. نیروهای انتظامی نیز با دیدن این افراد به آنها تذکر جدی میدادند. جمعیت پشت در صرافیهای بانکی با حضور همین نیروهای انتظامی بهصورت منظم و با در دست داشتن کارتهای ملی ایستاده بودند و بعد از گرفتن سهمیه ارز خود بلافاصله از میدان فاصله میگرفتند زیرا دیگر دلالی نبود که این ارز را از آنها با نرخ بالاتر خریداری کند.
سایر اخبار این روزنامه
شما بسیجیان میتوانید در همه مسائل عمومی کشور اثربخش و مشکلگشا باشید
پرداختهای غیرمتعارف قابل تحمل نیست/بساط حقوقهای نجومی باید برچیده شود
آقایانِ عامل وضع موجود! بخوانند(یادداشت روز)
اخبار ویژه
ثبتنام 24 هزار نیروی مردمی مسلح در عراق برای اخراج آمریکا
حقوقهای غیرقانونی مدیران باید برگردد و متخلفان هم تنبیه شوند
مدیریت بازار ارز، انتظار مردم از بانک مرکزی
گروسی: نمیتوانیم جلوی درز اطلاعات را بگیریم اما ایران باید اطلاعات بدهد !
باید حجم کار قضات را کم کنیم تا کیفیت کار بالاتر رود
مسئولان تمام تلاش خود را برای حل مشکلات معیشتی بهکار گیرند
بسیج فرمول حل مسائل و نسخه آرامش ملی است
مالزی، اسکواشبازان رژیم صهیونیستی را به مسابقات جهانی راه نداد
عصای مدعیان اصلاحات زیر بغل بدهکاران برجام
پرداختهای غیرمتعارف قابل تحمل نیست/بساط حقوقهای نجومی باید برچیده شود
پرداختهای غیرمتعارف قابل تحمل نیست/بساط حقوقهای نجومی باید برچیده شود