شهر در مسیر تعامل

دیدار شهردار تهران با رئیس‌جمهور و وزرا و مسئولان برخی دستگاه‌های شهری برای تعامل و مطالبه‌گری حقوق شهروندان پایتخت و استفاده از ظرفیت‌های موجود برای رفع مشکلات، نشان از آغاز راهی دارد که در صورت مداومت می‌تواند ضمن حل برخی مسائل زیر‌بنایی، خدمات مطلوب‌تری را به شهروندان ارائه دهد.
ابر‌شهر تهران در‌گیر مشکلات و معضلات بسیاری است. حل کلاف در هم تنیده مشکلات و مسائل شهری علاوه بر تعامل با همه قوا و دستگاه‌های شهری نیازمند ایده و طرح‌های اجرایی در فاز‌های کوتاه، میان و بلند‌مدت است. ایده و طرح‌هایی هم باید در شهر به مرحله اجرا در آید که نتیجه اقدامات صورت گرفته را شهروندان در زندگی شهری حس کنند. در سال‌های گذشته بیشتر وعده‌های دولت‌ها و برخی مدیریت‌های قبلی نه‌تن‌ها به اجرا درنیامده‌است، بلکه بعضاً با سنگ‌اندازی‌های بسیاری نیز روبه‌رو شده‌است؛ این امر سبب شده تا مشکلات شهری در همه بخش‌ها روی هم انباشته شود و بر سردرگمی شهروندان بیفزایید.
ابر‌شهر تهران همچون سایر کلانشهر‌ها در‌گیر مسائل و مشکلات زیر بنایی همچون آلودگی هوا، بافت‌های فرسوده و تکمیل نبودن شبکه‌های حمل و نقل عمومی است. در این میان ساماندهی فضای بی‌دفاع شهری، نوسازی شبکه‌های تأسیسات زیر‌زمینی، بحث پارک حاشیه‌ای، طرح‌های حفظ باغات و فضا‌های سبز و طرح‌های پسماند و رفع چالش‌های اجتماعی همچون کودکان کار، افراد معتاد دستفروشان از جمله مواردی است که در همه حوزه‌های شهری به نتیجه نرسیده و همچنان مشکلات و معضلات آن در دوره‌های مختلف مدیریت شهری دست به دست شده‌است.
حالا شهر‌دار تهران به همراه معاونین خود برای حل مشکلات این ابرشهر به دیدار رئیس‌جمهور رفت تا با کمک و تعامل دولت نسبت به حل و رفع مشکلات گام بردارد. برخی از جزئیات جلسه رئیس‌جمهور با شهردار تهران از زبان رئیس مرکز ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری تهران اعلام شده‌است.


عبدالمطهر محمدخانی در این خصوص بیان کرد از همان ابتدای فعالیت آقای زاکانی در کسوت شهردار تهران شاهد همراهی و هماهنگی بین شهرداری تهران و دولت سیزدهم بودیم، به طوری که بنا به دعوت انجام شده، شهردار تهران در جلسات هیئت دولت شرکت می‌کند که حاکی از تعامل خوب بین دولت و
شهرداری تهران است.
محمدخانی گفت: جلسه شورای معاونین شهردار تهران با رئیس‌جمهور نیز بر همین اساس و بنا به پیشنهادی بود که از قبل مطرح شده‌بود که در نهایت این جلسه با حضور آیت‌الله رئیسی رئیس‌جمهور، اسماعیلی رئیس دفتر رئیس‌جمهور و شهردار تهران و معاونان شهردار برگزار شد.
در ابتدای این جلسه زاکانی شهردار تهران گزارش جامع و کاملی را از وضعیت اداره شهر و مشکلات در حوزه‌های مختلف مطرح کرد و در ادامه نیز سه تن از معاونان شهردار تهران (معاون شهرسازی، خدمات شهری، حمل و نقل و ترافیک) مطالبی را در جلسه ارائه کردند.
شهردار تهران در این جلسه با بیان اینکه پرچم خدمتگزاری در دستان آقای رئیسی است، تأکید داشت که شهرداری تهران خود را مکلف به همراهی با دولت می‌داند. همچنین شهردار تهران در رابطه با معدل سنی معاونان و شهرداران مناطق عنوان کرد که معدل سنی معاونان ۴۵ سال و شهرداران ۴۱ سال است که این مسئله نشان از جوان‌گرایی در سطح مدیریت شهری است.
زاکانی موضوع ترافیک، آلودگی هوا و وضعیت حمل‌ونقل عمومی و فرسودگی ناوگان حمل و نقل، مدیریت واحد شهری و یکپارچه شهری را مطرح و اظهار امیدواری کرد در این دوره دولت سهم خود را در حوزه حمل و نقل بپردازد.
رئیس‌جمهور هم در جلسه با شهردار تهران و معاونان شهردار تأکید کرد که دولت و شهرداری تهران باید از فرصت طلایی فراهم‌شده در راستای خدمت‌رسانی به نحوه مطلوب برای حل مشکلات ساختاری و تاریخی پایتخت استفاده کنند. موضوع مدیریت واحد و یکپارچه شهری از دیگر مواردی بود که مورد تأکید رئیس‌جمهور قرار داشت و آیت‌الله رئیسی عنوان کرد که به صورت جدی این مسئله پیگیری شود و تبدیل به اسناد الزام‌آور شود.
در این جلسه رئیس‌جمهور بر حفاظت از محیط‌زیست تأکید و همچنین درباره سوداگران در حوزه‌های مختلف به ویژه مسکن صحبت‌هایی را مطرح کرد و با توجه به روحیه زاکانی شهردار تهران مبنی بر پاکدستی و فساد‌ستیزی تأکید کرد که این فرصت خوبی است تا شهرداری تهران اقدامات لازم را برای جلوگیری در این بخش انجام دهد. توجه به محله محوری و استفاده از ظرفیت مساجد برای حل مشکلات شهروندان تهرانی سایر مواردی بود که در جلسه رئیس‌جمهور با شهردار تهران و معاونینش مطرح شد.
گفتنی است در راستای پیگیری مسیر حل مشکلات ابر‌شهر تهران، شهردار تهران چندی پیش با برخی وزرا و معاونین و مسئولان دستگاه‌های شهری دیدار و موضوعات و مشکلات شهری را پیگیری کرد. حرکت جدید شهردار تهران به نوعی گام برداشتن در مسیر شکل‌گیری مدیریت واحد و یکپارچه شهری است؛ گامی که در صورت تداوم و نتیجه بخشی می‌تواند مشکلات دست به دست شده ابر شهر تهران را در مسیر جدید بررسی و حل قرار دهد. این اقدام می‌تواند نقطه عطفی باشد تا همه پتانسیل و ظرفیت‌های موجود اعم نرم‌افزاری و سخت‌افزاری را رصد و برای حل مشکلات و مسائل شهری در یک مسیر قرار معین و مشخص قرار دهد.