برای چنین نقدهایی زود است

محمد جواد پهلوان‪-‬ حدود ۱۰۰ روز از عمر دولت سیزدهم گذشته و به نظر می‌رسد برخی اظهارنظر‌ها و بررسی‌ها در مورد عملکرد دولت در این مدت شتابزده، غیر علمی و بعضا باندی است. بهرحال آن‌ها که کار اجرایی و مدیریتی کرده‌اند به روشنی می‌دانند تغییر ریل و ظهور و بروز سریع نتایج تصمیم‌های جدید امکان‌پذیر نیست و نشدنی است. آن هم وقتی ما در مورد کشور و نظامی مثل ایران سخن می‌گوییم. فشردگی و تورم قوانین متضاد از یک سو و نهادهایی که به صورت موازی در حال فعالیت هستند و به نوعی تصمیمات یکدیگر را خنثی می‌نمایند از سوی دیگر کار را دشوار و سخت می‌کند. هر چقدر هم عنوان شود و باور داشته باشیم که این دولت با تمام نهادها و قوا همسو است دلیلی نمی‌شود که نپذیریم برخی اصطکاک‌های موجود توان و سرعت دولت را می‌گیرد.
بنده قصد ندارم بر عملکرد دولت قبلی فوکوس کنم اما به هر روی باید پذیرفت دولت سیزدهم میراث مناسبی از دولت تدبیر و امید تحویل نگرفته است. سوء مدیرت‌ها، بی‌انگیزگی و تحریم‌های فلج‌کننده خروجی دولت قبلی را به شدت زیر سوال برده بود.
بنابراین اگر نگاهی منصفانه به موضوع داشته باشیم باید بپذیریم برای بررسی کیفیت دولت جدید باید تامل کرد و نمی‌شود توسط یک کارنامه ۱۰۰ روزه حکمی کلی صادر کرد. با این وجود نقطه درخشان و متمایز این مدت بحث واردات گسترده واکسن است که نمی‌توان به سادگی از کنار آن گذشت. در کنار آن دولت علی الخصوص در حوزه اقتصادی در حال امتحان برخی ترفندهایی است که به نظر نمی‌رسد به نتیجه منجر شود زیرا دولت قبلی و حتی قبل‌تر از آن موفق نشدند با چنین روش‌هایی اقتصاد را سر و سامان دهند. در حوزه سیاست خارجی هم من فکر می‌کنم زود است قضاوتی صورت گیرد زیرا در مهمترین پرونده این حوزه که برجام است هنوز مذاکراتی شروع نشده هر چند شاید این امکان وجود داشت که این مذاکرات زودتر شروع شود. ولی این تحلیل وجود دارد کشتن زمان از سوی تهران نیز نوعی استراتژی و هدف بوده تا مذاکره‌کنندگان جدید با دستان پر‌تری مقابل غربی بنشینند برای چانه زنی‌های مرسوم و روتین.
حال ممکن است گفته شود اگر چنین است چرا برخی در دولت وعده‌های ۱۰۰ روزه داده اند؟ در پاسخ باید گفت اگر هم کسی چنین وعده‌ای را در موسم انتخابات مطرح کرده با توجه به وضعیت خطیر این روزها اقدام خبطی کرده و حداقل الان می‌داند حتی با معجزه هم نمی‌توان در این مدت گره‌ای را گشود تا مردم آن را حس کنند.
رئیس جمهور ابراهیم رئیسی طی این مدت حداقل دومرتبه از پشت تریبون اعلام کرده که یقین دارد که شرایط تغییر می‌کند و نسبت به آینده خوشبین است. به نظر می‌رسد ناظران، کارشناسان و اهالی رسانه نیز ضمن حفظ روحیه نقد و رصد دولت باید این خوشبینی رئیس دولت را مدنظر قرار داده و امیدوار بود به اصلاح وضعیت. هر چند همه می‌دانیم سخت است اما محکومیم به امید و کمک انتقادی به دولت سیزدهم.