روزنامه ایران
1400/09/14
تقویت نظام انرژی کشور با قرارداد سه جانبه «سوآپ گاز»
رضا نوشادی
مدیرعامل مهندسی و توسعه گاز
طی هفته گذشته قراردادی سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان برای سوآپ (جابهجایی) گاز منعقد شد. طبق معمول، گرد و غبار برآمده از کشمکشهای معمول سیاسی کمتر اجازه داد چهره بیغبار این اقدام به نمایش گذاشته شود، اما این قرارداد پس از یک دوره فترت پنجساله در روابط گازی ایران و ترکمنستان در حالی منعقد شد که یک رابطه تخریب شده (بین ایران و ترکمنستان) ذیل این قرارداد را احیا کرد و با وجود حل نشدن مناقشات گازی که بر روابط تجاری دیگر بین دو کشور سایه افکنده بود این قرارداد موفق شد روابط با آذربایجان را نیز بیش از قبل گرما ببخشد. به طور خلاصه اقدام ایران از منظر مفاهیم امنیت انرژی، پایداری شبکه و دیپلماسی انرژی به شرح زیر قابل واکاوی است:
الف-امنیت انرژی:
در ادبیات کلاسیک امنیت انرژی، از چهار محور اساسی امکانپذیری (Availability)، دسترسی (Accessibility)، استطاعت (Affordability) و مقبولیت (Acceptability) نام برده شده است. فاکتور امکانپذیری به وجود منابع انرژی تأکید دارد و عامل دسترسی به فاکتورهای ژئوپلیتیک و مسیرهای انتقال انرژی میپردازد. در این چهارچوب، متنوعسازی منابع و مسیرهای انتقال انرژی یکی از مهمترین راهکارهایی است که میبایست مد نظر سیاستگذاران بخش انرژی قرار گیرد. از اینرو انعقاد قرارداد جابهجایی گاز علاوه بر ایجاد یک منبع ثانویه جهت تأمین بخشی کوچک از نیاز گاز مصرفی کشور، نه تنها باعث افزایش ضریب اطمینان شبکه انتقال گاز در فصول سرد شده، بلکه در آرام نمودن فضای امنیتی موجود در محور همسایگان شمالی ایران یعنی آذربایجان و ارمنستان نیز میتواند مؤثر واقع شود و شاخصهای امنیت انرژی کشور را بهبود دهد.
ب-پایداری شبکه:
پایداری (Stability)، بهعنوان توانایی نظام انرژی در کارکرد نرمال سامانههای متصل به هم با محدودیتهای فنی در مواجهه با شرایط عملیاتی نامناسب یا رویدادهای اضطراری تعریف میشود. این مفهوم در مقیاس زمانی بسیار کوتاه (از دقایق تا ساعتها) و مقیاسهای بزرگتر روزانه معنی پیدا میکند و با مفاهیم دیگری نظیر انعطافپذیری (Flexibility) و تابآوری (Resilience) متفاوت است. انعطاف پذیری، نیز توانایی نظام انرژی در پاسخ به تغییرات سریع و نامتعادل عرضه و تقاضا و تابآوری بهعنوان توانایی نظام انرژی در مدیریت شوکهای ناگهانی و گذرا تعریف میشوند که در بعد زمانی میان مدت (روزها تا هفته ها) معنی پیدا میکنند. همچنین تعریف نیرومندی (Robustness) توانایی یک نظام انرژی در سرمایه گذاری و مدیریت طرحهای بلند مدت و بهکارگیری منابع انرژی مناسب با قیمتهای اقتصادی است که در مقیاس بلند مدت (ماهها تا سال ها) معنا مییابد.
در صورت بالا رفتن بیش از اندازه مصرف گاز، در سرشاخههای شبکه انتقال گاز حداکثر افت فشار حادث خواهد شد و بخش شمال شرق کشور نسبت به منابع عمومی گاز مخازن کشور در جنوب بیشترین افت فشار را دارد و گاز باید با صرف انرژی زیاد و از طریق ایستگاههای متعدد فشارافزایی گاز به شمال شرق کشور منتقل شود. در این خصوص گاز دریافتی از ترکمنستان اگرچه به لحاظ حجم در مقایسه با توان تولید کشور عدد کمی است، لیکن سهم بسزایی در پایداری شبکه شمال و شمال شرق ایفا خواهد کرد، لذا در شرایطی که ناترازی در سامانه عرضه و تقاضای گاز کشور از قبل پیشبینی شده و اقداماتی در چهارچوب مدیریت آن در حال انجام است، قلمفرسایی در خصوص حجم این گاز، تنها حاکی از غفلت یا تغافل نگارندگان از تفاوت این مفاهیم باشد. بنابر موارد پیش گفته قرارداد سوآپ گازی ایران و ترکمنستان میتواند به تقویت نظام انرژی کشور از منظر فاکتورهای پایداری و نیرومندی سامانه ارزیابی گردد.
ج-دیپلماسی انرژی: انعقاد قرارداد سوآپ گازی ایران و ترکمنستان در شرایطی حاصل شد که هنوز اختلافات حقوقی گازی دو کشور که از دولت تدبیر و امید به ارث رسیده، مختومه نشده و بدتر از آن، این اختلافات سایر روابط تجاری دو کشور را نیز شدیداً متأثر کرده است. اگر به این وضعیت، تلاشهای ایالات متحده را اضافه کنیم که با فشارهای سیاسی و در چهارچوب پروژههایی شبیه به USAid با کمک و مشاوره فنی و مالی به کشورهای منطقه در جهت حذف ایران از کلیه پروژهها و مسیرهای مبادله و ترانزیت کالا و انرژی گام بر میدارد، اهمیت انعقاد چنین قراردادی بیش از پیش نمایان میشود، چرا که در صورت توسعه همکاریها میان ایران و ترکمنستان، نه تنها امکان حذف و غیراقتصادی شدن این دو خط لوله وجود دارد، بلکه گزینههای دیگری نظیر پاکستان، عمان، امارات و عراق نیز به صف متقاضیان گاز ترکمنستان از طریق ایران افزوده خواهد شد.
در حال حاضر باید شرایط مردم ایران اسلامی و انقلابی را درک کرد که هزینه اقدامات ناصواب قبلی در ارجاع بیدلیل پرونده گازی ایران و ترکمنستان به داوری را میپردازند؛ پروندهای که در همان دوره صدارت دولت دوازدهم و در زمان حضور ژنرالهای مدعی، به محکومیت ایران (شرکت ملی گاز ایران) انجامید. اهالی فن میدانند که تحلیلهای غیرعلمی و غیرفنی، قادر نیست تلاشهای دامنه دار انجام شده برای احیای روابط گازی ایران و ترکمنستان را زیر سؤال برده و جای متهم و شاکی را عوض کند. به امید اینکه سطح این همکاریها در این حد متوقف نشود و با گسترش حجم سوآپ (جابهجایی) گاز و افزایش تعداد کشورهای حاضر در قرارداد علاوه بر برخورداری از منافع تجاری ناشی از جابهجایی گاز، سایر منافع تجاری و امنیتی منطقهای را برای کشور تأمین و تضمین نمود.
سایر اخبار این روزنامه
سوآپ گاز دستاوردی استراتژیک برای ایران است
ردیابی مکانهای مصدومین روی نمایشگر اورژانس
توقف چاپ پول بدون پشتوانه
سندروم صفر - صفر
قانون حمایت از معلولان به طور کامل اجرایی شود
چرخ زندگی معلولان راحت نمیچرخد
خاک جا مانده پشت دیوار مرزی سیستان
ایران منسجم امریکا سردرگم
تغییر فاز همکاری از سیاسی به اقتصادی
60 سال روسفیدی
واریز ۵ هزار میلیارد تومان به حساب سازندگان مسکن ملی
تقویت نظام انرژی کشور با قرارداد سه جانبه «سوآپ گاز»
ضمانت عینی از توهم تا واقعیت
سلام ایران