روزنامه جوان
1400/09/17
رونق روز دانشجو و دیدارهای مسئولان با دانشجویان
روز شانزدهم آذرماه که یادآور مقاومت دانشگاه و جوانان دانشجو در برابر دیکتاتوری و سلطه پس از کودتای ننگین ۲۸ مرداد است در تقویم کشور به عنوان روز دانشجو نام گرفته و پس از انقلاب اسلامی سالگرد آن با تجلیل از خاطره رشادت دانشجویان گرامی داشته شده و یک مناسبت ملی – انقلابی به حساب میآید.فلسفه بزرگداشت و تداوم آن هم به ماهیت استقلالطلبی و استکبارستیزی این مناسبت برمیگردد که نماد آن، اعتراض خونین علیه ورود معاون رئیس جمهور امریکا به عنوان عامل پشتیبان کودتا و رژیم وابسته پهلوی به ایران است و هم به نقش دانشجویان در مبارزه و انقلاب و پیشگامی در نهضت اسلامی برمیگردد.
در واقع بزرگداشت روز دانشجو، تجلیل از این نقش مهم و پیشگامی دانشجویان در مبارزه و استقلالطلبی آنان است که به قیمت ایثار و اهدای خون از ۱۶ آذر ۳۲ یا ۱۳ آبان ۵۷ و پس از آن با تسخیر لانه جاسوسی و تحقیر امریکای مستکبر ادامه داشته است. با وجود این، جنبش دانشجویی در سالیان گذشته با ورود برخی سیاستبازان و احزاب سیاسی به دانشگاه و تلاش برای استفاده ابزاری از دانشجویان برای پیشبرد بازیهای سیاسی و نیل به اهداف حزبی، جفاهایی را نیز شاهد بوده است. این جفاها اتفاقاً از سوی همان بازیگران سیاسی بر دانشجویان رفت که به دنبال تبدیل دانشگاه به باشگاه سیاسی بوده و هزینههایی، چون کشاندن دانشجویان به آشوبهای خیابانی برای عملیاتیسازی سیاست «فشار از پایین، چانهزنی در بالا» و استفاده ابزاری از آنان بودند. اما دقیقاً همان وقت که با سؤال و انتقاد دانشجویان مواجه شدند، آنان را دعوت به مطالعه و افزایش وزن تئوریک میکردند. حال آنکه گرایش به نقد، خصلت دانشجویان جوانی است که بهدور از محافظهکاری و در پیوند با تعهد و پیشرو بودن در عرصه فهم و تلاش برای تغییر، آن را به کار میگیرد و این گرایش یک مزیت طلایی برای دانشجو به حساب میآید.
اما عجب و غرور این سیاستبازان از یک سو و خالی بودن دست یا باز شدن دستشان در برابر دانشجویان برای پاسخگویی از سوی دیگر، موجب بیاعتنایی به دانشجویان و کمرمق شدن فضای سیاسی در دانشگاه و حتی بیرونق شدن مراسم بزرگداشت ۱۶ آذر و روز دانشجو شده بود.
همچنین ارتجاع سیاسی و تقویت گرایش به غرب و تلاش برای حذف فاصله هویت انقلابی و بالاتر از آن نفی هویت انقلابی به گمان شفابخش بودن سیاست نرمالیزاسیون، در مراحل بعدی به فاصله و بی اعتنایی بیشتر دانشجو و جنبش دانشجویی به آرمانها انجامید، چرا که هویت جنبش دانشجویی در کشورمان با استقلالطلبی و استکبار ستیزی آمیخته است و روح پاک و عدالتطلب جوانان دانشجو با ظلم و بیعدالتی برآمده از لیبرالیسم و توسعه لیبرالی سر همخوانی ندارد.
حال با تغییر ریل سیاست در جمهوری اسلامی، شاهد رونق مراسم گرامیداشت ۱۶ آذر و روز دانشجو بودیم که برای اولینبار هر سه رئیس قوه با دانشجویان دیدار داشتند.
رئیس مجلس روز ۱۵ آذر و به همین مناسبت به دانشگاه شهید بهشتی رفت و به گفتگو با دانشجویان پرداخت، رئیس دولت نیز به دانشگاه شریف رفت و در جمع دانشجویان حاضر شد و رئیس قوه قضائیه نیز در دفتر کارش میزبان نمایندگانی از تشکلهای دانشجویی شده و پاسخگوی سؤالات و شنونده نظرات آنان بود.
علاوه بر این شهردار تهران، معاون رئیس جمهور و برخی وزرا و رؤسای دانشگاهها نیز با دانشجویان دیدار کردند و با آنان به گفتگو و تبادلنظر پرداختند که نشان از نوعی تغییر رویکرد در رجال سیاسی نسبت به دانشجویان و روز دانشجو است؛ تغییر رویکردی که به عوامل زیر برمیگردد.
۱- همسویی بیشتر فضای حاکم بر قوا و فضای سیاسی کشور با گرایش غیرمحافظهکارانه، استقلالطلبانه و استکبار ستیزانه دانشجویان و شناسنامه و ماهیت واقعی روز دانشجو.
۲- فاصله گرفتن مسئولان جدید از گرایش خود علامهپنداری و اعتماد به دانشجویان به عنوان نماینده جامعه علمی، اندیشهورز و متعهد و دلسوز و در عین حال دارای شفافیت و به دور از سانسور برای بیان دردها و دغدغههای واقعی جامعه و انتقادات صریح به مسئولان.
۳- تقویت گرایش مردمی در مسئولان و فرصت تلقی کردن دیدار با دانشجویان به عنوان فرزندان مردم و برخوردار از توان بیان جدی و در عین حال عقلانی مطالبات مردم.
سالهاست رهبری نظام به ضرورت برپایی کرسیهای آزاداندیشی در مجامع فکری و نخبگی کشور با حضور مسئولان نظام اشاره و تأکید داشتهاند، ولی تاکنون اقدام جدی آن معطل مانده است. باشد که دیدارهای مسئولان با دانشجویان در روز دانشجو مقدمهای برای تحقق این ایده رهبری و ضرورت ملی و مطالبه جوانان فرهیخته کشورمان گردد.
سایر اخبار این روزنامه
رونق روز دانشجو و دیدارهای مسئولان با دانشجویان
برخی از داخل و خارج در نرخ ارز دستکاری میکنند
همه مردم حق دارند ابطال برخی مصوبات را از دستگاه قضا مطالبه کنند
خاتمی گفت فعالیت به همان شکل انتخابات ۹۸ ادامه یابد
رئیس سیا: شواهدی از تصمیم ایران برای ساخت سلاح هستهای نداریم
این بار آلودگی هوا مدارس را مجازی کرد!
خسارت کشاورزان اصفهانی در چارچوب قانون جبران میشود
اقتدار، از حرف تا عمل
آسیبپذیری امروز یعنی بزهکاری فردا
پایانی خوش با چاشنی قهرمانی
وقتی قهرمانان بازیچه میشوند
«خواجه جمالی» صندوقی برای رفع بیکاری در روستا
رفتار سیاسی و غیرورزشی امریکا در المپیک زمستانی!
شبکه ملی اطلاعات از نان شب واجبتر است
آیین «وصال ابراهیم» در پردیس مرکزی دانشگاه علامه برگزار شد
حمله به صف کاذب ارز